Произход на морското свинче

Произход на морското свинче

Опитоменият вид морско свинче произхожда от живеещата в Южна Америка, по - точно в Перу, дива порода. Дивите морски свинчета се срещат не само във вътрешността на континента в блатисти низини, но и по скалисти плата.

Те са стадни животни и живеят в дупки изоставени от други животни или такива, които са си изкопали сами. Диетата на тези животни се състои от най - разнообрази растения и плодове.

Опитомяването на тези гризачи може би е започнало 5000 години пр. Н.е. Преди се смяташе, че най - близкият див родственик на домашните морски свинчета е Бразилското свинче, но съвременните изследвания показват, че те имат по - голяма потомствена връзка с Перуанските свинчета.

Днес морските свинчета се отглеждат като домашни любимци по целия свят и успешно се адаптират към различната надморска височина. Те могат да живеят безопасно до 4000 метра надморска височина.

На някои места в Южна Америка все още отглеждат морски свинчета за храна. Като домашни любимци обикновено се гледат в клетка, но можете да ги гледате и свободно в малко обезопасено помещение.

Археолози са открили в крайбрежието на Перу, недалеч от Лима, балсамирани морски свинчета бели и пъстри, което показва, че доста преди Колумб те са били включени в стопанството на човека. Не е известно дали опитомяването е настъпило преди походите на инките (около 1200 г.), или е било свързано точно с тях.

Затова пък знаем, че инките са използвали тези животни за храна. Всъщност и днес в Перу месото на морското свинче се смята за лакомство, а кожата му се използва за изработване на финна дамска галантерия.

Холандците донесли морското свинче в Европа и то веднага спечелило симпатията на любителите на животни. Отначало било отглеждано съвсем любителски, но впоследствие англичаните се заели сериозно с неговото развъждане и получили различни разновидности.

Морските свинчета са привнесени в Европа около 1500-та година и поради своя миролюбив характер бързо се превръщат в любим домашен любимец. Днес, морското свинче е сред предпочитаните домашни любимци за голяма част от българското население.

5.0, 1 гласа
прегледи 3991

Препоръчани продукти

Подобни статии

Булмастиф

Булмастиф

Синоними: Bullmastiff The Keeper's Night Dog   ПроизходВеликобританияFCI номер на стандарт...

Датски дог

Датски дог

Синоними: Broholmer - Брохолмер Frederik VII's dog Jagersprisdog Danish Mastiff - Датски масти...

Дог от Бордо

Дог от Бордо

Синоними: Dogue de Bordeaux – Дог де Бордо Bordeaux Mastiff – Бордо мастиф French Mastiff – Ф...

Английски мастиф

Английски мастиф

Синоними: Mastiff – мастиф (Английски дог) Englische Dogge  Dogue anglais Matin   Лат. M...