Котка, Домашна котка

Котка, Домашна котка

Таксономия и еволюция на котката

Дива коткаJungle catКитайска планинска коткаАрабска пясъчна коткаДомашна коткаДомашна котка в треватаЖивотните от семейство Котки са бързо развиващи се бозайници, които имат един общ прародител отпреди 10-15 милиона години, включващ домашната котка, лъвовете, тигрите, пумите, както и много други. В рамките на това семейство, домашните котки (Felis catus) са част от рода Felis, който e група от дребни котки, включваща 7 вида.

Членове от рода са били открити по цял свят и включват "Jungle cat" (Felis chaus) от Югоизточна Азия, Африканската дива котка (Felis Silvestris lybica), Китайската планинска котка (Felis silvestris bieti) и Арабската пясъчна котка (Felis margarita).

Всички котки в рода делят общ прародител, който вероятно е живял преди около 6-7 милиона години в Азия. Въпреки, че точното родство между фелидите все още не е сигурно, Китайската планинска котка и Африканската дива котка имат тясна връзка с домашната котка и двете са класифицирани като подвидове на дивата котка (Felis silvestris).

Поради малките разлики между дивите и домашните котки, те лесно могат да бъдат кръстосвани и да дават поколение. Тази хибридизация може да бъде проблем по отношение на генетичните особености на популациите от диви котки, особено в Шотландия и Унгария.

Домашната котка е била първата класифицирана котка с термина "Felis catus" от Карл Линей в десетото издание на "Systema Naturae" от 1758 г. Въпреки това, с развитието на съвременната филогенетика, днес домашните котки обикновено се разглеждат като отделни подвидове от дивата котка (Felis silvestris). Това е довело до обединено използване на термините, като домашната котка може да бъде означена с отделно подвидово име - Felis silvestris catus.

Дивите котки също включват различни подвидове от F.catus, но през 2003 г. Международната комисия по зоологическа номенклатура означава дивата котка с термина "Felis silvestris". Най - често използваното име за домашната котка си остава F. catus.

Понякога, домашната котка се означава като "F. domestica". Този термин е въведен от немският биолог Йохан Кристиан Поликарп Ерхлебен (Johann Christian Polycarp Erxleben) през 1777 г. Това не са законово утвърдени термини и затова биномът на Линей има предимство.

По отношение на взаимоотношенията с хората, се различават 2 типа на взаимосвързаност при котките - мутуализъм или коменсализъм. Въпреки това, в сравнение с кучетата, котките не са претърпели толкова големи промени през процеса на опитомяването им, т.е. като вид и държание домашната котка не се различава драстично от дивата котка и затова домашните котки са също много добри и способни в оцеляването, при попадане сред дивата природа.

Има 2 основни становища (модела) засега по отношение на одомашняването. Първото становище се основава на това, че хората съзнателно са опитомили котките чрез изкуствена селекция, като били изключително полезни в улавянето на различни вредители.

Този модел е подложен на различни критики и не е бил приет, поради вероятността от получаване на възнаграждение за това постижение - котките не отговарят на команди и въпреки че ядат гризачи, някои други видове като полуопитоменият пор и териерът (порода куче) биха могли да бъдат много по - добри в контролирането на тези вредители.

Другата идея се състои в това, че котките са просто толерирани от хората и постепенно са се отклонили от своите диви роднини чрез естествен подбор, като са се приспособили и адаптирали към откриване и ловуване на различни вредители в градовете и селата.

прегледи 24061

Препоръчани продукти

Коментари за Таксономия и еволюция на котката

 1. 193.

  Аз имам котарак на 10 месеца и стои хем вътре хем вънка но майка ми каза че вкарва много бълхи и да избера дали да стои вън или вътре аз искам да е вътре и го искъпах но на втория ден реши че няма да седи вътре и като почна да мяука та въпроса ми е как да го накарам да стои вътре

 2. 194.

  До 193. - ако живеете в къща, трудно бихте го накарали да стои само в нея, при положение, че досега е излизал често. Не Ви съветваме да го правите!

 3. 195.

  Здравейте, имам мъжка сиамска котка, която е на 16г. и 6 месеца... Кастриран е на 1 година. През целият му живот е хранен само с гранули, според възраста и нуждите му....переодично ""ринари" и т. н....Към друга храна и към меки храни никога не е проявявал интерес...До сега не е боледувал...Но от около един месец видимо започна да слабее, спря да ходи по голяма нужда, пие само вода и уринира...Отказва за яде всякакви храни, дори и най-скъпите за капризни котки и т. н...Заведох го при ветеринар и според кръвните изследвания има лека анемия и бъбречна недостатъчност?!?!?!....Изписа ни прахчета, хапчета, но промяна няма...Сега го поддържам само с Уискас пауч със сос, които ги пасирам, защото изблизва соса , а късчетата остават...Зъбите му са все още добре, но се страхувам да не е наближил момента да се разделям с него?!

 4. 196.

  До 195. Валя Колева - нормални са симптомите, които показва предвид напредналата възраст. Анемията и проблемите с бъбреците са често срещани проблеми за възрастните котки. Това, което може сега да се направи е да се поддържа състоянието колкото е възможно. Следвайте инструкциите на своя ветеринар.

