Персийска котка (Персийка)

Персийска котка (Персийка)

Персийските котки са едни от най - старите породи, датиращи от 17 век. Европейците са изнесли породата нелегално от Персия - днешен Иран, заедно с подправки и бижута.

Векове наред са красяли кралските дворове във Франция, Италия и Англия. Това е любимата порода на кралица Виктория и Флорънс Найтингейл.

Колко години живеят котките? Вижте: ТУК

2. Външен вид на Персийска котка

Космена покривка Най - ценената черта на персийските котки е разкошната им дълга козина. От всички породи котки, те са най - дългокосместите, защото и подкосмието и горният им слой са дълги. Козината... прочети

5. Характер и поведение на Персийска котка

Това е една от най - спокойните и изпълнени с доверие към хората котки. Персийските котки са изключително спокойни, любвеобвилни и добронамерени към хората. Предани са на своите стопани, но обикновен... прочети

6. Отглеждане и обучение на Персийска котка

Отглеждане Тъй като са били глезени поколения наред, Персийките не се оправят на улицата и трябва винаги да живеят в дом. Спокойният им нрав създава и спокойна атмосфера в дома. Игрива и забавна е, ... прочети

10. Интересни факти за Персийска котка

Мъжките Персийски котки са по - нежни и гальовни от женските представители на породата Американските селекционери са наричали породата "baby face" Породистата Персийска котка трябва да има регистр... прочети

4.5, 8 гласа
прегледи 68386

Препоръчани продукти

Коментари за Персийска котка (Персийка)

 1. 190.

  До 189. Явор - симптомите, които сте описали са типични за периода на разгонване! Засечете каква е честотата на проява на тези признаци, тъй като при домашните котки разгонването е по-често отколкото пише по учебниците (на пролет и на есен). А за Ваше успокоение може да пуснете копропроба, с която ще се установи наличието или отсъствието на ендопаразити.

 2. 191.

  Благодаря за отговорът и определено ще направя това което ми захте ,но смятам че трябва да знаете още нещо за моята котка: Водили сме я поне 4 пъти в други къщи и апартаменти след като се разгонва (мяука ,търкаля се по земята и дава да я решем) ,дори сме водили мъжкари в нашия апартамент ,но АБСОЛЮТНО никога не се е получавало. С нас (стопаните и) тя е такава каквато е описано по - горе в скобите ,но щом види друга котка и става злобна ,започва да съска и ако мъжкаря въпреки всичко това се приближи до нея ,тя го удря с лапи и накрая той просто се отказва (пробвали сме с най-различни видове мъжки). И така и нищо не се получи.
  И също така имам и един въпрос: не е ли котката вече "стара" за да се разгони и възможно ли е тя да се е привързала твърде много към нас за да може да се превърже към друго животно. Също така много години сме си и мислели дали не е възможно всъщност да ѝ е била сложена някаква инженкция още преди да ни е била продадена ,за да не да забременее. Мислили сме си това ,защото едни от хората при които я бяхме пратили веднъж ни бяха казали ,че техния мъжки има огромен опит при оплождането на котки и е бил спечелил много конкурси за красота и т.н. (бил много опитен и стопаните също били много опитни) ,даже са я били държали ,за да може котаракът да я оплоди ,но пак не се е получило.
  И последен въпрос: не е ли твърде "стара" вече ,за да забременее?

 3. 192.

  До 191. Явор - на възрастта, на която е в момента може да се разгони и да има поколение, но както предполагате вероятно и Вие, рисковете с напредване на възрастта вече са по-големи. Няма как да Ви кажем дали е поставяно нещо, но дори да е слагано, то е за един определен период от време, т.е. поставянето на хормонални инжекции против разгонване и създаване на поколение се правят по схема за да имат ефект, но не са препоръчителни предвид страничните реакции, които могат се получат след време при котето.

 4. 193.

