Слон

Слон

Видове слонове - особености

Африкански слонове

Африкански слонАфрикански слон в КенияАфриканските слоновеСлон Loxodonta africanaСлон пресича река в КенияАфрикански Степен слон, Национален парк, ТанзанияАфриканският род слонове се състои от два (според някои - три) вида, които съществуват и в наши дни, докато азиатският слон е единствения оцелял член на Азиатския род Слонове, но могат да бъдат разделени в четири подвида. Африканските и азиатските слонове произлизат от общ прародител, който е живял преди около 7,6 милиона години.

Слоновете от род Loxodonta, известни още като Африкански слонове, до момента населяват 37 страни в Африка.

Африканските слонове се отличават от азиатските слонове по няколко начина. Най-забележими са много по-големите им уши. Също така, Африканският слон е по-голям от азиатския по отношение на размера.

При азиатските слонове само мъжките имат бивни, докато при африканските - и двата пола са с бивни и обикновено са по-малко космати от своите "Азиатски братовчеди".

Африканските слонове традиционно са били класифицирани като един вид, съставен от два различни подвида, а именно Степен слон (Loxodonta Africana Africana) и Горски слон (Loxodonta Africana Cyclotis), но последните ДНК анализи показват, че те могат в действителност да представляват различни видове. Това разделение не се приема от всички експерти и е предложен дори трети вид Африкански слон.

Това прекласифициране е от значение за опазването на видовете. Ако има два отделни вида, всеки от тях ще бъде по-добре защитен. От друга страна, съществува и потенциална опасност, че ако Горският слон не е изрично посочен, като застрашен вид, бракониери и контрабандисти ще са в състояние да заобикалят закона, забраняващ търговията със застрашени животни и техните продукти.

Съгласно новата класификация, Loxodonta Africana се отнася специално за Степния слон, най-големият от всички видове слонове. Това е най-голямото сухоземно животно, като мъжките достигат от 3,2 м (10 фута) до 4 метра (13 фута) височина и  тегло от 3 500 кг (£ 7,700) до 12000 кг (£ 26,000). Женските са по-малки и на височина достигат до около 3 метра (9,8 фута). Най-често Степните слонове обитават открити тревни площи и блата. Те се срещат в по-голяма част от саваните на юг от Сахара.

Горският слон (Loxodonta cyclotis) обикновено е по - малък от Степния.  Бивните му са по-тънки и изправени в сравнение със Степния слон. Горският слон може да достигне до 4 500 кг (£ 9,900) и около 3 метра (10 фута) височина. Много по-малко се знае за тези животни отколкото за степните им братовчеди, тъй като естествената им среда и политически пречки, затрудняват тяхното по-подробното им изучаване. Обикновено, те обитават гъстите африкански дъждовни гори на Централна и Западна Африка, въпреки че от време на време се срещат и в краищата на горите, като по този начин могат да припокриват териториите си със Степния слон.

През 1979 г. Иън Дъглас - Хамилтън оценява, че популацията на Африканските слонове включва около 1,3 милиона животни. Тази оценка се смята за доста противоречива и дори надценена.

През 1980-те, Loxodonta получава световно внимание в следствие намаляването на броя на големи популации в Източна Африка, до голяма степен в резултат на бракониерството. Според IUCN през 2007 г. има приблизително между 470 000 и 690 хиляди Африкански слонове в дивата природа. 

Най-голямите популации от слонове в момента се намират в Южна и Източна Африка. Според неотдавна направен анализ от експерти на IUCN, най-големите популации в Източна и Южна Африка поддържат своята численост, като при някои от тях дори се наблюдава увеличение на животните с около 4.5% на година.

Популациите от слонове в Западна Африка, от друга страна, обикновено са малки и фрагментирани и представляват само малка част от всички слонове. В някои райони на Централна Африка не може да се определи точния брой на слоновете, поради гъстите гори, които обитават и бракониерството. В Южна Африка популацията от слонове се е увеличила от 8000 на над 20 000 след 1995 г. когато е била забранена търговията със слонова кост в Южна Африка.

