Котка, Домашна котка

Котка, Домашна котка

Котка с мишкиКотка носи мишкаКотката (Felis catus) е малък одомашнен хищен бозайник, известна още като домашна котка или "къщна котка", отличаваща се от останалите животни от семейство Котки по редица особености.

Цени се високо от хората като домашен любимец и отличен "ловец", например на вредните гризачи в дома. Котките се свързват и общуват с хората отпреди най-малко 9500 години и в днешно време са най-популярните домашни любимци, заедно с кучетата.

Поради тясната им връзка с хората, сега котките се намират почти навсякъде на Земята. Тяхната адаптивност, бързи темпове на размножаване и хищнически инстинкти ги правят ефективни и отлични ловци.

Много проблеми се причиняват от голям брой диви котки, с обхват до 60 милиона, в САЩ. Липсата на контрол върху отглеждането на домашни котки, пренебрегването на кастрациите и стерилизацията при кастрации, както и изоставянето на любимците от собствениците им, стават причина за развитието и разпространяването на тези диви колонии.

Смята се, че котките са одомашнени преди 10 000 години. Тогава започва отглеждането на зърно. Хората се нуждаели от ловци на мишки. Котките често нападат дребни животни, като пойните птици страдат от това.

Но колко мишки може да убие една котка? Един котарак в Шотландия бил много добър ловец. Казвал се Таузър и за своите 21 години живот елиминирал близо 29 000 мишки в една пивоварна. Това прави към 4 мишки на ден.

Котките са сходни по анатомия с другите животни от семейство Фелиди - със силни, гъвкави тела, бързи рефлекси, остри прибиращи се нокти и зъби, адаптирани за убийството на дребна плячка.

Като нощни хищници, котките използват своя остър слух и способността си да виждат в почти пълна тъмнина, което им помага за по-лесното намиране на своята плячка. Котките притежават способността да чуват звуци, непосилни за улавяне от човешкото ухо; звуци с по-висока честота, които хората не могат да възприемат. Слухът на котките е "настроен" към тези по-високи звуци.

В допълнение към острият им слух, ушите на котката притежават и голям брой мускули. Котките разчитат повече на своя мириз отколкото на вкуса си и имат много по-добро обоняние, от това на хората. Въпреки, че са самостоятелни ловци, котките са социални видове и използват разнообразието от звуци, феромони и др. за комуникация. Те включват мяукане, мъркане, съскане, ръмжане и сумтене.

Според написаното от "Ню Йорк Таймс" през 2007 г., котката се смята за опитомена в Древен Египет, където е била високо почитана. Скорошно проучване установява, че до одомашняването на котките се е преминало през най-малко 5 линии африкански диви котки (Felis Silvestris lybica) около 8000 г. пр. Хр., в Близкия Изток.

Най - ранните посочени доказателства за опитомяването на котките са за коте, погребано със своя собственик преди 9,500 години в Кипър.

2. Номенклатура и етимология на котката

Думата "котка" произлиза от староанглийската дума "catt", която принадлежи към група от свързани и сродни думи в европейските езици, включително уелски "cath", испански "gato", френски "chat", баскски... прочети

3. Таксономия и еволюция на котката

Животните от семейство Котки са бързо развиващи се бозайници, които имат един общ прародител отпреди 10-15 милиона години, включващ домашната котка, лъвовете, тигрите, пумите, както и много други. В р... прочети

4. Физически характеристики на котката

Установено е, че синеоките котки с бяла козина имат висока честота на генетична глухота - т.е. раждат се глухи. Гените, отговорни за този дефект са неизвестни, но тази особеност се изучава с надеждата... прочети

5. Анатомични особености на котката

Котешкият скелет е съставен от около 240 броя кости и подобно на всички гръбначни включва осева и периферна част. Черепът и гръбначният стълб образуват обща кухина, която носи и защитава органите от ... прочети

7. Котешки сетива

Зрение Котките имат изключително чувствително зрение, особено при слаба светлина. Отличават се с отлично нощно зрение и могат да виждат дори на една шеста от нивото светлина, необходимо за човешкото... прочети

8. Здравословен статус на котката

Котешки живот При котките живеещи в затворено пространство (в домовете), средната продължителност на живота за мъжките е средно от 12 до 14 години, а при женските -  обикновено 1-2 години повече (13-... прочети

9. История и митология на котката

Египетска склуптура в Лувъра - най-големият Национален музей на Франция (Снимка 1) Бронзова маска на котка, Древен Египет (Снимка 2) Традиционно, историците са склонни да мислят, че Древен Египет е ... прочети

10. Влияние на котката върху човешкото здраве

Поради малкия си размер, домашните котки, представляват относително малка физическа опасност за хората. Въпреки това, според проучвания, в САЩ се наброяват годишно около 400 000 ухапвания от котки, ка... прочети

Коментари за Котка, Домашна котка

 1. 160.

