Ротвайлер

Ротвайлер

Бихте ли погалили това куче, ако го видите на улицата?! Вероятно едни ще кажат "Разбира се, защо не", а други – "Не, изглежда толкова страшно". И в двата случая ще бъдете прави.

За страхът от породата вероятно са допринесли всички лоши случки с деца и възрастни хора, нападнати от това куче и които медиите разпространяват (само един пример - "Ротвайлер нахапа трима в центъра на Дряново"). От друга страна, не бива да съдите за породата само, защото определени екземпляри от нея се славят с подобни случки.

Да, те изглеждат плашещи, дори злобни, но всяко куче е различно, със своя индивидуалност и всичко е въпрос на обучение! Ротвайлерът е отличен пазач и бодигард и ако бъде обучен навреме и правилно би бил Ваш верен спътник.

Произход
Германия
FCI номер на стандарта
№147
Класификация по Международната федерация по кинология (FCI)
Група   2 - Пинчери и Шнауцери, Догообразни и швейцарски пастирски кучета
Секция 2  - Догообразни (Молосоидни породи)
Подсекция  2.1. - Тип мастиф
American Kennel Club (AKC)
Призната - "Работни кучета - Working Dogs"
British Kennel Club (KC)
Призната - "Работни  - Working Group"
Предназначение на породата
Куче придружител, за служба и общоползвателно
Класификация по интелигентност
1 група – 9 - Ротвайлер
Тегло (по FCI)
35 - 50 кг  
Ръст (по FCI)
Мъжки - 61 - 68 см
Женски - 56 - 63 см
Космена покривка (по FCI)
Черен

2. Външен вид на Ротвайлер

Космена покривка Ротвайлерът има гъста, дебела и средно дълга (до къса) космена покривка. Космите са твърди и груби и прилягат плътно по тялото. Има развит подкосъм, който не трябва да прозира през п... прочети

4. Характер и поведение на Ротвайлер

Ротвайлерът има силен закрилнически инстинкт. Той е великолепно, любящо същество, когато е настроен войнствено. Това куче внушава сила, която не се бои да използва. Има спокоен поглед, който е израз ... прочети

5. Отглеждане и дресировка на Ротвайлер

Отглеждане Здраво куче, което се адаптира при всякакъв климат. Стига да може да излиза и да спортува, може да живее навсякъде. Обичат да са на първо място за стопанина си. Той е подходящ като полице... прочети

10. Интересни факти за Ротвайлер

Регистриране на породата - FCI, НКР, БРФК, IFR Смята се за толкова опасен, че е забранен в някои американски щати и европейски страни Заради репутацията му, в чужбина, някои компании отказват заст... прочети

Коментари за Ротвайлер

 1. 145.

  Ротваилерката ми влезе в шести месец. Кажете ми като съзнавам че е твърде индивидуално, какви са оптималните височина и килограми за тази възраст? Смятам че кучето е с добро потекло тъй като е взето от приятел, който се занимава от години само с тази порода и отглежда кучета с комерсиална/едновременно хоби/ цел.

 2. 146.

  Имам опасения че женската е малко ниска на този етап/6 месеца/, а същевременно родителите и са доста високи и едри за породата. Майката е почти като мъжки!

 3. 147.

  Здравейте, отдавна искам да си взема Ротвайлер, но намирането на екземпляри с прилично родословие е много трудно или много скъпо. Сега съвсем случайно ми попадна предложение за мъжко куче на 7 месеца. Стопаните му ще напускат къщата, в която живеят и го подаряват, защото няма да могат да се грижат за него. Бихте ли ме посъветвали дали на такава възраст е подходящо да "осиновявя" кучето? Искам да го възпитам спрямо режима в нашето семейство и се притеснявам, че то най-вероятно вече има някакви изградени навици. Ще се адаптира ли лесно на такава възраст и няма ли да страда за предишните си стопани?

 4. 148.

  Здравейте!
  Моята ротвайлерка е на 1 и 5 месеца и тежи 36кг. Много уравновесена е и лесно се справих с дресировката и, но не издържа на дълга разходка и леко занаят на дясно като се преумори. Според нашият ветеринар е със здрави и прави кости, но според мен това забавяне на дясно не е нормално. Съвет

 5. 149.

  Здравейте, имам ротвайлер, който ми е втори. Първият почина от старост на 12 години. Вече е на 9 месеца, но е много злояд. Почти не се храни, въпреки че знам как да го гледам. Като го сравнявам с предния, който и тенджерата щеше да изяде. Иначе не е слаб, но пак повтарям - не му се яде. Готвя му и му купувам от скъпите сухи храни. Много труден на ядене. Иначе е здрав и послушен. Лекаря казва -"ще се отпуши" но кога - това е ротвайлер - трябва да е масивен, а не някаква хрътка. Дайте съвет какво да правя.

 6. 150.

  До 147 - Взимай го. На тази възраст все оше са в процес на изграждане на характера. При условие: 1. Да живееш в къща с двор. 2. Да не го държиш вързан - ще се озлоби. 3. Да го обичаш - искрено..

 7. 151.

  До 145. Христо Лазаров - оптималното тегло, което се дава за женските екземпляри на тази възраст е 30 кг.

 8. 152.

  До 146. Христо Лазаров - не се притеснявайте за височината, има още време до завършване на своето развитие!

 9. 153.

  До 147. Венелин - разбира се, че ще страда в началото, но има шанс да се адаптира, да. Не се притеснявайте! Хубаво е преди да го вземете да разберете подробно точно какви са били досегашните му навици за да може максимално да се доближите до тях, когато го вземете.

 10. 154.

  До 148. Крис Захариева - бихте могли да потърсите и друго мнение и направа на рентгенова снимка по преценка на ветеринаря.

 11. 155.

  А има ли вариант да е аналната жлеза?

 12. 156.

  До 149. High - ако теглото му е в нормата няма от какво да се притеснявате. Може да вкючите витамини към дневната му дажба, но се консултирайте преди това с вет. си лекар.

 13. 157.

  Не по тежичка е. А витамини и минерали и давам. Сега е подложена на диета от нашия ветеринар и на по-дълги разходки. Но видимо си земята дупарата. Явно ще се наложи да се консултирам и с друг ветеринар.

 14. 158.

  До 157. Крис Захариева - да, определено е добре да се потърсят поне няколко мнения. Успех!

 15. 159.

  До 155. Крис Захариева - има вероятност. Най-честите симптоми при възпаление и събиране на секрет е непостоянна куцота, дискомфорт, а понякога и сърбеж в тази област. Възможно е и опадване на космената покривка в бластта около опашката и аналната област.

 16. 160.

  Тя е с наведена глава на една страна не е хванала рак и няма никакви неща в ушите какво мога да направя, за да е добре?

 17. 161.

  До 160. Иванина Христова - заведете кучето на ветеринар!

 18. 162.

  Моето куче е на две години и не се разгонва какво да направя.

 19. 163.

  До 162. Георги - консултирайте се с ветеринар!

 20. 164.

  Mnogo bolesti na shte go imam

Подобни статии

Ердел териер

Ердел териер

Синоними: Airedale Terrier - Еърдейл териер Bingley Terrier Broken-haired Terrier Waterside ...

Ирландски териер

Ирландски териер

Синоними: Irish Terrier Irischer Terrier Terrier irlandais   ПроизходИрландияFCI номер на...

Кери Блу териер

Кери Блу териер

Синоними: Kerry Blue Terrier Ирландски син териер   ПроизходИрландияFCI номер на стандарта...

Рекламирай в INSERT.BG