🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Тибетски мастиф

Тибетски мастиф

Въпроси и отговори за Тибетски мастиф

♥ За вас - стопани 

Искам да разбера дали тибетския мастиф е подходящото куче за мен и за семейството ми? Коя е първата стъпка, която трябва да направя?

Осиновяването на по - възрастно куче може би е най - подходящият вариант за вас. Ако искате малко кученце потърсете надежден развъдник в района, в който живеете.

Тибетският мастиф е трудна за гледане порода и поради това от развъдника могат да се поинтересуват за вашия начин на живот, какви минали домашни любимци сте имали и др. Вие от своя страна можете да им задавате въпроси относно всички проблеми, с които можете да се сблъскате, отглеждайки такова куче.

Кога мога да си взема малко кученце? През цялата година или само по определено време?

Тибетския мастиф обикновено ражда веднъж годишно и това се случва през зимата. Това означава, че можете да си вземете малко кученце през пролетта. С цел да получите кученцето, което най - добре пасва на характера ви е добре да направите предварителна резервация. Познавайки ви по - добре хората от развъдника могат да определят кое кученце ще ви пасва най - добре.

Колко струва един малък тибетски мастиф?

Средната цена на тези кучета обикновено е около 1500 – 3000 лева.

Искам да запиша кученцето си в специализиран клас за обучение по послушание. Какъв е характера на тибетския мастиф?

Повечето собственици искат послушни кучета, затова трябва да сте наясно, че тибетските мастифи не принадлежат точно към групата на "послушните" кучета. Те принадлежат към работните кучета и обикновено се използват за охрана. Те са твърдоглави, упорити и умеят да се концентрират много добре върху това, което вършат. 

За да обучите кучето си на послушание трябва да му отделите много време и търпение. Записването им в специализирани класове по послушание е много добре решение за тях. Това наистина им помага много в процеса на социализация.

Каква е разликата между кучето пазач и кучето пазител?

По дефиниция куче-пазач е това, което е обучено за охрана. Кучетата за охрана започват да лаят, когато усетят някаква опасност. Те могат да бъдат обучени и да атакуват при зададена команда. Обикновено кучета от тези породи слушат напътстващия глас на стопанина си. Такива породи са ротвайлерите.

Кучетата-пазители от друга страна обикновено са много по - стари породи и имат инстинкт да пазят. Това означава, че тяхната необходимост от защита е част от самата им същност. Тези породи кучета обикновено са големи и силни през вековете те са били използвани да държат дивите хищници далеч от селата и оборите.

Тези породи са упорити и изключително интелигентни. Тяхната склонност да пазят и защитават е вродена и няма нужда от команди или сигнали от страна на стопаните им. Кучетата пазители не са подходящи за ситуации, в които е особено важно те да се подчиняват на команди.

Искам да си взема Тибетски мастиф, но не мога да преценя дали да е мъжки или женски. Има ли съществена разлика между мъжките и женските тибетски мастифи?

Мъжкият тибетски мастиф има много по - впечатляващ външен вид. Те обикновено имат по - плътна и гъста козина, която образува нещо като грива. На мъжките тибетски мастифи им е необходимо повече време докато станат възрастни кучета. Те са силно териториални и могат да бъдат много защитни, особено към жените. Мъжките, които не са кастрирани ще маркират често територията си.

Женските тибетски мастифи имат по - малки размери. Те завършват развитието си по - бързо от мъжките. Те също са териториални и защитават своята територия, но като цяло вършат това по - небрежно от мъжките. Женските, които не са кастрирани се разгонват веднъж в годината и са склонни към поведенчески промени през всички сезони.

Какви са най - често срещаните здравословни проблеми при тази порода?

Тези кучета страдат най - често от хипотиреоидизъм, дисплазия и епилепсия. Някои болести от миналото като Inherited Demyelinative Neuropathy (CIDN) вече не се среща.

В какви цветове може да се среща тази порода?

Тибетския мастиф се среща в различни цветове, но някои от тях са предпочитани. Най - често срещаните цветове са черно, кафяво, синьо-сиво и различните нюанси на златистото.

Може да има и различни по цвят петна по кучето. Обикновено те са около очите, муцуната, гърлото, предната и задна част на предните крайници и долната страна на опашката.

Колко оформяне на козината изисква тази порода?

Тибетските мастифи имат двойна козина и вълнист подкосъм, който се сменя само веднъж годишно. Когато сменя козина трябва да го четкате с четка всеки ден.  Обикновено козината му не изисква много грижи, тъй като е устойчива на замърсяване.

Само една четка е достатъчна, за да бъде премахната натрупалата се мръсотия по нея. Препоръчително е да четкате кучето си поне веднъж седмично. Ноктите на кучето трябва да се почистват веднъж на 3-4 седмици. Специално внимание трябва да обърнете на опашката и козината зад ушите, която може да се заплете.

Колко често тибетският мастиф сменя козината си?

Това обикновено се случва веднъж в годината през пролетта или лятото. През останалото време той почти не хвърля козина и затова тя е толкова гъста.

Може ли тази порода да живее на места с по - топъл климат?

Като се има в предвид от къде произхождат тези кучета не е изненада, че те предпочитат сухия и студен климат. Не се препоръчва да бъдат отглеждани в топли и влажни места. Те могат да живеят и в по - топли държави, но трябва да им се осигурява климатизация, особено през лятото. През горещите летни месеци те стават мързеливи и губят апетит.

Подходящ ли е тибетския мастиф за хора с алергии?

Единственият начин да се даде отговор на този въпрос е като осъществите контакт с такова куче и проследите как това се отразява на алергията ви.

