Мечка

Мечка

Биология и поведение на мечката

Опасна ли е мечкатаКакво яде мечкатаГората е Царството на мечката. Без гора тя не може да живее. Там, където гората е изчезнала, изчезна­ла е и мечката.

Кафявата мечка живее най - често поединично и много рядко - на двойки. Въпреки своя добродушен вид,тя е непредвидима и може за секунди да изпадне в ярост.

Най - често мечката е кротка и безобидна, но винаги предпазлива. Тя избягва срещата си с човека, а другите животни отстъпват и бягат от нея. Бягат, защото се боят от нея, може би поради грамадния й ръст или от мечата й сила.

Друга причи­на няма, защото мечката е почти ве­гетарианец. Тя се изхранва най - вече с корени, жълъди, млада трева. С го­ляма охота яде горски ягоди, мали­ни и боровинки, диви ябълки, сливи и круши, лакомо лапа мравки.

Нейната любима храна е меда. На всичко е гото­ва само и само да си го похапне.

Яде ли месо мечкатаПведение на мечкатаМалки мечетаМечката спи ли зимен сънПонякога, макар и доста рядко, мечката става стръвница. Когато е много гладна или просто от интерес да опита, тя може да хапне и малко месо. Тогава вече става лоша и опасна. Кога овце, кога говедо или кон ше си открадне, даже пред очите на човека.

Мечата сила е страшна - са­мо с един удар на могъщата си лапа поваля вол, после го захапва с острите си зъби и го отмъква.

Още по - опасна може да е мечка­та, когато защитава малките си. То­гава тя изобщо не гледа кой е пред нея, а смело се хвърля, забравила всякаква предпазливост. Само за миг от тежка и тромава тя става бърза и ловка.

Малките мечета за разлика от строгата си майка са безкрайно за­бавни и игриви. Те палаво се катерят по дървото, борят се на горската по­ляна, цамбуркат във водата, ако на­близо има такава - с една дума, иг­рата за тях е всичко.

В началото малките мечета са слепи и голи. Мечката внимателно поставя рожбите си под сукалните си зърна и те ав­томатично започ­ват да бозаят.

Мечетата са много игриви и пър­гави. Докато не са станали още тро­мави, те могат бързо да се покатерят дори и на тънките дървета.

Когато се наложи, мечетата могат да плуват и затова водната баня в някой вир не е свързана с опасност от удавяне.

През зимата, кафявата мечка спи зимен сън и използва натрупаните мазнини. Когато се събуди от зимното си спа­не, мечката яде зеленината на змий­ския корен, за да възстанови отслаб­налото си тяло. Тъй като това растение има в себе си отровни вещества, мечката яде мравки като противоотрова.

У нас, не спи дълбок сън.

Препоръчани продукти

Коментари за Биология и поведение на мечката

  1. 1.

    Няма никви вакти за мечката

Подобни статии

Общ преглед на комарите

Общ преглед на комарите

Кои са основните местообитания на комарите? Защо на Антарктида няма комари? Къде са най - многобройн...

Великденче

Великденче

Може би отдалече ще Ви се стори, че това е Kалинка? Истината е, че това е друго насекомо, което наро...

Френски булдог

Френски булдог

Сплескана муцунка и възхитително сумтене - това е Френският булдог. Това е кучето с най - шумно хърк...

Акита (Акита ину)

Акита (Акита ину)

Болен ли сте? Бременна ли сте? Ако сте в Япония, в знак на съпричастност може би няма да Ви подарят ...

Рекламирай в INSERT.BG