Персийска котка (Персийка)

Персийска котка (Персийка)

Здравословен статус и проблеми при Персийска котка

Здравословни проблеми при Персийска коткаПерсийските котки не са от най - здравите породи котки и здравето им е доста крехко.

 • Очни проблеми - сълзене от очите. Трябва да се проверяват и почистват редовно
 • Бъбреци - предразположени са към поликистоза на бъбреците. Кистите в бъбреците рушат тъканите и водят до бъбречна недостатъчност. Затова е необходимо редовното преглеждане на котката на ултразвук
 • Стоматологични проблеми

Редовните профилактични прегледи при ветеринар ще сведат до минимум проблемите, които може да възникнат.

4.0, 4 гласа
прегледи 34067

Препоръчани продукти

Коментари за Здравословен статус и проблеми при Персийска котка

 1. 187.

  Здравейте, имаме персийска котка, кояро вече е на 17 години. От няколко години започна да се изпикава, където си иска. Сменихме всички видове тоалетни за котки, сменихме много видове съдове, където да ходи - нищо не оказа ефект, тя просто си ходи навсякъде в коридора и нищо не може да я спре. Всеки ден се занимаваме само с чистене, миене, ароматизиране, но въпреки това, пеедполагам, че разбирате, че нищо не елиминира нетърпимата миризма. Много моля, ако има нещо, което да можем да нашравим, да ни споделите, защото това е голяма тежест. Благодаря Ви

 2. 188.

  До 187. Флора - доста неприятен проблем наистина, но е напълно разбираемо предвид възрастта на котето. Ако имате възможност е добре да се прегледа от ветеринар и да се пусне изследване на урина за да се изключи евентуална инфекция на пикочно-половата система, която може да води до трудно задържане на урината.

 3. 189.

  Имам 7 годишна персийска и от известно време се чудя дали няма вътрешни паразити тъѝ като понякога намирам малко количество кръв на земята след като се изходи извън тоалетната си и доста често е неспокойна. Един ден се наех със задачата да я наблюдавам и забелязах ,че като легне някъде и постой малко време изведнъж започва да маха с опашка и да си движи козина на гърба напред-назад сякаш някой я чеше по гърба и след няколко секунди става ,раздразнена ,измяуква и пак ляга някъде; след което това се повтаря. Също така доста често ме изхожда извън тоалетната си; понякога просто тръгва към тоалетна ,влиза в нея до средата и започва да се изхожда. Моля предложете някакво решение. Благодаря.

 4. 190.

  До 189. Явор - симптомите, които сте описали са типични за периода на разгонване! Засечете каква е честотата на проява на тези признаци, тъй като при домашните котки разгонването е по-често отколкото пише по учебниците (на пролет и на есен). А за Ваше успокоение може да пуснете копропроба, с която ще се установи наличието или отсъствието на ендопаразити.

 5. 191.

  Благодаря за отговорът и определено ще направя това което ми захте ,но смятам че трябва да знаете още нещо за моята котка: Водили сме я поне 4 пъти в други къщи и апартаменти след като се разгонва (мяука ,търкаля се по земята и дава да я решем) ,дори сме водили мъжкари в нашия апартамент ,но АБСОЛЮТНО никога не се е получавало. С нас (стопаните и) тя е такава каквато е описано по - горе в скобите ,но щом види друга котка и става злобна ,започва да съска и ако мъжкаря въпреки всичко това се приближи до нея ,тя го удря с лапи и накрая той просто се отказва (пробвали сме с най-различни видове мъжки). И така и нищо не се получи.
  И също така имам и един въпрос: не е ли котката вече "стара" за да се разгони и възможно ли е тя да се е привързала твърде много към нас за да може да се превърже към друго животно. Също така много години сме си и мислели дали не е възможно всъщност да ѝ е била сложена някаква инженкция още преди да ни е била продадена ,за да не да забременее. Мислили сме си това ,защото едни от хората при които я бяхме пратили веднъж ни бяха казали ,че техния мъжки има огромен опит при оплождането на котки и е бил спечелил много конкурси за красота и т.н. (бил много опитен и стопаните също били много опитни) ,даже са я били държали ,за да може котаракът да я оплоди ,но пак не се е получило.
  И последен въпрос: не е ли твърде "стара" вече ,за да забременее?

 6. 192.

