Сърна

Сърна

Биология и поведение на сърната

Как живее и с какво се храни сърната?

Биология на сърнатаСърната, за разлика от елена, живее само на семейства и само през есента или зимата отделни семейст­ва образуват стадо. Членовете на всяко семейство винаги се движат заедно, а през есента и зимата често се събират на малки групи.

Тяхна основна храна е зелената тревиста растителност, а през зимата кората на дърветата, жълъди, мъх и лишеи. За сърната зимата е много тежък сезон, през който може да умре от студ и глад.

Рога

Особености на рогата при сръндакаСръндаците имат сравнително малки, меки и крехки рога, с шиповидна или  разклонена форма и рядко с повече от три къси израстъка.

Всяка есен неговите рога падат и се заменят с нови. Първите рога на младия сръндак израстват едва когато той навърши 2 годи­ни.

Въ­преки че сърната живее до 16 го­дини, след тре­тата година рогата стават по - дебели, по - масивни и по - богати на перли.

В началото рогцата са покрити с мъхеста кожица, богата на кръво­носни съдове. След това сръндакът я ожулва в кората на дър­ветата и те до­биват хубавия тъмен цвят.

Врагове на сърната

Врагове на сърнатаВрагове на сърната са много хищници, но най - вече вълкът и ли­сицата. Малките сърнички нерядко стават жертва и на хищни птици.

Единствените им средства за защи­та са да се крият из горските шубраци или с бяг и подпомогнати от не­вероятно бързите си рефлекси да избягат от преследващия ги не­приятел. Особено много им помага и изключително острият слух, с който отдалеч усещат приближаващият ги враг.

Размножителен период

Малка сърничкаХарактерна особеност при тези животни е тяхната изключително интересна брачна игра през размножителния период.

Мъжкият гони женската около някое дърво и остава заедно с нея няколко дни преди да я оплоди. След като я покрие многократно отива при друга женска.

След като роди сърната изяжда тревата и пръстта, където е родила. Това прави инстинктивно всяка една сърна с цел да заличи следите си.

След като остави малките за да търси храна, когато наблизо има опасност тя издава странен звук наподобяващ писък, при което малките веднага залягат неподвижно на земята. След като издаде втори звук, това значи че опасността е преминала.

3.0, 2 гласа
прегледи 14534

Препоръчани продукти

Коментари за Биология и поведение на сърната

  1. 1.

    Тарся мажки срандак или чифт

Подобни статии

Гупи

Гупи

Лат.: Poecilia reticulata Царство: Animalia (Животни) Тип: Chordata (Хордови) Клас: Actinoptery...

Хелер(и)

Хелер(и)

Лат. Xiphophorus hellerii Царство: Animalia (Животни) Тип: Chordata (Хордови) Клас: Actinoptery...

Плата

Плата

Лат.: Xiphophorus maculatus Царство: Animalia (Животни) Тип: Chordata (Хордови) Клас: Actinopte...

Английски булдог

Английски булдог

Английският булдог е масивно мускулесто куче с набръчкано лице и отличителен нос. Те не са сред най ...