Мопс

Мопс

Отглеждане и дресировка на Мопс

Отглеждане

Отглеждане на МопсТрудно ли се гледа МопсНапълняване при МопсаМопсът е идеална компания почти за всекиго. Страшно са комични, като анимационни герои.

Те са добри компаньони, но следете времето. Не е нужно да е палеща жега за да се почувства зле този дребосък.

Може да живее почти навсякъде, но все пак не се препоръчват местата с по - горещ климат. Ако е изложен на висока температура може да прегрее поради предразположението си към дихателни проблеми.

Разбират се чудесно с деца, но трябва да се внимава, тъй като също като децата и Мопсовете могат да извършат доста пакости.

Ако сте домошар, който обича да гледа телевизия и да яде чипс и кучето Ви ще прави същото. Ако обичате да излизате и да спортувате, вземете кучето със себе си и то ще обикне този начин на живот.

Мопсът обича разходките и игрите, но трябва да се внимава да не се преумори.

За разлика от Чихуахуа, които са готови да покажат малките си зъбки по всяко време, Мопсът е толкова спокоен, че лае само ако заподозре нещо необичайно.

Трябва да се внимава с храненето и угаждането, тъй като породата е предразположена към напълняване и затлъстяване.

Четка за МопсРежат ли се ноктите на МопсаГрижи за козината и ноктите

Козина

Мопсът има нужда от минимални грижи за козината. Косъмът му е къс и гъст и не се налага да се стриже, но трябва редовно да се къпе. Козината му пада умерено.

Препоръчва се изсушаване на козината след къпане, за да се предотврати евентуална настинка. Ежедневното разресване с гумена четка също е от полза.

Нокти

Поради телесната форма и поради факта, че не е най - атлетичното куче, ноктите му не се изпиляват при ходене и се налага да бъдат често подрязвани.

Грижи за очите, ушите и гънките

Очи

Мопсовете са предразположени към сълзене на очите и това видимо се забелязва - образува се мръсна ивица под окото.

Очи на МопсПреди прилагането на каквито и да е средства трябва да се установи причината за този проблем - бактериална инфекция, алергия и пр. Необходим е прегледът от ветеринар, който най - добре ще прецени причината Вашето куче да "плаче".

Понякога очите им изкачат. Нарича се проптоза. Веднага трябва да се наместят. Проптозата се получава при изместване на окото напред. Може да се получи при прекалено стягане на шията.

Уши

Уши на МопсУшите на Мопсовете са завити и въздухът не циркулира добре в тях. Податливи са на ушни инфекции, ако ушите не се чистят редовно. Трябва редовно да се проверяват и внимателно да се почистват.

При смяната на зъбите може да настъпи извъртане на ушите настрани и хрущялите се повдигат настрани към тила. Възможна е лека корекция в този случай чрез поставянето на лепенка, но трябва да се внимава да не се получи кожно раздразнение от нея.

Оправянето на ушите може да отнеме 1 - 2 години, затова е нужно търпение. При някои кучета от породата ушите връщат нормалното си положение веднага след израстване на зъбките.

Гънки

Как се почистват гънките на МопсаГънки при МопсХарактерната им слескана физиономия е симпатична, но тя си има цена.

Мопсовете са специално селектирани с тази допълнителна кожа, която образува гънки. Онова, което за едни е грозно, за други е неустоимо симпатично.

Мопсовете са брахиоцефални (разговорно - късомуцунести кучета). Поради тази плоска муцуна по - често имат удължено небце. Това от своя страна им създава проблеми с дишането. Често дишат трудно в топло време. Налага се дори да ги оперират.

Тези макар и сладки гънки водят и до много инфекции. Много е важно да се почистват редовно! В тях не прониква въздух, но попада влага и се развиват бактерии. Редовното почистване на гънките с чиста влажна кърпа (марличка) ще Ви спести много проблеми занапред.

Обучение на МопсАко установите зачервяване или раздразнение на кожата е неоходимо да се посъветвате с ветеринар. Вероятните причини за това могат да бъдат гъбички или алергия.

Дресировка

Обучението му е лесно. Той е почти идеалното домашно куче.

