🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Морско свинче

Определяне на пола при морското свинче

Много собственици на морски свинчета изпитват големи затруднения да определят пола на своите домашни любимци.

Това важи в пълна степен за новородените морски свинчета, при които за определянето на пола със сигурност ще ви е необходим ветеринар.

Ако притежавате необходимите знания и вие ще можете да определите пола на вашия домашен любимец.

В тази статия ще намерите всичко необходимо, за да можете сами да определите пола на морското си свинче. Информацията е подкрепена с богат снимков материал на мъжки и женски морски свинчета, които ясно показват какви са различията между мъжките и женските индивиди.

Тук са включени темите: 1. "Какво трябва и какво не трябва да правите, когато определяте пола на морското си свинче за пръв път" и 2. "Как да определите дали вашият малък космат домашен любимец е женски или мъжки".

Какво трябва и какво не трябва да правите, когато определяте пола на морското си свинче за пръв път?

Представяме ви списък с някои важни неща, които трябва и не трябва да правите, когато определяте пола на тези гризачи.

Какво трябва да правите:

- Хванете вашият домашен любимец много нежно и спокойно. Морските свинчета се плашат много лесно и започват да се борят, когато се почувстват застрашени.

- Дръжте здраво морското свинче около тялото (гърдите и раменете). Уплашените гризачи могат да се отскубнат от ръцете ви, ако ги държите прекалено хлабаво, а това може да доведе до сериозно нараняване. Затова е по - добре ако един човек държи морското свинче, а друг проверява неговия пол.

- Определянето на пола на тези животни или всякакви други прегледи трябва да се извършват на пода или на не много висока маса. По този начин ако животното успее да се измъкне от ръцете ви няма да се нарани сериозно, тъй като ще падне от малка височина.

- Дръжте здраво животното, докато разглеждате половите му органи. Те се виждат по - лесно, когато животното е обърнато по гръб или се намира върху задните си части.

- Когато определяте пола на новородени морски свинчета, изчакайте докато те бъдат отбити (приблизително 3 седмична възраст). Така ще бъде избегната възможността майката да отхвърли своето малко, заради вашата миризма.

- Веднага върнете малките морски свинчета при майка им, ако те започнат да се мъчат, докато ги държите.

- Ако трябва да определяте пола на новородено морско свинче, носете ръкавици за еднократна употреба (за да се избегне предаването на болести). Това трябва да стане в затоплено помещение и не трябва да държите новороденото повече от 5 минути, защото може да му стане студено или некомфортно.

*Ръкавиците са задължителни, особено ако животните имат признаци на диария, кожни рани, респираторни заболявания, косопад и др. Морските свинчета могат да пренасат редица болести, които могат да бъдат заразни за другите животни или за хората. Такива болести са краста, акари, тении и др. Носенето на ръкавици ще минимизира рисковете от предаване на болести.

Какво НЕ трябва да правите:

- Не трябва да стискате прекомерно или държите грубо морските свинчета, докато определяте пола им

- Избягвайте да пипате морски свинчета, които са под 3 седмична възраст. Ако те поемат от вашата миризма, майка им може да ги отхвърли и те в крайна сметка да загинат.

- Не трябва да държите новородени морски свинчета за дълго време извън котилото, защото могат да настинат и да се разболеят.

- Не трябва да държите прекалено слабо морските свинчета и да ги оставяте без надзор, особено върху повърхности които са високо над пода. Ако животното се подплаши и падне долу, това може да доведе до сериозни наранявания.

Как да определите пола на вашето морско свинче?

Най - добрият начин да определите пола на вашият малък домашен любимец е като го обърнете по гръб и изследвате неговите полови органи. През цялото време трябва да държите стабилно морското свинче, за да не се отскубне от ръцете ви и да се нарани. Има няколко съществени разлики между мъжките и женските морски свинчета.

Дори новородените имат ясно изразени полови белези, които позволяват точното определяне на пола. Не трябва обаче да държите прекалено дълго животните по гръб, защото това може да ги стресира. Разгледайте разстоянието между ануса и половите органи на морското свинче (вулвата при женските и пениса при мъжките).

Определяне на пола при морското свинчеПенисът на мъжките морски свинчета се намира много по - далече от ануса, отколкото вулвата при женските. Снимка 1 е на младо мъжко морско свинче, а Снимка 2 - на млада женска.

Подбрани са животни с еднакви размери, за да видите по - добре разликата в разстоянието между ануса и половия орган. Снимка 1 е на гениталиите на мъжко морско свинче, а Снимка 2 - на гениталиите на женско. Двете животни са обърнати по - гръб, за да може по - лесно да се определят техните полови белези.

Определяне на пола при морски свинчетаТова, което ще забележите от тези две снимки, че разстоянието между ануса и пениса при мъжкото морско свинче е много по - голяма от разстоянието между ануса и вулвата при женскaтa. В Снимки 3 и 4 са илюстрирани още по - нагледно тези различия.

