Котка, Домашна котка

Котка, Домашна котка

Анатомични особености на котката

Скелет на коткаМозък на коткаЧереп на домашна коткаКотешкият скелет е съставен от около 240 броя кости и подобно на всички гръбначни включва осева и периферна част.

Черепът и гръбначният стълб образуват обща кухина, която носи и защитава органите от ЦНС (централна нервна система) от различни увреждания.

Гръбначният стълб се състои от 7 шийни (като почти всички бозайници), 13 гръдни (хората имат 12), 7 поясни (лумбални, хората имат 5), 3 срастнали кръстцови и 20-26 опашни прешлена (различни при отделните породи). Гръдните и поясните прешлени са отговорни за гръбначната мобилност и гъвкавост на котката.

От гръдните прешлени излизат и 13 чифта ребра. Първие 9 са свързани с гръдната кост, а последните 4 чифта са плаващи.

Черепът на домашната котка се отличава със своите сравнително големи очни орбити и силни челюсти. За разлика от много бозайници лицевата част и мозъчната кутия са сравнително еднакви по размери. Черепната кутия е изградена от 11 броя кости, а лицевата - от 13. Котешкият мозък е с дължина около 5 cм и тегло  около 30 гр.

По отношение на челюстта им, котките имат зъби, приспособени за убиване на плячка и разкъсване на месо. Когато побеждава плячката си, котката нанася смъртоносна захапка на врата със своите 2 дълги кучешки зъба. Поставяйки ги между прешлените, котката прекъсва гръбначният мозък на своята жертва и това води до необратима парализа и смърт.

В сравнение с другите котки, домашните котки имат по-малки и по - слабо развити кучешки зъби, в резултат на което предпочитат по дребни и малки "плячки", каквито са дребните гризачи, имащи по-малки прешлени.

Броят на котешките зъби е 30: 16 на горната и 14 на долната челюст. Те включват: 12 резеца, 4 кучешки, 10 предкътника и 4 кътника.

Зъбна формула на коткатаКотешка зъбна формула:

Походката на котката

 

Котка си показва ноктитеПремоларът и първият молар заедно образуват "срязващата част" от всяка страна на устата. На тях се дължи ефективното срязване на месото на малки парчета, подобно на ножици. Те са жизнено важни при храненето, тъй като котките с малки молари не могат ефективно да сдъвкват храната.

Котките, както и кучетата, са дигитиградни. Те вървят директно върху пръстите на своите крайници. Имат изключително точна походка и безшумно стъпване.  За разлика от повечето бозайници, когато котките ходят, те използват "диагонална" походка - придвижват двата си крайника от едната страна на тялото преди крайниците от другата страна.  Тази черта е обща с камилите и жирафите. При тичане походката е както при другите бозайници.

Подобно на почти всички членове на семейство Котки, и домашните котки имат издължени и остри нокти. В нормална, спокойна позиция те са покрити от кожата и не се виждат. Това предпазва острите нокти от износване при контакт със земята, за разлика от ноктите при кучето. Тази особеност им подпомага и в мълчаливото преследване и дебнене на плячката.

Полидактизъм при коткаКотките могат да покажат доброволно своите нокти на една или повече лапи. Те могат да удължат ноктите си при лов или самоотбрана, катерене, "масажиране".

Повечето котки имат 5 нокъта на предните и 4 - на задните лапи. Петият нокът (зачатък)  е проксимално на другите нокти.  Още по-проксимално има издаване, което има вид на шести "пръст". Тази специфична особеност на предните лапи, е карпалната възлавничка, установена също при големите котки и кучета. Това няма връзка с нормалното ходене, но се смята за начин, който пречи на хлъзване при скачане.

Някои породи котки са склонни към полидактизъм, което означава развитието на повече от нормалния брой пръсти - от 8 до 10.  Тази аномалия е особено често срещана по Североизточното крайбрежие на Северна Америка.

1.0, 1 гласа
прегледи 34548

Препоръчани продукти

Коментари за Анатомични особености на котката

 1. 193.

  Аз имам котарак на 10 месеца и стои хем вътре хем вънка но майка ми каза че вкарва много бълхи и да избера дали да стои вън или вътре аз искам да е вътре и го искъпах но на втория ден реши че няма да седи вътре и като почна да мяука та въпроса ми е как да го накарам да стои вътре

 2. 194.

  До 193. - ако живеете в къща, трудно бихте го накарали да стои само в нея, при положение, че досега е излизал често. Не Ви съветваме да го правите!

 3. 195.

  Здравейте, имам мъжка сиамска котка, която е на 16г. и 6 месеца... Кастриран е на 1 година. През целият му живот е хранен само с гранули, според възраста и нуждите му....переодично ""ринари" и т. н....Към друга храна и към меки храни никога не е проявявал интерес...До сега не е боледувал...Но от около един месец видимо започна да слабее, спря да ходи по голяма нужда, пие само вода и уринира...Отказва за яде всякакви храни, дори и най-скъпите за капризни котки и т. н...Заведох го при ветеринар и според кръвните изследвания има лека анемия и бъбречна недостатъчност?!?!?!....Изписа ни прахчета, хапчета, но промяна няма...Сега го поддържам само с Уискас пауч със сос, които ги пасирам, защото изблизва соса , а късчетата остават...Зъбите му са все още добре, но се страхувам да не е наближил момента да се разделям с него?!

 4. 196.

