Немска овчарка

Немска овчарка

Основни изисквания към породата Немска овчарка

Темперамент

Походка на Немска овчаркаНемската овчарка трябва да бъде с уравновесен и добре балансиран характер, добронамерена и лесна за обучение. Трябва да притежава смелост, боен инстинкт, издръжливост и спокойствие освен в случаите, в които не е провокирана.

Движение и походка

Немската овчарка трябва да се движи в нисък приземен тръс. Крайниците да са правилно съгласувани спрямо дължина и ъгли. Когато задните крайници се изтласкват към тялото не трябва да се забелязва промяна на горната линия. Всяко едно намаляване на ъглите на задните крайници води до спад в издръжливостта и здравината, а оттук и на работоспособността. При правилни пропорции и ъгли походката е широкообхватна и приведена към земята.

Недостатъци при Немска овчаркаАнатомични характеристики

 • Глава – клиновидна и пропорционална на тялото
 • Права линия на носа – всяка вдлъбнатина или арка не е желателна
 • Носът трябва да е черен
 • Зъбите трябва да са силни и здрави с пълната си зъбна редица – 42 зъба
 • Допуска се само ножицовидна захапка
 • Силно развити челюстни кости, служещи като здрава основа на зъбите
 • Очите да са възможно най – тъмни. Тъй като светлите пронизващи очи влияят на израза на кучето – не са желателни
 • Не се приемат полуклепнали и висящи уши – приемат се за недостатък
 • Шията трябва да бъде силна и добре замускулена, без провисване по нея и гуша
 • Здрав и силен гръб
 • Широка и замускулена поясница
 • Дълга и леко наклонена крупа
 • Дълбочината на гърдите трябва да бъде 45 – 48 % от височината в холката
 • Ребра с умерена извивка. Не се допускат прекалено плоски или бъчвовидни ребра
 • Предните крайници да са прави, когато се погледнат отстрани, а при оглед отпред са успоредни
 • Ъгъл между китка и предмишница – 20 – 22°
 • Лапите на предните крайници да са здрави, закръглени и със събрани пръсти. Ноктите – тъмни на цвят
 • На дължина опашката да не е повече от средата на метатарзусите
 • Не се допускат хирургични корекции
 • Задните крайници са поставени леко назад и ако се гледат в гръб са успоредни
 • Ъгълът между бедрото и подбедрицата е приблизително 120°
 • Метатарзусите са вертикално под скакателната става
 • Лапите на задните крайници да са леко извити. Ноктите – здрави, тъмни и извити
 • Кожата трябва да приляга свободно, без никакви гънки
 • Опашката не трябва да бъде абсолютно права

Всяко отклонение от нормалните параметри се приема за недостатък!

Медал на Немска овчаркаДруги недостатъци

 • Прекалено ниско поставени и заострени уши
 • Голяма липса на пигментация
 • Прекалено дълъг покривен косъм
 • Нарушена обща здравина
 • Малформаци
 • Липсващи зъби
  • 1 премолар (Р3)
  • 1 кучешки (С1)
  • 1 премолар (Р4)
  • 1 молар (М1 или М2)

Коментари за Основни изисквания към породата Немска овчарка

 1. 742.

  До 740. Анонимен - ако се радва по този начин само на Вас, а не на всеки който отиде при него (непознат) не е необходимо да го отучвате от тази му радост. Все пак Ви изпращаме линк с команди, които ще Ви бъдат от полза.
  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-на-кучето

 2. 743.

  До 741. МАРИН МАРИНОВ - определено първата ваксина не е сложена на реалната дата, която е описана, а има вероятност и тя въобще да не е слагана. За съжаление подобен тип измами зачестяват все повече и повече от страна на т.нар. "търговци".

 3. 744.

  Здравейте,моето куче е на 3 месеца и е много неспокойно много хапе и то със злоба на какво се дължи това?

 4. 745.

  Здравйте!Имам женско НОК на 1г. и 4м.На 10.10.2014 трябваше да го заведа за годишната ваксина,но бях зад граница и не успях.Сега се прибрах и искам да попитам сега късно ли е за тази ваксина?Благодаря предварително!

 5. 746.

  Имам куче НОК на 4 месеца момче но понякога много започва да хапе и силно.Това нормално ли е?

 6. 747.

  До 744. Петко - хапането, което вие приемате за такова в момента за него е игра. Снабдете се с повече играчки (за предпочитане гумени) тъй като сега предстои и смяната на млечните зъбки с постоянни и желанието за дърпане и гризане се увеличава. При опит да "хапе" Вас му давайте играчката.

 7. 748.

  745. Анонимен - не е фатално, не се притеснявайте. Не е късно да се постави и сега.

 8. 749.

  До 746. Анонимен - за да не се повтаряме, тъй като отговорът Ви е идентичен с 744.Петко, ви изпращаме отговорът, който сме изпратили и на него: Хапането, което вие приемате за такова в момента за него е игра. Снабдете се с повече играчки (за предпочитане гумени) тъй като сега предстои и смяната на млечните зъбки с постоянни и желанието за дърпане и гризане се увеличава. При опит да "хапе" Вас му давайте играчката. Спокойно може да започнете и постепенното му обучаване.

 9. 750.

  Във връзка с 743 на д-р БАУБАУ как тогава мога да проверя дали ваксината е действително поставена , тъй като в паспорта на кучето НОК има залепен стикер от ветеринарен лекар , който стикер е такъв от ваксината. Поставен е печат на ветеринарният лекар , поставил ваксината. Предвид на това ,че ваксината по-скоро не е поставена на удостоверената от лекаря дата , как мога да установя с точност биологичната възраст на кучето си и дали въобще му е поставяна ваксина.