Любопитно: Пола на морските свинчета се различава много по - лесно, когато става въпрос за много животни. Тогава различията се виждат ясно. По - трудно е когато трябва да определите пола само на едно животно.

Разгледайте формата на генителиите при морските свинчета (вулвата при женските и пениса при мъжките)

Как да определя пола на морското свинчеСнимки 5 и 6 представят гениталиите на морски свинчета в близък план. Снимка 5 е на млад мъжки екземпляр, а Снимка 6 - на млад женски екземпляр.

Важно е да се отбележи, че снимките са направени, след като морските свинчета са обърнати по гръб (затова ануса се намира под техните полови органи).

Как се определя пола на морското свинчеСнимка 7 – това е същото морско свинче от Снимка 5, като тук е отбелязано точно къде се намират ануса и пениса на животното.

Снимка 8 това е същото животно от Снимка 6, като тук са отбелязани ануса и вулвата на женското свинче.

Това, което трябва да забележите от тези снимки е, че пениса на мъжкото морско свинче (Снимки 5 и 7)  е оформен, като малка кръгла точка. Половите органи на женското морско свинче (Снимки 6 и 8) са оформени като вертикална цепка. Маркираните области ви показват по - детайлно различията между мъжките и женските морски свинчета.

Друго, което трябва да се отбележи е, че пениса и препуциума на мъжкото морско свинче е над нивото на заобикалящата го козина, докато при женските вулвата се намира на равнището на козината. Препуциума се издига и е заоблен, като бутон или купол и има малка точка в центъра, която е генитален отвор (входа на уретата).

Мъжко или женско морско свинчеСнимка 9 – на снимката, уретралният отвор е маркиран със светло синьо и ясно личи неговата кръгла форма.

Снимка 10 – на снимката, вулвата е маркирана с розово и ясно личи нейната продълговата и присвита форма.

Женското морско свинче има отличителна "Y" – образна форма между ануса и вулвата.

Какъв е пола на морското свинчеСнимки 11 и 12 - те илюстрират отличителния "Y"-образен канал, който се намира между ануса и вулвата при женското морско свинче. Той е маркиран със синьо на Снимка 12. Тази "Y"-образна форма се вижда ясно дори при новородените и посредством нея може ясно да се определи пола на животните, тъй като мъжките нямат такава "Y"-образна форма.

Областта около гениталиите на мъжките морски свинчета изглежда издаден навън, поради наличието на тестисите в скротума. Скротума е външната кожна обвивка в която се намират тестисите. При повечето животни скротума се вижда ясно и се намира между пениса и ануса. При мъжките морски свинчета скротума не е закръглен и не стои точно под пениса, както при повечето бозайници.

Техните тестиси са доста големи и се намират точно под кожата, по цялото протежение между ануса и пениса (по един тестис от всяка страна). Това странично позициониране на огромните тестиси на морското свинче кара цялата генитална област и областта около ануса на "стърчи" навън, както е илюстрирано на снимките по - долу.

Мъжко или женско е морското ми свинчеСнимки 13 и 14 – ако погледнете внимателно изображенията ще забележите, че има две големи издутини, разположени от двете страни на разстоянието между пениса и ануса. Тези издутини заемат цялата област на гениталиите и изглеждат издадени навън. Те съответстват на строкалните торбички, като всяка една от двете издутини съдържа огромен тестис.

*Левият и десният тестис са отбелязани със синьо на Снимка 14.

Тестис на морско свинчеСнимка 15 - възможно е някоя от издутините да е твърда, като тестиса е точно под кожата. Такива тестиси обикновено се движат свободно напред-назад под скроталната кожа и могат да бъдат волево прибрани обратно към корема на морското свинче.

Важно: Ако не успеете на напипате тестиси в района, където би трябвало да се намира скротума, това не означава, че морското свинче не е мъжко. Тези гризачи могат по собствена воля да прибират тестисите си в коремната област и по този начин те не могат да бъдат напипани с ръка.

Това обикновено се случва, когато животното е стресирано или ако е много младо. Пола на малките морски свинчета се бърка много лесно, поради това, че не могат да бъдат напипани тестиси в областта на скротума. Изчакайте докато животното се чувства спокойно и удобно и тогава проверете за наличието на тестиси.
Рейтинг:
4.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. д-р БауБау
До 1. iva - На 5 месечна възраст морското свинче е напълно половозряло. Като се има впредвид, че разгонването при тях настъпва на всеки 13-20 дни, ако е осъществен полов контакт с някое от свинчетата, с които е била (разбира се едно от двете трябва да е било мъжко) е възможно да е забременяла. Изпращаме ви линк, където може да прочетете по-подробно за половата зрялост и бременността при морските свинчета. http://zoovidove.baubau.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%B5
1. iva
Pomosh Moe to morsko svinche e NA 5 meseza I e jenska no Mai e razgonena ili Bremen a. Vzeh a pre I 2 sedmizi I ta ziveeshe s she 2 svincheta. I Ali nachin da e bremenna?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...