🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Лисица

Лисица

Биология и поведение на лисицата

Биология на лисицатаЛовът при лисицатаПоведение на лисицатаКатери ли се лисицатаКак ловува лисицата?

Настане ли лято и за лисана идват по - добри дни. По полето, къ­дето кипи буйно плодородие, тя се разполага както си иска. И денем, и нощем дебне. Лови какво ли не.

В ла­комата й уста попадат малки зайче­та, яребици, и пъдпъдъци, да не го­ворим за полските мишки. Нахрани ли се, отива да се подслади със слад­ки круши или грозде.

За всяка плячка лисицата си има отде­лен метод за ловуване. В редки слу­чаи, когато реши някоя сутрин да за­куси с речен рак, тя отива до близ­кия извор, кляка, потопява във во­дата рунтавата си опашка и примамва с нея някой рак. Накрая той се хваща на въдицата и закуската е сигурна.

Ако реши да си хапне мал­ко медец - отива към съседната хра­лупа с диви пчели. Без да се колебае бърка вътре с лапа и ближе сладкия мед. Когато разярените пчели изля­зат навън да видят кой е този на­трапник, тя кротко стои, докато ця­лата не я накацат, после се търкулва на земята, изпомачква ги и ги из­лапва една по една.

Реши ли пък да хване заек - да­же дупка копае. Изрива пръстта с лапи и накрая ляга вътре да чака. Пре­мине заек, премине друг, трети. Тя все чака. Зайците са спокойни, леко подскачат и играят. Точно тогава ка­то куршум изхвърлена нашата хитруша прави скок и сграбчва един за­ек. Пак победа!

Къде се крие лисицата?

Малките на лисицатаКогато ловците я гонят, нейните измами нямат граница. Застигнат ли я кучетата, тя се вмъква в някой храсталак и се скрива там докато опасността за нея не отмине. Ако не успее да се скрие, ляга и се преструва на умряла.

Ако се наложи, лисицата може да се покатери дори по дървесно стъбло, да се скрие в хралупа или пък да из­чака на клона преминаването на опасността.

Такива хитри трикове тя прилага, когато е преследвана, за да може мигнове­но да изчезне от преследвачите си.

С какво се хранят малките лисичета?

Ядат зайци, полски мишки и много други животни, които лисицата майсторски лови.

Рейтинг:
3.2/5 на базата на 6 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

21. иван
имам в двора си лисица с пет лисичета,въпроса ми е как да ги прогоня безкръвно.
20. Корай
Тя имали някакви способности
19. 123
Лисицата канибал лие
18.
hvanah lisica i go hranya s domashno yadene ,vazmojno li e kato go pusna na svoboda da me napadnez a tova , che ne sam mu daval v menyuto kokoshka
17. vasil 15g.
pushvanah lisica i go hranya s domashno yadene ,vazmojno li e sled kato go na da me napadne che ne sam mu daval v menyuto kokoshka
16.
Как да се оттърва от лисица яде ми обувките и цигарите
15. д-р БауБау
До 14. Кали - ако мястото е в близост до гора е възможно, да.
14. Кали
Може ли лисица да влезе във вътрешен двор и след 15-20 двора от края на селото? Намерихме при кокошките малко перушина и локва кръв, възможно ли е да е изядена от лисица, ако не от какво може да е?
13. д-р БауБау
До 12. - каквото и животно да е било, вероятно го е оставило, защото е било подплашено от нещо.
12.
Възможно ли е лисицата да одере малко котенце само без да го изяде.Намерихме го в двора котенцето ни, умряло и без кожа?? Чудя се какво животно може да е това
11.
Много добре сте го описали.Аз пиша проект за лисицата
10. д-р БауБау
До 9. Боб - описано е в табличката по-горе - Сем. Кучеви /Canidae/
9. Боб
От кое семейство е лисицата?
8. Valeri
Blagodarja . Shte mislja za kapan.
7. д-р БауБау
До 6. Valeri - лисицата е хищник и нападението над котка е напълно възможно.
6. Valeri
Napada li domashni kotki.Na selo zapochnaha da izcezvat kotki i se nameriha kosmi ot kozinas bjal vrah,koito predpolagam,che sa ot lisica.Seloto e Sopot,Loveshko.
5. toshko dzupata
pone nau4ih za lisicite
4. д-р БауБау
До 3. Жоро - Не.
3. joro
moje li da se dresira kato kotka ili kuche???
2. д-р БауБау
До 1. Цветан - напишете ни email, на който може да ви изпратим снимки. Ако се притеснявате email-ът да не бъде видян от други хора, може да ни пишете на нашият с вашият въпрос. office@baubau.bg
Виж още отзиви
Коментирай
loading...