  Здравейте, имам коте, класическа бяла персийка на 3 години, когато я получих като подарък беше на 1г и 7м, възпитана добре, с хигиенни навици. Котката е своенравна, величествена, и изглеждаше добре гледана и предвид първоначалния стрес от смяната на дома и собственика, лесно се адаптира. Усещам я любвеобилна към мен, послушна, понякога много игрива, според ветринаря чудесно се грижа за нея и е клинично здрава. Котето пътува в кола много добре, а предвид естеството на работата ми, ми се налага и я оставям при родителите ми за по няколко дни, макс за седмица. След това определно ми се сърди и подушва отново дома и всичко е постарому. За съжаление влязоха с взлом в апартамента ми и котето бе само в ситуацията, а те бяха обърнали дома ни с "главата надолу". Когато се прибрах котенце ме гушна и не слезе от рамото ми 3часа. След това я оставих "насигурно" при родителите ми за 2 седмици. Котката от тогава не е същата, пак си я взех, но котенце е много стресирано, плашливо, нервно, не иска да пътува, крие се като усети че ще тръгвам на път. Не идва да се гушка, както преди иначе яде добре, няма физически промени, просто е недоверчива, крие се и видимо не й е комфортно. Възможно ли поведението ѝ да се дължи на стрес от обира и смяната на локациите и хората? Притеснена съм котето да не страда от липса на любов и грижа. Моля дайте съвет как да процедирам - необходимо ли е да ѝ дам някакви успокойтелни или да ѝ засвидетелствам някак си сигурност? Много ви благодаря предварително!

 5. 194.

  193. Ани - възможно е да се е отключил стресов фактор, да. На този етап не Ви препоръчваме даването на каквито и да е медикаменти, а по-скоро да изчакате състоянието да отшуми. Нужно е време. Опитвайте се да я заигравате повече, когато сте заедно и да отвличате вниманието й, което обикновено става именно чрез игри и любими занимания на котето. Не Ви съветваме да пътува често и да сменя локациите си поне на този етап, тъй като всяко едно пътуване е стрес за животното (независимо от вида му).

 6. 195.

  Здравейте. Имам персиец на 3 тодини. Имаше цистит. Пишкаше често и по малко . Заведохме го на ветеринар. Сложиха го на системи. Беше добре една седмица и проблема се повтори. Пак същото отново. Дета е по-дълго на антибиотик. Давам паста за разтваряне на струвитни кристали. Бъбреците и кръвните изследвания са добри. Цистита опасен ли е за котарака и лекува ли се? Възможно ли е котарака да е изстинал, изобщо котките изстиват ли от студа като хората. Той не излиза навън, няма контакт с други котки от коино да хване вирус. Стои обаче с часове на балкона, дори когато е студено. Терасата е обезопасена с мрежа. Яде роял канин уринари, но проблема е пиенето на вода. Мното малко вода пие, предимно ако пусна чешмата. Давам му отвреме на време със спринцовка, но за него е стресиращо

 7. 196.

  До 195. Вили - може да изстине, да, но едва ли проблема е възникнал от това. Просто котките са предразположени точно към подобен тип инфекции и един малък срив в имунната система е достатъчен за да ги отключи. Странно е, че не желае да пие много вода. Обикновено при този тип инфекции жаждата е увеличена. Не го насилвайте да пие, при котките не е фатално да не пият вода дори няколко дни, за разлика от кучетата например. А и вече времето е по-хладно, което още повече намалява желанието за прием на вода.

 8. 197.

  Здравейте. Вчера умря моята котка. Беше на 15 г и половина, полуперсийка. Нямаше никакви външни признаци на остаряване, даже последно през пролетта се разгони. Възможно ли е да умре от старост без да има никакви видими признаци на остаряване.Това, което се случи е, че постепенно започна да губи апетит и в разстояние на 2 месеца ядеше все по-малко и по-малко.Последната седмица я хранех със спринцовка, но преработваше храната добре. Не си загуби до последно хигиенните навици и макар, че вече залиташе от слабост си ходеше в тоалетната.Колко години живеят персийките и дали това наистина беше естествения ѝ край.
  Знам, че така от разстояние е трудно да отговорите без да сте виждали животното, но все пак можете ли да изкажете някакво мнение.

 9. 198.

  До 197. - по описаните от Вас признаци, е почти сигурно, че смъртта й се дължи на старост. Според проучвания и статистики, средната продължителност на живот за породата е 15 години. Съжаляваме искрено за загубата Ви!

 10. 199.

  Благодаря за отговора. Наистина е много болезнена раздялата.

