🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Морско свинче

Хранене при морското свинче

Морските свинчета са тревопасни и когато живеят на групи се хранят заедно, без да се борят за храната.

Основната храна на вашето домашно морско свинче трябва да бъде специализирана храна за гризачи от зоомагазин. Тя е съставена от растения, семена и зеленчуци.

Хубаво е да съставите хранителен режим на вашето морско свинче: например два пъти дневно, сутрин и вечер.

Може да добавяте към храната им и малки количества пресни плодове и зеленчуци, като например грозде, краставици, царевица, грах, моркови и круши. Половин "шепа" зеленчуци и парченце пресен плод са достатъчни за едно морско свинче.

Винаги почиствайте остатъците от плодове и зеленчуци, преди да са се развалили. Постоянно трябва да осигурявате трева/сено на вашия домашен любимец. Те действат много добре на храносмилателната му система и задоволяват нуждите му да гризе.

*Любопитно: Морските свинчета не могат да смилат целуозата, но в червата им се съдържат бактерии, които могат. За да извлекат, колкото е възможно повече хранителни вещества от богатата си на целуоза храна, морските свинчета ядат своите изпражнения (нарича се копрофагия).

Това се дължи на факта, че когато храната достигне цекума, морските свинчета не могат да извлекат хранителните вещества от нея. Изпражненията им обаче съдържат бактерии, които разграждат целуозата и извличат хранителните вещества от нея.

За разлика от други животни морските свинчета не могат да произвеждат витамин С. Затова трябва да се погрижите вашите домашни любимци да получават всекидневно достатъчни количества от този важен хранителен елемент. Четвърт портокал на ден би бил достатъчен. Можете да включите и други плодове и зеленчуци богати на витамин С, като например зеле, глухарче и ягоди.

Какво яде морското свинчеПостоянно трябва да осигурявате на морското си свинче чиста и прясна вода. Трябва да сменяте водата му всеки ден, дори тя да не е свършила!

*ВАЖНО: Измивайте много добре всички продове и зеленчуци преди да ги дадете! Ако давате прясна трева, съветваме преди да я дадете тя да се попари с гореща вода!

