🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котка, Домашна котка

Котка, Домашна котка

Здравословен статус на котката

Котешки живот

Котка спиПри котките живеещи в затворено пространство (в домовете), средната продължителност на живота за мъжките е средно от 12 до 14 години, а при женските -  обикновено 1-2 години повече (13-15). Въпреки това, има данни за котки достигнали възраст от 20 - 30 години. Според достоверни данни най-старата описана котка (Creme Puff) e достигнала възраст от 38 години.

Кастрацията като метод дава своите предимства по отношение на здравето - например при кастрираните мъжки се намалява риска от рак на тестисите, а при женските - намалява риска от рак на матката или яйчниците.

Продължителността на живота при дивите котки е трудно да определи с точност, въпреки че според проучване като средна продължителност се посочват 10 години.

Котешкият животКотешки болести

Котките могат да страдат от широк спектър заболявания, включително инфекциозни, паразитни, травми и хронични заболявания. Ваксинации са достъпни за много от тези болести и домашните котки редовно се обезпаразитяват (по отношение на паразитните заболявания) и се ваксинират (по отношение за инфекциозните).

Отравяне при котката

Котка яде треваВ допълнение към очевидните опасности като родентициди, инсектициди и плевели "убийци", котките могат да бъдат отровени от много химикали, които обикновено се считат за безопасни. Това е така, защото черният им дроб е по - малко ефективен при някои форми на детоксикация, отколкото черния дроб на други животни, включително хора и кучета.

Някои от най-честите причини за отравяне при котките са антифриз и примамки за гризачи. Предполага се, че котките могат да бъдат особено чувствителни и към замърсителите на околната среда. Когато котката внезапно покаже различни клинични признаци на заболяване, без никакви явни причини, е възможно да се дължи на отравяне.

Лекарства забранени за коткиЧовешките лекарства никога не трябва да се дават за котки без консултация с ветеринарен лекар. Например, болкоуспокояващото парацетамол (ацетаминофен) е изключително токсичен за котки. Дори много малки дози могат да бъдат фатални.

Аспиринът, който понякога се използва за лечение на артрит при котки, е много по-токсичен за тях, отколкото за хората и трябва да се прилага с повишено внимание.

По същия начин, прилагането на Миноксидил (Rogaine) с цел овладяване загубата на котешка козина може да бъде много опасно.

Етеричните масла също могат да бъдат токсични за котешкия организъм.

Нафталинови топчета опасни за коткитеДруги често срещани химикали, използвани в домакинствата, които трябва да се използват с повишено внимание са нафталиновите топчета и др продукти на нафталин.

Някои човешки храни са токсични за котките. Например, теоброминът в шоколада може да предизвика теоброминно отравяне и ако не бъде овладяно навреме последиците може да са фатални.

Големи количества от лук, чесън, стайни растения и др., също могат да бъдат токсични за котките.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...