 11. 200.

  Здравейте ! Имаме персийка от близо 14 години В момента е хоспитализирана в клиника в гр.Севлиево при най-добрите ветеринари.Преди два дни спря да се хрании стана много унила. Докторите казаха ,че има температура и след преглед се останови,че има тумор на матката.Борим се много да ни даде още някоя година радост като си е със нас. Искам да кажа на всички не инжектирайте котките си против разгонване,това е основната причина!!!

 12. 201.

  Здравейте имам персийец на 8 години от няколко дни се храни много малко вода почити не пие. По цял ден спи ,залита ,свива уши назад и гледа с ококолени очи.Водих го на лекар каза стрес.Дайте съвет някой имал ли е такова състояние на коте.

 13. 202.

  До 201. - съветваме Ви да бъдат направени пълни изследвания на котето, най-вече кръв и урина! Отговорът, който Ви е дал ветеринарят е доста непрофесионален (с извинение към лекуващия).

 14. 203.

  Имах прсииски котарак 9 години и половина подарихме го на децата ни за Коледа 2008година но миналия месец почина на 25 април. Всичко беше наред само дето беше много капризен към гранулите. Бях март месец извън страната и тогава той все повече се влошаване. Хранише се по малко, вода пишеше добре, доктора му пуска антибиотик мислехме че има проблем от зъбите, дъхът му мирише е ужасно и имаше зъбен камък. Нещо не бе наред и аз го зведох в близък до нашия град, за да му направим изследвания. Трудно му взеха кръв. Резултатите бяха че той е анемичен, напреднал проблем с бъбреците така ни каза ветеринаря. Цял месец бе на системи, които му биеха всеки ден без абонат, доктора му беше и някакви витамини. Крачета та сугурно много го бояха от тези инжекции, получи се някъква топка до гръдния кош, ветеринаря каза че е от инжекции те сигурно.давахме му сутрин и вечер добавки. Все по малко ядеше, слага в купички по три консерви и все го молех да хапнем и да пие водане искаше. Накрая последните два дни го хранех и му давах вода със спринцовка. Трудно се движеше, напикаваше се и имаше разтройство. Всички се грижехме за него, децата ми го молеха да яде и го караха на тоалетна. Много трудно взехме решение да го приспим,но докато дойде доктора той цяла сутрин ме гледаше с отворени очички жално. Почна са ски ти да се опъва не му достигане въздух, очите му бяха отворени през цялото време, беше безсилен, но накъкси с задните лапички се дръпаше към устните му, защото не му достигане въздух, а аз през целото време го гледах и му говорех и не знаех какво мога да направя. Той почина минути преди да дойде ветеринаря с широко отворени очи. Обичахме много нашият Пухчо. Много ни е трудно без него. Мило мое Пухчо където и да си знай че ние те обичаме и никога наема да те забравим.

 15. 204.

  Имам проблем с моята котка която е на шест месеца. Пробвах различни храни но от всички се получава разтройство. Вече не знам с какво да я храня. Не знам дали е нормално но съм претиснена. Моля помогнете ми.

 16. 205.

  Какво да правя и аз моята котка капут

 17. 206.

  Здравейте, искам да попитам храната ориджен подходяща ли е за персийска котка? Благодаря

 18. 207.

