🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котка, Домашна котка

Котка, Домашна котка

История и митология на котката

Египетска склуптура на котка в ЛувъраБронзова маска на котка в Древен ЕгипетБогинята Фрея и нейните коткиЕгипетска склуптура в Лувъра - най-големият Национален музей на Франция (Снимка 1)

Бронзова маска на котка, Древен Египет (Снимка 2)

Традиционно, историците са склонни да мислят, че Древен Египет е било мястото на опитомяване на котката. Мотиви за това са намерените ясни изображения на котки в египетски картини, датиращи отпреди 3 600 години. Освен това наскоро открити гробници в Shillourokambos, Кипър, съдържат скелети на хора и котки, датиращи от 7500 г. пр.н.е. Тъй като котките не са представители на местната фауна, се предполага че са били частично опитомени преди този период. Скелетите, открити в тези гробници са по-близки до прародителите на дивите котки, отколкото до днешната домашна котка.

В Древен Египет котките са приемани като свещени животни и са били почитани, защото са ги смятали за въплъщения на богинята Бастет. С Баст (наречена по-късно Бастет - богиня на радостта, празниците, танците, музиката, плодородието, покровителка на бременните жени в египетската митология) често е изобразявана на котешките фигури. Вярвало се е, че лекува болните и помага на реколтата да узрее. Изобразявана е като жена с глава на котка или лъвица, с кошница в ръце. Понякога е изобразявана просто като котка.

Наказанието за убийство на котка било смърт, а често при смърт на котка тялото било мумифицирано по същия начин както при хората.

Фрея е Богиня на любовта, красотата и плодородието в Скандинавската митология и често е изобразявана с колесница, теглена от котки.

Древни религии вярвали, че котките са възвишени души, спътници и водачи на хората, а също и че всички те са всезнаещи, но поради липсата си на говор не могат да повлияят на решенията, взети от хора. В Япония, Maneki Neko е котка, която е символ на добър късмет.

Въпреки че няма свещени видове в Исляма, някои автори са заявили, че Muhammad е имал любима котка - Muezza. Има сведения, че обичал котките толкова много, че "би дал дрехата си само за да може котката да легне на нея и да бъде на топло".

В много култури котките се приемат като врагове. Вярвало се например, че ако черна котка ти пресече пътя ще имаш лош късмет и др. Котките и до днешни дни се свързват с вещерството. Черните котки в частност са свързани с празниците около Хелуин. Това води до изтребване на голяма част от котките в Европа през Средновековието. Понякога по време на празници били изгаряни живи или хвърляни от високи сгради.

Котките в миналотоБогинята Фрея и нейните котки (Снимка 3)

Някои историци предполагат, че широко разпространените враждебни суеверия към котките довели до бум на чумните заболявания ("Черната смърт", с което зловещо название била позната бубонната Чума). Поради скоростта, с която се разпространявала Черната смърт се появили вярвания, според които тя е предизвикана от самия Дявол. Тези вярвания накарали папата официално да обяви, че котките имат съюз с Дявола.

Вследствие на този акт много котки в Европа били убити. Големият срив в котешката популация довел до огромен скок в разпространението на плъховете, а в резултат на това се увеличил и броят на насекомите, разнасящи Чумата. Като следствие от всичко това се увеличил броя на заразените от Чума хора.

Според митове в различните култури, котките имат по няколко живота и живеят в няколко паралелни свята. Могат да влияят на здравето на хората, като им помагат да се борят с болестите.

Смята се също, че котката е свързана с къщата, в която живее, и тези домове са до известна степен защитени от беди и нещастия. В много страни се смята, че имат 9 живота, но в някои Испаноезични региони се казва, че те са само 7. Според турски и арабски традиции животите са - 6. Тези твърдения и митове се пораждат от естествената гъвкавост и бързина на котките, способността им да избягат и оцелеят в животозастрашаващи ситуации.

С времето учени са успели да установят, че при падане котките винаги се изправят в точно определен ред. Първо се завърта главата, въз основа на сигнали от очите и вътрешното ухо. После се извива гръбнакът със задните части. В същото време котката извива гръб, за да намали силата на удара.

Въпреки гъвкавостта си, котката е изправена пред особени опасности в модерните градове. Макар, че е на десетки метри над земята, домашната котка е привлечена от движещата се плячка както всички останали котки. Дори котката да няма 9 живота, необичайната й способност да се носи във въздуха определено има връзка с този мит.

Котка ловува мишкаВ Азия котката е едно от животните в 12-годишния цикъл на Виетнамския зодиак. Тя обаче не присъства в зодиака на Китай. Според една от множеството легенди, плъхът, който канел животните в Нефритения императорски дворец, за да бъдат избрани за задиака, забравил да покани котката, и затова тя го обявила за свой смъртен враг.

Началото на съжителството между човека и котките не е установено с точност. Най-ранните писмени записки за опитите да се опитомят котки датират от древен Египет около 4000 г. пр.н.е, когато са били използвани за опазване на хамбарите от мишки и плъхове.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...