Рейтинг:
4.5/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

26.
От два дни женското ни морско свинче се задръстване. Постоянно е гладно и пиши и ние му дадохме доста магданоз. Може би към 3 връзки за деня +гранули и сено. Имаме и мъжко свинче, но то яде нормално и когато се нахрани се прибира в къщичката си.,но женското постоянно яде. Снощи се задръсти и както го галихме изака огромно количество фекалии към 3 шепи, чак се стреснахме. Изглежда проблема е продължиш и днес и ние не намалихме храненето... И тая вечер забелязах е, че е мн надута. При допир писука. Правихме масаж и изпадаха малко... Много сме притеснени...
25. д-р БауБау
До 24. Поля - опитайте с други плодове и зеленчуци, както и с друга храна - за предпочитане е да е микс.
24. Поля
Здравейте,имам морско свинче което е на 45 дни и е много страхливо все още не е свикнало с нас и бяга.Струва ми се,че не желе да яде гранулите които му взехме,а яде само сен.Давам му и по малко ябълка и от нея не яде,пригризва и до там.Може ли за някой съвет.Започвам да се притеснявам,че не желае да яде друго.Не знам сеното дали му стига?
23. д-р БауБау
До 22. Яница - няма от какво да се притеснявате. Газове обикновено се получават при даване на по-голямо количество маруля, ако има то ще бъде неспокойно и сама ще усетите, че има неразположение. Съветвави Ви сеното да бъде отстрани на клетката а не върху талажа, за да се запази максимално чисто. Има специални поставки за закачане отстрани на клетката (предполагаме, че знаете). П.П. Ако желаете може да ни покажете своя любимец и той да стане част от семейството на Бау Бау :) http://www.baubau.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%BC%D1%86%D0%B8/%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8
22. Яница
Моето морско свинче е доста рошаво и не бих могла да преценя дали стомахчето му се е подуло. Как мога да разбера дали има газове - да издава звуци на болка или да не яде например? В случай, че се установи, че има газове, каква е процедурата, която следва да му бъде извършена? (Върху талаша му постилам сено, което той постоянно си гризка, купичката му е пълна с гранули, а най-често му давам парче краставица или морков. Няма видими проблеми с храносмилането и отделянето, пие и редовно вода.)
21. д-р БауБау
До 20. lilia spasova - газовете в червата се дължат на храносмилателен проблем, а подуване (както сме ви написали) може да настъпи в резултат от развитие на асцит, например. Това е събиране на течност в коремната кухина. Той настъпва вторично в резултат от първично заболяване/инфекция.
20. lilia spasova
a kakuv drug zdravosloven problem predizvikva gazovete v 4evata pri morskite svin4eta?
19. д-р БауБау
До 18. лилия спасова - обикновено, не.
18. лилия спасова
а това има ли нещо общо с напредването на възрастта на морсото свинче?
17. д-р БауБау
До 6. лилия спасова - основно да, при тях също се получава подуване от някои храни (най-вече от прекомерното даване на маруля). Подуване може да настъпи и в резултат на здравословен проблем.
16. лилия спасова
газовете в червата при морските свинчета предимно от храната ли се получават?
15. д-р БауБау
До 14. Йоана - добре е, само бихме посъветвали да не давате всеки ден магданоз, а поне през ден.
14. Йоана
Аз храня така морското си свинче: винаги има в купичката гранулки, но всяка сутрин и всяка вечер давам магданоз/копър(2-3стръкчета), зелена салатка(2-3листа), краставичка/морков(4-5парченца) и понякога ябълка или малко зеле. На 9 месеца е свинчо. Как мислите, прекалено много ли е?
13. д-р БауБау
До 12. Елизабет Людмилова - съветваме Ви ако давате смокиня, то тя да бъде сушена, а не прясна, за всеки случай.
12. Елизабет Людмилова
Може ли да дам на морското свинче прясна смокиня?
11. д-р БауБау
До 10. Стаси - оста е индивидуално. Морските свинчета са от този тип гризачи, които могат да ядат през цялото време каквото и колкото им сложите. Затова е добре да има режим на хранене, сутрин и вечер или сутрин, обед и вечер. В дневното меню е добре да присъства суха зърнена храна (специално предназначена за гризачи - около 50 - 60 гр. дневно), а също и пресни плодове и зеленчуци. При тях няма строго количество, което трябва да се дава, освен марулята, с която трябва да се внимава.
10. Стаси
Какво количество храна трябва да им се дава за да се нахранят, но и да не преяждат ?
9.
задължително даваите на морското свинче суха храна и сухо сено защото това е единственият начин свинчето да регулира протриването и големината на зъбите,който порастват цял живот.ако големината им стане прекалено голяма свинчето не може да се храни .и за да не умре от глад ще трябва да се води на зъболекар което за него би било ад.самото свинче наистина е много лакомо но изяжда до дупка само прясната си храна(чушки краставица маруля магданоз ябълки и т.нт. но сухата храна може да му се дава и по повечко ,то не и се нахвърля толкова настървено ,защото предпочита пресни плодове и зеленчуци и те са основната му храна.не препоръчам да се извеждат на открито освен ако мястото не е 110% обезопасено .морското свинче е най плахият бозаиник по пророда и дори след години приятелство то просто инстинктивно може да побегне и следвайки желанието си да бъде на закрито и тъмно.би било жалко да го загубите и почти сигурно да осигурите обяд на някоя котка заради това.разхождаите ги в домашни сигурни условия по възможност без достъп до дълбоки кухини и кабели.те обожават да да се разхождат и веднъж отпуснат ли се започват скачат и тичат като побъркани гризачи.опитаите се да не ги притеснявате когато са извън клетката защото пак повтарям-това е най плахият гризач на света
8. д-р БауБау
До 7. - може, но бъдете много внимателни и Ви съветваме да изберете място, където тревата не е висока.
7.
мога ли да извеждамз Кори на вън на някоя полянка?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...