Персийска котка (Персийка)

Персийска котка (Персийка)

Исторически данни, митове и легенди за Персийска котка

Породата произхожда от древна Персия, днешен Иран. През 16 - 17 век започва отглеждането й в Европа - Италия.

Произход на Персийска коткаПрез 19 век породата е била изнесена в САЩ, където са извършени различни селекции и оттогава до ден днешен е станала най - популярната котка в света.

Според експерти, днешната домашна Персийска котка е потомка на Фелис Либика (Felis Lybica), която още се среща в Африка и Азия.

Препоръчани продукти

Коментари за Исторически данни, митове и легенди за Персийска котка

 1. 172.

  До 171. Зори - при положение, че се храни би следвало да е ходила до тоалетна. Дайте й прясно мляко и ако не се изходи още ден, е добре да се види от ветеринар за евентуални следродилни смущения.

 2. 173.

  Много красива котка и изглежда много пухкава.

 3. 174.

  да проблем е защото означава че сте и отразли дудата

 4. 175.

  Имаме персийка на 8 години,тези дни се оказа ,че има образувания по гърдите,на няколко места.Лекарите казаха,че е тумор с метастази и няма смисъл да се оперира. Има ли все пак някакви възможности за лечение ? Благодаря :)

 5. 176.

  До 175. Стоян - обикновено, когато туморът е повече от един не се предприема оперативно лечение предвид факта, че дори да се махнат щом има разсейки е твърде вероятно след операцията те да станат двойно повече и всичко да прогресира твърде бързо. Друг вариант за лечение за съжаление трудно би се намерил, ако котенцето е добре физически засега е добре да остане без хирургически и каквито и да било намеси.

 6. 177.

  Здравейте.Котката ми е закупена от развъдник-вече е на година ,кастрирана ;първите два месеца нямаше проблеми с хигиенните навици,но след това започна да ака непосредствено ДО тоалетната и то НЕ ВИНАГИ.Пробвах с две тоалетни на различни места,но проблема си стои ;винаги пишка В тоалетната обаче.Моля Ви за съвет-тоалетната е силиконова от самото начало.Благодаря .

 7. 178.

  До 177. - опитайте с възможно най-нисък вариант на съда за изхождане. Опитайте да смените силикона и с пясък за котки!

 8. 179.

  Здравейте,имам персиец на 7 години,кастрира.Никак не е от сговорчивите.Невъзможно е да го изкъпя,първите години не даваше и да го сресвам.Сега вече се сресваме всяка вечер,но има места на който пак не мога и остава спластени топки.Затова го подстригват всяка година,но с пълна упойка,без упойка не могат дори да го прегледат.Въпросът ми е,скъсява ли живота упойката и уврежда ли го по някакъв начин.Благодаря ви.

 9. 180.

  До 179. Красимира - за съжаление, упойката носи и своите негативи след време! Колкото по-голям става на години, толкова повече е за предпочитане да избягвате пълна упойка! Това ще Ви кажат и самите ветеринари, тъй като при по-възрастните има вероятност да не се събуди след нея. Продължавайте с опитите да го разресвате и подстригвате сплъстеното Вие!

 10. 181.

  На 1.05. т.г.излезе обявява на семейство ,което подарява 3 год.бяло персииско коте с различен цвят очи,поради това ,че им се е родило малко бебе ,което е алергично /по тяхните думи/ .Ние с радост го приехме.Първият и вторият ден се хранеше ,след това обаче спря да пие вода и да се храни .Започна бързо да губи тегло и започна да залита .Заведохме го на лекар ,изследванията са перфектни ,но котката се влошав със всеки изминал ден .От две дни е на системи и антибиотик БАЕР ,тази вечер бе гледано на видеозон .Установи се леко изминение на бъбреците.За съжаление и след втората система днес е отпуснато и още по зле.Не могат да му установят диагнозата.Моля ,някой ,който има опит да ни помогне ,защото всички в къщи страдаме!

 11. 182.

  До 181. Рая Димитрова - има голяма вероятност стресовият фактор, който се е отключил при смяната на обстановката, да е отключил от своя страна и други инфекции на котето. Това, което ние може да посъветваме да се направи, ако все още не е, е копропроба за да се установи дали няма наличие на вътрешни паразити, предвид загубата на тегло. Успех!

 12. 183.

  Здравейте,имам персийка на 4,5месеца скоро я взехме котката е с две различни очи това проблем ли е защото се притеснявам?

 13. 184.

