Ротвайлер

Ротвайлер

Бихте ли погалили това куче, ако го видите на улицата?! Вероятно едни ще кажат "Разбира се, защо не", а други – "Не, изглежда толкова страшно". И в двата случая ще бъдете прави.

За страхът от породата вероятно са допринесли всички лоши случки с деца и възрастни хора, нападнати от това куче и които медиите разпространяват (само един пример - "Ротвайлер нахапа трима в центъра на Дряново"). От друга страна, не бива да съдите за породата само, защото определени екземпляри от нея се славят с подобни случки.

Да, те изглеждат плашещи, дори злобни, но всяко куче е различно, със своя индивидуалност и всичко е въпрос на обучение! Ротвайлерът е отличен пазач и бодигард и ако бъде обучен навреме и правилно би бил Ваш верен спътник.

Произход
Германия
FCI номер на стандарта
№147
Класификация по Международната федерация по кинология (FCI)
Група   2 - Пинчери и Шнауцери, Догообразни и швейцарски пастирски кучета
Секция 2  - Догообразни (Молосоидни породи)
Подсекция  2.1. - Тип мастиф
American Kennel Club (AKC)
Призната - "Работни кучета - Working Dogs"
British Kennel Club (KC)
Призната - "Работни  - Working Group"
Предназначение на породата
Куче придружител, за служба и общоползвателно
Класификация по интелигентност
1 група – 9 - Ротвайлер
Тегло (по FCI)
35 - 50 кг  
Ръст (по FCI)
Мъжки - 61 - 68 см
Женски - 56 - 63 см
Космена покривка (по FCI)
Черен

2. Външен вид на Ротвайлер

Космена покривка Ротвайлерът има гъста, дебела и средно дълга (до къса) космена покривка. Космите са твърди и груби и прилягат плътно по тялото. Има развит подкосъм, който не трябва да прозира през п... прочети

4. Характер и поведение на Ротвайлер

Ротвайлерът има силен закрилнически инстинкт. Той е великолепно, любящо същество, когато е настроен войнствено. Това куче внушава сила, която не се бои да използва. Има спокоен поглед, който е израз ... прочети

5. Отглеждане и дресировка на Ротвайлер

Отглеждане Здраво куче, което се адаптира при всякакъв климат. Стига да може да излиза и да спортува, може да живее навсякъде. Обичат да са на първо място за стопанина си. Той е подходящ като полице... прочети

10. Интересни факти за Ротвайлер

Регистриране на породата - FCI, НКР, БРФК, IFR Смята се за толкова опасен, че е забранен в някои американски щати и европейски страни Заради репутацията му, в чужбина, някои компании отказват заст... прочети

Коментари за Ротвайлер

 1. 127.

  До 126. иглика - тъй като все още кученцето е в период на растеж е хубаво да правите заключителен извод за килограмите след навършване поне на 12 месеца. За немска овчарка по стандарт на FCI килограмите са 30 - 40 кг (мъжки), 22 - 32 кг (женски); за ротвайлер - 35 - 50 кг (при женските са в долна граница, а при мъжките - в горна).

 2. 128.

  Здравейте, имаме ротвайлерка на година и половина, от около две седмици се появи бяло плътно очертание около дясното око, което май започна да се влошава повече, мазахме с гентамицин, но не се повлиява, предстои във вторник да я заведем на ветиринар, но сме много обезпокоени, бихте ли споделили какво може да е? Благодаря предварително

 3. 129.

  До 128. Анонимен - по начина, по който сте написали се разбира, че очертанието не е в самото око?! Това, което бихме Ви посъветвали е сега да спрете мазането с гентамицин и мястото да не се третира поне 3 дни за да може да се вземе проба и да се направи натривка за по-точна диагностика. Ако около оченцето има и леко обезкосмяване и зачервяване на самата кожа бихме посъветвали да се изследва за Демодекоза (за всеки случай).

 4. 130.

  Благодаря Ви за отговора, заведохме я още в събота, взехме проба, оказа се точно Демодекоза, започнахме лечение, дано се възстанови по-бързо, хубав ден

 5. 131.

  До 130. Анонимен - с подходящо лечение изходът от Демодекоза е благоприятен и обикновено няма последствие :) Успех с лечението.

