Мопс

Мопс

Отглеждане и дресировка на Мопс

Отглеждане

Отглеждане на МопсТрудно ли се гледа МопсНапълняване при МопсаМопсът е идеална компания почти за всекиго. Страшно са комични, като анимационни герои.

Те са добри компаньони, но следете времето. Не е нужно да е палеща жега за да се почувства зле този дребосък.

Може да живее почти навсякъде, но все пак не се препоръчват местата с по - горещ климат. Ако е изложен на висока температура може да прегрее поради предразположението си към дихателни проблеми.

Разбират се чудесно с деца, но трябва да се внимава, тъй като също като децата и Мопсовете могат да извършат доста пакости.

Ако сте домошар, който обича да гледа телевизия и да яде чипс и кучето Ви ще прави същото. Ако обичате да излизате и да спортувате, вземете кучето със себе си и то ще обикне този начин на живот.

Мопсът обича разходките и игрите, но трябва да се внимава да не се преумори.

За разлика от Чихуахуа, които са готови да покажат малките си зъбки по всяко време, Мопсът е толкова спокоен, че лае само ако заподозре нещо необичайно.

Трябва да се внимава с храненето и угаждането, тъй като породата е предразположена към напълняване и затлъстяване.

Четка за МопсРежат ли се ноктите на МопсаГрижи за козината и ноктите

Козина

Мопсът има нужда от минимални грижи за козината. Косъмът му е къс и гъст и не се налага да се стриже, но трябва редовно да се къпе. Козината му пада умерено.

Препоръчва се изсушаване на козината след къпане, за да се предотврати евентуална настинка. Ежедневното разресване с гумена четка също е от полза.

Нокти

Поради телесната форма и поради факта, че не е най - атлетичното куче, ноктите му не се изпиляват при ходене и се налага да бъдат често подрязвани.

Грижи за очите, ушите и гънките

Очи

Мопсовете са предразположени към сълзене на очите и това видимо се забелязва - образува се мръсна ивица под окото.

Очи на МопсПреди прилагането на каквито и да е средства трябва да се установи причината за този проблем - бактериална инфекция, алергия и пр. Необходим е прегледът от ветеринар, който най - добре ще прецени причината Вашето куче да "плаче".

Понякога очите им изкачат. Нарича се проптоза. Веднага трябва да се наместят. Проптозата се получава при изместване на окото напред. Може да се получи при прекалено стягане на шията.

Уши

Уши на МопсУшите на Мопсовете са завити и въздухът не циркулира добре в тях. Податливи са на ушни инфекции, ако ушите не се чистят редовно. Трябва редовно да се проверяват и внимателно да се почистват.

При смяната на зъбите може да настъпи извъртане на ушите настрани и хрущялите се повдигат настрани към тила. Възможна е лека корекция в този случай чрез поставянето на лепенка, но трябва да се внимава да не се получи кожно раздразнение от нея.

Оправянето на ушите може да отнеме 1 - 2 години, затова е нужно търпение. При някои кучета от породата ушите връщат нормалното си положение веднага след израстване на зъбките.

Гънки

Как се почистват гънките на МопсаГънки при МопсХарактерната им слескана физиономия е симпатична, но тя си има цена.

Мопсовете са специално селектирани с тази допълнителна кожа, която образува гънки. Онова, което за едни е грозно, за други е неустоимо симпатично.

Мопсовете са брахиоцефални (разговорно - късомуцунести кучета). Поради тази плоска муцуна по - често имат удължено небце. Това от своя страна им създава проблеми с дишането. Често дишат трудно в топло време. Налага се дори да ги оперират.

Тези макар и сладки гънки водят и до много инфекции. Много е важно да се почистват редовно! В тях не прониква въздух, но попада влага и се развиват бактерии. Редовното почистване на гънките с чиста влажна кърпа (марличка) ще Ви спести много проблеми занапред.

Обучение на МопсАко установите зачервяване или раздразнение на кожата е неоходимо да се посъветвате с ветеринар. Вероятните причини за това могат да бъдат гъбички или алергия.

Дресировка

Обучението му е лесно. Той е почти идеалното домашно куче.

Мопсовете са онези редки кучета, които съжителстват с почти всякакви семейства.

Към обучението му трябва да се подхожда с разбиране, тъй като Мопсът е собено чувствителен на тонът на гласа Ви и ако усети Вашето нежелание или нервност може дори да се обиди и оттегли.

Ако от малък се научи да изпълнява Вашите команди, той ще бъде чудесен приятел за възрастни и деца.

3.9, 8 гласа
прегледи 45199

Препоръчани продукти

Коментари за Отглеждане и дресировка на Мопс

 1. 51.

  До 50 йордан- При всички е различно.

