Размножаване при вълнистите папагали

Размножаване при вълнистите папагали

Най - важното, което трябва да осигурите на вашето папагалче в периода на мътене е самостоятелно "гнездо".

То може да бъде закупено от специализиран зоомагазин или направен ръчно. За целта ви е нужна дървена кутия с приблизителни размери от 15x15x20 см, която да се застели със стърготини.

На предната й страна трябва да изрежете кръгъл отвор с диаметър около 7 см и да оставите капак, който да се отваря. Бъдещата майка снася средно през 2 дни по едно яйце, което е с бяла черупка.

След 10 дни яйцата са вече 5 (броят на яйцата варира между 3 и 9). След 18 дни мътене се излюпват и малките. Не се притеснявайте, че пиленцата не са еднакви по големина. Това се дължи на различното време на снасяне на яйцата. Малките се излюпват голи и слепи. Грижата за потомството се поема и от двамата родители.

Как се размножава вълнист папагалМалките проявяват сравнително бързо самостоятелност и след около 4 седмици от излюпването излизат от "гнездото". Въпреки, че в началото не могат да летят,  малките тичат и се катерят с лекота. През този период родителите ги хранят вече извън гнездото, а след още 10 - 14 дни малките започват и своето самостоятелно хранене.

Честото им размножаване може да бъде предотвратено. Достатъчно е в клетката да не се сложи "гнездо" за мътене.

Любопитно:

В природата, ако малките са изоставени, много често тяхната грижа се поема от самотни женски екземпляри на вида. Точно в този период може да се наблюдава солидарността в ятото на тези невероятни птици.

4.3, 6 гласа
прегледи 6808

Препоръчани продукти

Коментари за Размножаване при вълнистите папагали

 1. 1.

  Здравейте...
  Искам да попитам папагалите могат ли да говорят.Каквото ние говорим..
  Благодарим за отгпвора...
  ????????????

 2. 2.

  До 1. Alisia - вълнистите папагалчета могат да се научат да говорят, да. За предпочитане е да започнете обучението още от рано, а именно след навършване на 2-месечна възраст на папагалчето. За предпочитане е то да бъде мъжко. Освен това е препоръчително птицата да бъде сама, а не да бъдат двойка, за да може да възприема по-лесно и да не се разсейва от останалите птица или птици в клетката. За да го обучите по-лесно е добре да оставяте често телевизора или радиото включени, за да слуша човешка реч, да му говорите в началото само отделни думички, а след може да се премине и към цели фрази

 3. 3.

  Здравейте,женската ми снася вече втори път за два месеца но яйцата изчезват ....нямам на идея къде няма ги няма и черупки.Посъветвайте ме какво да правя.Благодаря

 4. 4.

  До 3. - при положение, че яйцата изчезват е видимо, че ги изяжда. Причината за това обикновено се дължи на липсата на калций и микроелементи. Затова трябва да се дава креда (продава се в специализираните зоомагазини) или черупва от твърдо сварено яйце (яйцето също може да се дава).

 5. 5.

  Здравейте преди седмица си взех вълнисти папагали(мъжки и женски) има ли проблем да се размножават защото ги взех от един и същи магазин и бяха в обща клетка и може да са роднини,също така не знам на каква възраст са.Женската изглежда по-малка и не знам дали е защото е по-малка на възраст или просто мъжкият е по-едър.Проблем ли ще е ако мъжкият е по-голям.Благодаря предварително.

Подобни статии

Австралийско келпи

Австралийско келпи

Синоними: Australian Kelpie Kelpie Barb   ПроизходАвстралияFCI номер на стандарта№ 293Кла...