Слон

Слон

Видове слонове - особености

Африкански слонове

Африкански слонАфрикански слон в КенияАфриканските слоновеСлон Loxodonta africanaСлон пресича река в КенияАфрикански Степен слон, Национален парк, ТанзанияАфриканският род слонове се състои от два (според някои - три) вида, които съществуват и в наши дни, докато азиатският слон е единствения оцелял член на Азиатския род Слонове, но могат да бъдат разделени в четири подвида. Африканските и азиатските слонове произлизат от общ прародител, който е живял преди около 7,6 милиона години.

Слоновете от род Loxodonta, известни още като Африкански слонове, до момента населяват 37 страни в Африка.

Африканските слонове се отличават от азиатските слонове по няколко начина. Най-забележими са много по-големите им уши. Също така, Африканският слон е по-голям от азиатския по отношение на размера.

При азиатските слонове само мъжките имат бивни, докато при африканските - и двата пола са с бивни и обикновено са по-малко космати от своите "Азиатски братовчеди".

Африканските слонове традиционно са били класифицирани като един вид, съставен от два различни подвида, а именно Степен слон (Loxodonta Africana Africana) и Горски слон (Loxodonta Africana Cyclotis), но последните ДНК анализи показват, че те могат в действителност да представляват различни видове. Това разделение не се приема от всички експерти и е предложен дори трети вид Африкански слон.

Това прекласифициране е от значение за опазването на видовете. Ако има два отделни вида, всеки от тях ще бъде по-добре защитен. От друга страна, съществува и потенциална опасност, че ако Горският слон не е изрично посочен, като застрашен вид, бракониери и контрабандисти ще са в състояние да заобикалят закона, забраняващ търговията със застрашени животни и техните продукти.

Съгласно новата класификация, Loxodonta Africana се отнася специално за Степния слон, най-големият от всички видове слонове. Това е най-голямото сухоземно животно, като мъжките достигат от 3,2 м (10 фута) до 4 метра (13 фута) височина и  тегло от 3 500 кг (£ 7,700) до 12000 кг (£ 26,000). Женските са по-малки и на височина достигат до около 3 метра (9,8 фута). Най-често Степните слонове обитават открити тревни площи и блата. Те се срещат в по-голяма част от саваните на юг от Сахара.

Горският слон (Loxodonta cyclotis) обикновено е по - малък от Степния.  Бивните му са по-тънки и изправени в сравнение със Степния слон. Горският слон може да достигне до 4 500 кг (£ 9,900) и около 3 метра (10 фута) височина. Много по-малко се знае за тези животни отколкото за степните им братовчеди, тъй като естествената им среда и политически пречки, затрудняват тяхното по-подробното им изучаване. Обикновено, те обитават гъстите африкански дъждовни гори на Централна и Западна Африка, въпреки че от време на време се срещат и в краищата на горите, като по този начин могат да припокриват териториите си със Степния слон.

През 1979 г. Иън Дъглас - Хамилтън оценява, че популацията на Африканските слонове включва около 1,3 милиона животни. Тази оценка се смята за доста противоречива и дори надценена.

През 1980-те, Loxodonta получава световно внимание в следствие намаляването на броя на големи популации в Източна Африка, до голяма степен в резултат на бракониерството. Според IUCN през 2007 г. има приблизително между 470 000 и 690 хиляди Африкански слонове в дивата природа. 

Най-голямите популации от слонове в момента се намират в Южна и Източна Африка. Според неотдавна направен анализ от експерти на IUCN, най-големите популации в Източна и Южна Африка поддържат своята численост, като при някои от тях дори се наблюдава увеличение на животните с около 4.5% на година.

Популациите от слонове в Западна Африка, от друга страна, обикновено са малки и фрагментирани и представляват само малка част от всички слонове. В някои райони на Централна Африка не може да се определи точния брой на слоновете, поради гъстите гори, които обитават и бракониерството. В Южна Африка популацията от слонове се е увеличила от 8000 на над 20 000 след 1995 г. когато е била забранена търговията със слонова кост в Южна Африка.

Азиатски слонМалък Азиатски слонСлон от АзияИндиийски слонАзиатски слоновеАзиатски слонове

Азиатският слон, Elephas maximus, е по-малък, отколкото Африканския. Той има по-малки уши, и обикновено само мъжките имат големи външни бивни.

Популацията от азиатските слонове, наричани още Индийски слонове е около 60 000, което е една десета от броя на африканските слонове. По-точно се смята, че има между 38 000 и 53 000 диви Азиатски слонове и между 14 500 и 15 300 опитомени такива и може би още 1000 пръснати из зоологическите градини по цял свят. Азиатските слонове е значително намаляла главно заради бракониерството и заемането териториите им от хората.

По - известните видове Азиатски слон са:

Цейлонски слон - E. m. maximus 

Нарича се още Шрилански слон и се среща само на остров Шри Ланка. Това е най-големият от Азиатските слонове. Има около 3,000 - 4,500 от тези животни на свобода. Мъжките могат да достигнат до 5 400 кг (£ 12,000) и над 3,4 метра (11 фута) височина.

Имат много големи черепни издатини и повече области на депигментация от други Азиатски слонове. Има изградено  сиропиталище за слонове в Pinnawala, Шри Ланка, което играе голяма роля за опазването на слона от Шри Ланка от изчезване.

Индийски слон - E. m. inducus

Той съставлява по-голямата част от Азиатските слонове. Има около 36 000 от този вид. Тези слонове са по-леки с депигментация само на ушите и тялото. Мъжките достигат до 5000 кг (£ 11,000), но не са толкова високи, колкото тези от Шри Ланка.

В континенталната част на Азия се среща в 11 азиатски страни, от Индия до Индонезия. Те предпочитат горските райони и преходни зони, между гори и пасища, когато там има по-голямо разнообразие от храна на разположение.

Суматренски слон - E. m. sumatranas

Среща само в Суматра и е по-малък от Индийския слон. Останалите индивиди от този подвид варират от 2 100 до 3 000 кг. Той е много светло сив на цвят и има по-малко депигментация от другите азиатски слонове с розови петна само на ушите. Възрастният слон обикновено достига  1.7-2.6 метра (5.6-8.5 фута) височина и тежи по-малко от 3000 кг (£ 6,600). Той е значително по-малък от другите си събратя в Азия (и Африка) и обитава горските райони и частично залесените места.

Борнейски слон - E. m. borneensis

Този подвид е установен през 2003 г. от Борнео. Той е най-малкият подвид Азиатски слон.Има сравнително големи уши, по - дълга опашка и изправени бивни.

Препоръчани продукти

Коментари за Видове слонове - особености

  1. 1.

    При раждането си слончето тежи около 120 кг. Средната продължителност на живота при слоновете е между 50 и 70 години, но има данни за слон, който е достигнал възраст от 82 години

    Повече на: http://zoovidove.baubau.bg/слон#ixzz2IQWrmD4n
    Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Share Alike

  2. 2.

    ТЕ СА НЕВЕРОЯТНИ , ПРОСТО СА МНОГО УМНИ

Подобни статии

Акита (Акита ину)

Акита (Акита ину)

Болен ли сте? Бременна ли сте? Ако сте в Япония, в знак на съпричастност може би няма да Ви подарят ...

Морфология на комарите

Морфология на комарите

Благодарение на дълги години усилена работа, днес комарите са проучени детайлно по отношение на тяхн...

Шар пей

Шар пей

Шарпеят е една от най - необичайните на вид породи кучета и трудно остава незабелязан. Това древно ...

Рекламирай в INSERT.BG
loading...