Котка, Домашна котка

Котка, Домашна котка

История и митология на котката

Египетска склуптура на котка в ЛувъраБронзова маска на котка в Древен ЕгипетБогинята Фрея и нейните коткиЕгипетска склуптура в Лувъра - най-големият Национален музей на Франция (Снимка 1)

Бронзова маска на котка, Древен Египет (Снимка 2)

Традиционно, историците са склонни да мислят, че Древен Египет е било мястото на опитомяване на котката. Мотиви за това са намерените ясни изображения на котки в египетски картини, датиращи отпреди 3 600 години. Освен това наскоро открити гробници в Shillourokambos, Кипър, съдържат скелети на хора и котки, датиращи от 7500 г. пр.н.е. Тъй като котките не са представители на местната фауна, се предполага че са били частично опитомени преди този период. Скелетите, открити в тези гробници са по-близки до прародителите на дивите котки, отколкото до днешната домашна котка.

В Древен Египет котките са приемани като свещени животни и са били почитани, защото са ги смятали за въплъщения на богинята Бастет. С Баст (наречена по-късно Бастет - богиня на радостта, празниците, танците, музиката, плодородието, покровителка на бременните жени в египетската митология) често е изобразявана на котешките фигури. Вярвало се е, че лекува болните и помага на реколтата да узрее. Изобразявана е като жена с глава на котка или лъвица, с кошница в ръце. Понякога е изобразявана просто като котка.

Наказанието за убийство на котка било смърт, а често при смърт на котка тялото било мумифицирано по същия начин както при хората.

Фрея е Богиня на любовта, красотата и плодородието в Скандинавската митология и често е изобразявана с колесница, теглена от котки.

Древни религии вярвали, че котките са възвишени души, спътници и водачи на хората, а също и че всички те са всезнаещи, но поради липсата си на говор не могат да повлияят на решенията, взети от хора. В Япония, Maneki Neko е котка, която е символ на добър късмет.

Въпреки че няма свещени видове в Исляма, някои автори са заявили, че Muhammad е имал любима котка - Muezza. Има сведения, че обичал котките толкова много, че "би дал дрехата си само за да може котката да легне на нея и да бъде на топло".

В много култури котките се приемат като врагове. Вярвало се например, че ако черна котка ти пресече пътя ще имаш лош късмет и др. Котките и до днешни дни се свързват с вещерството. Черните котки в частност са свързани с празниците около Хелуин. Това води до изтребване на голяма част от котките в Европа през Средновековието. Понякога по време на празници били изгаряни живи или хвърляни от високи сгради.

Котките в миналотоБогинята Фрея и нейните котки (Снимка 3)

Някои историци предполагат, че широко разпространените враждебни суеверия към котките довели до бум на чумните заболявания ("Черната смърт", с което зловещо название била позната бубонната Чума). Поради скоростта, с която се разпространявала Черната смърт се появили вярвания, според които тя е предизвикана от самия Дявол. Тези вярвания накарали папата официално да обяви, че котките имат съюз с Дявола.

Вследствие на този акт много котки в Европа били убити. Големият срив в котешката популация довел до огромен скок в разпространението на плъховете, а в резултат на това се увеличил и броят на насекомите, разнасящи Чумата. Като следствие от всичко това се увеличил броя на заразените от Чума хора.

Според митове в различните култури, котките имат по няколко живота и живеят в няколко паралелни свята. Могат да влияят на здравето на хората, като им помагат да се борят с болестите.

Смята се също, че котката е свързана с къщата, в която живее, и тези домове са до известна степен защитени от беди и нещастия. В много страни се смята, че имат 9 живота, но в някои Испаноезични региони се казва, че те са само 7. Според турски и арабски традиции животите са - 6. Тези твърдения и митове се пораждат от естествената гъвкавост и бързина на котките, способността им да избягат и оцелеят в животозастрашаващи ситуации.

С времето учени са успели да установят, че при падане котките винаги се изправят в точно определен ред. Първо се завърта главата, въз основа на сигнали от очите и вътрешното ухо. После се извива гръбнакът със задните части. В същото време котката извива гръб, за да намали силата на удара.

