Котка, Домашна котка

Котка, Домашна котка

Физиологични особености на котката

Нормални физиологични стойности
Телесна температура 38.6 °C (101.5 °F)
Сърдечен ритъм 120-140 удара в минута
Дишане 16-40 вдишвания в минута

Физиологията на котките може да бъде добре проучена, тъй като те са животни имащи контакт с хората и, които лесно могат да бъдат държани. Като цяло физиологията наподобява тази при другите хищни бозайници, но се характеризира и с някои специфични особености, които вероятно се дължат на дошлите от пустинята видове.

Например, котките са способни да издържат на доста високи температури. Хората обикновено започват да се чувстват некомфортно, когато температурата на кожата им минава приблизително 44,5 °C (112 °F), но котките не показват този дискомфорт, докато кожата им не достигне достига до около 52 °C (126 °F). Могат да понасят температури до 56 °C (133 °F), ако имат достъп до вода.

Котките запазват топлината чрез намаляване притока на кръв към кожата си, а загубата на топлина става чрез изпаряване през устата им. Важно е да се знае, че те не се потят и "пъхтят" само при много високи температури.

Необичайно е, но котешкото тяло показва температурни изменения през целия ден. Тази особеност се дължи на липсата на циркадни ритми (физиологично ставащи приблизително веднъж на 24 часа) и могат да отразяват тяхната склонност да бъдат активни както през деня и през нощта. 

Котка се почистваФизиологични нужди

Почистване

Котките са известни с тяхната чистота, прекарвайки много часове, ближейки и почиствайки козината си. Имат изключително добре развити папили на езика, които са доста твърди.

При по - дългокосместите породи има опасност от събирането на "топка косми" в стомаха и е необходимо да се вземат бързи и навременни мерки. Това може да се предотврати с корективни мерки и да се избегнат нежелани последствия.

Днес на пазара се предлагат редица препарати, които улесняват преминаването на тези косми през червата.

Изхождане

Котешката тоалетнаКакто всеки е забелязвал, след изхождане всяка една котка старателно зарива своите изпражнения.

Домашните котки с успех се приучават за изхождане у дома в котешка тоалетна. Тя трябва да бъде всекидневно почиствана.

Котешките изпражнения обикновено са сухи, а урината им е силно концентрирана. И двете особености позволяват на котките да запазят колкото се може повече течности.

Бъбреците им са толкова ефективни, че котките могат да оцелеят на диета, състояща се само от месо, без допълнително вода, и дори котката може да рехидратира, пиейки морска вода.

Котешката храна

Храната на коткатаКотките са хищници и  тяхната физиология е еволюирала по начин, който затруднява храносмилането на растителна храна. За разлика от всеядните (например плъхове, които се нуждаят само от 4 % протеин в менюто си), котките се нуждаят от около 20% протеин.

В домашни условия котките не могат да бъдат адаптирани към вегетарианска диета, защото не могат да синтезират необходимите си аминокиселини само от растителен материал. Например, при липсата на аргинин настъпва загуба на тегло и в някои случаи това може да се окаже фатално.

Влияние на таурина върху коткатаДруга необичайна особеност е, че котката не може да произвежда аминокиселината таурин. Липсата й води до макулна дегенерация - ретината на котката бавно деградира, стига се до необратима слепота.

Котката и вегетарианската хранаТъй като котките са склонни да ядат само плячката си, те получават минерали чрез храносмилането на  животински кости и това ограничено меню може да доведе до калциев дефицит (намалено ниво на калций - хипокалцемия).

Въпреки физиологичните особености по отношение на месото, на пазара са разработени вегетариански котешки храни, обогатени с месо, които са допълнени с химически синтезиран таурин и други хранителни вещества с цел да се създаде едно пълноценно меню, задоволяващо всички нужди на организма.

Въпреки това, някои от тези продукти и храни все още не успяват да осигурят всички хранителни вещества, от които се нуждае котешкият организъм и даването на храни, несъдържащи продукти от животински произход може да доведе до тежки хранителни дефицити.

Размножаване и бременност

Възпроизвеждане

Мъжки котарак чифтосва женска коткаРазмножаването е важен биологичен процес, чрез който се осъществява същестуването на вида. Женските котки са сезонно полиеструсни (полициклични), което означава, че може да има много периоди на разгонване в продължение на една година. Началото е през пролетта и завършва в края на есента.

