Размножаване при вълнистите папагали

Размножаване при вълнистите папагали

Най - важното, което трябва да осигурите на вашето папагалче в периода на мътене е самостоятелно "гнездо".

То може да бъде закупено от специализиран зоомагазин или направен ръчно. За целта ви е нужна дървена кутия с приблизителни размери от 15x15x20 см, която да се застели със стърготини.

На предната й страна трябва да изрежете кръгъл отвор с диаметър около 7 см и да оставите капак, който да се отваря. Бъдещата майка снася средно през 2 дни по едно яйце, което е с бяла черупка.

След 10 дни яйцата са вече 5 (броят на яйцата варира между 3 и 9). След 18 дни мътене се излюпват и малките. Не се притеснявайте, че пиленцата не са еднакви по големина. Това се дължи на различното време на снасяне на яйцата. Малките се излюпват голи и слепи. Грижата за потомството се поема и от двамата родители.

Как се размножава вълнист папагалМалките проявяват сравнително бързо самостоятелност и след около 4 седмици от излюпването излизат от "гнездото". Въпреки, че в началото не могат да летят,  малките тичат и се катерят с лекота. През този период родителите ги хранят вече извън гнездото, а след още 10 - 14 дни малките започват и своето самостоятелно хранене.

Честото им размножаване може да бъде предотвратено. Достатъчно е в клетката да не се сложи "гнездо" за мътене.

Любопитно:

В природата, ако малките са изоставени, много често тяхната грижа се поема от самотни женски екземпляри на вида. Точно в този период може да се наблюдава солидарността в ятото на тези невероятни птици.

4.2, 9 гласа
прегледи 15703

Препоръчани продукти

Коментари за Размножаване при вълнистите папагали

 1. 3.

  Здравейте,женската ми снася вече втори път за два месеца но яйцата изчезват ....нямам на идея къде няма ги няма и черупки.Посъветвайте ме какво да правя.Благодаря

 2. 4.

  До 3. - при положение, че яйцата изчезват е видимо, че ги изяжда. Причината за това обикновено се дължи на липсата на калций и микроелементи. Затова трябва да се дава креда (продава се в специализираните зоомагазини) или черупва от твърдо сварено яйце (яйцето също може да се дава).

 3. 5.

  Здравейте преди седмица си взех вълнисти папагали(мъжки и женски) има ли проблем да се размножават защото ги взех от един и същи магазин и бяха в обща клетка и може да са роднини,също така не знам на каква възраст са.Женската изглежда по-малка и не знам дали е защото е по-малка на възраст или просто мъжкият е по-едър.Проблем ли ще е ако мъжкият е по-голям.Благодаря предварително.

 4. 6.

  До 5. - не се притеснявайте, няма да бъде проблем размножаването им. Не е проблем, че мъжкият е по-едър!

 5. 7.

  Здравейте! Мога ли да разбера на каква възраст е папагала по някакви външни белези?

 6. 8.

  До 7. - за точна възраст трудно бихте могли да разберете, но по външните белези може да се ориентирате дали папагалчето е младо или по-възрастно.
  - при младите папагалчета очите са напълно черни, а с напредване на възрастта около зеницата се формира бял пръстен
  - при по-възрастните папагали клюнът е много по-светъл и оперението е по-ярко
  - младите папагали са с много по-къса опашка от възрастните.
  - ако по главата и горната част на гърба има вълниста ивица, то това значи, че папагалчето не е по-голямо от 3-4 месеца и все още не е минало първото сменяне на перата.
  За точна възраст е добре да се обърнете към специалист.

 7. 9.

  В кои месеци се размножават?

 8. 10.

  Как да разбера кога да го сложа гнездото?

 9. 11.

  До 9, 10. Янка Атанасова - мътенето при вълнистите папагали, отглеждани в домашни условия настъпва, когато им се осигурят условия за това, а именно "гнездо". Затова, ако сте решили да имате малки просто поставете "гнездото" в клетката на папагала. Повече подробности за самия процес на мътене и развитие на малките може да видите по-горе в статията.

 10. 12.

  Ехааа,много благодаря!!

 11. 13.

  А някаква храна по-специална по време на мътене да им даваме ли?освен свареното яйце и черупката.

 12. 14.

  До 13. - достатъчно е да, както и специализираната храна, с която предполагаме го храните! В линка по-долу може да видите и полезни съвети относно храненето при вълнистите папагали, полезни плодове и зеленчуци.

  http://zoovidove.baubau.bg/хранене-вълнисти-папагали-домашни-условия

 13. 15.

  На каква възраст вълнистия папагал почва да снася първите си яйца?

 14. 16.

  До 15. - обикновено това става след 8-10 месечна възраст, когато настъпва и тяхната полова зрялост.

 15. 17.

  С какво да храня вълнистия си папагал

 16. 18.

  Здравейте имам вълнист на почти 2години и е много разгонен мисля да му взема женска трябва ли да се изчака тя да порасне малко тъй като ще я взема бебе за да хи пусна в една клетка❤️?

 17. 19.

  Наистина полезна информация

 18. 20.

  Здравейте имам вълнисти папагали мъжки и женски от година и половина две. На 14.01 снесе първото яйце и така през ден станаха 5 броя. Днес е 03.02 несе се излюпило нито едно. Гледах ги на светлина вижда се белтъл и малко жълък. И малко въздух. Защо ли са празни.

 19. 21.

  Zdraveite predi edna sedmica si zeh edna dvoika papagali i predishniqt im sobstvenik mi kaza che jenskoto papagalche trebva da snese purvoto si qice minaha 2 dni i tq go snese no sled tova izchakah 5 dena i nqma vtoro qice trebva i da q zaveda na lekar

 20. 22.

  Здравейте. Имаме си 4 яйца от вълнистите ни папагалчета. Днес се излюпи първото. Трябва ли нещо да правя? Купих храна за от втория ден...

Подобни статии

Словашки чувач

Словашки чувач

Синоними: Slovenský čuvač - Словенски кувас Slovensky uva Slovak Shepherd Dog Tchouvatch Slow...