  До 191. Явор - на възрастта, на която е в момента може да се разгони и да има поколение, но както предполагате вероятно и Вие, рисковете с напредване на възрастта вече са по-големи. Няма как да Ви кажем дали е поставяно нещо, но дори да е слагано, то е за един определен период от време, т.е. поставянето на хормонални инжекции против разгонване и създаване на поколение се правят по схема за да имат ефект, но не са препоръчителни предвид страничните реакции, които могат се получат след време при котето.

 7. 193.

  Здравейте, имам коте, класическа бяла персийка на 3 години, когато я получих като подарък беше на 1г и 7м, възпитана добре, с хигиенни навици. Котката е своенравна, величествена, и изглеждаше добре гледана и предвид първоначалния стрес от смяната на дома и собственика, лесно се адаптира. Усещам я любвеобилна към мен, послушна, понякога много игрива, според ветринаря чудесно се грижа за нея и е клинично здрава. Котето пътува в кола много добре, а предвид естеството на работата ми, ми се налага и я оставям при родителите ми за по няколко дни, макс за седмица. След това определно ми се сърди и подушва отново дома и всичко е постарому. За съжаление влязоха с взлом в апартамента ми и котето бе само в ситуацията, а те бяха обърнали дома ни с "главата надолу". Когато се прибрах котенце ме гушна и не слезе от рамото ми 3часа. След това я оставих "насигурно" при родителите ми за 2 седмици. Котката от тогава не е същата, пак си я взех, но котенце е много стресирано, плашливо, нервно, не иска да пътува, крие се като усети че ще тръгвам на път. Не идва да се гушка, както преди иначе яде добре, няма физически промени, просто е недоверчива, крие се и видимо не й е комфортно. Възможно ли поведението ѝ да се дължи на стрес от обира и смяната на локациите и хората? Притеснена съм котето да не страда от липса на любов и грижа. Моля дайте съвет как да процедирам - необходимо ли е да ѝ дам някакви успокойтелни или да ѝ засвидетелствам някак си сигурност? Много ви благодаря предварително!

 8. 194.

  193. Ани - възможно е да се е отключил стресов фактор, да. На този етап не Ви препоръчваме даването на каквито и да е медикаменти, а по-скоро да изчакате състоянието да отшуми. Нужно е време. Опитвайте се да я заигравате повече, когато сте заедно и да отвличате вниманието й, което обикновено става именно чрез игри и любими занимания на котето. Не Ви съветваме да пътува често и да сменя локациите си поне на този етап, тъй като всяко едно пътуване е стрес за животното (независимо от вида му).

 9. 195.

  Здравейте. Имам персиец на 3 тодини. Имаше цистит. Пишкаше често и по малко . Заведохме го на ветеринар. Сложиха го на системи. Беше добре една седмица и проблема се повтори. Пак същото отново. Дета е по-дълго на антибиотик. Давам паста за разтваряне на струвитни кристали. Бъбреците и кръвните изследвания са добри. Цистита опасен ли е за котарака и лекува ли се? Възможно ли е котарака да е изстинал, изобщо котките изстиват ли от студа като хората. Той не излиза навън, няма контакт с други котки от коино да хване вирус. Стои обаче с часове на балкона, дори когато е студено. Терасата е обезопасена с мрежа. Яде роял канин уринари, но проблема е пиенето на вода. Мното малко вода пие, предимно ако пусна чешмата. Давам му отвреме на време със спринцовка, но за него е стресиращо

 10. 196.

  До 195. Вили - може да изстине, да, но едва ли проблема е възникнал от това. Просто котките са предразположени точно към подобен тип инфекции и един малък срив в имунната система е достатъчен за да ги отключи. Странно е, че не желае да пие много вода. Обикновено при този тип инфекции жаждата е увеличена. Не го насилвайте да пие, при котките не е фатално да не пият вода дори няколко дни, за разлика от кучетата например. А и вече времето е по-хладно, което още повече намалява желанието за прием на вода.

 11. 197.

  Здравейте. Вчера умря моята котка. Беше на 15 г и половина, полуперсийка. Нямаше никакви външни признаци на остаряване, даже последно през пролетта се разгони. Възможно ли е да умре от старост без да има никакви видими признаци на остаряване.Това, което се случи е, че постепенно започна да губи апетит и в разстояние на 2 месеца ядеше все по-малко и по-малко.Последната седмица я хранех със спринцовка, но преработваше храната добре. Не си загуби до последно хигиенните навици и макар, че вече залиташе от слабост си ходеше в тоалетната.Колко години живеят персийките и дали това наистина беше естествения ѝ край.
  Знам, че така от разстояние е трудно да отговорите без да сте виждали животното, но все пак можете ли да изкажете някакво мнение.

