Куче, Домашно куче

Куче, Домашно куче

Роля на кучето в живота на хората

Хората и кучетата през ранния житейски период

Куче в горатаКуче с хора на палаткаКуче на походВълците, както и техните кучешки потомци са могли да имат значителна полза от хората, живеещи в лагери и къмпинги - по-голяма сигурност, по-надеждна храна и по-голям шанс за размножаване.

Хората също биха могли да извлекат огромна полза от кучетата, намиращи се около техните къмпинги. Например, кучето би могло да изиграе роля относно хигиената на околната среда, изяждайки различните хранителни отпадъци, които човек изхвярля. Те могат да  предупредят за наличието на  дадена опасност.

Антрополозите смятат, че най-голямото им предимство е тяхното високо развито обоняние, използващо се при ловуването. Смята се, че именно ползата от кучетата при лова е главната причина, която е довела до опитомяването им от човека.

Съжителството на кучетата и хората вероятно е подобрило шансовете за оцеляването им в ранните човешки групи и опитомяването на кучетата вероятно е било един от основните ключови фактори, подпомогнали за развитието на съвременните хора.

Антрополозите Tacon и Pardoe твърдят, че последиците от съжителството между човека и кучетата са оказали силно влияние в живота както на кучетата, така и на хората. Според тях съжителството им е спомогнало за еволюционното развитие на хората.

Кучетата като домашни любимци

Куче и семейство в градинатаКуче и семейство в домаНай-разпространената форма на междувидова връзка е тази между хората и кучетата. Тяхното взаимно съжителство има дълга история и въпреки това претърпява бурни промени през последните 100 години.

Кучешките популации са се увеличили значително след Втората световна война. През 50-те и 60-те години на 20-ти век  кучетата са били отглеждани предимно на открито в кучешки колибки и са били използвани най - вече за пазачи.

От 1980-те години са наблюдавани значителни промени относно ролята на кучето в живота на човека. Писателят John Katz описва новата роля на кучето като емоционална подкрепа на техния собственик. Хората и кучетата стават все по-обединени и свързани един с друг.

Има две основни тенденции в променящия се статут на домашните кучета. Първата е кучето да се приспособи към характера и начина на живот на неговия стопанин, а втората е кучето да си остане куче и да изпълнява обичайните си задължения във взаимоотношенията си с хората.

Социологът  Хайди Наст посочва широк кръг от  начини за трансформиране на домашните кучета в социални партньори. Списъкът със стоки и услуги предназначени за кучета е огромен - от парфюми, мода, мебели и жилища, до терапевти, преподаватели, кафенета за кучета, хотели, авиокомпании и гробища.

По-голямата част от съвременните собственици на кучета описват своите любимци като част от семейството. Те извършват все повече дайности съвместно и допускат кучетата все по - близо до личния си живот. Кучето - домашен любимец се научава да се държи и реагира, както стопаните му биха желали и се асоциира все по-дълбоко към начина им на живот. Все по-популярни стават телевизионните придавания, които се занимават с това как да превърнем домашния си любимец в пълноправен член на семейството.

Според статистически данни, публикувани от Американската асоциация на производителите на продукти за домашни любимци, проучване направено през 2009 - 2010 г. показва, че има 77.5 милиона собственици на кучета в Съединените щати. Същото проучване показва, че около 40% от американските домакинства притежават поне едно куче. От тях около 67% имат само едно куче, 25% имат две кучета, а около 9% имат повече от две кучета. Липсва обаче информация дали преобладават мъжките или женските кучета. Все по-голяма популярност придобива осиновяването на кучета от приюти, като към момента почти една пета от всички кучета домашни любимци са от приюти.

Кучетата, използвани за работа

Овчар и стадоЛовно кучеКуче водачКучетата са живели и работили заедно с хората в толкова много различни насоки, че са си спечелили прякора "най-добрият приятел на човека". През годините те са били обучавани за лов, помощници на животновъдите, охрана, дърпане на товари и много други дейности.

Кучетата - водачи оказват огромна помощ на хора, които имат проблеми със зрението, помагайки им да се придвижват. Някои кучета помагат на хора с умствени и психически проблеми.

Има и специално обучени кучета, които помагат на хора страдащи от епилепсия. Кучето става неспокойно и предупреждава стопанина си за предстоящ негов припадък, като му дава време да потърси сигурност и медицинска помощ.

Кучетата, които са включени в подпомагането на човешки дейности обикновено се наричат "работни кучета". Основните породи от така наречените  работни кучета са: Akita (Акита), Alaskan Malamute (Аляски малаут), Anatolian Shepherd Dog (Анатолска Овчарка), Bernese Mountain Dog (Планински Бернездог), Black Russian Terrier (Черен Руски териер), Boxer (Боксер), Bullmastiff (Булмастиф), Doberman Pinscher (Доберман-пинчер), Dogue de Bordeaux (Френски Бордо Мастиф), German Pinscher (Немски пинчер), Giant Schnauzer (шнауцер), Great Dane (Немски дог), Great Pyrenees (Пиренейско планинско куче), Great Swiss Mountain Dog (Швейцарско Планинско куче), Komondor (Комондор), Kuvasz (Кувас), Mastiff (Мастиф), Neapolitan Mastiff (Неаполитански мастиф), Newfoundland (Нюфаундленд), Portuguese Water Dog (Португалско Водно Куче), Rottweiler (Ротвайлер), Saint Bernard (Санбернар), Samoyed (Самоед), Siberian Husky (Сибирско хъски), Standard Schnauzer (шнауцер, Стандартен) и Tibetan Mastiff (Тибетски мастиф).

