Немска овчарка

Немска овчарка

Основни изисквания към породата Немска овчарка

Темперамент

Походка на Немска овчаркаНемската овчарка трябва да бъде с уравновесен и добре балансиран характер, добронамерена и лесна за обучение. Трябва да притежава смелост, боен инстинкт, издръжливост и спокойствие освен в случаите, в които не е провокирана.

Движение и походка

Немската овчарка трябва да се движи в нисък приземен тръс. Крайниците да са правилно съгласувани спрямо дължина и ъгли. Когато задните крайници се изтласкват към тялото не трябва да се забелязва промяна на горната линия. Всяко едно намаляване на ъглите на задните крайници води до спад в издръжливостта и здравината, а оттук и на работоспособността. При правилни пропорции и ъгли походката е широкообхватна и приведена към земята.

Недостатъци при Немска овчаркаАнатомични характеристики

 • Глава – клиновидна и пропорционална на тялото
 • Права линия на носа – всяка вдлъбнатина или арка не е желателна
 • Носът трябва да е черен
 • Зъбите трябва да са силни и здрави с пълната си зъбна редица – 42 зъба
 • Допуска се само ножицовидна захапка
 • Силно развити челюстни кости, служещи като здрава основа на зъбите
 • Очите да са възможно най – тъмни. Тъй като светлите пронизващи очи влияят на израза на кучето – не са желателни
 • Не се приемат полуклепнали и висящи уши – приемат се за недостатък
 • Шията трябва да бъде силна и добре замускулена, без провисване по нея и гуша
 • Здрав и силен гръб
 • Широка и замускулена поясница
 • Дълга и леко наклонена крупа
 • Дълбочината на гърдите трябва да бъде 45 – 48 % от височината в холката
 • Ребра с умерена извивка. Не се допускат прекалено плоски или бъчвовидни ребра
 • Предните крайници да са прави, когато се погледнат отстрани, а при оглед отпред са успоредни
 • Ъгъл между китка и предмишница – 20 – 22°
 • Лапите на предните крайници да са здрави, закръглени и със събрани пръсти. Ноктите – тъмни на цвят
 • На дължина опашката да не е повече от средата на метатарзусите
 • Не се допускат хирургични корекции
 • Задните крайници са поставени леко назад и ако се гледат в гръб са успоредни
 • Ъгълът между бедрото и подбедрицата е приблизително 120°
 • Метатарзусите са вертикално под скакателната става
 • Лапите на задните крайници да са леко извити. Ноктите – здрави, тъмни и извити
 • Кожата трябва да приляга свободно, без никакви гънки
 • Опашката не трябва да бъде абсолютно права

Всяко отклонение от нормалните параметри се приема за недостатък!

Медал на Немска овчаркаДруги недостатъци

 • Прекалено ниско поставени и заострени уши
 • Голяма липса на пигментация
 • Прекалено дълъг покривен косъм
 • Нарушена обща здравина
 • Малформаци
 • Липсващи зъби
  • 1 премолар (Р3)
  • 1 кучешки (С1)
  • 1 премолар (Р4)
  • 1 молар (М1 или М2)

Коментари за Основни изисквания към породата Немска овчарка

 1. 614.

  До 613. Дениза - разбира се, че има шанс да се научи. Немските овчарки са умни кучета, податливи на дресировка. Имайте обаче впредвид, че вероятно ще Ви е нужно повече време за всяка команда. Хубаво е кучето да се обучава само от един член на семейството. Изпращаме Ви линк с команди, които ще Ви бъдат от полза. Преценете на коя команда желаете да го научите и започнете възможно най-скоро. Не забравяйте възнаграждаването след всяка правилно изпълнена команда. Следвайте инструкциите, бъдете постоянни и търпеливи. Успех!

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-на-кучето

 2. 615.

  Kак се държи немската овчарка с други кучета

 3. 616.

