Хранене при морското свинче

Хранене при морското свинче

Морските свинчета са тревопасни и когато живеят на групи се хранят заедно, без да се борят за храната.

Основната храна на вашето домашно морско свинче трябва да бъде специализирана храна за гризачи от зоомагазин. Тя е съставена от растения, семена и зеленчуци.

Хубаво е да съставите хранителен режим на вашето морско свинче: например два пъти дневно, сутрин и вечер.

Може да добавяте към храната им и малки количества пресни плодове и зеленчуци, като например грозде, краставици, царевица, грах, моркови и круши. Половин "шепа" зеленчуци и парченце пресен плод са достатъчни за едно морско свинче.

Винаги почиствайте остатъците от плодове и зеленчуци, преди да са се развалили. Постоянно трябва да осигурявате трева/сено на вашия домашен любимец. Те действат много добре на храносмилателната му система и задоволяват нуждите му да гризе.

*Любопитно: Морските свинчета не могат да смилат целуозата, но в червата им се съдържат бактерии, които могат. За да извлекат, колкото е възможно повече хранителни вещества от богатата си на целуоза храна, морските свинчета ядат своите изпражнения (нарича се копрофагия).

Това се дължи на факта, че когато храната достигне цекума, морските свинчета не могат да извлекат хранителните вещества от нея. Изпражненията им обаче съдържат бактерии, които разграждат целуозата и извличат хранителните вещества от нея.

За разлика от други животни морските свинчета не могат да произвеждат витамин С. Затова трябва да се погрижите вашите домашни любимци да получават всекидневно достатъчни количества от този важен хранителен елемент. Четвърт портокал на ден би бил достатъчен. Можете да включите и други плодове и зеленчуци богати на витамин С, като например зеле, глухарче и ягоди.

Какво яде морското свинчеПостоянно трябва да осигурявате на морското си свинче чиста и прясна вода. Трябва да сменяте водата му всеки ден, дори тя да не е свършила!

*ВАЖНО: Измивайте много добре всички продове и зеленчуци преди да ги дадете! Ако давате прясна трева, съветваме преди да я дадете тя да се попари с гореща вода!

5.0, 1 гласа
прегледи 9196

Препоръчани продукти

Коментари за Хранене при морското свинче

 1. 1.

  Moga li da davam na morskoto svinche vseki den edna I sushta hrana za sutrin I vecher?
  Naprimer sutrin:malko morkov,malko qbalka I malko krastavichka I za vecherta sushtoto menu?Ili trqbva da ima raznoobrazie?

 2. 2.

  До 1. Vqra - може, но е хубаво да има разнообразие от време на време в менюто. Препоръчваме да включите и суха храна за морски свинчета. Към менюто може да включвате още магданоз (в умерено количество и не всеки ден), домати, зеле (в умерено количество) и др. Зависи и от сезона разбира се.

 3. 3.

  Вярно ли е че те не могат сами да определят колко им се яде и биха изяли всичката храна която им дам и по този начин могат да надебелеят...повечко? :)

 4. 4.

  До 3. AyGun - има доста легенди за това, но е факт, че по-голямата част от свинчетата изяждат всичко, което им се остави. Затова внимавайте с количеството на дневната дажба.

 5. 5.

  Тъй като аз не знаех направих така преди 3 дена си купих връзка магданоз и от Събота до днес аз му давах всеки ден магданоз ... пречи ли ако сега не му давам магданоз също толкова дни колкото е ял ?

 6. 6.

  До 5. - препоръчваме Ви да давате магданоз през ден и то по-малко. Не го изключвайте от менюто му, просто давайте умерено количество.

 7. 7.

  мога ли да извеждамз Кори на вън на някоя полянка?

 8. 8.

  До 7. - може, но бъдете много внимателни и Ви съветваме да изберете място, където тревата не е висока.

 9. 9.

  задължително даваите на морското свинче суха храна и сухо сено защото това е единственият начин свинчето да регулира протриването и големината на зъбите,който порастват цял живот.ако големината им стане прекалено голяма свинчето не може да се храни .и за да не умре от глад ще трябва да се води на зъболекар което за него би било ад.самото свинче наистина е много лакомо но изяжда до дупка само прясната си храна(чушки краставица маруля магданоз ябълки и т.нт. но сухата храна може да му се дава и по повечко ,то не и се нахвърля толкова настървено ,защото предпочита пресни плодове и зеленчуци и те са основната му храна.не препоръчам да се извеждат на открито освен ако мястото не е 110% обезопасено .морското свинче е най плахият бозаиник по пророда и дори след години приятелство то просто инстинктивно може да побегне и следвайки желанието си да бъде на закрито и тъмно.би било жалко да го загубите и почти сигурно да осигурите обяд на някоя котка заради това.разхождаите ги в домашни сигурни условия по възможност без достъп до дълбоки кухини и кабели.те обожават да да се разхождат и веднъж отпуснат ли се започват скачат и тичат като побъркани гризачи.опитаите се да не ги притеснявате когато са извън клетката защото пак повтарям-това е най плахият гризач на света

 10. 10.

  Какво количество храна трябва да им се дава за да се нахранят, но и да не преяждат ?

 11. 11.

  До 10. Стаси - оста е индивидуално. Морските свинчета са от този тип гризачи, които могат да ядат през цялото време каквото и колкото им сложите. Затова е добре да има режим на хранене, сутрин и вечер или сутрин, обед и вечер. В дневното меню е добре да присъства суха зърнена храна (специално предназначена за гризачи - около 50 - 60 гр. дневно), а също и пресни плодове и зеленчуци. При тях няма строго количество, което трябва да се дава, освен марулята, с която трябва да се внимава.

 12. 12.

  Може ли да дам на морското свинче прясна смокиня?

 13. 13.

  До 12. Елизабет Людмилова - съветваме Ви ако давате смокиня, то тя да бъде сушена, а не прясна, за всеки случай.

Подобни статии

Дакел

Дакел

Дакелите, наричани от някои шеговито и "кучета-салами" са късокраки кучета с доста удължено тяло. Им...

Бордър коли

Бордър коли

Бордър колито е пастирско куче, което води началото си от граничния район между Англия и Шотландия. ...

Куока

Куока

Куоката (Setonix brachyurus) е единственият член на рода Setonix и е двуутробно с размери приблизите...