МаламутБоксерНа базата на своя размер и сила, тези кучета са по-подходящи за извършване на работни процедури отколкото за домашни любимци. Тези породи са по-своенравни и изискват познания от страна на стопанина им по отношение на техния характер и какво да очаква от тях.

Кучетата - работници са тренирани да изпълняват задълженията си и връзката стопанин-куче е много по-различна от тази между стопанин и куче, което е домашен любимец.

Някои от тези кучета са подходящи за повече от една дейност. В Аляска ескимоското куче е еднo от най мощните и силни работни кучета и въпреки това някои семейства отглеждат тази порода като домашен любимец.

Анадолското овчарско куче и Руския териер са едни от най - добрите кучета пазачи, а също така са използвани и от животновъдите.

Швейцарското планинско куче и Германският пинчер се използват като кучета - спасители в планинските курорти, но също така помагат и на хора със специфични заболявания.

Боксерите са използвани за кучета - водачи на слепи хора, защото са много интелигентни, а по време на войни се използват и като кучета куриери. Доберманите се тренират много бързо и научават много команди, поради което са често използвани от полицията.

Спортни кучета и кучешки състезания

Куче печели медалСобствениците на спортни породи кучета често ги използват за състезания.

Обособили са се специални породи, които са създадени точно с тази цел - да се състезават в кучешки гонки или да дърпат шейни.

Кучетата като източник на храна

Някои държави в Източна Азия консумират кучешкото месо. Това са Корея, Виетнам и Китай. Около 16 милиона кучета се убиват и изяждат в тези райони всяка година.

Супа от кучешко месоСпоред проучване на BBC, само в Корея, над 6000 ресторанта сервират супа с кучешко месо. Все пак кучешкото месо не е чак толкова популярно колкото телешко, пилешко или свинско.

Други култури по света като Полинезия и Мексико, преди Колумб, също са използвали кучешкото месо за прехрана. По-голямата част от света обаче никога в своята история не са консумирали такова месо и тази тема там е табу.

Репортаж на CNN от Китай, направен през март 2010 г. показва продавач на месо, който твърди, че повечето от кучетата, които се предлагат за продажба на ресторантите се отглеждат в специални ферми, но винаги има шанс да се продаде куче, което е изгубен домашен любимец на някой, макар и домашните породи да се считат негодни за консумация.

Рискове за здравето на хората

Рисковете за човешкото здраве са много. Само в САЩ, кучетата и котките са фактор за близо 86 000 инцидента всяка година.

Toxocara canisНапример, яйцата на Toxocara Canis (паразит) в кучешките изпражнения могат да предизвикат заболяването Токсокароза (известна още като "Larva migrans visceralis").

В Съединените щати има около 10 000 случая на заразяване с Toxocara при хората всяка година и почти 14% от населението на САЩ е заразено.

Larva migrans cutaneaВъв Великобритания 24% от почвените проби, взети от обществените паркове, съдържат яйца на Toxocara Canis.

Нелекуването на заболяването може да причини увреждане на ретината и намаляване на зрението. Кучешките изпражнения може също така да съдържат и hookworms (анкилостоми), които причиняват Cutaneous larva migrans (кожна форма) при хората.

Ухапванията от кучета и особено ухапванията с фатален край са изключително рядко явление в Америка, като се има предвид броя на кучетата там. Смъртните случаи са един човек на 4 милиона кучeта. Устанoвено е, че кучетата хапят по-ожесточено възрастни хора отколкото деца.

Роля на кучетата при здравеопазването на хората

Влияние на кучето върху човешкото здравеВсе повече изследвания показват, че компанията на едно куче може да подобри физическото и психическото здраве на човека.

Собствениците на кучета и котки са показали, че имат по-добро психическо и физическо здраве, отколкото хората без домашен любимец. Радват на по-добро психическо здраве от тези, които имат котка или някакъв друг вид домашен любимец. Тези проучвания показват ползата от това да имаме домашен любимец и особено куче. Ползите, които човек може да има от кучетата могат да се изразят не само, когато той е стопанин на кучето, но и когато има непосредствени контакти с кучета в своето ежедневие.

Наблюдава се намаляване на сърдечно-съдовите заболявания при хората, които имат контакт с кучета.

Друго изследване показва, че хората в инвалидни колички изпитват много по-голяма удоволетвореност от социалните си контакти, когато са заобиколени от кучета.

Приюти за кучета

Кучешки приютВсяка година между 6 и 8 милиона кучета и котки влизат в птиюти за домашни любимци, според проучване в САЩ. Процента на осиновени домашни любимци от тези приюти се е увеличил значително през последните 20 години.