При отглеждане в домовете обаче котките често циклират редовно през цялата година и може да не се повлияят от сезона. Периодите на разгонване настъпват на всеки 2 седмици и продължават около 4-7 дни. Пълното физическо развитие приключва към 18 месечна възраст - на тази възраст се препоръчва и заплождане.

Полова зрялост котките достигат в рамките на 6-9 месечна възраст. Специфично за мъжките е, че при тях половата зрялост настъпва обикновено малко по-късно - около 9-12 месечна възраст.

Периода на разгонване при женската котка включва няколко основни стадия:

 • проеструс - стадий преди разгонване. Узряват яйчните фоликули, изработващи естрогенни хормони, под чието влияние половият орган набъбва, започва често уриниране, изпускане на миризливи вещества и др. В стадия на проеструс котката мяука жално, търка се в предмети и хора. Често при доближаване от котарак тя го пропъжда. Продължителността на стадия е 1-2 дни.
 • еструс - стадий на същинско разгонване или т.нар. "стадий на полово влечение". Котката допуска мъжкия партньор за покриване и след това настъпва овулация. Това е стадият, през който котката започва активно да търси мъжки и е готова да се чифтосва. Продължителността на стадия е 2-19 дни (средно 7 дни).
 • метеструс - стадий след разгонване. На мястото на спуканите яйчни фоликули се образуват жълти тела, отделящи хормона прогестерон, който стимулира секреторната функция на ендометриума и създава условия за имплантиране на оплодените яйцеклетки и развитие на бременността. Последният метеструс е последван от по-дълъг период на полова пасивност.
 • диеструс - период на полова пасивност.
 • анеструс - стадий на покой. Постепенно затихват всички признаци на разгонване и настъпва относителен полов покой. Стадият продължава 90-140 дни.

Котка в еструсРазгонена коткаХарактерните признаци, които се наблюдават по време на разгонване са: издаване на мъркащи звуци, търкаляне по гръб, търкане на главата в пода, снишаване на предната и повдигане на задната част на тялото с изнасяне на опашката встрани, съпроводено с тъпчене на място със задните крайници.

Наблюдава се още повишена възбудимост и нервност, непокорство, мяукане и бягане навън при първа възможност. Тогава нищо не е в състояние да спре разгонената котка - нито човешките ласки, нито любима храна, нито строга заповед - инстинктът е по-силен.

Разбира се, тя се завръща след няколко дни или седмица вкъщи обикновено изгладняла, измършавяла, а мъжкият освен това и изподран от множеството "дразги" с котараците съперници (отнася се за дворните котки).

Една разгонена женска може да привлече към себе си няколко мъжки. Те се борят за нея, докато накрая остане един, който е "победител" и чифтосва женската. В началото женските обикновено се дърпат и не позволяват да бъдат скочени, но накрая мъжкият надделява.

Накрая, котката издава силен мяукащ звук при отдръпване на котарака от нея. Това се дължи на специфичното устройство на пениса при котарака - той е обсипан с много (120-150) шипчета (около милиметър), което води до болезнено триене в женското влагалище. Проникването във вагината е последвано от нервни и хормонални реакции, които накрая водят до отделяне на яйцеклетката (овулацията) и така правят възможно оплождането. Овулацията, която се осъществява по нервно-хормонален път, не настъпва спонтанно, а само след осъществен полов акт (т. нар. провокирана овулация).

Котка се почиства след чифтосванеУдивително е колко рационално природата е решила този важен физиологичен акт - отделянето на яйцеклетките да става само след покриване (т.е. за около 36-45 часа).  Отделените от яйчниците яйцеклетки преминават в яйцепроводите, а от тях попадат в двуроговата матка, където сперматозоидите ги намират и оплождат.

Тъй като овулацията не винаги е предизвикана от едно чифтосване женските могат да бъдат оплодени от няколко котарака и в резултат на това малките от едно котило може да бъдат от различни бащи.

След половият акт, женската старателно се почиства и извършва пълен тоалет на своята вулва. Ако мъжки се опита да я заскочи в този момент, женската го атакува. След около 20 до 30 минути, след като женската е извършила своя тоалет, цикълът се повтаря.

