Немска овчарка

Немска овчарка

Основни изисквания към породата Немска овчарка

Темперамент

Походка на Немска овчаркаНемската овчарка трябва да бъде с уравновесен и добре балансиран характер, добронамерена и лесна за обучение. Трябва да притежава смелост, боен инстинкт, издръжливост и спокойствие освен в случаите, в които не е провокирана.

Движение и походка

Немската овчарка трябва да се движи в нисък приземен тръс. Крайниците да са правилно съгласувани спрямо дължина и ъгли. Когато задните крайници се изтласкват към тялото не трябва да се забелязва промяна на горната линия. Всяко едно намаляване на ъглите на задните крайници води до спад в издръжливостта и здравината, а оттук и на работоспособността. При правилни пропорции и ъгли походката е широкообхватна и приведена към земята.

Недостатъци при Немска овчаркаАнатомични характеристики

 • Глава – клиновидна и пропорционална на тялото
 • Права линия на носа – всяка вдлъбнатина или арка не е желателна
 • Носът трябва да е черен
 • Зъбите трябва да са силни и здрави с пълната си зъбна редица – 42 зъба
 • Допуска се само ножицовидна захапка
 • Силно развити челюстни кости, служещи като здрава основа на зъбите
 • Очите да са възможно най – тъмни. Тъй като светлите пронизващи очи влияят на израза на кучето – не са желателни
 • Не се приемат полуклепнали и висящи уши – приемат се за недостатък
 • Шията трябва да бъде силна и добре замускулена, без провисване по нея и гуша
 • Здрав и силен гръб
 • Широка и замускулена поясница
 • Дълга и леко наклонена крупа
 • Дълбочината на гърдите трябва да бъде 45 – 48 % от височината в холката
 • Ребра с умерена извивка. Не се допускат прекалено плоски или бъчвовидни ребра
 • Предните крайници да са прави, когато се погледнат отстрани, а при оглед отпред са успоредни
 • Ъгъл между китка и предмишница – 20 – 22°
 • Лапите на предните крайници да са здрави, закръглени и със събрани пръсти. Ноктите – тъмни на цвят
 • На дължина опашката да не е повече от средата на метатарзусите
 • Не се допускат хирургични корекции
 • Задните крайници са поставени леко назад и ако се гледат в гръб са успоредни
 • Ъгълът между бедрото и подбедрицата е приблизително 120°
 • Метатарзусите са вертикално под скакателната става
 • Лапите на задните крайници да са леко извити. Ноктите – здрави, тъмни и извити
 • Кожата трябва да приляга свободно, без никакви гънки
 • Опашката не трябва да бъде абсолютно права

Всяко отклонение от нормалните параметри се приема за недостатък!

Медал на Немска овчаркаДруги недостатъци

 • Прекалено ниско поставени и заострени уши
 • Голяма липса на пигментация
 • Прекалено дълъг покривен косъм
 • Нарушена обща здравина
 • Малформаци
 • Липсващи зъби
  • 1 премолар (Р3)
  • 1 кучешки (С1)
  • 1 премолар (Р4)
  • 1 молар (М1 или М2)

Коментари за Основни изисквания към породата Немска овчарка

 1. 602.

  До 601. Вили - уверете се, че кученцето е клинично здраво преди поставяне на ваксината! Не е късно! С добра храна, редовни профилактични мероприятия и любов ще стане перфектна немска овчарка! Стискаме Ви палци :) Ако имате въпроси винаги може да ни пишете!

  П.С. Пуснете копропроба за изследване за да се уверите, че кученцето няма вътрешни паразити и да бъдете спокойни, че те не са една от причините за неговото отслабване!

 2. 603.

  Няма вътрешни паразити.Доктора му даде някакво нещо за вътрешно обезпаразитяване :). Приличаще на детски Панадол за температура.Аките му са чисти.А вече 5 дни е при мен и заприлича на истинско куче :) .Благодаря Ви , че ВИ има !

 3. 604.

  Здравейте,пак съм аз..искам да ви попитам нещо,може да ви се стори малко странно,но не мога да разбера,при тези дажби,по 250-300 грама на хранене или за целия ден трябва да се дава на кученцето ?

  Дневна дажба (г)
  Възраст (в месеци)
  Тегло в зряла възраст (кг) 1.5 - 3 4 - 5 6 - 8 9 – 11 12 - 24
  25-35 110-245 260-350 340-550 400-580 410-600
  35-45 120-280 300-400 410-660 560-725 590-750
  45-60 140-390 320-590 465-870 680-960 740-970
  60-70 170-470 460-700 680-1060 910-1160 960-1090

 4. 605.

  До 603. Вили - хубаво е, че са го обезпаразитили! Вероятно доктора Ви е казал и, че това се прави на всеки 2 месеца?! Имайте предвид също, че понякога дори изпражненията да са чисти кучето може да е опаразитено, тъй като в самите изпражнения Вие виждате само възрастните форми! Затова е хубаво поне 2 пъти годишно да се прави профилактично изследване за ендопаразити!

 5. 606.

  До 604. Harris - дневната дажба на таблиците по пакетите е за цял ден! Важно е нейното правилно разчитане!

 6. 607.

  което все пак ще рече (в моя случай 4 месечен НОК) че тря му давам 300-400 грама за деня ли ? шото все пак като гледам тая таблица,в зряла възраст ще е 35-45 кг..или аз нещо не мога да разбера..грр. :(

 7. 608.

