🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Мопс

Мопс

Отглеждане и дресировка на Мопс

Отглеждане

Отглеждане на МопсТрудно ли се гледа МопсНапълняване при МопсаМопсът е идеална компания почти за всекиго. Страшно са комични, като анимационни герои.

Те са добри компаньони, но следете времето. Не е нужно да е палеща жега за да се почувства зле този дребосък.

Може да живее почти навсякъде, но все пак не се препоръчват местата с по - горещ климат. Ако е изложен на висока температура може да прегрее поради предразположението си към дихателни проблеми.

Разбират се чудесно с деца, но трябва да се внимава, тъй като също като децата и Мопсовете могат да извършат доста пакости.

Ако сте домошар, който обича да гледа телевизия и да яде чипс и кучето Ви ще прави същото. Ако обичате да излизате и да спортувате, вземете кучето със себе си и то ще обикне този начин на живот.

Мопсът обича разходките и игрите, но трябва да се внимава да не се преумори.

За разлика от Чихуахуа, които са готови да покажат малките си зъбки по всяко време, Мопсът е толкова спокоен, че лае само ако заподозре нещо необичайно.

Трябва да се внимава с храненето и угаждането, тъй като породата е предразположена към напълняване и затлъстяване.

Четка за МопсРежат ли се ноктите на МопсаГрижи за козината и ноктите

Козина

Мопсът има нужда от минимални грижи за козината. Косъмът му е къс и гъст и не се налага да се стриже, но трябва редовно да се къпе. Козината му пада умерено.

Препоръчва се изсушаване на козината след къпане, за да се предотврати евентуална настинка. Ежедневното разресване с гумена четка също е от полза.

Нокти

Поради телесната форма и поради факта, че не е най - атлетичното куче, ноктите му не се изпиляват при ходене и се налага да бъдат често подрязвани.

Грижи за очите, ушите и гънките

Очи

Мопсовете са предразположени към сълзене на очите и това видимо се забелязва - образува се мръсна ивица под окото.

Очи на МопсПреди прилагането на каквито и да е средства трябва да се установи причината за този проблем - бактериална инфекция, алергия и пр. Необходим е прегледът от ветеринар, който най - добре ще прецени причината Вашето куче да "плаче".

Понякога очите им изкачат. Нарича се проптоза. Веднага трябва да се наместят. Проптозата се получава при изместване на окото напред. Може да се получи при прекалено стягане на шията.

Уши

Уши на МопсУшите на Мопсовете са завити и въздухът не циркулира добре в тях. Податливи са на ушни инфекции, ако ушите не се чистят редовно. Трябва редовно да се проверяват и внимателно да се почистват.

При смяната на зъбите може да настъпи извъртане на ушите настрани и хрущялите се повдигат настрани към тила. Възможна е лека корекция в този случай чрез поставянето на лепенка, но трябва да се внимава да не се получи кожно раздразнение от нея.

Оправянето на ушите може да отнеме 1 - 2 години, затова е нужно търпение. При някои кучета от породата ушите връщат нормалното си положение веднага след израстване на зъбките.

Гънки

Как се почистват гънките на МопсаГънки при МопсХарактерната им слескана физиономия е симпатична, но тя си има цена.

Мопсовете са специално селектирани с тази допълнителна кожа, която образува гънки. Онова, което за едни е грозно, за други е неустоимо симпатично.

Мопсовете са брахиоцефални (разговорно - късомуцунести кучета). Поради тази плоска муцуна по - често имат удължено небце. Това от своя страна им създава проблеми с дишането. Често дишат трудно в топло време. Налага се дори да ги оперират.

Тези макар и сладки гънки водят и до много инфекции. Много е важно да се почистват редовно! В тях не прониква въздух, но попада влага и се развиват бактерии. Редовното почистване на гънките с чиста влажна кърпа (марличка) ще Ви спести много проблеми занапред.