 Бременност

Котка кърми малките котенцаБременността продължава 64 - 67 дни, обикновено 66 дни. Обикновено едно котило се състои от 3 до 5 котенца. Най-често при първо раждане котенцата са по-малки в сравнение със следващите котила. Котетата се раждат глухи и слепи. Започват да виждат на 5 - 10 ден след раждане, а слухът се развива нормално 9 - 11 дневна възраст.

Малките се кърмят от майката 6 - 7 седмици, след което постепенно преминават на твърда храна. Проеструсът при майката може да последва скоро след раждането или да бъде последван от период на анеструс. Обикновено котките се разгонват около 8 седмици след раждането като този период зависи от времето на отбиване.

Малки котенца в кошницаКастрация на коткаКотенцата са готови да започнат самостоятелен живот и да отидат в нов дом след около 12 седмици или когато те са готови да напуснат майка си.

Котките са идеални майки и имат добре развит майчински инстинкт. Много често, когато майката напусне своето "гнездо" за да търси храна, малките биват убити от мъжки котарак. Това поведение е присъщо за бездомни и дворно живеещи котки.

Ако бащата на малките от котилото е един, то тогава поведението на мъжкия е съвсем различно. Той пази своето поколение и участва в отглеждането на малките. Чести са случаите, когато вследствие на смърт на майката друга котка да поеме грижите за потомството.

Кастрация е показана на 7 месечна възраст, за ограничаване на нежелана репродукция. Чрез тази хирургична интервенция може да се намали агресията, маркирането на територия (уриниране на различни места)  и дразнещото понякога мяукане при женските.

По традиция, тази операция се извършва на 6-9 месечна възраст, но все повече зачестяват случаите на по - ранна кастрация - на около 3-6 месеца. В САЩ около 80% от домашните котки са кастрирани.

4.5, 2 гласа
прегледи 114163

Препоръчани продукти

Коментари за Физиологични особености на котката

 1. 193.

  Аз имам котарак на 10 месеца и стои хем вътре хем вънка но майка ми каза че вкарва много бълхи и да избера дали да стои вън или вътре аз искам да е вътре и го искъпах но на втория ден реши че няма да седи вътре и като почна да мяука та въпроса ми е как да го накарам да стои вътре

 2. 194.

  До 193. - ако живеете в къща, трудно бихте го накарали да стои само в нея, при положение, че досега е излизал често. Не Ви съветваме да го правите!

 3. 195.

  Здравейте, имам мъжка сиамска котка, която е на 16г. и 6 месеца... Кастриран е на 1 година. През целият му живот е хранен само с гранули, според възраста и нуждите му....переодично ""ринари" и т. н....Към друга храна и към меки храни никога не е проявявал интерес...До сега не е боледувал...Но от около един месец видимо започна да слабее, спря да ходи по голяма нужда, пие само вода и уринира...Отказва за яде всякакви храни, дори и най-скъпите за капризни котки и т. н...Заведох го при ветеринар и според кръвните изследвания има лека анемия и бъбречна недостатъчност?!?!?!....Изписа ни прахчета, хапчета, но промяна няма...Сега го поддържам само с Уискас пауч със сос, които ги пасирам, защото изблизва соса , а късчетата остават...Зъбите му са все още добре, но се страхувам да не е наближил момента да се разделям с него?!

 4. 196.

  До 195. Валя Колева - нормални са симптомите, които показва предвид напредналата възраст. Анемията и проблемите с бъбреците са често срещани проблеми за възрастните котки. Това, което може сега да се направи е да се поддържа състоянието колкото е възможно. Следвайте инструкциите на своя ветеринар.

 5. 197.

  kotkatami ne qde nito pie postoqno spi otslabna prednitei kra4eta sa kato shvanati kakvo lekarstvo da i vzema za da se opravi

 6. 198.

  До 197. - добре е да се прегледа от ветеринар и да се пусне копропроба за изследване. Понякога наличието на вътрешни паразити води до отслабване! Ако копропробата е чиста е добре да се направят и други изследвания (кръвни и др.) за да се установи причината за липса на апетит.

 7. 199.