  До 183. Мария Зелиу - не, не е никакъв проблем в здравословно състояние. Не се притеснявайте. Често се наблюдава особено при персийските котки, има го и при кучетата.

 14. 185.

  Здравейте,имам персийско мъжко коте на 1 година въпроса ми е наскоро получи лишеи и се беше одрал на нещо и му се виждаше месото после за лишеите трябва ли да се приитеснявам защото ни дадоха крем с който да мажем оголеното ,а за раната ни дадоха йод с който да я мажем това сериозни проблеми ли са

 15. 186.

  До 185. Марио - раничката ще мине, но т.нар. "лишеи" не са маловажен проблем и е необходимо доста сериозно лечение. Следвайте препоръките на своя ветеринар, тъй като кожните инфекции (особено често срещани при персийките) са доста упорити и често рецидивират.

 16. 187.

  Здравейте, имаме персийска котка, кояро вече е на 17 години. От няколко години започна да се изпикава, където си иска. Сменихме всички видове тоалетни за котки, сменихме много видове съдове, където да ходи - нищо не оказа ефект, тя просто си ходи навсякъде в коридора и нищо не може да я спре. Всеки ден се занимаваме само с чистене, миене, ароматизиране, но въпреки това, пеедполагам, че разбирате, че нищо не елиминира нетърпимата миризма. Много моля, ако има нещо, което да можем да нашравим, да ни споделите, защото това е голяма тежест. Благодаря Ви

 17. 188.

  До 187. Флора - доста неприятен проблем наистина, но е напълно разбираемо предвид възрастта на котето. Ако имате възможност е добре да се прегледа от ветеринар и да се пусне изследване на урина за да се изключи евентуална инфекция на пикочно-половата система, която може да води до трудно задържане на урината.

 18. 189.

  Имам 7 годишна персийска и от известно време се чудя дали няма вътрешни паразити тъѝ като понякога намирам малко количество кръв на земята след като се изходи извън тоалетната си и доста често е неспокойна. Един ден се наех със задачата да я наблюдавам и забелязах ,че като легне някъде и постой малко време изведнъж започва да маха с опашка и да си движи козина на гърба напред-назад сякаш някой я чеше по гърба и след няколко секунди става ,раздразнена ,измяуква и пак ляга някъде; след което това се повтаря. Също така доста често ме изхожда извън тоалетната си; понякога просто тръгва към тоалетна ,влиза в нея до средата и започва да се изхожда. Моля предложете някакво решение. Благодаря.

 19. 190.

  До 189. Явор - симптомите, които сте описали са типични за периода на разгонване! Засечете каква е честотата на проява на тези признаци, тъй като при домашните котки разгонването е по-често отколкото пише по учебниците (на пролет и на есен). А за Ваше успокоение може да пуснете копропроба, с която ще се установи наличието или отсъствието на ендопаразити.

 20. 191.

  Благодаря за отговорът и определено ще направя това което ми захте ,но смятам че трябва да знаете още нещо за моята котка: Водили сме я поне 4 пъти в други къщи и апартаменти след като се разгонва (мяука ,търкаля се по земята и дава да я решем) ,дори сме водили мъжкари в нашия апартамент ,но АБСОЛЮТНО никога не се е получавало. С нас (стопаните и) тя е такава каквато е описано по - горе в скобите ,но щом види друга котка и става злобна ,започва да съска и ако мъжкаря въпреки всичко това се приближи до нея ,тя го удря с лапи и накрая той просто се отказва (пробвали сме с най-различни видове мъжки). И така и нищо не се получи.
  И също така имам и един въпрос: не е ли котката вече "стара" за да се разгони и възможно ли е тя да се е привързала твърде много към нас за да може да се превърже към друго животно. Също така много години сме си и мислели дали не е възможно всъщност да ѝ е била сложена някаква инженкция още преди да ни е била продадена ,за да не да забременее. Мислили сме си това ,защото едни от хората при които я бяхме пратили веднъж ни бяха казали ,че техния мъжки има огромен опит при оплождането на котки и е бил спечелил много конкурси за красота и т.н. (бил много опитен и стопаните също били много опитни) ,даже са я били държали ,за да може котаракът да я оплоди ,но пак не се е получило.
  И последен въпрос: не е ли твърде "стара" вече ,за да забременее?

Подобни статии

Ягуар

Ягуар

Лат. Panthera оnса Семейство Котки Разред Хищници Кой е господар сред животните в Америка? Д...

Леопард

Леопард

Лат. Panthera pardus Семейство Котки Разред Хищници Страхува ли се леопардът от тигъра? "Изв...

Рекламирай в INSERT.BG