Светулка

Светулка

Основна характеристика на Светулка

Особености на светулкатаКак свети светулкатаЕдна от най - важните особености при светулките е, че само мъжките имат крила - женските са безкрилни.

Мъжките светулки с добре развити крила достигат около 4.5 см на дължина, докато безкрилните червеовидни женски екземпляри са по - едри - достигат до 4.8 см.

Ларвите наподобяват женските светулки по своето издължено тяло.

Най - забележителната особеност при тези насекоми са техните светещи органи. Обикновено се разполагат по задните членчета на техните коремчета.

При голямата светулка, която се смята за най - едрият екземпляр у нас, тези органи са характерни както за възрастните индивиди, така и за ларвите. Установено е, че дори яйцата на голямата светулка светят.

Този феномен - светенето при светулките, се получава в резултат на сложен окислителен химичен процес, извършващ се в някои големи клетки. Процесът се нарича още "биолуминесценция".

При този процес само 98 % от енергията, която се изразходва се превръща в светлина.

Това е интересно да се отбележи, тъй като при обикновената крушка този процент достига едва 4.

Тялото на светулката съдържа специален химичен елемент, който се нарича луциферин и ензим - луцифераза.

Когато трябва да се произведе светлина, тези два елемента се свързват помежду си и при това съединение се отделя енергия под формата на светлина.

Тези комплексни молекули са били специално проектирани, за да могат да излъчват светлина. Мястото на всеки атом, който изгражда молекулите, е установено според този план.

3.7, 3 гласа
прегледи 14109

Препоръчани продукти

Коментари за Основна характеристика на Светулка

 1. 1.

  А колко време живеят?

 2. 2.

  Засега точна възраст, до която достигат не можем да кажем.

 3. 3.

  tazi informaciq mnogo mi pomogna po chavek i priroda za6toto trqbva da namerim interesni fakti za tqh :):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

 4. 4.

  Благодаря за изчерпателната информация.Много благодря!
  Аз съм Теди от 41 ОУ Св.П.Евтимий. 4а клас

 5. 5.

  Informaciqta mi pomogna za proekta po cowek i priroda ...!!.. Mersi mnogo !

 6. 6.

  мерси мн за инфото трябва ми за презентация по биология :) !

 7. 7.

  interesno i spolo4livo

 8. 8.

  blagodarq za informatsiqta

 9. 9.

  mnogo

 10. 10.

  blagodarya za informatsiyata

 11. 11.

  Mnogo dobra informaciq za svetulkata. Imahme doma6na po 4ovek i priroda da napi6em interesni fakti za neq. Az prepisah nqkoi ne6ta ot tozi sait. Mnogo blagodarq! :)

 12. 12.

  tazi infornacia mnogo mi pomogna po 4ovek i pririda zaradi tazi infornacia az se prebrah sas 6 blagodarq vi mnogo

 13. 13.

  Дечица..., попаднах случайно тук. Статията наистина е полезна и изчерпателна. Поздрави за авторите. Леко съм възмутен и силно притеснен, че всички коментари са написани на латиница... Дечица!!! Предполагам, че освен "човек и природа" имате часове и по Български език и Литература... Моля ви не подценявайте род и родина. Някога ще ме разберете, но се надявам да не е твърде късно. Ще оставя правописа ви без коментар, защото няма да съм обективен при наличието на тези латински букви. И накрая, надявам се да да не ме намразите. Казвам всичко това за ваше добро. Дано сте ме разбрали правилно.

 14. 14.

  Чичко Веселин, не се учудвайте! И аз съм възмутена от правописа на децата, по - лошото е,че подобни грешки виждаме и по телевизията,направени от лингвисти и журналисти. ;(

 15. 15.

  това ми помогна за домашната

 16. 16.

  Тези факти за светулките са много интересни

 17. 17.

  А с какво се хранят светулките?

 18. 18.

  Извинявам се за въпроса си! Намерих „отговор“ в текста. Явно бях пропуснала мястото където се обяснява. ;) Благодаря за блога с тази тема! Научих нещо, за мен ново! Поздрави за авторите!
  Що се отнася до правописа г-жа Теодора и паузата след запетайката е част от правилата за правопис!

Подобни статии