Куче, Домашно куче

Куче, Домашно куче

Физически и анатомични характеристики на кучето

Сетива - зрение, слух и обоняние

Зрение

Зрение на кучето

Зрителните сетива на кучето не са от най-силното му оръжие. В сравнение с другите си сетивни органи зрението му е сравнително по - слабо развито. Въпреки това успява да улови и най-малкото движение и може да разпознае стопанина си от много голямо разстояние.

Зрение при ротвайлерОчите при различните породи кучета имат различни форми, размери и конфигурации на ретината. Много от кучетата с дълъг нос имат по-широка зеница, която им дава способност да увеличат полето на видимост.

При някои породи визуалният диапазон достига до 270 градуса, докато при хората той е едва 180 градуса. Късоносите породи кучета не могат да се похвалят с такива високи нива на обозримост и техните сетивни възможности се доближават до тези на хората, т.е. около 180 градуса.

Някои породи кучета са предразположени към късогледство. Типичен пример за кучета с подобен проблем са Ротвайлерите.

Слух

Слухът на кучетоЧестотния диапазон, в който кучетата могат да улавят звуковите вълни е между 40 и 60 000 херца, което означава, че кучетата са способни да чуват звуци с много по-висока честота от хората.

Кучетата имат уникалната даденост да мърдат ушите си, което им помага да установят точното местоположение на обекта, който издава звуковите вълни.

Ушите на кучето са съставени от 18 отделни мускула, които могат да ги движат. По този начин кучетата локализират звука мнго по - добре от хората и са способни да чуват звуци от много далечни разстояния.

Обоняние

Обоняние на кучето

Докато човешкият мозък е доминиран от визуалната кора, кучешкият мозък е доминиран от обонятелната кора. Обонятелните луковици на кучетата са около 40 пъти по-големи от тези на хората, съпоставени с размера на мозъка им.

Кучетата разполагат с 125 до 250 милиона обонятелни рецептори.

Могат да подушат миризми с до 100 милиона по-ниска концентрация от тази, която хората биха усетили. Влажният им нос способства да се установи източника на миризма спрямо посоката на вятъра.

Физически и анатомични характеристики

Космена покривка

Кучета с еднослойна космена покривка

Домашните кучета имат два вида космена покривка. Тези породи, които произхождат от северните страни с по-студен климат разполагат с т.н. двойна космена покривка от груби косми отгоре и мека козина - отдолу. Останалите породи имат единична космена покривка.

С еднослойна космена покривка са Боксер, Далматинец, Бостън териер, Чихуахуа и др., а с двуслойна - Сибирски хъскита, Акита ину, Самоеди, Немски овчарки и др.

Зъби

Зъбна формула на кучетоЗъбната формула при домашното куче е:

 

Опашка

Опашката на мопс

Съществуват много и различни по форма кучешки опашки - права, права нагоре, сърповидни, навити или корк винт.

При някои породи кучета опашката е закачена за да се избягват наранявания.

Има кучета, при които малките се раждат с много къса опашка или без никаква опашка.

 

прегледи 83774

Препоръчани продукти

Коментари за Физически и анатомични характеристики на кучето

 1. 2.

  До 1. Гери - не се притеснявайте. Не е гаранция, че ще прояви агресия във Вашия случай. Този тип поведение би проявила по-скоро, ако не се оцели точния момент, в който трябва да се пусне на мъжкия. Повече за това може да научите тук: http://zoovidove.baubau.bg/куче-домашно-куче/куче-размножане-възпроизвеждане.html

 2. 3.

  Здравейте! Отново съм аз! Имам и друг въпрос, който също много ни притеснява– кученцето ни е около 5-6 годишно и за ПЪРВИ ПЪТ ще й се случва да е бременна. Това би ли довело до предизвикване на болести като рак или дори и смърт? :( Страшно се притесняваме за нея. Благодаря предварително!

 3. 4.

  До 3. Гери - не се притеснявайте! Риск винаги има, дори да не е бременна. Желаем успех!

 4. 5.

  Искам да попитам.Имам ловно куче което вчера заплодих. Но днес се бе заклещила с друго куче което се отклещи насила. Искам да попитам което куче първо се чивтоса от него ли са кученцата?

 5. 6.

  До 5. Стефан - ако второто куче е изпуснало еякулат и е успял да я заплоди, бъдещото поколение може да е смесено - т.е. може да се родят кученца с гени и на единия и на другия баща.

 6. 7.

  Здравейте кучета ми се заклещваха но не за дълго за около 2,3 мин понеже женска постоянно се дърпа има ли вероятност да се заплодила

 7. 8.

  До 7. - щом са се заклещили, значи най-вероятно заплождането е станало.

 8. 9.

  Здравейте, имам мини пинчер - женски на 5 години, последните няколко пъти на разгонване я водим в определените дни при мъжки за оо няколко часа и все неуспяват да стигнат до заклещване, сменяхме мъжките и незнаем къде може да е проблема, а много искаме малки.

 9. 10.

  Здравей те, имам 10 годишно Йорки,и е разгонена.Раждала е два пъти по пет бебешока..преди пет години
  Сега се притеснявам,че дъщеря ми може да я е изтървала и да стане беля.Има ли опасност ако е така.Благодаря за отговора

 10. 11.

  Здравейте, имам пинчер на година и 3 месеца и В момента е в така наречения цикъл. Баща ми не ми дава да я пускаме сега, защото не иска още кучета. Проблем ли ще е ако я пуснем за първи път пак след 3тата годинка

 11. 12.

  Здравейте, имам пинчер (женски) ако никога не я чифтосваме може ли да развие болести.

 12. 13.

  Може ли дядо и внуче - чихуахуа да създават поколение?

 13. 14.

  Здравейте имам Дого аржентино женско-майка на 3г и 8месеца раждала 2 пъти и 2те о деца (мъжко и женско) от първото кучило те са на по 1г и 6месеца та въпроса ми е мога ли да чифтосам майката със сина и

 14. 15.

  Здравейте имам мини шпиц тя е на 1 година на колко години трябва да е,че да ражда?

 15. 16.

  Здравейте кучетата ми, се закачиха за секунди възможно ли е да е забременяла

 16. 17.

  Здрасти имам френски булдог на 11 месеца и в момента има цикъл,означава ли това че ако я пусна при мъжки френски булдог може за забременее?

 17. 18.

  Zdraveyte tazi vecer se zakleştiha moite cihuahua no jenskoto oştee v cikil 12 i ya i den a sim cuvala sled 14 Dena mogat da se zaplodyat .Neka koyto e minal po toz pit ili ima cihuahua spodeli

 18. 19.

  Кучетата колко дена носят малкитеси

 19. 20.

  Здравейте! Моля някой ако разбира да ми каже.. възможно ли е оплождане без заклещване ?

 20. 21.

  Здравейте група, която имам женска лабрадорка бяла в момента е разгонена, имам вьзможност да я чивтосам с черен и жьлт лабрадор кое е за предпочитане, благодаря.

Подобни статии

Хофаварт

Хофаварт

Синоними: Hovawart - Ховаварт   ПроизходГерманияFCI номер на стандарта№ 190Класификация п...

Апенцелер

Апенцелер

Синоними: Appenzeller Sennenhund Appenzell Mountain Dog Bouvier d'Appenzell   ПроизходШве...