Куче, Домашно куче

Куче, Домашно куче

Етимология и терминология на кучето

Терминология и етимология на кучетоДумата "куче" е често използван термин, който се отнася към членовете на подвид Canis lupus familiaris. Терминът  може да се използва също за обозначаване на по-широк кръг от близки видове, като членовете от род Canis, или "вярно/предано куче", включително Вълк , Койот, и Чакал, или може да се отнася за членовете на подсемейство Caninae, към което може да се  включат също Африканско диво куче.

Може да се използва за означаване на всеки член на семейство Кучета, към което се отнасят Лисици, Храстово куче, Миещо куче и др.

Малко са животните, които съдържат думата "куче" в общите си имена, но не са каниди, например Прерийно куче (гризач).

Английската дума "dog" ("куче") идва от Middle English dogge, от старо-английското "docgа", "силна кучешка порода". Терминът може да води началото си от пра-германският "*dukkōn", означаващо се на английски като finger-docce ("finger-muscle"). Думата показва и познатите галени имена, умалителни "-ga", например: "frogga " ("frog" - жаба), "picga " ("pig" - прасе), "stagga" ("stag" - елен), "wicga" (бръмбар, червей).

Поради архаичността на думата, може да се приеме, че терминът "куче" в крайна сметка води началото си от най-ранният индоевропейски праезик, отразяващ ролята на кучето като най-ранното опитомено (домашно) животно.

През 14-ти век в  Англия, думата хрътка (hound), е била основният термин, с който са се означавали всички домашни кучешки видове и кучето е отнесено като  подвид на Хрътката -  група, включваща породата Мастиф (Дог). Смятало се е, че този "кучешки" вид на "Хрътката", е толкова общ, че накрая се превръща в прототип на група "Хрътки".

През 16-ти век, терминът "куче" се превръща в основната използвана дума и с терминът "хрътка" започнали да се означават само видовете, използващи се за лов. Хрътката, сходна с Германското "Hund", Холандското "hond", общо Скандинавското "Hund" и Исландското "hundur", в крайна сметка е получена от пра-индоевропейската дума "*kwon" - "куче", намерена на  Уелски   като "ci" (в множествено число "cwn"), на  Латински "canis", на Гръцки "kýōn", на Литовски "šuõ".

Със създаването на различните породи, мъжкото куче започва да се означава като "куче", а женското е наречено "кучка" (в Средно-английският език (от XII до края на XV в.) - "bicche", в Старият английски език -  "bicce" , в крайна сметка - на Старонорвежки - "bikkja").

Групата от новородени кученца се означава като "кучило". Бащата на едно кучило се нарича "sire" - баща, а майката - "dam" - майка.

Новородените са наречени общо "pups" (кученца) или "puppies" от френски "poupée", докато навършат 1 година.

Процесът на раждане се означава като "окучване", от Старият английски език - "hwelp", (на немски "Welpe", холандски "Welp", шведски "valp", исландски "hvelpur").

прегледи 86495

Препоръчани продукти

Коментари за Етимология и терминология на кучето

 1. 2.

  До 1. Гери - не се притеснявайте. Не е гаранция, че ще прояви агресия във Вашия случай. Този тип поведение би проявила по-скоро, ако не се оцели точния момент, в който трябва да се пусне на мъжкия. Повече за това може да научите тук: http://zoovidove.baubau.bg/куче-домашно-куче/куче-размножане-възпроизвеждане.html

 2. 3.

  Здравейте! Отново съм аз! Имам и друг въпрос, който също много ни притеснява– кученцето ни е около 5-6 годишно и за ПЪРВИ ПЪТ ще й се случва да е бременна. Това би ли довело до предизвикване на болести като рак или дори и смърт? :( Страшно се притесняваме за нея. Благодаря предварително!

 3. 4.

  До 3. Гери - не се притеснявайте! Риск винаги има, дори да не е бременна. Желаем успех!

 4. 5.

  Искам да попитам.Имам ловно куче което вчера заплодих. Но днес се бе заклещила с друго куче което се отклещи насила. Искам да попитам което куче първо се чивтоса от него ли са кученцата?

 5. 6.

  До 5. Стефан - ако второто куче е изпуснало еякулат и е успял да я заплоди, бъдещото поколение може да е смесено - т.е. може да се родят кученца с гени и на единия и на другия баща.

 6. 7.

  Здравейте кучета ми се заклещваха но не за дълго за около 2,3 мин понеже женска постоянно се дърпа има ли вероятност да се заплодила

 7. 8.

  До 7. - щом са се заклещили, значи най-вероятно заплождането е станало.

 8. 9.

  Здравейте, имам мини пинчер - женски на 5 години, последните няколко пъти на разгонване я водим в определените дни при мъжки за оо няколко часа и все неуспяват да стигнат до заклещване, сменяхме мъжките и незнаем къде може да е проблема, а много искаме малки.

 9. 10.

  Здравей те, имам 10 годишно Йорки,и е разгонена.Раждала е два пъти по пет бебешока..преди пет години
  Сега се притеснявам,че дъщеря ми може да я е изтървала и да стане беля.Има ли опасност ако е така.Благодаря за отговора

 10. 11.

  Здравейте, имам пинчер на година и 3 месеца и В момента е в така наречения цикъл. Баща ми не ми дава да я пускаме сега, защото не иска още кучета. Проблем ли ще е ако я пуснем за първи път пак след 3тата годинка

 11. 12.

  Здравейте, имам пинчер (женски) ако никога не я чифтосваме може ли да развие болести.

 12. 13.

  Може ли дядо и внуче - чихуахуа да създават поколение?

 13. 14.

  Здравейте имам Дого аржентино женско-майка на 3г и 8месеца раждала 2 пъти и 2те о деца (мъжко и женско) от първото кучило те са на по 1г и 6месеца та въпроса ми е мога ли да чифтосам майката със сина и

 14. 15.

  Здравейте имам мини шпиц тя е на 1 година на колко години трябва да е,че да ражда?

 15. 16.

  Здравейте кучетата ми, се закачиха за секунди възможно ли е да е забременяла

 16. 17.

  Здрасти имам френски булдог на 11 месеца и в момента има цикъл,означава ли това че ако я пусна при мъжки френски булдог може за забременее?

 17. 18.

  Zdraveyte tazi vecer se zakleştiha moite cihuahua no jenskoto oştee v cikil 12 i ya i den a sim cuvala sled 14 Dena mogat da se zaplodyat .Neka koyto e minal po toz pit ili ima cihuahua spodeli

 18. 19.

  Кучетата колко дена носят малкитеси

 19. 20.

  Здравейте! Моля някой ако разбира да ми каже.. възможно ли е оплождане без заклещване ?

 20. 21.

  Здравейте група, която имам женска лабрадорка бяла в момента е разгонена, имам вьзможност да я чивтосам с черен и жьлт лабрадор кое е за предпочитане, благодаря.

Подобни статии

Невестулка

Невестулка

Лат. Мustela nivalis Семейство Порови Разред Хищници "Една чучулига се крие в сламата на рядк...

Бяла (Полярна) мечка

Бяла (Полярна) мечка

Лат. Ursus maritimus Семейство Мечки Разред Хищници Полярната мечка ли е най – големият сухоз...

Еструска земеровка

Еструска земеровка

Лат. Suncus etruscus Сем. Земеровки Разред Насекомоядни Преди около 150 години италиански пр...

Лъв

Лъв

Лат. Panthera leo Семейство Коткови (Котки) Разред Хищници Страхува ли се лъвът от човека? "...