  До 615. Ventsi Kolev - обикновено добре обучено куче от тази порода няма проблем с общуването си с други кучета, но всичко е доста индивидуално. С кучета от същия пол може да има и неразбирателство, което е типично за повечето мъжкари.

 4. 617.

  Здравейте,проблем ли е ако първо храня кучето си и след около час примерно излезем на разходка ? или правилото е,първо разходка..после ядене ?

 5. 618.

  До 617. Лего - зависи от възрастта на кучето. Ако е в растежен период обикновено 15-20 след хранене се опитват да задоволят физиологичните си нужди, така че ако кучето е до годинка е препоръчително разходката да бъде до 30 минути след хранене. Препоръчително е разходката да бъде след хранене.

 6. 619.

  Много благодаря, бързи, адекватни и конкретни отговори. Супер сте! :)

 7. 620.

  Здравейте, от една седмица съм горд собственик на НОК, бих желал да Ви попитам дали е нормално кученце на 50 дни да спи през повечето време
  А другият ми въпрос е нормално ли е от три дни когато се изхожда по голяма нужда - фекалите са му доста редки, бяхме при ветеринар, който му даде хапче за вътрешно обезпаразитяване , но няма промяна

 8. 621.

  До 620. Анонимен - 1. Нормално е на тази възраст кученцето да спи много, не се учудвайте и ако заспива дори докато играе, не се притеснявайте; 2. За редките изпражнения вероятните причини са две - храната или наличие на вътрешни паразити. Относно храната - наблегнете изцяло на гранули и ако давате мляко нека да е кисело, а не прясно. Относно вътрешните паразити - за да сте спокойни, че кученцето няма ендопаразити е хубаво да се направи копропроба, чрез която се установява не само наличието, но и техният вид. Ако нямате възможност за копропроба направете повторно обезпаразитяване 7 дни след първото.

 9. 622.

  Здравейте. Може ли да ми дадете някаква таблица за възрастта и отношението на теглото и височината на немската овчарка.
  Имам на предвид според възрастта колко трябва да е голямо и тежко кучето.
  Дано да имате такава таблица. ;)

 10. 623.

  До 622. маги - вече я има :)

  http://zoovidove.baubau.bg/немска-овчарка/размери-тегло-височина-при-немска-овчарка

 11. 624.

  искам да кажа на ДЕНИЗА че няма как да са му бити и трите ваксини защото първата се бие на 45 дни втората на 2 месеца а третата на 3 месеца

 12. 625.

  Здравейте.
  Имаме две немски овчарки мъжко и женско. Мъжкото е на 9 месеца а майка му на 2 години.
  Тази нощ на вилата ни към 22:00 се чу страшно лаене и ръмжене,кучетата ни се хвърляха на мрежата и все едно че ставаше нещо ужасно. Разбира се станахме да проверим какво става но нищо не видяхме.. Това продължи поне 5 часа кучетата цяла нощ лаеха и пищяха,ръмжаха,не можахме да спим,обаче на сутринта като станах към 5 часа,погледнах през щората от къщата и видях вълк. Огромен вълк.
  Най смело си стоеше и ме гледаше,дразнеше кучетата,мъжкото подивя,за да защити майка си защото доскоро беше разгонена.Уплаших се да не се избият през портата,знам че вълка ще ги победи и двете. Мъжкият е доста силен,но няма шанс.
  Цяла нощ вълка стоя пред портата ни,на сутринта като го подгоних от двора,избяга.
  Днес се прибрахме и съседа ни се обади спешно и каза че пред портата отново има вълк,който не спира да вие..Страшно,притеснявам се,че кучетата са вързани,едното е до мрежата,а мъжкото е доста по-надалеч от мрежата и портата.
  Страх ме е вълка да не нарани някое от тях.
  Въпросът ми е дали няма вероятност да ни хване бяс.
  Ако вълка ухапе кучетата да не стане лошо. При това видях при разсъмване че женската се душеше с вълка,но после усвирепяха.
  Те имат ваксини,малкото има и трите ваксини,на майката и сложихме преди 2 месеца още една комбинирана ваксина против бяс,всяка година трябвало.
  Това ми е въпросът,днес аз галих кучетата,те ни ближат боричкат се с нас,а през нощта не знам какво са правили,дали са се борили,близали и тъй нататък.
  Но лаенето бе ужасно и свирепо,при това вълка не се чуваше.
  След като кучетата имат ваксини,могат ли да се разболеят?
  А ние можем ли да се разболеем тъй като кучетата ни ближат,а преди това може да са правили нещо с вълка.
  Много сме притеснени за бяса.
  Трябва да хванем вълка тъй като съседите ни са притеснени защото сега той тормози кучетата,също така може ли да скача нависоко или да изкопае дупка,ако влезе в двора ще ни убие кучетата,още по лошо че са вързани. :(((((((((((мерси за отговора

