Куче, Домашно куче

Куче, Домашно куче

История и еволюция на кучето

Ловец с голяма глутница от бийгъли, порода ловни кучета, 1885Ловец с голяма глутница от Бийгъли, порода ловни кучета, 1885 (Снимка 1)

Старогръцка черно-фигурирана керамика, изобразяваща завръщането на ловеца и неговото кучето. Направено в Атина между 550-530 години преди новата ера, открСтарогръцки ритон с форма на кучешка главаито в Родос (Снимка 2)

Старогръцка атическа черно-фигурирана хидрия

Старогръцки ритон с форма на кучешка глава, направена от Бригос, началото на 5 век пр. Хр., Музей Jérôme Carcopino, катедра "Археология", Алериа (Снимка 3)

Ездачи и кучета. Старогръцка атическа черно-фигурирана хидрия, 510-500 г. пр. Хр., от Вулци. Музей  Лувър, Париж (Снимка 4)

Домашните кучета са наследили сложната обществена йерархия и поведение от техните прародители - вълците.

Кучетата са група животни със сложна система на поведение, свързана с установяване на мястото на всяко куче  в обществената йерархия.

Кучетата проявяват различни умения от несловесната комуникация, които разкриват техните възможности на съзнанието. Тези сложни форми на социално познание и комуникация може би сa отговорни за техните тренировъчни умения, игривост и способността им да се приспособяват към даден човек или семейство, и са спечелили приятелството на човека, въпреки че са потенциално опасни хищници.

Въпреки, че експерти до голяма степен не са съгласни относно подробностите от опитомяването на кучетата, е безспорно, че човека е изиграл значима роля във формирането на подвидовете. 

Скоро след опитомяването, кучетата са станали неразделна част от човешкото население и са се разпространили в целия свят.

Смята се, че емигранти от Сибир вероятно са прекосили Беринговия проток с кучета в тяхната компания, а някои експерти предполагат, че за използването на кучетата за впряг в шейни от решаващо значение е било навлизането на вълците в Северна Америка преди около 12 хиляди години. Кучетата са били важна част от живота на Атабасканското население в Северна Америка и били само техни домашни животни.

Кучетата  са изиграли важна роля също и при пренасяне на голяма част от товара при миграцията на племената Apache и Navajo преди 1400 години. Използването на кучетата като група животни в тези области се е запазило и след навлизането на коня към Северна Америка.

Според последният консенсус между биолози и археолози датирането на първото опитомяване не е ясно. Съществуват убедителни доказателства, че кучетата генетично са произлезли от техният предшественик - вълка, най-малко преди 15 хиляди години, но има твърдения, че опитомяването е настъпило по-рано.

Не е известно дали хората са опитомили вълка с цел да отделят чертите на кучето от тези на неговите предци, или еволюционния път на  кучето е бил различен още преди опитомяването. Последното схващане спечелило привърженици, като биолозите Raymond и Lorna Coppinger. Те предложили теорията, че  някои вълци са се събирали около къмпингите на палеолитичният човек да търсят отпадъци и храна, и това е оказало благоприятно влияние в еволюционното развитие за онези, които са по-малко уплашени от хората и с желание се приближават до тях.

По-голямата част от научните доказателства за еволюцията на домашните кучета произтичат от археологически находки и митохондриални ДНК изследвания. Времето на отделянето им приблизително преди 15 хиляди години се основава отчасти на археологическото доказателство, което показва, че опитомяването на кучето е станало именно тогава.

Някои генетични доказателства сочат, че опитомяването на кучетата от техните предци - вълците започнало в края на Горният Палеолит, близо до границата на  Плейстоцена/Холоцена, преди  14 - 17 хиляди години. Има и много други, противоречиви данни, които правят този въпрос дискусионен.