Азиатски слонМалък Азиатски слонСлон от АзияИндиийски слонАзиатски слоновеАзиатски слонове

Азиатският слон, Elephas maximus, е по-малък, отколкото Африканския. Той има по-малки уши, и обикновено само мъжките имат големи външни бивни.

Популацията от азиатските слонове, наричани още Индийски слонове е около 60 000, което е една десета от броя на африканските слонове. По-точно се смята, че има между 38 000 и 53 000 диви Азиатски слонове и между 14 500 и 15 300 опитомени такива и може би още 1000 пръснати из зоологическите градини по цял свят. Азиатските слонове е значително намаляла главно заради бракониерството и заемането териториите им от хората.

По - известните видове Азиатски слон са:

Цейлонски слон - E. m. maximus 

Нарича се още Шрилански слон и се среща само на остров Шри Ланка. Това е най-големият от Азиатските слонове. Има около 3,000 - 4,500 от тези животни на свобода. Мъжките могат да достигнат до 5 400 кг (£ 12,000) и над 3,4 метра (11 фута) височина.

Имат много големи черепни издатини и повече области на депигментация от други Азиатски слонове. Има изградено  сиропиталище за слонове в Pinnawala, Шри Ланка, което играе голяма роля за опазването на слона от Шри Ланка от изчезване.

Индийски слон - E. m. inducus

Той съставлява по-голямата част от Азиатските слонове. Има около 36 000 от този вид. Тези слонове са по-леки с депигментация само на ушите и тялото. Мъжките достигат до 5000 кг (£ 11,000), но не са толкова високи, колкото тези от Шри Ланка.

В континенталната част на Азия се среща в 11 азиатски страни, от Индия до Индонезия. Те предпочитат горските райони и преходни зони, между гори и пасища, когато там има по-голямо разнообразие от храна на разположение.

Суматренски слон - E. m. sumatranas

Среща само в Суматра и е по-малък от Индийския слон. Останалите индивиди от този подвид варират от 2 100 до 3 000 кг. Той е много светло сив на цвят и има по-малко депигментация от другите азиатски слонове с розови петна само на ушите. Възрастният слон обикновено достига  1.7-2.6 метра (5.6-8.5 фута) височина и тежи по-малко от 3000 кг (£ 6,600). Той е значително по-малък от другите си събратя в Азия (и Африка) и обитава горските райони и частично залесените места.

Борнейски слон - E. m. borneensis

Този подвид е установен през 2003 г. от Борнео. Той е най-малкият подвид Азиатски слон.Има сравнително големи уши, по - дълга опашка и изправени бивни.

Препоръчани продукти

Коментари за Видове слонове - особености

  1. 1.

    При раждането си слончето тежи около 120 кг. Средната продължителност на живота при слоновете е между 50 и 70 години, но има данни за слон, който е достигнал възраст от 82 години

    Повече на: http://zoovidove.baubau.bg/слон#ixzz2IQWrmD4n
    Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Share Alike

  2. 2.

    ТЕ СА НЕВЕРОЯТНИ , ПРОСТО СА МНОГО УМНИ

Подобни статии

Крашки овчар

Крашки овчар

Синоними: Krazski Ovcar Karst Sheepdog Istrian Sheepdog Karstschäferhund Berger du Karst Ber...

Босерон

Босерон

Синоними: Berger de Beauce – Френска овчарка Beauceron French Short-Haired Sheperd Bas rou...

Брадато коли

Брадато коли

Синоними: Bearded Collie Highland Collie Mointain Collie Hairy Mou'ed Collie Colley barbu ...

Бриар

Бриар

Синоними: Briard Berger de brie Brie Sheepdog Schäferhund der Brie   ПроизходФранцияFCI ...

Рекламирай в INSERT.BG