Ако в началото на 90-те години едва 20-25% от животните са намирали своите нови собственици, то през последните години този процент е достигнал 70-75%. В много страни по целия свят част от животните в тези приюти са умъртвявани, поради липсата на финансови средства.

Липсата на достатъчно средства за изхранването на тези животни и липсата на достатъчно хора, които биха желали да си вземат домашен любимец от тези приюти води до вземането на тези крайни мерки. В някои по-бедни държави тези умъртвявания не се извършват по хуманен начин и са болезнени за животните.

прегледи 86974

Препоръчани продукти

Коментари за Роля на кучето в живота на хората

 1. 2.

  До 1. Гери - не се притеснявайте. Не е гаранция, че ще прояви агресия във Вашия случай. Този тип поведение би проявила по-скоро, ако не се оцели точния момент, в който трябва да се пусне на мъжкия. Повече за това може да научите тук: http://zoovidove.baubau.bg/куче-домашно-куче/куче-размножане-възпроизвеждане.html

 2. 3.

  Здравейте! Отново съм аз! Имам и друг въпрос, който също много ни притеснява– кученцето ни е около 5-6 годишно и за ПЪРВИ ПЪТ ще й се случва да е бременна. Това би ли довело до предизвикване на болести като рак или дори и смърт? :( Страшно се притесняваме за нея. Благодаря предварително!

 3. 4.

  До 3. Гери - не се притеснявайте! Риск винаги има, дори да не е бременна. Желаем успех!

 4. 5.

  Искам да попитам.Имам ловно куче което вчера заплодих. Но днес се бе заклещила с друго куче което се отклещи насила. Искам да попитам което куче първо се чивтоса от него ли са кученцата?

 5. 6.

  До 5. Стефан - ако второто куче е изпуснало еякулат и е успял да я заплоди, бъдещото поколение може да е смесено - т.е. може да се родят кученца с гени и на единия и на другия баща.

 6. 7.

  Здравейте кучета ми се заклещваха но не за дълго за около 2,3 мин понеже женска постоянно се дърпа има ли вероятност да се заплодила

 7. 8.

  До 7. - щом са се заклещили, значи най-вероятно заплождането е станало.

 8. 9.

  Здравейте, имам мини пинчер - женски на 5 години, последните няколко пъти на разгонване я водим в определените дни при мъжки за оо няколко часа и все неуспяват да стигнат до заклещване, сменяхме мъжките и незнаем къде може да е проблема, а много искаме малки.

 9. 10.

  Здравей те, имам 10 годишно Йорки,и е разгонена.Раждала е два пъти по пет бебешока..преди пет години
  Сега се притеснявам,че дъщеря ми може да я е изтървала и да стане беля.Има ли опасност ако е така.Благодаря за отговора

 10. 11.

  Здравейте, имам пинчер на година и 3 месеца и В момента е в така наречения цикъл. Баща ми не ми дава да я пускаме сега, защото не иска още кучета. Проблем ли ще е ако я пуснем за първи път пак след 3тата годинка

 11. 12.

  Здравейте, имам пинчер (женски) ако никога не я чифтосваме може ли да развие болести.

 12. 13.

  Може ли дядо и внуче - чихуахуа да създават поколение?

 13. 14.

  Здравейте имам Дого аржентино женско-майка на 3г и 8месеца раждала 2 пъти и 2те о деца (мъжко и женско) от първото кучило те са на по 1г и 6месеца та въпроса ми е мога ли да чифтосам майката със сина и

 14. 15.

  Здравейте имам мини шпиц тя е на 1 година на колко години трябва да е,че да ражда?

 15. 16.

  Здравейте кучетата ми, се закачиха за секунди възможно ли е да е забременяла

 16. 17.

  Здрасти имам френски булдог на 11 месеца и в момента има цикъл,означава ли това че ако я пусна при мъжки френски булдог може за забременее?

 17. 18.

  Zdraveyte tazi vecer se zakleştiha moite cihuahua no jenskoto oştee v cikil 12 i ya i den a sim cuvala sled 14 Dena mogat da se zaplodyat .Neka koyto e minal po toz pit ili ima cihuahua spodeli

 18. 19.

  Кучетата колко дена носят малкитеси

 19. 20.

  Здравейте! Моля някой ако разбира да ми каже.. възможно ли е оплождане без заклещване ?

 20. 21.

  Здравейте група, която имам женска лабрадорка бяла в момента е разгонена, имам вьзможност да я чивтосам с черен и жьлт лабрадор кое е за предпочитане, благодаря.

Подобни статии

Крашки овчар

Крашки овчар

Синоними: Krazski Ovcar Karst Sheepdog Istrian Sheepdog Karstschäferhund Berger du Karst Ber...

Босерон

Босерон

Синоними: Berger de Beauce – Френска овчарка Beauceron French Short-Haired Sheperd Bas rou...

Брадато коли

Брадато коли

Синоними: Bearded Collie Highland Collie Mointain Collie Hairy Mou'ed Collie Colley barbu ...

Бриар

Бриар

Синоними: Briard Berger de brie Brie Sheepdog Schäferhund der Brie   ПроизходФранцияFCI ...