  До 607. Harris. - гледат се килограмите, които ще достигне в зряла възраст и възрастта, на която се намира в момента.

 8. 609.

  здравейте имам няколко проблема вчера си взех малко кученце немска овчарка женско на 41-42 дни проблема ми е че когато спи (през по голямата част от времето) дишането и е много учестено прочетох че това е от топлоо време а също че малките и женските кучета дишат по често от мъжките но се пак реших да попитам дали може да е някакво заболяване
  и второ стопанина от който я взех казва че и е бил и трите ваксини но в паспорта има само един печат според него на последната

 9. 610.

  До 609. валери - ако се храни и изхожда нормално и не показва признаци на задушаване и видимо затруднено дишане в будно състояние на този етап няма основание за притеснение.

  Относно ваксините - на тази възраст е НЕВЪЗМОЖНО да са поставени и трите ваксини. Реално може да е сложена само първата, за която също е рано. Тя се поставя обикновено 43-45 ден. Важно е да разберете кои стикери в паспорта са реалните, ако сред тях въобще има такива. Това, което сега е важно да направите е кученцето да мине ветеринарно-медицински преглед и да бъде обезпаразитено. Ветеринарният лекар ще ви обясни профилактичните схеми за обезпаразитяване и схемите за ваксинация.

 10. 611.

  може би задавам малко глупав въпрос но можете ли да ми препоръчате някой добър ветеринар в добрич защото старото ми куче също беше немска и имаше проблем водих го на няколко лекаря единя казваше проблем със сърцето другия със очите а накрая се оказа остиопороза на задницата незнам ако имате познати или някой от четящите е от тук и знае ще се радвам да чуя

 11. 612.

  До 611. валери - ние няма как да изразим мнение по отношение на предпочитание за ветеринар ... Имайте предвид, че определението "добър ветеринар" е малко относително. Всеки, чийто любимец се е излекувал при съответния лекар ще ви го препоръча и обратно. Изпращаме Ви линк, към нашият справочник, където може да разгледате клиниките не само в Добрич, но и в цяла България.

  http://spravochnik.baubau.bg/ветеринарни-клиники

 12. 613.

  Здравейте. Имам нужда от помощ и май доста. Да не изпадам в подробности защо, но нашият не е учен на нищо. Сега е на 13 месеца и е много палав. Децата не смеят да го доближат защото много скача. Не хапе, но изобщо не слуша. Изпогриза де що има кабели, косачки, лозички, копае дупки. Късно ли е да се научи? Засега поне да не скача така на децата. Знае само да сяда и ляга, ама и това ако му кефне или ако вижда, че държа лакомство. Помогнете и благодаря :).

 13. 614.

  До 613. Дениза - разбира се, че има шанс да се научи. Немските овчарки са умни кучета, податливи на дресировка. Имайте обаче впредвид, че вероятно ще Ви е нужно повече време за всяка команда. Хубаво е кучето да се обучава само от един член на семейството. Изпращаме Ви линк с команди, които ще Ви бъдат от полза. Преценете на коя команда желаете да го научите и започнете възможно най-скоро. Не забравяйте възнаграждаването след всяка правилно изпълнена команда. Следвайте инструкциите, бъдете постоянни и търпеливи. Успех!

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-на-кучето

 14. 615.

  Kак се държи немската овчарка с други кучета

 15. 616.

  До 615. Ventsi Kolev - обикновено добре обучено куче от тази порода няма проблем с общуването си с други кучета, но всичко е доста индивидуално. С кучета от същия пол може да има и неразбирателство, което е типично за повечето мъжкари.

 16. 617.

  Здравейте,проблем ли е ако първо храня кучето си и след около час примерно излезем на разходка ? или правилото е,първо разходка..после ядене ?

 17. 618.

  До 617. Лего - зависи от възрастта на кучето. Ако е в растежен период обикновено 15-20 след хранене се опитват да задоволят физиологичните си нужди, така че ако кучето е до годинка е препоръчително разходката да бъде до 30 минути след хранене. Препоръчително е разходката да бъде след хранене.

 18. 619.

  Много благодаря, бързи, адекватни и конкретни отговори. Супер сте! :)

 19. 620.

  Здравейте, от една седмица съм горд собственик на НОК, бих желал да Ви попитам дали е нормално кученце на 50 дни да спи през повечето време
  А другият ми въпрос е нормално ли е от три дни когато се изхожда по голяма нужда - фекалите са му доста редки, бяхме при ветеринар, който му даде хапче за вътрешно обезпаразитяване , но няма промяна

 20. 621.

  До 620. Анонимен - 1. Нормално е на тази възраст кученцето да спи много, не се учудвайте и ако заспива дори докато играе, не се притеснявайте; 2. За редките изпражнения вероятните причини са две - храната или наличие на вътрешни паразити. Относно храната - наблегнете изцяло на гранули и ако давате мляко нека да е кисело, а не прясно. Относно вътрешните паразити - за да сте спокойни, че кученцето няма ендопаразити е хубаво да се направи копропроба, чрез която се установява не само наличието, но и техният вид. Ако нямате възможност за копропроба направете повторно обезпаразитяване 7 дни след първото.

Подобни статии

Начало » Енциклопедия » Класификация » Куче, Дома... » Овчарски и... » Немска овчарка » Основни изисквания към породата Немска овчарка

Рекламирай в INSERT.BG