Хелер(и)

Хелер(и)

Лат. Xiphophorus hellerii

  • Царство: Animalia (Животни)
  • Тип: Chordata (Хордови)
  • Клас: Actinopterygii (Лъчеперки)
  • Разред: Cyprinodontiformes (Шаранозъби)
  • Семейство: Poeciliidae (Живораждащи) шаранозъби
  • Род: Xiphophorus

Хелерът живее във водите на Мексико, Хондурас, Гватемала, Панама и Антилските острови. Мъжкият, с дължина около 8 см, има издължена, подобна на меч долна част на опашната перка (оттук и наименованието -"хелер-меч"). Женската достига до 12 см.

Хелерите се срещат в различен цвят: зелени, черни, жълти, оранжеви и бели (албиноси). Може да се правят кръстоски между разновидностите, в резултат на което се получават разноцветни екземпляри, които са много интересни.

Подобно на гупите, хелерите не създават особени грижи, защото се хранят с всички видове храна. Също като гупите дават голямо потомство, до 200 рибки. Най - подходящата температура на водата е 20 - 25°С, но е установено, че могат да преживеят при температура в границите на -3°C до - 4°C.

Семейство Хелери ...

Гупите и хелерите изискват по - големи грижи през размножителния период. Бременността при тях трае 4 - 5 седмици. Когато коремът на женската е вече много наедрял, тя трябва да се пренесе в друг съд (например в буркан с вместимост 1 - 2 литра) с вода от аквариума и няколко плуващи растения, например водна чума, която ще бъде естествено скривалище за малките рибки.

Женските хелери, както и гупите, веднага след "раждането" трябва да бъдат пренесени обратно в аквариума, в противен случай майката може да изяде потомството си. Малките рибки, които още в самото начало добре плуват и се хранят, в първите дни получават дребна жива храна или стрита суха.

След 4 седмици може да се пренесат в постоянния аквариум и да се хранят както възрастните риби. След няколко месеца младите гупи и хелери достигат полова зрялост.

5.0, 1 гласа
прегледи 9529

Подобни статии

Лъв

Лъв

Лат. Panthera leo Семейство Коткови (Котки) Разред Хищници Страхува ли се лъвът от човека? "...

Тигър

Тигър

Лат. Panthera tigris Семейство Котки Разред Хищници По - голям ли е тигърът от лъва? Може би ...

Ягуар

Ягуар

Лат. Panthera оnса Семейство Котки Разред Хищници Кой е господар сред животните в Америка? Д...

Леопард

Леопард

Лат. Panthera pardus Семейство Котки Разред Хищници Страхува ли се леопардът от тигъра? "Изв...