Размножаване при вълнистите папагали

Размножаване при вълнистите папагали

Най - важното, което трябва да осигурите на вашето папагалче в периода на мътене е самостоятелно "гнездо".

То може да бъде закупено от специализиран зоомагазин или направен ръчно. За целта ви е нужна дървена кутия с приблизителни размери от 15x15x20 см, която да се застели със стърготини.

На предната й страна трябва да изрежете кръгъл отвор с диаметър около 7 см и да оставите капак, който да се отваря. Бъдещата майка снася средно през 2 дни по едно яйце, което е с бяла черупка.

След 10 дни яйцата са вече 5 (броят на яйцата варира между 3 и 9). След 18 дни мътене се излюпват и малките. Не се притеснявайте, че пиленцата не са еднакви по големина. Това се дължи на различното време на снасяне на яйцата. Малките се излюпват голи и слепи. Грижата за потомството се поема и от двамата родители.

Как се размножава вълнист папагалМалките проявяват сравнително бързо самостоятелност и след около 4 седмици от излюпването излизат от "гнездото". Въпреки, че в началото не могат да летят,  малките тичат и се катерят с лекота. През този период родителите ги хранят вече извън гнездото, а след още 10 - 14 дни малките започват и своето самостоятелно хранене.

Честото им размножаване може да бъде предотвратено. Достатъчно е в клетката да не се сложи "гнездо" за мътене.

Любопитно:

В природата, ако малките са изоставени, много често тяхната грижа се поема от самотни женски екземпляри на вида. Точно в този период може да се наблюдава солидарността в ятото на тези невероятни птици.

4.2, 9 гласа
прегледи 14835

Препоръчани продукти

Коментари за Размножаване при вълнистите папагали

 1. 2.

  До 1. Alisia - вълнистите папагалчета могат да се научат да говорят, да. За предпочитане е да започнете обучението още от рано, а именно след навършване на 2-месечна възраст на папагалчето. За предпочитане е то да бъде мъжко. Освен това е препоръчително птицата да бъде сама, а не да бъдат двойка, за да може да възприема по-лесно и да не се разсейва от останалите птица или птици в клетката. За да го обучите по-лесно е добре да оставяте често телевизора или радиото включени, за да слуша човешка реч, да му говорите в началото само отделни думички, а след може да се премине и към цели фрази

 2. 3.

  Здравейте,женската ми снася вече втори път за два месеца но яйцата изчезват ....нямам на идея къде няма ги няма и черупки.Посъветвайте ме какво да правя.Благодаря

 3. 4.

  До 3. - при положение, че яйцата изчезват е видимо, че ги изяжда. Причината за това обикновено се дължи на липсата на калций и микроелементи. Затова трябва да се дава креда (продава се в специализираните зоомагазини) или черупва от твърдо сварено яйце (яйцето също може да се дава).

 4. 5.

  Здравейте преди седмица си взех вълнисти папагали(мъжки и женски) има ли проблем да се размножават защото ги взех от един и същи магазин и бяха в обща клетка и може да са роднини,също така не знам на каква възраст са.Женската изглежда по-малка и не знам дали е защото е по-малка на възраст или просто мъжкият е по-едър.Проблем ли ще е ако мъжкият е по-голям.Благодаря предварително.

 5. 6.

  До 5. - не се притеснявайте, няма да бъде проблем размножаването им. Не е проблем, че мъжкият е по-едър!

 6. 7.

  Здравейте! Мога ли да разбера на каква възраст е папагала по някакви външни белези?

 7. 8.

  До 7. - за точна възраст трудно бихте могли да разберете, но по външните белези може да се ориентирате дали папагалчето е младо или по-възрастно.
  - при младите папагалчета очите са напълно черни, а с напредване на възрастта около зеницата се формира бял пръстен
  - при по-възрастните папагали клюнът е много по-светъл и оперението е по-ярко
  - младите папагали са с много по-къса опашка от възрастните.
  - ако по главата и горната част на гърба има вълниста ивица, то това значи, че папагалчето не е по-голямо от 3-4 месеца и все още не е минало първото сменяне на перата.
  За точна възраст е добре да се обърнете към специалист.

 8. 9.

  В кои месеци се размножават?

 9. 10.

  Как да разбера кога да го сложа гнездото?

 10. 11.

  До 9, 10. Янка Атанасова - мътенето при вълнистите папагали, отглеждани в домашни условия настъпва, когато им се осигурят условия за това, а именно "гнездо". Затова, ако сте решили да имате малки просто поставете "гнездото" в клетката на папагала. Повече подробности за самия процес на мътене и развитие на малките може да видите по-горе в статията.

 11. 12.

  Ехааа,много благодаря!!

 12. 13.

  А някаква храна по-специална по време на мътене да им даваме ли?освен свареното яйце и черупката.

 13. 14.

  До 13. - достатъчно е да, както и специализираната храна, с която предполагаме го храните! В линка по-долу може да видите и полезни съвети относно храненето при вълнистите папагали, полезни плодове и зеленчуци.

  http://zoovidove.baubau.bg/хранене-вълнисти-папагали-домашни-условия

 14. 15.

  На каква възраст вълнистия папагал почва да снася първите си яйца?

 15. 16.

  До 15. - обикновено това става след 8-10 месечна възраст, когато настъпва и тяхната полова зрялост.

 16. 17.

  С какво да храня вълнистия си папагал

 17. 18.

  Здравейте имам вълнист на почти 2години и е много разгонен мисля да му взема женска трябва ли да се изчака тя да порасне малко тъй като ще я взема бебе за да хи пусна в една клетка❤️?

 18. 19.

  Наистина полезна информация

 19. 20.

  Здравейте имам вълнисти папагали мъжки и женски от година и половина две. На 14.01 снесе първото яйце и така през ден станаха 5 броя. Днес е 03.02 несе се излюпило нито едно. Гледах ги на светлина вижда се белтъл и малко жълък. И малко въздух. Защо ли са празни.

 20. 21.

  Zdraveite predi edna sedmica si zeh edna dvoika papagali i predishniqt im sobstvenik mi kaza che jenskoto papagalche trebva da snese purvoto si qice minaha 2 dni i tq go snese no sled tova izchakah 5 dena i nqma vtoro qice trebva i da q zaveda na lekar

Подобни статии

Коала

Коала

Лат. Phascolarctos cinerus                                 Височина: 70 - 90 см Клас Бозайници   ...

Кангал

Кангал

Синоними: Kangal Çoban Köpeğ Coban Kopegi Karabash Anatolian Shepherd Dog – Анадолско пастирск...

Уелски териер

Уелски териер

  Синоними: Welsh Terrier Terrier gallois   ПроизходВеликобританияFCI номер на стандарта№ 7...