През 2008 г. екип от международни учени открили находки от разкопките в пещерата Goyet в Белгия, които разкрили съществуването на голяма кучешка фигура с много едри зъби съществувала отпреди 31 700 години, а също и замускулен рогат добитък и северен елен. Преди това белгийско откритие, най-ранните изкопаеми кучешки останки били два големи черепа от Русия и една долна челюст от Германия, датиращи от около 14 000 години.

По-малки кучешки останки от пещерата Natufian, пренесени в Близкия изток, включително и най-ранното погребение на човек живял с куче, датират от около 10 до 12 хиляди години. Има много археологически доказателства за кучетата, населявали Европа и Азия около този период и през следващите 2 хиляди години (около 8000 - 10 000 години), с останки открити в Германия, Френските Алпи и Ирак, и пещерни рисунки в Турция.

Римска мозайка, показваща голямо кучеРимска мозайка, показваща голямо куче със специална яка/колан за лов на лъв (Снимка 5)

ДНК изследвания, показват по-широк обхват от възможни дати относно кучешкото съществуване. Тези данни се оповават и на редица предположения, които могат да бъдат оспорени.

Редица генетични изследвания са базирани на сравнението на генетичното разнообразие между отделните видове, и предполагаемите дати.

Според някои изчисления от ДНК изследванията, произхода на първите кучета може да е със 700 000 години по-рано отколкото се е смятало до момента. Ако тази теория се потвърди, то това ще окаже сериозно влияние върху досегашните концепции за произхода на кучето.

През последните 200 години се наблюдава намаляване на генетичното разнообразие при вълците поради естествени причини и при кучетата - поради селективното развъждане.

Генетичните доказателства за опитомяването на кучето в Източна Азия също са обект на множество предположения. Тези изводи се базират на многото генетични различия, и се предполага, че хибридизация не може да настъпи, и че породите остават географски локализирани. Въпреки, че тези предположения се отнасят за много видове, има основателна причина да смятат, че те не се отнасят за кучетата.

Кучето и неговата еволюцияМного генетични анализи показват, че всички кучета  вероятно произхождат от една шепа опитомени такива,  въпреки че има доказателства, че домашни кучета са се чифтосвали и с диви вълци

Данните показват, че кучето първо се е зародило от вълк в Източна Азия и след това бързо се разпростанява по целия свят, достигайки до Северна Америка около 8000 г. пр. Хр.

Най-старите групи кучета, които показват най-голяма генетична изменчивост и са най-сходни с техните предци - вълците, са открити предимно в Азия и Африка. Това са породи като Basenji (Басенжи), Lhasa Apso (Ласа Апсо) и Siberian Husky (Сибирско хъски).

Някои породи, които са се смята за много стари, като Pharaoh Hound (Фараоново куче), Ibizan Hound (Испански Ибиза Хаунд) и Norwegian Elkhound (Норвежки Елкхаунд), се оказва, че са създадени много по-скоро.

Има много противоречия около еволюцията и опитомяването на кучетата. Въпреки широко застъпеното твърдение, че човек е опитомил вълка, хората не могат да участват толкова активно в този процес. Естеството на взаимодействие между човека и вълка, довели до опитомяването му, са противоречиви.

Съвременните учени смятат, че съществена роля в опитомяването на кучетата изиграва промяната в начина на живот на хората. Преди около 15 000 години хората започват да водят все по - уседнал начин на живот, развива се земеделието, създават се първите селища. Постоянните населени места предполагат и запасяване с хранителни продукти, които привличат популациите от кучета и така те постепенно навлизат в живота на хората.

прегледи 87571

Препоръчани продукти

Коментари за История и еволюция на кучето

 1. 2.

  До 1. Гери - не се притеснявайте. Не е гаранция, че ще прояви агресия във Вашия случай. Този тип поведение би проявила по-скоро, ако не се оцели точния момент, в който трябва да се пусне на мъжкия. Повече за това може да научите тук: http://zoovidove.baubau.bg/куче-домашно-куче/куче-размножане-възпроизвеждане.html

 2. 3.