 2. 52.

  До 50. йордан - да, напълно нормално е да е отпаднал, да е с леко намален апетит. Това е вследствие от лекото вдигане на температура от ваксината. Обикновено продължава максимум 3 дни.

 3. 53.

  да след 3тия ден е перфектна,имаше си зверски апетит,ама мнооо беше отпаднала,и мноо спеше,ама сега вече си е отново мнго игрива,бях се претеснил много.Благодаря все пак.

 4. 54.

  Моят първи въпрос е дали е подходящо отглеждането на мочсче и малко бебе в къщата. И второто дали са предразположени към тения?

 5. 55.

  До 54. Михаела - не е проблем отглеждането им заедно (особено и ако кученцето е бебе), а относно развитието на тения - по принцип риск винаги има, но със спазване на профилактичните мероприятия и редовно обезпаразитяване, няма да имате проблем!

 6. 56.

  Преписали сте сценария на Dogs 101 дума по дума... не ставате за нищо.

 7. 57.

  До 56. Ефи - благодарим Ви за споделеното, макар и доста грубо мнение към нас. Това, което можем да кажем е, че влагаме цялото си сърце и душа в написването на всяка една статия в нашия сайт. Да, използваме доста известни източници, които смятаме за достоверни, но нашата цел не е да "преписваме сценарий", а да бъдем полезни на хората. Няма как да измислим информацията в нашите статии, опитваме се да я пресъздаваме по начин, който е достъпен за хората. Ако не ни интересуваше наистина, щяхме да пуснем просто видео с предаването, така, че определението Ви наистина е доста грубо.

 8. 58.

  Здравейте ,забелязах вчера подуване на вултата на мопса ми. На какво може да се дължи и нормално ли е да се подува. Тя е на 4 години и 4 месеца ,ако е от значение възрастта .

 9. 59.

  До 58. - има голяма вероятност да е разгонена. Бихме посъветвали консултация с ветеринар, за да сте сигурни, че проблема не е здравословен.

 10. 60.

  Здравейте,едно от задните крачета на мопса има проблем , боли го като го движи ,водихме го на ветеринар , предписа ни едни хапченца и ни каза ,че ще го снима с ренген след няколко дни.Има ли опастност и може ли да ни дадете някакви съвето

 11. 61.

  До 60. Kaloyan - добре е, че сте взели мерки навреме. Рентгена ще покаже най-добре дали има проблем, има вероятност да е навехнато само, за което стискаме палци. Съветът, който сега бихме Ви дали е разходките да бъдат кратки сега, да не се качва по стълби и високи предмети, за да не сте стигне до допълнително нараняване.

 12. 62.

  Kak da se spravq s padaneto na kozinata mai tova e nai-golemiq problem pri tazi poroda.

 13. 63.

  До 62. - ако кученцето е физически здраво за да се избегне падането на козина е необходимо всеки ден (или през ден) да го изчеткване с подходяща четка. Също така, сега през зимния сезон е добре да се прави и курс с витамини. Има специални, предназначени за поддържане и подхранване на козината.

 14. 64.

  на моито мопсче му опада одно кръгче от козината

 15. 65.

  До 64. - добре е кученцето да се види от ветеринар и при необходимост да бъде направена кожна проба. Ако опадалата козина е на гърба има вероятност да е от препарат за външно обезпаразитяване (ако сте слагали скоро). Другият възможен вариант е гъбична инфекция.

 16. 66.

  Д- р БауБау по - пъти на ден трябва да се разхожда мопса.

 17. 67.

  До 66. Таня - докато е малко, да, но след завършване на растежа е добре кучето да има създаден режим, който да включва разходки от 2 или 3 пъти на ден.

 18. 68.

  Моят мопс е на пет месеца и много ме хапе а и като го викаме не идва

 19. 69.

  До 68. - изпращаме Ви статии, които ще Ви бъдат от полза:
  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-идване-повикване

  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/как-спрем-хапане-куче

 20. 70.

  Iskam da podarya na sinasi kuce no nemoga da resa kakva poroda v apartament jiveyem

Подобни статии

Арденско бувие

Арденско бувие

Синоними: Bouvier des Ardennes Ardennes Cattle Dog Ardenner Treibhund   ПроизходБелгияFCI...

Фландърско бувие

Фландърско бувие

Фландърското Бувие, наричано още "Белгийско - френска овчарка", е овчарско (пастирско) куче, което н...

Дого Аржентино

Дого Аржентино

Дого Аржентино, както го наричат в испаноговорящите страни, е страхотно куче при лов на диви свине и...

Коала

Коала

Лат. Phascolarctos cinerus                                 Височина: 70 - 90 см Клас Бозайници   ...