Слон

Слон

Слоновете са големи сухоземни бозайници и включват 2 рода на семейство Слонове: Elephas и Loxodonta. Три вида  слонове са останали днес: Африкански степен слон, Африкански горски слон и Азиатски слон (известен още като Индийски слон).

Африкански слонове

(Loxodonta africana)

Aфрикански слон (Саванен) - Loxodonta africana africana

Aфрикански горски слон - Loxodonta africana cyclotis

Азиатски слонове

(Elephas maximus)

Индийски слон - E. m. inducus

Суматренски слон - E. m. sumatranas

Цейлонски слон - E. m. maximus

Борнейски слон - E. m. borneensis

СлоновеУкрасен индийски слонВсички други видове и родове на слона са изчезнали, някои от последния ледников период. Има сведения, че последните мамути са изчезнали около 2000 г. пр. Хр.

Слоновете са най-големите сухоземни животни, които населяват нашата планета. Бременността им продължава около 22 месеца, най-дългата от всички сухоземни животни.

При раждането си слончето тежи около 120 кг. Средната продължителност на живота при слоновете е между 50 и 70 години, но има данни за слон, който е достигнал възраст от 82 години.

Най-големият слон, регистрирани някога е застрелян в Ангола през 1956 година. Той е бил мъжки и е тежал около 11 000 кг, а на височина е достигал 3,96 метра, което е с около метър над средната височина на Африканските слонове.

Човек и слонНай-малкият слон живял някога на Земята е бил с размерите на теле или голямо прасе и е обитавал остров Крит през Плейстоцена (епоха).

Слоновете са символ на мъдрост в азиатските култури и са известни с тяхната памет и интелигентност, която според мнозина е еднаква с тази на китоподобните и хоминидите.

За слона, Аристотел е казал - "Звярът, който е по-добър от  всички останали Скелет на слонсъс своя ум". Думата "слон" води началото си от гръцката дума "ἐλέφας", което означава "слонова кост" или "слон".

Според досегашните наблюдения, здравите възрастни слонове нямат естествени врагове хищници, въпреки, че лъвовете биха могли да убият малко слонче или някой болен възрастен слон.

Най-голямата опасност за слоновете са хората и най-вече бракониерите, които всяка година избиват хиляди слонове заради техните бивни.

2. Етимология на слона

Olifant и неговите вариации (напр. oliphant, Олифант) са архаични наименования за слон. Освен за слонове, думата е била използвана и като название на слонова кост, слонски бивни, музикален рог изработ... прочети

3. Видове слонове - особености

Африкански слонове Африканският род слонове се състои от два (според някои - три) вида, които съществуват и в наши дни, докато азиатският слон е единствения оцелял член на Азиатския род Слонове, но м... прочети

4. Физически характеристики на слона

Хобот Хобота е синтез между носа и горната устна на слона. Има цилиндрична форма и е най-важният му орган. Африканските слонове са оборудвани с два пръстоподобни издатъка на върха на хобота си, докат... прочети

5. Биология и поведение на слона

Еволюция - развитие Най - ранните известни предци на съвременните слонове са се зародили преди около 60 милиона години. Предците на слоновете от преди 37 милиона години са обитавали водните басейни и... прочети

прегледи 12550

Препоръчани продукти

Коментари за Слон

  1. 1.

    При раждането си слончето тежи около 120 кг. Средната продължителност на живота при слоновете е между 50 и 70 години, но има данни за слон, който е достигнал възраст от 82 години

    Повече на: http://zoovidove.baubau.bg/слон#ixzz2IQWrmD4n
    Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Share Alike

  2. 2.

    ТЕ СА НЕВЕРОЯТНИ , ПРОСТО СА МНОГО УМНИ

Подобни статии

Немски шпиц - голям

Немски шпиц - голям

Големият немски шпиц е една от разновидностите на породата Немски шпиц. Към тази порода принадлежат ...

Немски шпиц - малък

Немски шпиц - малък

Малкият немски шпиц е една от разновидностите на породата Немски шпиц. Често се бърка с Померана, к...

Немски шпиц

Немски шпиц

Понятието Немски шпиц се използва за означаване на отделна порода кучета и в по - общ план за цяла к...