Куче, Домашно куче

Куче, Домашно куче

Физически и анатомични характеристики на кучето

Сетива - зрение, слух и обоняние

Зрение

Зрение на кучето

Зрителните сетива на кучето не са от най-силното му оръжие. В сравнение с другите си сетивни органи зрението му е сравнително по - слабо развито. Въпреки това успява да улови и най-малкото движение и може да разпознае стопанина си от много голямо разстояние.

Зрение при ротвайлерОчите при различните породи кучета имат различни форми, размери и конфигурации на ретината. Много от кучетата с дълъг нос имат по-широка зеница, която им дава способност да увеличат полето на видимост.

При някои породи визуалният диапазон достига до 270 градуса, докато при хората той е едва 180 градуса. Късоносите породи кучета не могат да се похвалят с такива високи нива на обозримост и техните сетивни възможности се доближават до тези на хората, т.е. около 180 градуса.

Някои породи кучета са предразположени към късогледство. Типичен пример за кучета с подобен проблем са Ротвайлерите.

Слух

Слухът на кучетоЧестотния диапазон, в който кучетата могат да улавят звуковите вълни е между 40 и 60 000 херца, което означава, че кучетата са способни да чуват звуци с много по-висока честота от хората.

Кучетата имат уникалната даденост да мърдат ушите си, което им помага да установят точното местоположение на обекта, който издава звуковите вълни.

Ушите на кучето са съставени от 18 отделни мускула, които могат да ги движат. По този начин кучетата локализират звука мнго по - добре от хората и са способни да чуват звуци от много далечни разстояния.

Обоняние

Обоняние на кучето

Докато човешкият мозък е доминиран от визуалната кора, кучешкият мозък е доминиран от обонятелната кора. Обонятелните луковици на кучетата са около 40 пъти по-големи от тези на хората, съпоставени с размера на мозъка им.

Кучетата разполагат с 125 до 250 милиона обонятелни рецептори.

Могат да подушат миризми с до 100 милиона по-ниска концентрация от тази, която хората биха усетили. Влажният им нос способства да се установи източника на миризма спрямо посоката на вятъра.

Физически и анатомични характеристики

Космена покривка

Кучета с еднослойна космена покривка

Домашните кучета имат два вида космена покривка. Тези породи, които произхождат от северните страни с по-студен климат разполагат с т.н. двойна космена покривка от груби косми отгоре и мека козина - отдолу. Останалите породи имат единична космена покривка.

С еднослойна космена покривка са Боксер, Далматинец, Бостън териер, Чихуахуа и др., а с двуслойна - Сибирски хъскита, Акита ину, Самоеди, Немски овчарки и др.

Зъби

Зъбна формула на кучетоЗъбната формула при домашното куче е:

 

Опашка

Опашката на мопс

Съществуват много и различни по форма кучешки опашки - права, права нагоре, сърповидни, навити или корк винт.

При някои породи кучета опашката е закачена за да се избягват наранявания.

Има кучета, при които малките се раждат с много къса опашка или без никаква опашка.

 

Препоръчани продукти

Коментари за Физически и анатомични характеристики на кучето

 1. 1.

  Здравейте! Ние си имаме женско куче, което е смеска от пинчер и пекинез. Тя е на около 5 години и мислим тази пролет да я чифтосаме, като се има впредвид, че ще й е за първи път. Моля ви, кажете ми, че няма никаква опасност за нея, също ние живеем на село и обикновено тя си играе в двора, затова не сме я извеждали на каишка повече от два пъти през живота й. Това сигурно ще доведе до враждебност към мъжкия. Моля да дадете някои съвети как да я подготвим, за да се извърши оплождането успешно. Благодаря предварително!

 2. 2.

  До 1. Гери - не се притеснявайте. Не е гаранция, че ще прояви агресия във Вашия случай. Този тип поведение би проявила по-скоро, ако не се оцели точния момент, в който трябва да се пусне на мъжкия. Повече за това може да научите тук: http://zoovidove.baubau.bg/куче-домашно-куче/куче-размножане-възпроизвеждане.html

 3. 3.

  Здравейте! Отново съм аз! Имам и друг въпрос, който също много ни притеснява– кученцето ни е около 5-6 годишно и за ПЪРВИ ПЪТ ще й се случва да е бременна. Това би ли довело до предизвикване на болести като рак или дори и смърт? :( Страшно се притесняваме за нея. Благодаря предварително!

 4. 4.

  До 3. Гери - не се притеснявайте! Риск винаги има, дори да не е бременна. Желаем успех!

 5. 5.

  Искам да попитам.Имам ловно куче което вчера заплодих. Но днес се бе заклещила с друго куче което се отклещи насила. Искам да попитам което куче първо се чивтоса от него ли са кученцата?

 6. 6.

  До 5. Стефан - ако второто куче е изпуснало еякулат и е успял да я заплоди, бъдещото поколение може да е смесено - т.е. може да се родят кученца с гени и на единия и на другия баща.

 7. 7.

  Здравейте кучета ми се заклещваха но не за дълго за около 2,3 мин понеже женска постоянно се дърпа има ли вероятност да се заплодила

 8. 8.

  До 7. - щом са се заклещили, значи най-вероятно заплождането е станало.

 9. 9.

  Здравейте, имам мини пинчер - женски на 5 години, последните няколко пъти на разгонване я водим в определените дни при мъжки за оо няколко часа и все неуспяват да стигнат до заклещване, сменяхме мъжките и незнаем къде може да е проблема, а много искаме малки.

 10. 10.

  Здравей те, имам 10 годишно Йорки,и е разгонена.Раждала е два пъти по пет бебешока..преди пет години
  Сега се притеснявам,че дъщеря ми може да я е изтървала и да стане беля.Има ли опасност ако е така.Благодаря за отговора

 11. 11.

  Здравейте, имам пинчер на година и 3 месеца и В момента е в така наречения цикъл. Баща ми не ми дава да я пускаме сега, защото не иска още кучета. Проблем ли ще е ако я пуснем за първи път пак след 3тата годинка

Подобни статии

Патагонска мара

Патагонска мара

Патагонска мара - Dolichotis patagonum Царство Животни Animalia Тип Хордови Chorda...

Джак Ръсел териер

Джак Ръсел териер

Джак-ръсел, Парсън-джак-ръсел териер – както и да го наричате, това куче е истинска хала. Селекциони...

Тибетски мастиф

Тибетски мастиф

Тибетският мастиф е една от най - древните породи домашни кучета. Произхода му е от региона на Центр...