  Здравейте, имаме с моя мъж персийска котка, бяла,със сини очи. на 5 години (родена е на 12.05.2014г.) До преди една седмица нямаше абсолютно никакви проблеми, ходеше, скачаше си, катереше се, но на 7.07 докато чистих прозореца на терасата и се бях качила на една табуретка, наслизане не съм видяла,че котката е точно до мен и я настъпах. Може би няколко секунди е стояла и се е опитвала да се изплъзне, но след като не успя измряука и аз чак тогава я видях и разбрах,че съм я настъпала леко силно. На същия ден и нямаше нищо, но на другия ден забелязах, че лежи само на килима вкъщи и кротува. Вторник вечерта ( на 9.07) забелязахме с мъжа ми да се люлее малко на задните си крака. Притеснени, в сряда сутринта я закарахме при нашия ветеринар, обяснихме му случая, той я прегледа обстойно и установи, че няма счупвания, върти опашка, вдига я и ходи, само има слабост в задните крака. И така в сряда, на 10, 11 и 12.07 я водихме при него и той и би две инжекции с минимални дози дипедин и милоксикам, които са обезболяващи и противовъзпалителни и ще и помогнат да се оправи. Котето си ходи нормално до тоалетна(по голяма и малка нужда), пие вода, храни се и след петък, на 13 и 14 имаше напредък, дори се катереше и живна доста (предполагам е от лекарството,което и действа). Заедно с тези лекарства сме и взели и мулти витамини на паста. Котето от миналата седмица срядата, до вчера (неделя) му давах по 2 см сутрин и вечер от нея и я яде без проблем. Тази сутрин обаче го гледам унило, не искаше да яде пастата и си личеше,че го боли. Много се притеснихме с моя, цял ден и двамата на работа под притенение и напрежение за котето , и след 17ч. го заведохме да му направят снимка - от нея се установи, че няма счупвания, но на десния крак бедрената кост е деформирана, леко изкривена, така се е родила. Доктора, който и направи снимката обясни на мъжа ми, че от деформиралия десен крак така се е получило, каза, че тези две лекарства са адекватни и да се слагат на 48 или 72 часа. Нашия ветеринар днес и сложи пак двете инжекции, буквално преди два часа се случи това, и се уговорихме с него сряда и петък пак да я водим, да и даваме дипедин и мелоксикан по схема (т.е той по схемата да и бие инжекции), за да и мине възпалението на нервите . Ветеринарния ни лекар ми обясни, че това е бавен оздравителен процес и е индивидуално, не се знае колко време ще отнеме заздравяването. Аз се притеснявам, да не остане така котето и да не може да се катери повече, също така и все още не иска да вземе пастата с витамините, предполагам, че още я боли маца и затова, иначе малко мърка, което ме навява на мисъта, че лекартвото е започнало да действа. Какво да направя, за да оздравее бързо? Вкъщи съм постелила и пътеки, за да и е меко като ходи и да не се хлъзга, дори и килим за терасата съм взела. С тези лекарства има ли шанс котето отново да проходи нормално, както си ходеше досега? Също така, възможно ли е след като съм го настъпала малко или много да съм предизвикала тази слабост и леко клатене на задните и крака? Преди да стане това с настъпването, мъжа ми е забелязал, че има лека слабост на задните крака, някъде началото на месеца, към 3-4, но не е много сигурен и той и е възможно да му се е сторило. Какво да направим, за да оздраве нашата мацинка? Ще остане ли така завинаги> Преди нямаше никакви проблеми с краката и дори и да се е родила така, с деформирал десен крак, си ходеше нормално , скачаше, играеше си, катереше си се където иска.Единственото,което искаме с мъжа ми е да се оправи котето и да си ходи отново нормално. Макар, че е с деформиран крак има ли голям шанс да се оправи и да проходи отново? Какво бихте ми препоръчали и посъветвали? Ще помоля ако може да се свържете с мен и по имейл - jaki_slavova@abv.bg , открити сме за още мнения и съвети за мацинка....Предварително Ви благодаря. Утре мислим с мъжа ми да му направим ПКК и биохимия за бъбреците и черния роб, ще помоля да ми кажете комбинацията с дипедин и милоксикан адекватна ли е?

 19. 208.

  Персийският ми котарак е на 14 години. Вчера го водих да му отрежат ноктите всичко си беше добре но вечерта се започна едно мяукане и едни звуци като на разгонен а той е кастриран. Започна неспокойно да обикаля стаите и да вика буквално. До сега не е правил така само като си свърши работата в тоалетната го обявява. Много е кротък и спокоен но сега е различен и започвам да се притеснявам. И това силно мяукане продължава. Какво да правя.

 20. 209.

  Здравейте сестра ми има персийска на 3 години с навици но за съжаление сестра ми почина а аз нямам възможност да гледам котката моля за съдействие

Подобни статии

Гепард

Гепард

Лат. Acinonyx jubatus Царство: Animalia (Животни) Тип: Chordata (Хордови) Клас: Mammalia (Бозай...

Гупи

Гупи

Лат.: Poecilia reticulata Царство: Animalia (Животни) Тип: Chordata (Хордови) Клас: Actinoptery...