Таралеж

Таралеж
 • Лат. Erinaceus europeus
 • Семейство Таралежови
 • Разред Насекомоядни

С какво е известен таралежът? Всеки вероятно ще отговори: "С бодливото си тяло". Това е вярно.

Той е единстве­ното бодливо животно в нашата жи­ва природа и защитното му облекло няма равно на себе си. Но не само с това е забележителен този бодлив приятел.

Разпространение

 • Европа
 • Сибир
 • Западна Азия
 • Корея
 • Монголия
 • Китай
 • Япония

Биология и поведение

Този бодливец е единственият бозайник у нас, който не се страхува от змиите, смело ги напада и изяжда. Дори една усойница или пепелянка не е про­блем за него.

Таралеж на кълбоЗмия разкъсана от таралежВърви бавно, ся­каш нещо мисли и непрестанно души с острата си муцунка по земята. Изведнъж, когато пред него се подаде страшна змийска глава с отровни зъби, той не се смущава ни най - малко.

Приближава се и по­душва змията, а после изведнъж се свива. Змията мълниеносно атаку­ва, но нейните зъби намират бодли­те. Таралежът подава муцунка и пак приближава до змията.

Нова атака на отровните зъби, но пак безус­пешно. Сега вече "бодливият рицар" се хвърля напред и захапва главата на своя неприятел. Змията бързо се раз­вива и нанася удар след удар по бод­лите.

Тялото й се раздира от остри­те игли, движенията стават все по - бавни и накрая престават. Тарале­жът вече е прегризал страшната гла­ва и спокойно започва да се храни с мъртвата змия.

Ако в такава битка той бъде уха­пан по някое незащитено от бодли­те място, това не е фатално. Тарале­жът издържа многократно повече на змийска отрова, отколкото всички други наши животни. Изядените от него отровни змии с нищо не вредят на неговия изключителен органи­зъм. Срещата между таралеж и пепе­лянка почти ви­наги завършва с негова победа, тъй като таралежът при­тежава относите­лен имунитет към змийските отрови.

Не само на змийска отрова из­държа таралежът. Той се храни и с отровни насекоми, които са смърто­носни за другите животни. Дори различни химични отрови не винаги са опасни за него.

Таралеж без бодлиКак се гледа таралежДруга забележителност на тара­лежа е, че той се ражда без бодли. Няколко часа след като се роди, по неговата гола кожа се появяват мал­ки пъпчици, които не след дълго се разпукват и от тях се подават иглички. След още няколко часа те се втвърдяват и вече по нищо не се рaзличават от бодлите на своите родители.

Таралежчетата се раждат слепи и голи. Още от бебешка възраст те се свиват на кълбо. Проглеж­дат след 2 сед­мици, а бозаят около 1 ме­сец.

Младите майки раждат по -малобройно поко­ление, до 3 - 4, а възрастните понякога и по 8 - 9. Разбира се, не всички от тих доживяват зимния сън, а още по - малко пробуждането на пролетта.

Грижите по от­глеждането и въз­питанието на малките таралежчета са изцяло върху майката. Тя ги възпитава, докато задуха леденият вятър и изпаднат в зимен сън. В това вре­ме бащата се чув­ства отново ка­то ерген, без за­дължения към се­мейството си.

Малките таралежчета трябва да усвояват житей­ската практика на майка си и сами да си нами­рат храната: бръмбари и ли­чинките им, чер­веи, охлюви.

Любопитно

Таралежите са били известни още през 13 век. За това свидетелстват намерените различни илюстрации с тези животни, датиращи именно оттогава.

2. Как да определим пола на таралежа?

Мъжките таралежи се означават като "самци". Техният полов член се намира в специална обвивка и заема приблизително средата на корема. Външната част на тази обвивка наподобява "пъп". Тестисите са разп... прочети

3.3, 3 гласа
прегледи 24466

Препоръчани продукти

Коментари за Таралеж

 1. 4.

  До 3. krasimiraavgusta@abv.bg - за направата на ферма трябва да сте много добре запознати с отглеждането на таралежи, но не ви препоръчваме предприемането на подобна крачка, тъй като змиите не са основната храна за таралежите и не се хранят само с тях. Също така в България не е разрешено отглеждането на балканският таралеж за подобни цели.