 6. 132.

  Interesuvame kade moga da proverq kolko trqbva da teji i kakav trqbva da e razmera, na malkite kuchenca, vav vsqka vazdrast?

 7. 133.

  До 132. Independant Combat Unit - за момента имаме данни за размера на кучетата от тази порода само в зряла възраст. Ще се опитаме в най-скоро време да разбработим таблици и за размерите по месеци.

 8. 134.

  Zdraveite, imam rotvailerche na 2 mecesa sled 2ta vaksina samo spi i nqma jelanie za nishto..normalno li e tova??!

 9. 135.

  Hristo. Imame zenska na 3 meseca i tezi 10 kg. Maikata e visoka kato mazko kuche. Malkata razte na visochina i e po slaba kato doberman. Predpolagam e normalno!

 10. 136.

  Ima strashen apetit i vapreki tova razte po slaba i visoka.

 11. 137.

  Имам женски Ротвайлер от 3 години, но ми харесва това, че със всеки става приятел ! Хора си влизат в къщи, а тя изобщо не реагира! Може да прави " здравей" с двата крака, ляга зада й сложа инжекция без да се противи и др. Проблема ми е изобщо не лае по чужди хора. Разхожда се свободно в двора. Какво мога да направя??

 12. 138.

  До 134. hristova - да нормално е. След ваксинация вдигат и лека температура, която отшумява до ден, максимум два. Не се притеснявайте.

 13. 139.

  До 135, 136. Анонимен - Не се притеснявайте. Всеки екземпляр расте с различо темпо. Няма как отсега да правите изводи. Обикновено става редуване - или израстват повече на височина и после обратно или наддават първо на килограми и след това се издължават. Изчакайте развитието да приключи и тогава може да заключим и за нормалното тегло и височина.

 14. 140.

  До 137. Желязко Димов -това поведение се дължи на изпуснато обучение като малка. Ще Ви изпратим линк с команди, които може да приложите, но имайте предвид, че ще е нужно доста време за тяхното усвояване, предвид възрастта, на която се намира.
  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-на-кучето

 15. 141.

  Малката ротвайлерка е на почти 4 месеца. Кои са първите навици и команди които трябва да възпитаме и какъв да бъде стимула? Към момента отговаря на команда седни и подава лапичка. Очевидно са доста интелигентна порода!

 16. 142.

  До 141. Христо Лазаров - справили сте се с основните команди, за което Ви поздравяваме. Изпращаме Ви линк с команди, от които да си изберете :)
  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-на-кучето

 17. 143.

  Имам страхотен мъжки на 5г но за последните 6м го лекувам 3 пъти слабе очите му имат секрет.Доктора го лекува с доксацеклин на хап и инжекци не помага.Всичко почна от лаймска болест и се га пак е болен...ПОМОГНЕТЕ

 18. 144.

  До 143. Краси Костадинов - болестта е доста коварна, съветваме Ви да се довеерите изцяло на ветеринаря си и да имате търпение!

 19. 145.

  Ротваилерката ми влезе в шести месец. Кажете ми като съзнавам че е твърде индивидуално, какви са оптималните височина и килограми за тази възраст? Смятам че кучето е с добро потекло тъй като е взето от приятел, който се занимава от години само с тази порода и отглежда кучета с комерсиална/едновременно хоби/ цел.

 20. 146.

  Имам опасения че женската е малко ниска на този етап/6 месеца/, а същевременно родителите и са доста високи и едри за породата. Майката е почти като мъжки!

Подобни статии

Хипопотам

Хипопотам

Лат. Hippopotamus amphibious Семейство Хипопотами Разред Чифтокопитни Къде живее хипопотамът?...

Жираф

Жираф

Лат. Giraffa camelopardalis Семейство Жирафови Разред Чифтокопитни Това ли е най - високото ж...

Прилеп

Прилеп

Разред Chiroptera Подразред 1 – Microchiroptera Подразред 2 – Megachiroptera Къде живея...

Невестулка

Невестулка

Лат. Мustela nivalis Семейство Порови Разред Хищници "Една чучулига се крие в сламата на рядк...

Начало » Енциклопедия » Класификация » Куче, Дома... » Пинчери и ... » Ротвайлер

Рекламирай в INSERT.BG