Лисица

Лисица

Биология и поведение на лисицата

Биология на лисицатаЛовът при лисицатаПоведение на лисицатаКатери ли се лисицатаКак ловува лисицата?

Настане ли лято и за лисана идват по - добри дни. По полето, къ­дето кипи буйно плодородие, тя се разполага както си иска. И денем, и нощем дебне. Лови какво ли не.

В ла­комата й уста попадат малки зайче­та, яребици, и пъдпъдъци, да не го­ворим за полските мишки. Нахрани ли се, отива да се подслади със слад­ки круши или грозде.

За всяка плячка лисицата си има отде­лен метод за ловуване. В редки слу­чаи, когато реши някоя сутрин да за­куси с речен рак, тя отива до близ­кия извор, кляка, потопява във во­дата рунтавата си опашка и примамва с нея някой рак. Накрая той се хваща на въдицата и закуската е сигурна.

Ако реши да си хапне мал­ко медец - отива към съседната хра­лупа с диви пчели. Без да се колебае бърка вътре с лапа и ближе сладкия мед. Когато разярените пчели изля­зат навън да видят кой е този на­трапник, тя кротко стои, докато ця­лата не я накацат, после се търкулва на земята, изпомачква ги и ги из­лапва една по една.

Реши ли пък да хване заек - да­же дупка копае. Изрива пръстта с лапи и накрая ляга вътре да чака. Пре­мине заек, премине друг, трети. Тя все чака. Зайците са спокойни, леко подскачат и играят. Точно тогава ка­то куршум изхвърлена нашата хитруша прави скок и сграбчва един за­ек. Пак победа!

Къде се крие лисицата?

Малките на лисицатаКогато ловците я гонят, нейните измами нямат граница. Застигнат ли я кучетата, тя се вмъква в някой храсталак и се скрива там докато опасността за нея не отмине. Ако не успее да се скрие, ляга и се преструва на умряла.

Ако се наложи, лисицата може да се покатери дори по дървесно стъбло, да се скрие в хралупа или пък да из­чака на клона преминаването на опасността.

Такива хитри трикове тя прилага, когато е преследвана, за да може мигнове­но да изчезне от преследвачите си.

С какво се хранят малките лисичета?

Ядат зайци, полски мишки и много други животни, които лисицата майсторски лови.

3.0, 4 гласа
прегледи 18095

Препоръчани продукти

Коментари за Биология и поведение на лисицата

 1. 2.

  До 1. Цветан - напишете ни email, на който може да ви изпратим снимки. Ако се притеснявате email-ът да не бъде видян от други хора, може да ни пишете на нашият с вашият въпрос.

  office@baubau.bg

 2. 3.

  moje li da se dresira kato kotka ili kuche???

 3. 4.

  До 3. Жоро - Не.

 4. 5.

  pone nau4ih za lisicite

 5. 6.

  Napada li domashni kotki.Na selo zapochnaha da izcezvat kotki i se nameriha kosmi ot kozinas bjal vrah,koito predpolagam,che sa ot lisica.Seloto e Sopot,Loveshko.

 6. 7.

  До 6. Valeri - лисицата е хищник и нападението над котка е напълно възможно.

 7. 8.

  Blagodarja . Shte mislja za kapan.

 8. 9.

  От кое семейство е лисицата?

 9. 10.

  До 9. Боб - описано е в табличката по-горе - Сем. Кучеви /Canidae/

 10. 11.

  Много добре сте го описали.Аз пиша проект за лисицата

 11. 12.

  Възможно ли е лисицата да одере малко котенце само без да го изяде.Намерихме го в двора котенцето ни, умряло и без кожа?? Чудя се какво животно може да е това

 12. 13.

  До 12. - каквото и животно да е било, вероятно го е оставило, защото е било подплашено от нещо.

 13. 14.

  Може ли лисица да влезе във вътрешен двор и след 15-20 двора от края на селото? Намерихме при кокошките малко перушина и локва кръв, възможно ли е да е изядена от лисица, ако не от какво може да е?

 14. 15.

  До 14. Кали - ако мястото е в близост до гора е възможно, да.

 15. 16.

  Как да се оттърва от лисица яде ми обувките и цигарите

 16. 17.

  pushvanah lisica i go hranya s domashno yadene ,vazmojno li e sled kato go na da me napadne che ne sam mu daval v menyuto kokoshka

 17. 18.

  hvanah lisica i go hranya s domashno yadene ,vazmojno li e kato go pusna na svoboda da me napadnez a tova , che ne sam mu daval v menyuto kokoshka

 18. 19.

  Лисицата канибал лие

 19. 20.

  Тя имали някакви способности

 20. 21.

  имам в двора си лисица с пет лисичета,въпроса ми е как да ги прогоня безкръвно.

Подобни статии