Подходящ ли е тибетският мастиф за живот в апартамент при положение, че му се осигуряват достатъчно физически упражнения и разходки?

Повечето специалисти са на мнение, че тази порода не е подходяща за апартаменти. Това са големи кучета и те се нуждаят от по - голямо пространство. Тези кучета имат нужда от двор, където да се разхождат свободно без каишка. Да ги пуснете без каишка в парка не е добра идея, тъй като тези кучета обичат да се скитат.

Дългите часове,в които едно такова куче ще бъде затворено в апартамент ще го отегчи и може да доведе до поведенчески проблеми. Друг проблем е, че тибетския мастиф обича да лае, а това може да е голям проблем за вашите съседи.

Как се отнася тибетския мастиф с децата?

Тибетския мастиф трябва задължително да бъде под наблюдение, когато около него има деца. Децата трябва да знаят как да се отнасят с уважение и внимание към него. Поради големите си размери това куче може без да иска да нарани малко дете.

Как се отнася тибетския мастиф към другите домашни животни?

Тибетския мастиф като цяло се разбира добре с другите домашни любимци, когато е израснал с тях. Непознатите животни обаче не са добре дошли на територията му.

Ако имам друга порода куче мога ли да си взема тибетски мастиф от същия пол?

На този въпрос не може да се отговори еднозначно. Ако другата порода също е голяма с господстващо поведение не е препоръчително да събирате заедно две такива кучета. Затова е препоръчително да си вземете тибетски мастиф от противоположния пол в сравнение с кучето, което имате.

Чувал съм, че тази порода е невъзможно да бъде обучена. Това вярно ли е?

Категорично не! Тази порода не е лесно да бъде обучена, но те са много интелигентни кучета и подлежат на обучение, послушание и добри обноски. Тези кучета се отегчават бързо затова повтарящите се еднообразни тренировки не са най - добрия вариант за вас.

Те не са от онези кучета, които се отзовават безусловно на командите ви и могат да преценят дали тя е разумна. Техният темперамент не подхожда на нито една друга порода кучета и обучението при тях изисква повече усилия, но ако уцелите правилния подход към кучето успеха ви е гарантиран.

Какви тренировъчни методи са най - подходящи при тибетския мастиф?

Най - добрият метод да обучите такова куче е да използвате разнообразни тренировки с положителна насоченост. Използването на груби и тежки методи на обучение не се препоръчва. Постигането на сътрудничество, любов и уважение с вашият тибетски мастиф е много по - важно от показването на сила, ограниченията и наказанията. Не трябва да се опитвате прекалено много да доминирате над тези кучета.

Могат ли спокойно да ме посещават други хора в дома, когато имам такова куче?

Тибетския мастиф е подозрителен към непознати хора. Само членовете на семейството могат да се разхождат спокойно в къщата или на двора. Вашите посетители винаги трябва да бъдат около вас, за да можете да имате контрол над ситуацията.

Ранната социализация е от ключово значение за добрите маниери на тези кучета. Един добре възпитан и социализиран тибетски мастиф не би трябвало да застрашава или да се притеснява от вашите посетители.

Колко разрушителна може да бъде тази порода?

Тези кучета са интелигентни и се отегчават много лесно. Когато това стане те започват да дъвчат всичко от дърво до дрехи и електроника. Обучаването да дъвчат определени неща, като например играчки е много важно, когато са още малки кученца.

Яде ли много тибетския мастиф?

Тибетския мастиф яде учудващо малко, като се има в предвид големия му размер. Исторически това може да е свързано с трудния начин на живот в Тибет. Малките кученца естествено се нуждаят от повече храна, но възрастните кучета се нуждаят от по - малко храна в сравнение с подобни по размер породи.

Пускат ли тибетските мастифи лиги, като някои други породи кучета?

Тибетските мастифи нямат постоянна влага в устата си. Те могат да пускат лиги само след като са пили вода или когато са нервни и запъхтяни поради жегата.

Обичат ли тибетските мастифи да плуват във водата?

Това зависи от характера на отделното куче, но като цяло тази порода не се отнася към водолюбивите кучета. Някои от  тези кучета обичат водата.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

29. Мария

Колко пари е това куче?

28.
Мн сладко пухкаво мече това е перфектно за нашето семейство
27. Богатата
Молъ отговри ма какъ
26. Богатата
А съ пинчяри моим ли.ги чифтусаме аа
25. Богатата
Амъ когъ ш отговрите чие няаме времи тече тече
24. Богатата
Имяте лие тибятски мастияфи ако можи дайтие ядин на миня амъ да ие бяз пари чие нямамие за хлябъ чакъмие отгуври!❤❤
23.
Tarsq da zakypq tibetski mastiv malko ky4e
22. Георги
ТИБЕТСКИ*
21. Георги
Търся неаполитански мастиф до 4 месеца с родословие. 0887640748
20.
Имам. Дай телефон
19.
Петър Петров 1000-3000 лева и повече
18. Петър петров
Ориентировачна цена за 2 3 месечно ако може
17.
Редки са защото много трудно се изнасят от Тибет в други държави
16. Алекс
Има ли някой от София с женски тибетски мастиф
15. Алекс
Има ли някой от София с женски тибетски мастиф
14. Алекс
Има ли някой от София с женски тибетски мастиф
13. д-р БауБау
До 12. Алекс - доста е индивидуално, но приблизителните килограми са 25-28 кг.
12. Алекс
Имам мъжки тибетски мастиф, колко кг трябва да бъде на 4- ри месеца
11. Американски кокер шпаньол
Ооо!Сладур!!!
10. Никол 17
МЕЧО!!!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...