Произход на морското свинче

Произход на морското свинче

Опитоменият вид морско свинче произхожда от живеещата в Южна Америка, по - точно в Перу, дива порода. Дивите морски свинчета се срещат не само във вътрешността на континента в блатисти низини, но и по скалисти плата.

Те са стадни животни и живеят в дупки изоставени от други животни или такива, които са си изкопали сами. Диетата на тези животни се състои от най - разнообрази растения и плодове.

Опитомяването на тези гризачи може би е започнало 5000 години пр. Н.е. Преди се смяташе, че най - близкият див родственик на домашните морски свинчета е Бразилското свинче, но съвременните изследвания показват, че те имат по - голяма потомствена връзка с Перуанските свинчета.

Днес морските свинчета се отглеждат като домашни любимци по целия свят и успешно се адаптират към различната надморска височина. Те могат да живеят безопасно до 4000 метра надморска височина.

На някои места в Южна Америка все още отглеждат морски свинчета за храна. Като домашни любимци обикновено се гледат в клетка, но можете да ги гледате и свободно в малко обезопасено помещение.

Археолози са открили в крайбрежието на Перу, недалеч от Лима, балсамирани морски свинчета бели и пъстри, което показва, че доста преди Колумб те са били включени в стопанството на човека. Не е известно дали опитомяването е настъпило преди походите на инките (около 1200 г.), или е било свързано точно с тях.

Затова пък знаем, че инките са използвали тези животни за храна. Всъщност и днес в Перу месото на морското свинче се смята за лакомство, а кожата му се използва за изработване на финна дамска галантерия.

Холандците донесли морското свинче в Европа и то веднага спечелило симпатията на любителите на животни. Отначало било отглеждано съвсем любителски, но впоследствие англичаните се заели сериозно с неговото развъждане и получили различни разновидности.

Морските свинчета са привнесени в Европа около 1500-та година и поради своя миролюбив характер бързо се превръщат в любим домашен любимец. Днес, морското свинче е сред предпочитаните домашни любимци за голяма част от българското население.

Препоръчани продукти

Подобни статии

Ротвайлер

Ротвайлер

Бихте ли погалили това куче, ако го видите на улицата?! Вероятно едни ще кажат "Разбира се, защо не"...

Чихуахуа (Чиуауа)

Чихуахуа (Чиуауа)

Чихуахуа - толкова малко, а с какъв характер! Това е най - малкото куче, което би нападнало най - го...

Мопс

Мопс

Знаете ли, че Мопсът е една от най - старите породи кучета. Той съществува още от 400 г. пр. Хр. Не ...