 2. 5.

  Az imam taralej.Iskam da popitam kak da razbera kakuv pol e .Mislq ,che e jenska,no ne sum sigurna ...

 3. 6.

  До 5. Ioanna Tarra - за да бъдем максимално полезни написахме статия със снимки, която се надяваме да Ви бъде от полза:

  http://zoovidove.baubau.bg/таралеж/как-определим-пола-таралежа

 4. 7.

  Blagodarq...OBache se oburkah oshte poveche :D ..vse nqkoi den shte razbera... :)

 5. 8.

  Здравейте имаме два таралежа мъжки и женски. септември месец женската роди едно бебе но то умря кога е редно да ги чифтосаме пак

 6. 9.

  До 8. Александрова - бихме Ви посъветвали това да стане на пролет.

 7. 10.

  Zdraveite! Moqt domasshen liubimec sushto e taralej - jenska. Bih iskala da vi popitam na kakvi moje da se dulji neinoto stranno povedenie naposleduk . Ne iska da stoi v nas , durpa se, hruska ni. Sled kato q ostavi bukvalno se "iztupva" ot nas :-) v nachaloto si mislehme, che ni se surdi, zashtoto q kupahme, vupreki, che ne za purvi put q kupem. Tova veche produljava dosta dni, a poprincip ni poznava i idva pri nas. Moje li da e razgonena? Na 1 godina i 2 meseca e. Mnogo blagodarq!

 8. 11.

  До 10. Анонимен - трябва да знаете, че таралежите не са приспособени в еволюционно отношение да бъдат отглеждани за домашни любимци. Те са независими животни и поведението, което сте усетили при Вашият - е напълно нормално. Полова зрялост достигат след 9-я месец.

 9. 12.

  Бодлите на таралежа отровни ли са?

 10. 13.

  До 12. Bojidar Petkov - не, бодлите при таралежите са просто загрубели и удебелени косми.

 11. 14.

  Здравейте, какви са симптомите на разгонване на женско таралежче - стават ли раздразнителни. Задължително ли е раждане и на коя година е най добре. Моя таралеж не мога да го науча да не пишка и ака в колелото си, а четох че можели да се научат в определена част на къщата си да ходят, но при нея не става определено. Благодаря

 12. 15.

  Здравейте !!! Обмислям идеята да си взема таралеж, но аз съм напълно начинаеща, така че кой пол е по-лесен за отглеждане.

 13. 16.

  До 14. Анонимен - агресивност и раздразнителност може да се прояви само при мъжките. Не е задължително раждане. Полово зрели стават след 10 месечна възраст.

 14. 17.

  До 15. здр - и двата пола са подходящи за отглеждане.

 15. 18.

  Здравейте,аз имам алжирски таралеж , мъжки е и имам проблем с това че ака и пишка на колелото си. Има ли някаква конкретна причина са го прави? Тъй като не го прави винаги..беше спрял за около седмица и сега започна пак , принудих се на облепя колелото с хартиено тиксо тъй като е дървено и няма как да го мия всеки път . Моля Ви помогнете ! Изчетох всичко за таралежите , но не мога да разреша този проблем тъй като не знам каква е причината-възможно ли е от страх или да е разгонен ?

 16. 19.

  До 18. Наталия - съветваме Ви да премахнете колелото за известно време, например за седмица. След това отново го върнете и наблюдавайте дали ще се изхожда на него.

 17. 20.

  Здравейте ,имаме таралеж в двора,но не му знаем пола , а сега дойде втори -могат ли да живеят заедно и как?

 18. 21.

  До 20. - има голяма вероятност да са семейство, съветваме Ви да не ги безпокоите. Могат да съжителстват заедно, не се притеснявайте.

 19. 22.

  Mektubun ucunu

 20. 23.

  Здравейте, възможно ли е мъжки африкански таралеж да ми причини алергия, придружена с кашляне и при къпането му - зачервяване и обриване на ръцете ми?

Подобни статии