 10. 751.

  Здравейте..имаме овчарка на 1 година момче..до преди две три седмици кучето беше много едро и масивно куче..тежеше 50кг..звяр..но напоследък взе да отслабва драстично..ние не живеем тук на вилата..кучето има 8кг суха храна и 5 кофи вода..водата замръзва нощем но в колибката му става за пиене..та така днес като дойдохме не можах да си позная момчето..толкова едър беше а сега се е стопил..поне е отслабнал с 10 18 кг..преди имаше масивни гърди сега му виси козината..забелязах че каишката на врата му преди му беше вкопчена във врата а сега му пада и му виси..преди лятото като му оставяхме храна винаги я изяждаше цялата слагахме му близо 10кг и за една седмица я омиташе..но сега като му сложим храна като се върнем тя не е покътната..ял е колкото да не умре..водата не беше замръзнала..но като уринира..урината му е почти червена..пика на пресекулки и изглежда че го боли..мисля че умира..давам му да яде топъл бульон но не иска близне един два пъти и бяга от храната..какво да правим..толкова едро и красиво куче беше а сега стана клечко..притеснява ме урината му много е концентрирана..стоплихме му вода но не пие..не яде..как да му помогна да стане стария едър красавец..и врата му отслабна..и тялото..краката

 11. 752.

  До 750. МАРИН МАРИНОВ - няма как да установите дали наистина ваксината е поставена. Отговорността за това пада изцяло на ветеринарният лекар, който е поставил не само стикер, но и печат! При положение, че на кучето е поставена ваксина нанесена с печат, то трябва да е вписано и в неговият регистър (дневник), който си води, тъй като преди ваксинация кучето се преглежда и ваксина не се поставя, докато не се установи, че е клинично здраво.
  Относно възрастта - с точност няма да може да определите, но чрез оглед на зъбите един добър специалист ще Ви каже ориентировъчната възраст, на която е кучето.

 12. 753.

  751. деси - сами си давате сметка, че това е изключително погрешен начин за отглеждане на куче! Състоянието, в което се намира кучето е критично и е необходима намеса на ветеринар!!! Не го молете да яде, а потърсете ветеринарен лекар, който да го прегледа! Не губете време.

 13. 754.

  Пак съм аз..кучето си оправи изведнъж..започна да яде по много..сипваме му вода не много студена и пие много....яде доста..от няколко дена почна да си връща старата маса..пак стана едър
  Мисля че не ядеше защото го е боляло нещо..имаше една рана на окото понеже се беше ударил и тази рана го болеше много..промихме я и сега е зараснала..вече всичко се оправи с кучето..

 14. 755.

  Д-Р БАУ БАУ във връзка 752 НОРМАЛНО ЛИ Е ТОГАВА НОК да ми е влязла в седмия месец от раждането си и да има млечни зъби и все още да сменя зъбите или една моя приятелка ,която гщледа куче от дванадесет години ми каза ,че ако кучето е влезнало в седмия месец то трябва да има поне едно разгонване и в половия орган да има мазга , тъй като НОК ми е женска. Според нея в седмия месец като се опипа влагалището женската НОК трябва да има мазга( бяла лепкава течност). Какво мислите по поставените в настоящото въпроси.

 15. 756.

  Здравейте имам женска немска овчарка която е на 9 месеца интересува ме за разгонването и имали вероятност да е била и аз да не съм я разбрал и каква са признаците при тях , както и след разгонването следващото след какъв период е

 16. 757.

  До 755. МАРИН МАРИНОВ - да, на 7-месечна възраст обикновено все още има останали млечни зъби. Относно разгонването - индивидуално е и първото разгонване може да остане и "скрито" за стопаните без видими признаци.

 17. 758.

  До 756. Дидо - да, възможно е да не сте разбрали, тъй като много често първото разгонване протича без ясно видимите признаци, поради което става и скрито за голяма част от стопаните. Повече информация може да прочетете тук: http://zoovidove.baubau.bg/куче-домашно-куче/куче-размножане-възпроизвеждане.html

 18. 759.

  Здравейте!Кучето ми живее на двор при баща ми на вилата.Ходя 2-3 пъти седмично да го разхождам.Днес го взех и го заведох в друг двор който имам ,там бягаше на воля,игра и т.н. Но в един момент забелязах,че се изходи и започна да ближе изпражнението си и после да си похапва.То е на 1 г. и 6м.На какво се дължи?

 19. 760.

  До 759. Анонимен - изпращаме Ви статия, която най-точно ще отговори на запитването Ви: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/защо-кучетата-ядат-изпражнения

 20. 761.

  Здр имaм немскa овчaркa мъжкaр нa 10 мес и тежи 33 кг......от 18 денa яде мн мaлко и отслaбнa..водих го достa пъти нa ветеринaр и всичко му е нaред....незнaм кaкво дa прaвя дa почне дa яде кaкто преди

Подобни статии

Тюлен

Тюлен

Често в народните приказки и пове­рия на крайморските народи се говори за морски царици. Източник на...

Далматинец

Далматинец

Далматинците са сладки на външен вид, за някои дори и малко смешни, средноголеми бели кучета, покрит...

Общ преглед на комарите

Общ преглед на комарите

Кои са основните местообитания на комарите? Защо на Антарктида няма комари? Къде са най - многобройн...

Начало » Енциклопедия » Класификация » Куче, Дома... » Овчарски и... » Немска овчарка » Основни изисквания към породата Немска овчарка

Рекламирай в INSERT.BG