 13. 626.

  Здравейте. Имаме мъжкар на почти 10 месеца.
  Искам да попитам за неговото развитие,висок е 66см при гърба и тежи около 30-40кг.
  Нормално ли се развива? ;)

 14. 627.

  До 625. Ели - изпращаме Ви статия, която ще отговори на въпросите, както свързани с Вас така и с Вашите кучета. Вземете възможно най-бързи мерки за залавянето на вълка.

  http://bolesti.baubau.bg/бяс

 15. 628.

  До 626. деси - височината е добре, но е хубаво да видите точните килограми, тъй като за тази възраст при мъжкарите теглото трябва да бъде в границите на 32-33 кг (+/- разбира се).

  http://zoovidove.baubau.bg/немска-овчарка/размери-тегло-височина-при-немска-овчарка

 16. 629.

  Разбирам,видях таблицата,но ако вълка не е болен не е опасно,нали?

 17. 630.

  До 629. Ели - точно така, за да има заразяване вълкът трябва да е болен или да излъчва вируса (да е в инкубационен период), но процентите за това си много малки.

 18. 631.

  Иначе кучетата могат ли да се заразят само с подушване или близване,нали имат ваксини? Много питам,извинете но сме притеснени.

 19. 632.

  До 631. Eли - по принцип както е описано в статията, която Ви изпратихме "Основният начин за предаването на болестта е ухапването или директното замърсяване със слюнка.", но пак Ви казваме - за да има заразяване вълкът трябва да е болен или да излъчва вируса (да е в инкубационен период).

  Тъй като все пак сте много притеснени вземете профилактичните мерки - уверете се, че за тази година кучето има поставена ваксина за Бяс (ако няма уведомете вет. си лекар), огледайте кучето за евентуални рано по цялото тяло. Нека стои затворено и не се пуска на места, където има вероятност да избяга. Наблюдавайте поведението му в продължение на 14 дни, докато трае инкубационния период. Това са мерките, които се правят при съмнение за Бяс.

 20. 633.

  Здравейте,от 3-4 дена кучето ми нещо не му се хапва..на 6 месеца и половина е,до преди тези 3-4 дена хапваше по 400-500гр гранули сутрин + яйце ..и 600-700гр пилешки фенер вечер..но изведнъж нещо просто не му се яде..близва там по 3-4 пъти и край..дори го мързи да яде сутрин и гранулите (Purina Pro Plan : Large Athletic Breed Puppy) ..някви идей на какво може да се дължи това ? зъбосърбеж,жега,преяждане ? Благодаря предварително.

Подобни статии

Елен, Благороден елен

Елен, Благороден елен

Блародният елен е едно от най - величествените животни из нашите гори. Със своята лека и пластична ...

Ориенталска котка

Ориенталска котка

Ориенталските котки са едни от най - разноцветните породи котки. Наречена "котката дъга", Ориенталка...

Начало » Енциклопедия » Класификация » Куче, Дома... » Овчарски и... » Немска овчарка » Основни изисквания към породата Немска овчарка

Рекламирай в INSERT.BG