  Здравейте! Отново съм аз! Имам и друг въпрос, който също много ни притеснява– кученцето ни е около 5-6 годишно и за ПЪРВИ ПЪТ ще й се случва да е бременна. Това би ли довело до предизвикване на болести като рак или дори и смърт? :( Страшно се притесняваме за нея. Благодаря предварително!

 3. 4.

  До 3. Гери - не се притеснявайте! Риск винаги има, дори да не е бременна. Желаем успех!

 4. 5.

  Искам да попитам.Имам ловно куче което вчера заплодих. Но днес се бе заклещила с друго куче което се отклещи насила. Искам да попитам което куче първо се чивтоса от него ли са кученцата?

 5. 6.

  До 5. Стефан - ако второто куче е изпуснало еякулат и е успял да я заплоди, бъдещото поколение може да е смесено - т.е. може да се родят кученца с гени и на единия и на другия баща.

 6. 7.

  Здравейте кучета ми се заклещваха но не за дълго за около 2,3 мин понеже женска постоянно се дърпа има ли вероятност да се заплодила

 7. 8.

  До 7. - щом са се заклещили, значи най-вероятно заплождането е станало.

 8. 9.

  Здравейте, имам мини пинчер - женски на 5 години, последните няколко пъти на разгонване я водим в определените дни при мъжки за оо няколко часа и все неуспяват да стигнат до заклещване, сменяхме мъжките и незнаем къде може да е проблема, а много искаме малки.

 9. 10.

  Здравей те, имам 10 годишно Йорки,и е разгонена.Раждала е два пъти по пет бебешока..преди пет години
  Сега се притеснявам,че дъщеря ми може да я е изтървала и да стане беля.Има ли опасност ако е така.Благодаря за отговора

 10. 11.

  Здравейте, имам пинчер на година и 3 месеца и В момента е в така наречения цикъл. Баща ми не ми дава да я пускаме сега, защото не иска още кучета. Проблем ли ще е ако я пуснем за първи път пак след 3тата годинка

 11. 12.

  Здравейте, имам пинчер (женски) ако никога не я чифтосваме може ли да развие болести.

 12. 13.

  Може ли дядо и внуче - чихуахуа да създават поколение?

 13. 14.

  Здравейте имам Дого аржентино женско-майка на 3г и 8месеца раждала 2 пъти и 2те о деца (мъжко и женско) от първото кучило те са на по 1г и 6месеца та въпроса ми е мога ли да чифтосам майката със сина и

 14. 15.

  Здравейте имам мини шпиц тя е на 1 година на колко години трябва да е,че да ражда?

 15. 16.

  Здравейте кучетата ми, се закачиха за секунди възможно ли е да е забременяла

 16. 17.

  Здрасти имам френски булдог на 11 месеца и в момента има цикъл,означава ли това че ако я пусна при мъжки френски булдог може за забременее?

 17. 18.

  Zdraveyte tazi vecer se zakleştiha moite cihuahua no jenskoto oştee v cikil 12 i ya i den a sim cuvala sled 14 Dena mogat da se zaplodyat .Neka koyto e minal po toz pit ili ima cihuahua spodeli

 18. 19.

  Кучетата колко дена носят малкитеси

 19. 20.

  Здравейте! Моля някой ако разбира да ми каже.. възможно ли е оплождане без заклещване ?

 20. 21.

  Здравейте група, която имам женска лабрадорка бяла в момента е разгонена, имам вьзможност да я чивтосам с черен и жьлт лабрадор кое е за предпочитане, благодаря.

Подобни статии

Хофаварт

Хофаварт

Синоними: Hovawart - Ховаварт   ПроизходГерманияFCI номер на стандарта№ 190Класификация п...

Апенцелер

Апенцелер

Синоними: Appenzeller Sennenhund Appenzell Mountain Dog Bouvier d'Appenzell   ПроизходШве...