  Здравейте, прибрах си едно коте от улицата. Сложих му ампула за бълхи и една паста за паразити. Но след няколко дена получи и цистит. Давам му synulox 2 пъти на ден по половин таблетка, котето е 1.5 кг. , но вече 5ти ден продължава да пишка много често и по няколко капки. Хапчетата са за 10 дена, ама се чудя дали ще свършат работа, въпреки че сякаш има някакво малко подобрение. В урината не личи да има кръв и не дава признаци да го боли.

 8. 200.

  До 199. Катето - необходимо е след приключване на таблетките да се пусне урина за изследване за да се види дали инфекцията е отшумяла.

 9. 201.

  5 дневни котета с бълхи , помощ

 10. 202.

  До 201. дани - пудра е единствената алтернатива за борба с бълхи за новородени котенца.

 11. 203.

  Здравейте, имам три котки - майка с двете й деца (мъжко и женско) всички на 7 и 6 години. Всички са кастрирани, но женската уринира на всевъзможни места в стаите, дори по плазмата. Всички имат отделни тоалетни, но тя не използва своята по малка нужда по предназначение. Къщата ми ухае на обществена тоалетна и съм в пълен ужас от този факт. Където уринира пера и после ароматизирам с цитрусови аромати, знам, че ги отблъскват, но това гадче продължава да се инати и да прави мизерии. Толкова да я обичам, а тя така да ме наказва. За плазмата платих ремонт, но второто изпикаване по нея беше фатално. Дайте ми съвет, какво да правя. Какъв й е проблема? Да я пращам на психолог или аз да сменя успокоителните с твърд алкохол?
  Благодаря предварително за отделеното време, дано ми помогнете с полезен съвет.

 12. 204.

  До 203. Десислава - не е учудващо поведението при положение, че котките са няколко. Твърде вероятно е проблема да е поведенчески и да го прави с цел маркиране на своята територия, особено ако са само капки. За съжаление в случая нищо не може да се направи, докато всички са под един покрив. Препаратите едва ли ще помогнат щом маркира абсолютно навсякъде, а не на определени места (1-2 примерно).

 13. 205.

  ного ми хресва котецта давъм
  5 зъви бодъ слатко :-D:-)

 14. 206.

  Коте, което намерихме изоставено и прибрахме, се разболя. Оказа се, че има глисти. Заведох го не ветиринар, направи му три инжекции, но не знам точно какъв антибиотик и му даде половин хапче против глисти. Котето ми започна да губи равновесие и да не може да стъпва на задни лапички!!!!

 15. 207.

  До 206. - при наличие на прекалено голям брой паразити е нормално да има замайване и отпадналост на организма в резултат от интоксикацията. Надяваме се, че ветеринарят Ви е съставил лечебна схема за обезпаразитяване, която да следвате.

 16. 208.

  Ima edna kotka koiato se kachva na dvigatelia na kolata mi pod kapaka i tam pikae poniakoga i tam spi,kato karam vsichkata von mirizma vliza v kupeto. Mirishe otvratitelno,postoianno mia kolata i tova e weche 1godina.KAJETE MI KAK DA IA IZGONA..

 17. 209.

  Здравейте! Имам две женски котета почти на 8 месеца. Въпросът ми е мога ли да им дам хапчета против разгонване, преди да са се разгонили за първи път, докато реша да ги кастрирам.

 18. 210.

  Двата ми котарака след инцидент/ от падане от прозореца при сбиване/сега не се понасят,то е бой кълбета ръмжене мяукане съскане настръхване и атака,разделям ги в отделни стаи поуспокояват се и после пак като се видят ,а са научени да ходят из целия апартамент.Как ще се оправят нещата не знам,но засега е страшно.Ако може някой да ми даде съвет ще съм благодарна!

 19. 211.

  Имам 17 мачки. Ядат всичко, ходят навсякъде. Болест не ги лови. Само ги обезпаразитявам външно и вътрешно. Много ме кефи като " Маццц" и всичките се стрелнат за поредната порция папане. Колкото по-малко ги глезоткам, толкова повече са здрави. Умират от старост и изхабяване. Сега очаквам още 12 малки пухкавелци. Ха да ми е честито!

 20. 212.

  Здравейте! Имам 8-годишна британска късокосместа, която роди преди 2 седмици само 1 коте. Сега е отново разгонена. Нормално ли е?

Подобни статии

Австралийски кетълдог

Австралийски кетълдог

Австралийският кетълдог е пастирска порода кучета, създадена в Австралия с цел превеждането на добит...