Въпреки гъвкавостта си, котката е изправена пред особени опасности в модерните градове. Макар, че е на десетки метри над земята, домашната котка е привлечена от движещата се плячка както всички останали котки. Дори котката да няма 9 живота, необичайната й способност да се носи във въздуха определено има връзка с този мит.

Котка ловува мишкаВ Азия котката е едно от животните в 12-годишния цикъл на Виетнамския зодиак. Тя обаче не присъства в зодиака на Китай. Според една от множеството легенди, плъхът, който канел животните в Нефритения императорски дворец, за да бъдат избрани за задиака, забравил да покани котката, и затова тя го обявила за свой смъртен враг.

Началото на съжителството между човека и котките не е установено с точност. Най-ранните писмени записки за опитите да се опитомят котки датират от древен Египет около 4000 г. пр.н.е, когато са били използвани за опазване на хамбарите от мишки и плъхове.

5.0, 2 гласа
прегледи 31599

Препоръчани продукти

Коментари за История и митология на котката

 1. 191.

  Здравейте. В момента котката ми е майка на 4 котета на 15 дни, но от вчера дава признаци на разгонване. Въпросът ми е, може ли да и давам Ноновулин, докато кърми?

 2. 192.

  До 191. Мери - не, не давайте медикаменти (особено на хормонална основа) по време на кърмене!

 3. 193.

  Аз имам котарак на 10 месеца и стои хем вътре хем вънка но майка ми каза че вкарва много бълхи и да избера дали да стои вън или вътре аз искам да е вътре и го искъпах но на втория ден реши че няма да седи вътре и като почна да мяука та въпроса ми е как да го накарам да стои вътре

 4. 194.

  До 193. - ако живеете в къща, трудно бихте го накарали да стои само в нея, при положение, че досега е излизал често. Не Ви съветваме да го правите!

 5. 195.

  Здравейте, имам мъжка сиамска котка, която е на 16г. и 6 месеца... Кастриран е на 1 година. През целият му живот е хранен само с гранули, според възраста и нуждите му....переодично ""ринари" и т. н....Към друга храна и към меки храни никога не е проявявал интерес...До сега не е боледувал...Но от около един месец видимо започна да слабее, спря да ходи по голяма нужда, пие само вода и уринира...Отказва за яде всякакви храни, дори и най-скъпите за капризни котки и т. н...Заведох го при ветеринар и според кръвните изследвания има лека анемия и бъбречна недостатъчност?!?!?!....Изписа ни прахчета, хапчета, но промяна няма...Сега го поддържам само с Уискас пауч със сос, които ги пасирам, защото изблизва соса , а късчетата остават...Зъбите му са все още добре, но се страхувам да не е наближил момента да се разделям с него?!

 6. 196.

  До 195. Валя Колева - нормални са симптомите, които показва предвид напредналата възраст. Анемията и проблемите с бъбреците са често срещани проблеми за възрастните котки. Това, което може сега да се направи е да се поддържа състоянието колкото е възможно. Следвайте инструкциите на своя ветеринар.

 7. 197.

  kotkatami ne qde nito pie postoqno spi otslabna prednitei kra4eta sa kato shvanati kakvo lekarstvo da i vzema za da se opravi

 8. 198.

  До 197. - добре е да се прегледа от ветеринар и да се пусне копропроба за изследване. Понякога наличието на вътрешни паразити води до отслабване! Ако копропробата е чиста е добре да се направят и други изследвания (кръвни и др.) за да се установи причината за липса на апетит.

 9. 199.

  Здравейте, прибрах си едно коте от улицата. Сложих му ампула за бълхи и една паста за паразити. Но след няколко дена получи и цистит. Давам му synulox 2 пъти на ден по половин таблетка, котето е 1.5 кг. , но вече 5ти ден продължава да пишка много често и по няколко капки. Хапчетата са за 10 дена, ама се чудя дали ще свършат работа, въпреки че сякаш има някакво малко подобрение. В урината не личи да има кръв и не дава признаци да го боли.

