Физическа характеристика на морскoто свинче

Физическа характеристика на морскoто свинче

Морските свинчета имат малко компактно тяло с къси крайници. Достигат дължина от 20 до 40 сантиметра.

Те нямат опашки и като останалите представители на семейство Свинчета имат 4 пръста на предните крайници и 3 пръста на задните крайници.

Теглото им може да варира в доста широки граници, минималното е 300 грама. Обикновено те тежат от 500 грама до 1.5 килограма. Средно:

 • Женски: 700-900 грама
 • Мъжки: 900-1200 грама

Ако бъдат сравнени по размери, морските свинчета са по - големи от хамстерите и по - малки от зайците.

Космена покривка

Дивите роднини на морските свинчета обикновено са сиви на цвят, но домашните се срещат в най - различни окраски и са с различна големина на косъма.

Най - често срещаните цветове са бял, кафяв, черен и различните комбинации между тях. Морските свинчета могат да имат къса или дълга козина, права или накъдрена и мека или твърда.

Зъби

Зъбите на морските свинчета растат непрекъснато. За да поддържат тяхната оптимална дължина и здравословно състояние тези животни са се приспособили към това да гризат дърво или всяко друго нещо, на което попаднат.

Зъби на морско свинчеОтглеждани в домашни условия обаче, трудно зъбите им биват изтривани. Това налага периодичното им подрязване от ветеринарен лекар! Съветваме да не опитвате да подрязвате зъбите на вашето морско свинче сами, за да се избегнат нежелани наранявания!

Сетива

Възрастните морски свинчета различават различната яркост, но не и цветовете. Те се раждат с  отворени очи, но в ранната им възраст зрението им е много слабо развито. Обонянието играе важна роля в комуникацията между морските свинчета.

Тези гризачи могат да чуват високочестотни звуци до 40 000 - 50 000 Hz. Някои морски свинчета могат да издават ултразвуци с честота над 20 000 Hz.

5.0, 1 гласа
прегледи 4800

Препоръчани продукти

Коментари за Физическа характеристика на морскoто свинче

 1. 1.

  Ima malki oburkvaniq v saita popravete gi ( naprimer : ''jenskite sa malko po-tejki ot mijkite - jenski- 700-900 grama, mujki-900-1200 grama) :D

 2. 2.

  До 1. Daqna - благодарим Ви за наблюдателността :)

 3. 3.

  Здравейте. Свинчето ми (мъжко) навърши 10 месеца и последните няколко дни забелязвам нещо странно. До скоро живееше в клетка покрита с талаш и отгоре изцяло със сено. Но онзи ден видях стръкче от сено в пениса му. Стреснах се, че може да получи някаква инфекция от него, внимателно го извадих и го изчаках да видя дали ще се изпишка след това, като наблюдавах дали има кръв. На следващия ден открих на същото място някакво меко бледо вещество (като червей, но не се движеше). Ветеринарят каза, че са някакви песъчинки, които се наслагват в урината и да му давам вит. С. Вечерта отново открих парче сено. Смених постелката му с пелети и сложих сено в единия ъгъл откъдето да си хапва. Преди няколко минути забелязах, че козината, която е над пениса му е влязла навътре. Искам да знам дали всичко това би довело до запушване на пикочните пътища и защо се случва? Предполагам, че вече е полово зрял, но не смятам, че е нормално. Какво бихте ме посъветвали?

 4. 4.

  До 3. guineapiglover - съветваме Ви временно да премахнете сеното от клетката му и да му слагате по малко, колкото да го изяде! Най-вероятно е получил възпаление и последваща инфекция от сеното, може да промиване мястото със запарка от лайка, която действа и успокояващо. Не се притеснявайте!

 5. 5.

  Сакам я тъз съксия за китки зегзва

Подобни статии

Хранене на хамстера

Хранене на хамстера

След като вече сте собственик на хамстер, едно от най - важните неща, на които трябва да обърнете вн...