Котка, Домашна котка

Котка, Домашна котка

Физически характеристики на котката

Синеока бяла коткаЧерна котка с жълти очиЧервено бяла коткаКотка с дълга козинаОбща анатомия на коткаКотка с големи размериУстановено е, че синеоките котки с бяла козина имат висока честота на генетична глухота - т.е. раждат се глухи. Гените, отговорни за този дефект са неизвестни, но тази особеност се изучава с надеждата да се подпомогне в откриване на причините за наследствената глухота и при хората.

Домашните котки и най - близките им диви предшественици са диплоидни организми, които притежават 38 хромозоми и около 20 000 гени. Идентифицирани са около 250 наследствени, генетични нарушения при котките, които наподобяват тези при човека.

Високото ниво на сходство между метаболизма на бозайниците дава възможност много от котешките смущения да бъдат диагностицирани с помощта на генетични тестове, които първоначално са били разработени за употреба в хуманната медицина.

Тъй като съществува голямо разнообразие по отношение на различното оцветяване на козината при различните породи котки, това животно е "отлично" за изучаване на генетиката на растеж на косъма и оцветяването на козината. Няколко гени си взаимодействат за производството на цвета на котешката козина и различните варианти. Различни комбинации от тези гени дават различни фенотипове.

Например, ензима тирозиназа е необходим за да изработва тъмният пигмент меланин и породата котки Бурмезе имат мутантна форма, която е активна само при ниски температури, даваща отражение на цвета само на по-хладните уши, опашка и лапи.  Напълно неактивен ген за тирозиназа се намира в котките - албиноси, които поради това са лишени от всички пигменти.

Дължината на космената покривка се определя от гена за фибробластен разстеж фактор 5 с неактивни копия на този ген, водещи до дълга козина.

Котешкият геномен проект, спонсориран от лабораторията по геномни различия в Националния онкологичен институт "Frederick Cancer Research and Development Center" във Frederick, Maryland, има за цел да помогне за развитието на котката, като животнски модел за човешки наследствени и инфекциозни заболявания, както и за допринасяне в изясняването еволюцията на бозайниците. Тези усилия са довели до публикуването през 2007 г. на първият проект за генома на Абизинската котка, наречена "Канелена котка".

Създаването на този геномен проект е довело до откриването на няколко гена относно наследствените котешки заболявания, а също така е дало възможност за  развитието на "genetic fingerspting" - разпознаване чрез пръстови отпечатъци, необходимо и използващо се в съдилищата.

Домашните котки имат относително близки размери с тези на останалите членове от род Котки. Дължината на тялото е около 60 cm, а дължината на опашката - 25 - 35 cм. В резултат на типичен полов диморфизъм женските са по - дребни на ръст от котараците.

Рекордът за най-голямата котка вписан в книгата на рекордите на Гинес - котка с дължина 121,9 см.

Средното тегло на възрастните индивиди е в рамките на 2,5 - 6,5 кг, но се срещат и по-едри екземпляри с тегло 6 - 9 кг. Котараците от породите Сибирска котка и Мейн Кун могат да достигнат тегло 11,5 - 13 кг.

Регистрирани са рекорди на котки с тегло до 20 кг, а най-тежкия котарак е бил с тегло от 21,3 kg. Тези рекордни стойности обаче се дължат на кастрация и последващо затлъстяване на домашния любимец.

3.5, 2 гласа
прегледи 33738

Препоръчани продукти

Коментари за Физически характеристики на котката

 1. 193.

  Аз имам котарак на 10 месеца и стои хем вътре хем вънка но майка ми каза че вкарва много бълхи и да избера дали да стои вън или вътре аз искам да е вътре и го искъпах но на втория ден реши че няма да седи вътре и като почна да мяука та въпроса ми е как да го накарам да стои вътре

 2. 194.

  До 193. - ако живеете в къща, трудно бихте го накарали да стои само в нея, при положение, че досега е излизал често. Не Ви съветваме да го правите!

 3. 195.

  Здравейте, имам мъжка сиамска котка, която е на 16г. и 6 месеца... Кастриран е на 1 година. През целият му живот е хранен само с гранули, според възраста и нуждите му....переодично ""ринари" и т. н....Към друга храна и към меки храни никога не е проявявал интерес...До сега не е боледувал...Но от около един месец видимо започна да слабее, спря да ходи по голяма нужда, пие само вода и уринира...Отказва за яде всякакви храни, дори и най-скъпите за капризни котки и т. н...Заведох го при ветеринар и според кръвните изследвания има лека анемия и бъбречна недостатъчност?!?!?!....Изписа ни прахчета, хапчета, но промяна няма...Сега го поддържам само с Уискас пауч със сос, които ги пасирам, защото изблизва соса , а късчетата остават...Зъбите му са все още добре, но се страхувам да не е наближил момента да се разделям с него?!

 4. 196.