 5. 197.

  kotkatami ne qde nito pie postoqno spi otslabna prednitei kra4eta sa kato shvanati kakvo lekarstvo da i vzema za da se opravi

 6. 198.

  До 197. - добре е да се прегледа от ветеринар и да се пусне копропроба за изследване. Понякога наличието на вътрешни паразити води до отслабване! Ако копропробата е чиста е добре да се направят и други изследвания (кръвни и др.) за да се установи причината за липса на апетит.

 7. 199.

  Здравейте, прибрах си едно коте от улицата. Сложих му ампула за бълхи и една паста за паразити. Но след няколко дена получи и цистит. Давам му synulox 2 пъти на ден по половин таблетка, котето е 1.5 кг. , но вече 5ти ден продължава да пишка много често и по няколко капки. Хапчетата са за 10 дена, ама се чудя дали ще свършат работа, въпреки че сякаш има някакво малко подобрение. В урината не личи да има кръв и не дава признаци да го боли.

 8. 200.

  До 199. Катето - необходимо е след приключване на таблетките да се пусне урина за изследване за да се види дали инфекцията е отшумяла.

 9. 201.

  5 дневни котета с бълхи , помощ

 10. 202.

  До 201. дани - пудра е единствената алтернатива за борба с бълхи за новородени котенца.

 11. 203.

  Здравейте, имам три котки - майка с двете й деца (мъжко и женско) всички на 7 и 6 години. Всички са кастрирани, но женската уринира на всевъзможни места в стаите, дори по плазмата. Всички имат отделни тоалетни, но тя не използва своята по малка нужда по предназначение. Къщата ми ухае на обществена тоалетна и съм в пълен ужас от този факт. Където уринира пера и после ароматизирам с цитрусови аромати, знам, че ги отблъскват, но това гадче продължава да се инати и да прави мизерии. Толкова да я обичам, а тя така да ме наказва. За плазмата платих ремонт, но второто изпикаване по нея беше фатално. Дайте ми съвет, какво да правя. Какъв й е проблема? Да я пращам на психолог или аз да сменя успокоителните с твърд алкохол?
  Благодаря предварително за отделеното време, дано ми помогнете с полезен съвет.

 12. 204.

  До 203. Десислава - не е учудващо поведението при положение, че котките са няколко. Твърде вероятно е проблема да е поведенчески и да го прави с цел маркиране на своята територия, особено ако са само капки. За съжаление в случая нищо не може да се направи, докато всички са под един покрив. Препаратите едва ли ще помогнат щом маркира абсолютно навсякъде, а не на определени места (1-2 примерно).

 13. 205.

  ного ми хресва котецта давъм
  5 зъви бодъ слатко :-D:-)

 14. 206.

  Коте, което намерихме изоставено и прибрахме, се разболя. Оказа се, че има глисти. Заведох го не ветиринар, направи му три инжекции, но не знам точно какъв антибиотик и му даде половин хапче против глисти. Котето ми започна да губи равновесие и да не може да стъпва на задни лапички!!!!

 15. 207.

  До 206. - при наличие на прекалено голям брой паразити е нормално да има замайване и отпадналост на организма в резултат от интоксикацията. Надяваме се, че ветеринарят Ви е съставил лечебна схема за обезпаразитяване, която да следвате.

 16. 208.

  Ima edna kotka koiato se kachva na dvigatelia na kolata mi pod kapaka i tam pikae poniakoga i tam spi,kato karam vsichkata von mirizma vliza v kupeto. Mirishe otvratitelno,postoianno mia kolata i tova e weche 1godina.KAJETE MI KAK DA IA IZGONA..

 17. 209.

  Здравейте! Имам две женски котета почти на 8 месеца. Въпросът ми е мога ли да им дам хапчета против разгонване, преди да са се разгонили за първи път, докато реша да ги кастрирам.

 18. 210.

  Двата ми котарака след инцидент/ от падане от прозореца при сбиване/сега не се понасят,то е бой кълбета ръмжене мяукане съскане настръхване и атака,разделям ги в отделни стаи поуспокояват се и после пак като се видят ,а са научени да ходят из целия апартамент.Как ще се оправят нещата не знам,но засега е страшно.Ако може някой да ми даде съвет ще съм благодарна!

 19. 211.

  Имам 17 мачки. Ядат всичко, ходят навсякъде. Болест не ги лови. Само ги обезпаразитявам външно и вътрешно. Много ме кефи като " Маццц" и всичките се стрелнат за поредната порция папане. Колкото по-малко ги глезоткам, толкова повече са здрави. Умират от старост и изхабяване. Сега очаквам още 12 малки пухкавелци. Ха да ми е честито!

 20. 212.

  Здравейте! Имам 8-годишна британска късокосместа, която роди преди 2 седмици само 1 коте. Сега е отново разгонена. Нормално ли е?

Подобни статии

Тюлен

Тюлен

Често в народните приказки и пове­рия на крайморските народи се говори за морски царици. Източник на...

Далматинец

Далматинец

Далматинците са сладки на външен вид, за някои дори и малко смешни, средноголеми бели кучета, покрит...

Общ преглед на комарите

Общ преглед на комарите

Кои са основните местообитания на комарите? Защо на Антарктида няма комари? Къде са най - многобройн...