Шар пей

Шар пей

Исторически данни, митове и легенди за Шар пей

История на ШарпейПроизход на ШарпейПородата Шарпей същестува от много древни времена. За неговата селекция се смята, че се използвани:

Селекцията й е имала за цел създаването на куче, подходящо за боеве с други кучета, а също и като пазач на стадото и ловуване.

Според едни твърдения, развъждането на породата е снанало на брега на Кирайско море, а според други - неговата родина е Тибет.

Това е порода, високо почината сред китайският народ. Доказателство за това са различните останки на кучета, намерени от археологически разхопки.

Шарпеят в миналото се е отличавал от днешният Шарпей - компаньон. Бойният шарпей е бил доста по - едър от сегашният и е достигал маса от около 80 кг (двойно повече от днешните екземпляри на породата).

Коментари за Исторически данни, митове и легенди за Шар пей

 1. 17.

  имам женско шар пейче на 10месеца.от няколко седмици по гърба и крачетата има петна все едно че му е окапала козинката.възможно ли е да си сменя козината или се дължи на нещо друго.

 2. 18.

  защо нямам отговор.притеснявам се за животинчето.

 3. 19.

  До 17,18. Анонимен - извиняваме се за забавянето, имахме малък проблем. Надяваме се да не е късен нашият отговор. Смяна на козината има, но не е нормално от смяната да се получават петна. Породата за съжаление често страда от кожни инфекции, дори още в най-ранна възраст и това, което Ви съветваме е именно направата на кожна проба, която да потвърди или изключи наличието на кожна инфекция. В повечето случаи се касае за гъбична инфекция. Само локално третиране едва ли би помогнало ако се касае точно за този тип инфекция.

 4. 20.

  Iskam da popitam za6to mu se lu6ti kozinat a na moeto 6ar pei4e :)

 5. 21.

  До 20. azar - за съжаление породата е предразположена към кожни инфекции. Съветваме Ви консултация с лекар и направата на кожна проба, която ще насочи към вероятната причина за олющването. Има вероятност да е дерматит, но без преглед няма как да се посочи точна диагноза. Съветваме Ви да не третирате с нищо кожата преди прегледа при ветеринаря.

 6. 22.

  от 2дни кученцето ми повръща.имам чувството че му е заседнала костица.как мога да разбера.

 7. 23.

  До 22. Анонимен - надяваме се да сте взели необходимите мерки, предвид, че Ви отговаряме малко по-късно. В тези случаи не се препоръчва самодиагностициране и самолечение, а задължително преглед от ветеринар. Надяваме се, че всичко е наред.

 8. 24.

  Predi 2 dnni si vzehme kuche shar pei na 40 dni ......mnogo e nabrachkano no stava duma za ochite klepachite sa mu pribrani navatre i postoqnno mu se zalepvat ochite estestveno az ne go ostavqm taka no edvam si otvarq ochite dali zashtoto e oshte malko....ako nqkoi moje da mi otgovori kam kogo da se obarna za tozi problem zashtoto vseki veterinar na dali moje da omogne ...:)

 9. 25.

  Аз мисля да си зема шар пей а съм притеснен зо заболяванията към кучето при всеко шар пейче ли си появяват а много искам таково куче

 10. 26.

  До 24. dimitrina90 - тъй като сте ни писали и съобщение в нашата фейсбук страница, сме Ви отговорили там.

 11. 27.

  До 25. денис - всяка порода боледува и има своя особена черта. Не се притеснявайте.

 12. 28.

  Dneska si kupih majki shar pei na 75dena sega e v novia si dom no cql den nito qde nito voda pie i samo spi disha tejko dali ne e bolno

 13. 29.

  До 28. Анонимен - не се притеснявайте, кученцето е все още под действие на стресовия фактор от смяната на мястото с това напълно ново за него. Обикновено адаптирането става за няколко дни, до седмица. Обръщайте му повече внимание в началото за да усети добронамереността Ви.

 14. 30.

  ole kolko sladko

 15. 31.

  имам женско куче шарпей с оперирани матка и яйчници.от 2седмици започна да се напикава през нощта.тя е на 2год.как да постъпя.

 16. 32.

  До 31. - необходим е преглед от ветеринар! Не губете време!Вероятно ще е нужно и ехографско изследване.

 17. 33.

  Здравейте , днес си взехме мъжко шарпейче на 40 дни с вътрешно обезпаразитяване и тази седмица ще го водим да му сложат и първата ваксина ,но малко се притеснявам ,понеже от време на време киха и има мърсолки! Не знам дали е болно или това се дължи на нещо друго?

 18. 34.

  До 33. - тъй като сте ни писали и на Фб страницата, сме Ви отговорили там!

 19. 35.

  Имам мъжки шар пей на 3 години и взех бебе женско кане корсо но той не я иска ръмжи и и ако не пя кайшка ще я нападне как да го накарам да свикне

 20. 36.

  До 35. галка - доста разностранни породи за съжителство! Ще отнеме време вероятно докато свикнат. Причината, поради която шарпеят проявява това поведение сега е от ревност и едва ли не заплаха на територията му. Това, което може да правите сега е да ги събирате по-малко и на често през деня, да обръщате едновременно внимание и на двете! Не се карайте на шарпеят, когато ръжмки тъй като това още повече влошава положението, а се опитайте да му покажете, че въпреки новото кученце всичко си е по старо му. Говорете му със спокоен тон и го галете.

Подобни статии

Хъски (Сибирско хъски)

Хъски (Сибирско хъски)

Това е истинско куче. Не играчка или декорация, а истинско куче. Хъскитата  са корави и мълчаливи, н...

Делфин

Делфин

Делфините са едни от най - умни­те животни на нашата планета, по - съобразителни и интелигентни даже...

Тупая

Тупая

Що за бозайник е Тупая? Това ли е най - примитивната маймуна? Нейните външни белези могат да я опри...