 12. 198.

  До 197. - по описаните от Вас признаци, е почти сигурно, че смъртта й се дължи на старост. Според проучвания и статистики, средната продължителност на живот за породата е 15 години. Съжаляваме искрено за загубата Ви!

 13. 199.

  Благодаря за отговора. Наистина е много болезнена раздялата.

 14. 200.

  Здравейте ! Имаме персийка от близо 14 години В момента е хоспитализирана в клиника в гр.Севлиево при най-добрите ветеринари.Преди два дни спря да се хрании стана много унила. Докторите казаха ,че има температура и след преглед се останови,че има тумор на матката.Борим се много да ни даде още някоя година радост като си е със нас. Искам да кажа на всички не инжектирайте котките си против разгонване,това е основната причина!!!

 15. 201.

  Здравейте имам персийец на 8 години от няколко дни се храни много малко вода почити не пие. По цял ден спи ,залита ,свива уши назад и гледа с ококолени очи.Водих го на лекар каза стрес.Дайте съвет някой имал ли е такова състояние на коте.

 16. 202.

  До 201. - съветваме Ви да бъдат направени пълни изследвания на котето, най-вече кръв и урина! Отговорът, който Ви е дал ветеринарят е доста непрофесионален (с извинение към лекуващия).

 17. 203.

  Имах прсииски котарак 9 години и половина подарихме го на децата ни за Коледа 2008година но миналия месец почина на 25 април. Всичко беше наред само дето беше много капризен към гранулите. Бях март месец извън страната и тогава той все повече се влошаване. Хранише се по малко, вода пишеше добре, доктора му пуска антибиотик мислехме че има проблем от зъбите, дъхът му мирише е ужасно и имаше зъбен камък. Нещо не бе наред и аз го зведох в близък до нашия град, за да му направим изследвания. Трудно му взеха кръв. Резултатите бяха че той е анемичен, напреднал проблем с бъбреците така ни каза ветеринаря. Цял месец бе на системи, които му биеха всеки ден без абонат, доктора му беше и някакви витамини. Крачета та сугурно много го бояха от тези инжекции, получи се някъква топка до гръдния кош, ветеринаря каза че е от инжекции те сигурно.давахме му сутрин и вечер добавки. Все по малко ядеше, слага в купички по три консерви и все го молех да хапнем и да пие водане искаше. Накрая последните два дни го хранех и му давах вода със спринцовка. Трудно се движеше, напикаваше се и имаше разтройство. Всички се грижехме за него, децата ми го молеха да яде и го караха на тоалетна. Много трудно взехме решение да го приспим,но докато дойде доктора той цяла сутрин ме гледаше с отворени очички жално. Почна са ски ти да се опъва не му достигане въздух, очите му бяха отворени през цялото време, беше безсилен, но накъкси с задните лапички се дръпаше към устните му, защото не му достигане въздух, а аз през целото време го гледах и му говорех и не знаех какво мога да направя. Той почина минути преди да дойде ветеринаря с широко отворени очи. Обичахме много нашият Пухчо. Много ни е трудно без него. Мило мое Пухчо където и да си знай че ние те обичаме и никога наема да те забравим.

 18. 204.

  Имам проблем с моята котка която е на шест месеца. Пробвах различни храни но от всички се получава разтройство. Вече не знам с какво да я храня. Не знам дали е нормално но съм претиснена. Моля помогнете ми.

 19. 205.

  Какво да правя и аз моята котка капут

 20. 206.

  Здравейте, искам да попитам храната ориджен подходяща ли е за персийска котка? Благодаря

Подобни статии

Куока

Куока

Куоката (Setonix brachyurus) е единственият член на рода Setonix и е двуутробно с размери приблизите...

Ризеншнауцер

Ризеншнауцер

Синоними: Riesenschnauzer Giant Schnauzer Schnauzer geant Разновидности: Сол и пипер, P...

Йоркширски териер

Йоркширски териер

Йоркширските териери, наричани често "йоркита" са една от най - популярните породи кучета в света, а...