🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Савана

Савана

Исторически данни, митове и легенди за Савана

История на Савана коткаСелекция на котка СаванаПроизход на котка СаванаСелекция

Саваната е най – новата порода котки създадена през април 1986 г. чрез кръстоска на див Африкаснски Сервал с домашна котка. В създаването на породата са взели участие Бенгалски, Ориенталски, Късокосмести, Сиамски и дори безплодни котки.

През 1989 г. Патрик Кели, който бил изключително привлечен към екзотичната котка събира информация и се свързва с различни известни развъдчици, опитвайки се да ги убеди да се включат в неговият експеримент по разгадаване селекцията на тази уникална порода котки.

Саваните от Ф1 имали 50% "дива кръв", а тези при тези от Ф2 е било само 25%, като по – нататък процентът все повече намалявал. Установено било, че мъжките Савани до Ф4 били безплодни и затова котките от първите 3 поколения са се кръстосвали с котараци от други породи (най – често били Бенгалски).

С много усилия и труд през 1996 г. Кели и развъдчикът Джойс Сроуф написват оригиналната версия на първият стандарт на новата порода Савана и го представят през Управителния съвет на TICA (The International Cat Association). За нещастие, точно същата година TICA обявява мораториум срещу приемането на нови породи котки.

Затова породата е призната от TICA едва през 2000 г. Гласуването е било оспорвано – 7 гласа "За" и 6 гласа "Против".

По това време развъдчиците на породата успяват да създадат и своя асоциация – "Savannah International Member & Breeder Association",  в която за близо 2 години са регистрирани над  200 котки.

На този етап, породата все още не е призната от всички Световни котешки организации, но това е въпрос на време.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. Никол17
Прилича на мини рис.
1. Анонимен
Da ima edno momche na 4 meseca v sofia
Виж още отзиви
Коментирай
loading...