  До 195. Валя Колева - нормални са симптомите, които показва предвид напредналата възраст. Анемията и проблемите с бъбреците са често срещани проблеми за възрастните котки. Това, което може сега да се направи е да се поддържа състоянието колкото е възможно. Следвайте инструкциите на своя ветеринар.

 5. 197.

  kotkatami ne qde nito pie postoqno spi otslabna prednitei kra4eta sa kato shvanati kakvo lekarstvo da i vzema za da se opravi

 6. 198.

  До 197. - добре е да се прегледа от ветеринар и да се пусне копропроба за изследване. Понякога наличието на вътрешни паразити води до отслабване! Ако копропробата е чиста е добре да се направят и други изследвания (кръвни и др.) за да се установи причината за липса на апетит.

 7. 199.

  Здравейте, прибрах си едно коте от улицата. Сложих му ампула за бълхи и една паста за паразити. Но след няколко дена получи и цистит. Давам му synulox 2 пъти на ден по половин таблетка, котето е 1.5 кг. , но вече 5ти ден продължава да пишка много често и по няколко капки. Хапчетата са за 10 дена, ама се чудя дали ще свършат работа, въпреки че сякаш има някакво малко подобрение. В урината не личи да има кръв и не дава признаци да го боли.

 8. 200.

  До 199. Катето - необходимо е след приключване на таблетките да се пусне урина за изследване за да се види дали инфекцията е отшумяла.

 9. 201.

  5 дневни котета с бълхи , помощ

 10. 202.

  До 201. дани - пудра е единствената алтернатива за борба с бълхи за новородени котенца.

 11. 203.

  Здравейте, имам три котки - майка с двете й деца (мъжко и женско) всички на 7 и 6 години. Всички са кастрирани, но женската уринира на всевъзможни места в стаите, дори по плазмата. Всички имат отделни тоалетни, но тя не използва своята по малка нужда по предназначение. Къщата ми ухае на обществена тоалетна и съм в пълен ужас от този факт. Където уринира пера и после ароматизирам с цитрусови аромати, знам, че ги отблъскват, но това гадче продължава да се инати и да прави мизерии. Толкова да я обичам, а тя така да ме наказва. За плазмата платих ремонт, но второто изпикаване по нея беше фатално. Дайте ми съвет, какво да правя. Какъв й е проблема? Да я пращам на психолог или аз да сменя успокоителните с твърд алкохол?
  Благодаря предварително за отделеното време, дано ми помогнете с полезен съвет.

 12. 204.

  До 203. Десислава - не е учудващо поведението при положение, че котките са няколко. Твърде вероятно е проблема да е поведенчески и да го прави с цел маркиране на своята територия, особено ако са само капки. За съжаление в случая нищо не може да се направи, докато всички са под един покрив. Препаратите едва ли ще помогнат щом маркира абсолютно навсякъде, а не на определени места (1-2 примерно).

 13. 205.

  ного ми хресва котецта давъм
  5 зъви бодъ слатко :-D:-)

 14. 206.

  Коте, което намерихме изоставено и прибрахме, се разболя. Оказа се, че има глисти. Заведох го не ветиринар, направи му три инжекции, но не знам точно какъв антибиотик и му даде половин хапче против глисти. Котето ми започна да губи равновесие и да не може да стъпва на задни лапички!!!!

 15. 207.

  До 206. - при наличие на прекалено голям брой паразити е нормално да има замайване и отпадналост на организма в резултат от интоксикацията. Надяваме се, че ветеринарят Ви е съставил лечебна схема за обезпаразитяване, която да следвате.

 16. 208.

  Ima edna kotka koiato se kachva na dvigatelia na kolata mi pod kapaka i tam pikae poniakoga i tam spi,kato karam vsichkata von mirizma vliza v kupeto. Mirishe otvratitelno,postoianno mia kolata i tova e weche 1godina.KAJETE MI KAK DA IA IZGONA..

 17. 209.

  Здравейте! Имам две женски котета почти на 8 месеца. Въпросът ми е мога ли да им дам хапчета против разгонване, преди да са се разгонили за първи път, докато реша да ги кастрирам.

 18. 210.

  Двата ми котарака след инцидент/ от падане от прозореца при сбиване/сега не се понасят,то е бой кълбета ръмжене мяукане съскане настръхване и атака,разделям ги в отделни стаи поуспокояват се и после пак като се видят ,а са научени да ходят из целия апартамент.Как ще се оправят нещата не знам,но засега е страшно.Ако може някой да ми даде съвет ще съм благодарна!

 19. 211.

  Имам 17 мачки. Ядат всичко, ходят навсякъде. Болест не ги лови. Само ги обезпаразитявам външно и вътрешно. Много ме кефи като " Маццц" и всичките се стрелнат за поредната порция папане. Колкото по-малко ги глезоткам, толкова повече са здрави. Умират от старост и изхабяване. Сега очаквам още 12 малки пухкавелци. Ха да ми е честито!

 20. 212.

  Здравейте! Имам 8-годишна британска късокосместа, която роди преди 2 седмици само 1 коте. Сега е отново разгонена. Нормално ли е?

Подобни статии

Немски шпиц - голям

Немски шпиц - голям

Големият немски шпиц е една от разновидностите на породата Немски шпиц. Към тази порода принадлежат ...

Немски шпиц - малък

Немски шпиц - малък

Малкият немски шпиц е една от разновидностите на породата Немски шпиц. Често се бърка с Померана, к...

Немски шпиц

Немски шпиц

Понятието Немски шпиц се използва за означаване на отделна порода кучета и в по - общ план за цяла к...