Обучение на МопсАко установите зачервяване или раздразнение на кожата е неоходимо да се посъветвате с ветеринар. Вероятните причини за това могат да бъдат гъбички или алергия.

Дресировка

Обучението му е лесно. Той е почти идеалното домашно куче.

Мопсовете са онези редки кучета, които съжителстват с почти всякакви семейства.

Към обучението му трябва да се подхожда с разбиране, тъй като Мопсът е собено чувствителен на тонът на гласа Ви и ако усети Вашето нежелание или нервност може дори да се обиди и оттегли.

Ако от малък се научи да изпълнява Вашите команди, той ще бъде чудесен приятел за възрастни и деца.

Рейтинг:
4.1/5 на базата на 10 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

87. Gergana

Здравейте, имам мопс на четири месеца, но е много лаком и се притеснявам за теглото му. Колко трябва да тежи за тази възраст

86. Жана
Имаме Мопс на 4 месеца :) това е най-прекрасното, любвеобилно и добро кученце което може да си представите. Страшно е игрив и много умен и нямахме никакви проблеми с проучването на хигиенните навици. Невероятна порода една от най-старите породи познати на човечеството. :) Нямам представа защо постоянно плашат хората да не си взимат Мопс а в следващия момент препоръчват други породи, които са с доказани генетични проблеми и създават много грижи на собствениците си. Много неща изчетох за породата и за съжаление единствените характеристики доближаващи се до истината са в чуждестранните сайтове. Истината е че трябва да се внимава с храна и жегите, до го свикнете от малък на дълги разходки. Разбира се да го обичат е той ще ви радва дълги години.
85.
Имам мопс на 6 месеца с тегло 6 500 трябва ли да мине на диета на
84. Леда
Добра идея ли е да си взема мопс
83. Кирил
Заслужава ли си да взема мопс при тези проблеми. Страх ме е
82. Д-р Куче
Аз имам мопс и много го харесвам, но многооо често боледува.????
81.
Черният мопс може ли да има бяло
80.
така е
79.
Нормално такива са всичките.
78.
Моя мопс е много забавен и много си играем, но е малко глупав.
77. nikolay
kakvo shte izlezne mejdu 4eren i piasa4enmops
76. Александра
Аууу... Гадно падат му очите! Иначе Благодаря ви!!!????????????????????????????????????????????????
75. д-р БауБау
До 74. - все още не, но е в процес на обработка. Имаме за лабрадор на този етап, ако проявявате интерес (тъй като двете породи са доста сходни, особено по поведение). http://zoovidove.baubau.bg/%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%80
74.
Имате ли статия за Голдън ретривър
73. д-р БауБау
До 72. - с точност не бихме могли да Ви кажем, но за тази възраст оптималното теглот обикновено е в границите на 5 - 5.5 кг. Във Вашия случай теглото е доста над нормата! Бихме посъветвали кученцето да премине към по-диетичен режим на хранене (има специални храни с тази цел), защото на по-късен етап наднорменото тегло би могло да окаже влияние на здравословното му състояние и най-вече да затрудни дишането му.
72.
Колко е нормалното тегло на 7 месечен мопс моят тежи 8 и 200
71. д-р БауБау
До 70. - при положение, че живеете в апартамент за предпочитане е породата да бъде средна или дребна. Всяка една порода има своите плюсове и минуси, така например мопсът е идеален за апартамент, но има доста здравословни проблеми. Джак ръселът е също подходящ, но е доста шумен, така, че каквато и порода да изберете винаги ще има своята грижа. Бихме Ви посъветвали да го питате той самият кои породи харесва (като изключите големите) и по този начин и на Вас ще Ви бъде по-лесно.
70.
Iskam da podarya na sinasi kuce no nemoga da resa kakva poroda v apartament jiveyem
69. д-р БауБау
До 68. - изпращаме Ви статии, които ще Ви бъдат от полза: - http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5 - http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D1%85%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5
68.
Моят мопс е на пет месеца и много ме хапе а и като го викаме не идва
Виж още отзиви
Коментирай
loading...