Размножаване при морското свинче

Размножаване при морското свинче

Полова зрялост и чифтосване

Женските морски свинчета достигат полова зрялост, когато станат на 2 месеца, а мъжките - на 3 месеца.

Полово зрелите женски морски свинчета се разгонват на всеки 13 до 20 дни, освен в периодите, в които са бременни.

Влагалището им е затворено от мембрана, която изчезва в началото на еструса и се оформя отново в неговия край.

Мъжките морски свинчета ухажват женската, като мъркат и се олюляват на задните си крайници, въртят се в кръг и облизват и душат аногениталния район на женската.

Женската също мърка, люлее се и ближе мъжкия. За да подскаже на мъжкия, че е готова, женската повдига задните си крайници.

Бременност и раждане

Бременността при морските свинчета продължава около 68 дни. Те обикновено раждат 2 до 3 малки с тегло от 85 до 95 грама. След като малките се родят майка им изяжда плацентата и фетусната мембрана.

Малки морски свинчетаМорските свинчета се раждат напълно покрити с козина и с добре развити сетивни и двигателни органи. Те могат да консумират твърда храна в деня, в който са родени. Малките могат да бъдат отбити още след 5-я ден, но обикновено сучат 3 седмици или повече.

С течение на времето консумацията на мляко намалява и се увеличава приемането на твърда храна. Майката ближе аногениталната област на своите малки с цел да ги стимулира да уринират.

Поради факта, че майката бързо намаля произвежданите от нея количества мляко, тя бързо възстановява своята енергия. Това означава, че морските свинчета могат да се размножават целогодишно, дори когато храната им е оскъдна.

5.0, 1 гласа
прегледи 6999

Препоръчани продукти

Коментари за Размножаване при морското свинче

 1. 1.

  Moje li da vi popitam neshto? Ako sa dve razlichni porodi mogat li da si imat deca

 2. 2.

  До 1. Анонимен - да, могат

 3. 3.

  и аз да попитам,понеже за първи път ще размножавам свинчета,докато майката е бременна,мъжкия може ли да е при нея

 4. 4.

  До 3. - бихме Ви препоръчали да ги разделите колкото може по-рано. Когато женската роди мъжкият задължително трябва да се отдели.

 5. 5.

  мерси

 6. 6.

  Здравейте искам да попитам взехме една женска има кървене дали ражда или има цикъл,не съм наясно благодаря и се извинявам за невежеството

 7. 7.

  До 6. - извиняваме се за по-късното отговаряне. Ако свинчето е временно и е дошло време за раждане е нормално да има кървене. Нормално, кървене при тях няма! Надяваме се, че сте се консултирали с ветеринар и сте взели необходимите мерки!

 8. 8.

  Здравейте, подариха ни женско морско свинче, но се оказа бременна и се роди едно мъниче, въпросът ми е ако бебето е мъжко, може ли да остане в една клетка с майката? А ако тя забременее след време от него, може лу да стане нещо? Благодаря ви.

 9. 9.

  До 8. - не, не бива да остава с нея, ако е мъжко. Освен ако не желаете отново поколение.

 10. 10.

  Здравейте, от около два месеца отглеждаме две момиченца, но вероятно преди да ги вземем едното е забременяло. В момента живеят в една клетка, но се притеснявам, че другото е доста игриво и все се навира в бременната, дали не е по-добре да ги разделя?

 11. 11.

  Колко време се раждат морските свинчета?

 12. 12.

  Аз имам две морски свинчета, момче и момиче. Казаха ни че са брат и сестра и че немогат да имат малки, но те имаха, просто момичето беше малко и неможа да го доизноси и направи аборт, след това ние кастрирахме мъжкия и месец след кастрацията ги събрахме, и сега имат малко което много прилича на мъжкия! Какво да правя???

Подобни статии

Шарпланинец

Шарпланинец

Синоними: Jugoslavenski ovcarski pas – Sarplaninac Yugoslav Sheepdog - Югославска овчарка Jugos...

Шелти

Шелти

Синоними: Shetland Sheepdog – Шетландска овчарка Sheltie Shetland Schäferhund Berger des She...