  До 195. Валя Колева - нормални са симптомите, които показва предвид напредналата възраст. Анемията и проблемите с бъбреците са често срещани проблеми за възрастните котки. Това, което може сега да се направи е да се поддържа състоянието колкото е възможно. Следвайте инструкциите на своя ветеринар.

 5. 197.

  kotkatami ne qde nito pie postoqno spi otslabna prednitei kra4eta sa kato shvanati kakvo lekarstvo da i vzema za da se opravi

 6. 198.

  До 197. - добре е да се прегледа от ветеринар и да се пусне копропроба за изследване. Понякога наличието на вътрешни паразити води до отслабване! Ако копропробата е чиста е добре да се направят и други изследвания (кръвни и др.) за да се установи причината за липса на апетит.

 7. 199.

  Здравейте, прибрах си едно коте от улицата. Сложих му ампула за бълхи и една паста за паразити. Но след няколко дена получи и цистит. Давам му synulox 2 пъти на ден по половин таблетка, котето е 1.5 кг. , но вече 5ти ден продължава да пишка много често и по няколко капки. Хапчетата са за 10 дена, ама се чудя дали ще свършат работа, въпреки че сякаш има някакво малко подобрение. В урината не личи да има кръв и не дава признаци да го боли.

 8. 200.

  До 199. Катето - необходимо е след приключване на таблетките да се пусне урина за изследване за да се види дали инфекцията е отшумяла.

 9. 201.

  5 дневни котета с бълхи , помощ

 10. 202.

  До 201. дани - пудра е единствената алтернатива за борба с бълхи за новородени котенца.

 11. 203.

  Здравейте, имам три котки - майка с двете й деца (мъжко и женско) всички на 7 и 6 години. Всички са кастрирани, но женската уринира на всевъзможни места в стаите, дори по плазмата. Всички имат отделни тоалетни, но тя не използва своята по малка нужда по предназначение. Къщата ми ухае на обществена тоалетна и съм в пълен ужас от този факт. Където уринира пера и после ароматизирам с цитрусови аромати, знам, че ги отблъскват, но това гадче продължава да се инати и да прави мизерии. Толкова да я обичам, а тя така да ме наказва. За плазмата платих ремонт, но второто изпикаване по нея беше фатално. Дайте ми съвет, какво да правя. Какъв й е проблема? Да я пращам на психолог или аз да сменя успокоителните с твърд алкохол?
  Благодаря предварително за отделеното време, дано ми помогнете с полезен съвет.

 12. 204.

  До 203. Десислава - не е учудващо поведението при положение, че котките са няколко. Твърде вероятно е проблема да е поведенчески и да го прави с цел маркиране на своята територия, особено ако са само капки. За съжаление в случая нищо не може да се направи, докато всички са под един покрив. Препаратите едва ли ще помогнат щом маркира абсолютно навсякъде, а не на определени места (1-2 примерно).

 13. 205.

  ного ми хресва котецта давъм
  5 зъви бодъ слатко :-D:-)

 14. 206.

  Коте, което намерихме изоставено и прибрахме, се разболя. Оказа се, че има глисти. Заведох го не ветиринар, направи му три инжекции, но не знам точно какъв антибиотик и му даде половин хапче против глисти. Котето ми започна да губи равновесие и да не може да стъпва на задни лапички!!!!

 15. 207.

  До 206. - при наличие на прекалено голям брой паразити е нормално да има замайване и отпадналост на организма в резултат от интоксикацията. Надяваме се, че ветеринарят Ви е съставил лечебна схема за обезпаразитяване, която да следвате.

 16. 208.

  Ima edna kotka koiato se kachva na dvigatelia na kolata mi pod kapaka i tam pikae poniakoga i tam spi,kato karam vsichkata von mirizma vliza v kupeto. Mirishe otvratitelno,postoianno mia kolata i tova e weche 1godina.KAJETE MI KAK DA IA IZGONA..

 17. 209.

  Здравейте! Имам две женски котета почти на 8 месеца. Въпросът ми е мога ли да им дам хапчета против разгонване, преди да са се разгонили за първи път, докато реша да ги кастрирам.

 18. 210.

  Двата ми котарака след инцидент/ от падане от прозореца при сбиване/сега не се понасят,то е бой кълбета ръмжене мяукане съскане настръхване и атака,разделям ги в отделни стаи поуспокояват се и после пак като се видят ,а са научени да ходят из целия апартамент.Как ще се оправят нещата не знам,но засега е страшно.Ако може някой да ми даде съвет ще съм благодарна!

 19. 211.

  Имам 17 мачки. Ядат всичко, ходят навсякъде. Болест не ги лови. Само ги обезпаразитявам външно и вътрешно. Много ме кефи като " Маццц" и всичките се стрелнат за поредната порция папане. Колкото по-малко ги глезоткам, толкова повече са здрави. Умират от старост и изхабяване. Сега очаквам още 12 малки пухкавелци. Ха да ми е честито!

 20. 212.

  Здравейте! Имам 8-годишна британска късокосместа, която роди преди 2 седмици само 1 коте. Сега е отново разгонена. Нормално ли е?

Подобни статии