 10. 200.

  До 199. Катето - необходимо е след приключване на таблетките да се пусне урина за изследване за да се види дали инфекцията е отшумяла.

 11. 201.

  5 дневни котета с бълхи , помощ

 12. 202.

  До 201. дани - пудра е единствената алтернатива за борба с бълхи за новородени котенца.

 13. 203.

  Здравейте, имам три котки - майка с двете й деца (мъжко и женско) всички на 7 и 6 години. Всички са кастрирани, но женската уринира на всевъзможни места в стаите, дори по плазмата. Всички имат отделни тоалетни, но тя не използва своята по малка нужда по предназначение. Къщата ми ухае на обществена тоалетна и съм в пълен ужас от този факт. Където уринира пера и после ароматизирам с цитрусови аромати, знам, че ги отблъскват, но това гадче продължава да се инати и да прави мизерии. Толкова да я обичам, а тя така да ме наказва. За плазмата платих ремонт, но второто изпикаване по нея беше фатално. Дайте ми съвет, какво да правя. Какъв й е проблема? Да я пращам на психолог или аз да сменя успокоителните с твърд алкохол?
  Благодаря предварително за отделеното време, дано ми помогнете с полезен съвет.

 14. 204.

  До 203. Десислава - не е учудващо поведението при положение, че котките са няколко. Твърде вероятно е проблема да е поведенчески и да го прави с цел маркиране на своята територия, особено ако са само капки. За съжаление в случая нищо не може да се направи, докато всички са под един покрив. Препаратите едва ли ще помогнат щом маркира абсолютно навсякъде, а не на определени места (1-2 примерно).

 15. 205.

  ного ми хресва котецта давъм
  5 зъви бодъ слатко :-D:-)

 16. 206.

  Коте, което намерихме изоставено и прибрахме, се разболя. Оказа се, че има глисти. Заведох го не ветиринар, направи му три инжекции, но не знам точно какъв антибиотик и му даде половин хапче против глисти. Котето ми започна да губи равновесие и да не може да стъпва на задни лапички!!!!

 17. 207.

  До 206. - при наличие на прекалено голям брой паразити е нормално да има замайване и отпадналост на организма в резултат от интоксикацията. Надяваме се, че ветеринарят Ви е съставил лечебна схема за обезпаразитяване, която да следвате.

 18. 208.

  Ima edna kotka koiato se kachva na dvigatelia na kolata mi pod kapaka i tam pikae poniakoga i tam spi,kato karam vsichkata von mirizma vliza v kupeto. Mirishe otvratitelno,postoianno mia kolata i tova e weche 1godina.KAJETE MI KAK DA IA IZGONA..

 19. 209.

  Здравейте! Имам две женски котета почти на 8 месеца. Въпросът ми е мога ли да им дам хапчета против разгонване, преди да са се разгонили за първи път, докато реша да ги кастрирам.

 20. 210.

  Двата ми котарака след инцидент/ от падане от прозореца при сбиване/сега не се понасят,то е бой кълбета ръмжене мяукане съскане настръхване и атака,разделям ги в отделни стаи поуспокояват се и после пак като се видят ,а са научени да ходят из целия апартамент.Как ще се оправят нещата не знам,но засега е страшно.Ако може някой да ми даде съвет ще съм благодарна!

Подобни статии

Сиамска котка

Сиамска котка

Сиамската котка е най - старата питомна порода котки. Тя е известна и като "най - гласовитата домашн...

Лабрадор

Лабрадор

Лабрадорът е един от най - нашумелите и желани домашни любимци. Истинското име на породата е "Лабрад...

Ми-ки

Ми-ки

Думата "Мики" може да означава много неща. Вероятно, когато някой каже "Мики" първото, за което се с...

Катерица

Катерица

Лат. Sciurus vulgaris Семейство Катерици Разред Гризачи Случвало ли Ви се е, когато сте в няк...