Мопсовете са онези редки кучета, които съжителстват с почти всякакви семейства.

Към обучението му трябва да се подхожда с разбиране, тъй като Мопсът е собено чувствителен на тонът на гласа Ви и ако усети Вашето нежелание или нервност може дори да се обиди и оттегли.

Ако от малък се научи да изпълнява Вашите команди, той ще бъде чудесен приятел за възрастни и деца.

3.5, 6 гласа
прегледи 37374

Препоръчани продукти

Коментари за Отглеждане и дресировка на Мопс

 1. 36.

  Да но аз питам коя ви по харесва акопможе ми отговорете

 2. 37.

  До 36. Анонимен - чихуахуа :)

 3. 38.

  Ок! Благодаря!

 4. 39.

  в кои ден трябва да започне оплождането на мопс

 5. 40.

  Ами мопсчето някакви неприятности създава ли като пускане на лиги , хъркане и някакви лоши миризми от газове или се свиква бързо? Защото мисля да си купувам но се чудя дали трудно се гледа и бързо ли му се свиква.

 6. 41.

  Др. Бау Бау кое да си взема мопс или мини пинчер? На вас кое повече ви харесва и кое иска повече внимание?

 7. 42.

  До 39. без - тук може да прочетете подробно за размножаването: http://zoovidove.baubau.bg/куче-домашно-куче/куче-размножане-възпроизвеждане.html

 8. 43.

  40. - единственият проблем би бил хъркането, тъй като всички представители на породата го правят по време на сън.

 9. 44.

  41. Анонимен - мопсът би Ви създал малко повече проблеми тъй като са доста предразположени към дихателни проблеми.

 10. 45.

  Благодаря ви! :)

 11. 46.

  Здрасти д-р баубау искам да ви попитам за моето кученце преди една седмица му излязоха едни малки петна на козинката и ни казаха че е екзема моля за вашият съвет

 12. 47.

  До 46. Albena mihaylova - ако е екзема е необходимо локално третиране на участъците. Ветеринарният лекар би следвало да Ви е изписал медикамент. Ако не отшумят, то вероятно проблемът е по - сериозен и тогава ще бъде необходимо вземане на кожна проба и изследването й.

 13. 48.

  Здравей д-р БауБау! Каква храна е добре да даваме на мопса и каква не е добре да се дава?

 14. 49.

  До 48. К. Д. - препоръчваме да се наблегне на гранулираната храна. Ще Ви изпратим статия, която ще Ви бъде от полза: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/полезни-или-вредни-за-любимците-ни-са-10-те-храни-които-най-често-консумираме-по-празниците

 15. 50.

  нормално ли е на мопса да му е лошичко след 2рата ваксина

 16. 51.

  До 50 йордан- При всички е различно.

 17. 52.

  До 50. йордан - да, напълно нормално е да е отпаднал, да е с леко намален апетит. Това е вследствие от лекото вдигане на температура от ваксината. Обикновено продължава максимум 3 дни.

 18. 53.

  да след 3тия ден е перфектна,имаше си зверски апетит,ама мнооо беше отпаднала,и мноо спеше,ама сега вече си е отново мнго игрива,бях се претеснил много.Благодаря все пак.

 19. 54.

  Моят първи въпрос е дали е подходящо отглеждането на мочсче и малко бебе в къщата. И второто дали са предразположени към тения?

 20. 55.

  До 54. Михаела - не е проблем отглеждането им заедно (особено и ако кученцето е бебе), а относно развитието на тения - по принцип риск винаги има, но със спазване на профилактичните мероприятия и редовно обезпаразитяване, няма да имате проблем!

Подобни статии

Шарпланинец

Шарпланинец

Синоними: Jugoslavenski ovcarski pas – Sarplaninac Yugoslav Sheepdog - Югославска овчарка Jugos...

Шелти

Шелти

Синоними: Shetland Sheepdog – Шетландска овчарка Sheltie Shetland Schäferhund Berger des She...

Арденско бувие

Арденско бувие

Синоними: Bouvier des Ardennes Ardennes Cattle Dog Ardenner Treibhund   ПроизходБелгияFCI...