  До 159. Вики - не Ви съветваме все още да я пускате на котарак, тъй като все още не е завършила своето физиологично развитие. Разгонването при всяка продължава различно, но обикновено за около 7-10 дни признаците на разгонване отшумяват. Относно честотата на разгонване сме описали в статията - "Женските котки са сезонно полиеструсни (полициклични), което означава, че може да има много периоди на разгонване в продължение на една година. Началото е през пролетта и завършва в края на есента."

 2. 161.

  Здравейте! Котката ми /18 г.6 м./ от около половин година прави няколко пъти странни кризи със силно пищене и викове на ужас, залитане, влачене на задницата по пода и олюляване, като една-два пъти и повръщаше. Вчера както си лежеше на постелката, започна да пищи и като я вдигнах, отдолу беше мокро. След известно време/до час/ се възстановява и започва да се движи, но я забелязвам, че задните й крака не са стабилни и едното все го държи опънато. Иначе се храни, жизнена е, но почна да пие повече вода. Не знам какво да предприема предвид възрастта й. Ще ви бъда благодарна за съвет.

 3. 162.

  Здравейте незнам дали тук е мястото да питам но вече незнам какво да мисля никаде не намирам информация за моят случай.Та ситуацията е такава имам персийка която дойде при мен миналото лято и ми казаха че е на годинна и половина не била раждала.Този февруари се разгони и забременя от персиец роди 4 котенца през цялото раждане бях до нея беше тежко раждане незнаеше какво се случва .Едно от котенцата умря при раждането тя не ги миеше не чистеше и самата нея след като всичко свърши и изкара и плацентите тя пак не се почисти нито котетата .Въобще не ги гледаше ако аз и ги подам ги миеше и аз ги слагах да бозаят неможаха да оцелеят може и мляко да не е имала .Някои имал ли е подобен случай даите съввет дали да я пусна пак при котарак.А иначе сме много привързани една към друга.благодаря предварително .

 4. 163.

  До 161. Таня - това, което е хубаво да се направи (имайки предвид доста голямата й възраст) е поне веднъж месечно да бъде преглеждана от ветеринар. Тези симптоми с намокрянето (което очевидно е неволно изпускане) може да се дължат на проблеми с бъбреците и като цяло с отделителната система, което е довело и до неволното изпускане на урина. Инфекциите на пикочните пътища са доста болезнени и "сигналите", които издава биха могли да бъдат и от това. Друг симптом, който ни навежда до тази евентуална диагноза е това, че е увеличила приема на вода. Не забравяйте да споделите с вашият ветеринар всяка една промяна, която сте забелязали в поведението на котката. Успех!

 5. 164.

  До 162. Анонимен - този проблем се случва обикновено при т.нар. "първескини". При някои котки при първото раждане не успяват да отключат майчиния инстинкт и има случаи, в които дори се стига до изяждане на котенцата. Ако желаете поколение, може да опитате отново, разбира се!

 6. 165.

  Колко време след раждане е нормално котката да не ходи до тоалетна?

 7. 166.

  До 165. Анелия Шопова - ако до 2 дни котето не се изходи е добре да се види от ветеринар за евентуален проблем.

 8. 167.

  Котето е нападнато от кучета и и предното краченце е охапано. Кокълчето се е отделило от сухожилията и лапичката му виси. Колко ще струва една операция и какво ще се случи с краченцето?

 9. 168.

  До 167. Биби - състоянието изглежда доста сериозно. Няма как да Ви кажем цена. Не губете време и го заведете на ветеринар преди инфекцията да се е задълбочила при тази отворена рана!

 10. 169.

  добър ден,котката ми има май температура главата му е топла и носът му е червен,лошо му е цял ден,цял ден лежи, и не може да ходи до тоалетна, докато стой или лежи по малко пикае на капки, котаракът ми е на 1 година и 2 месеца, моля помогнете много ма е страх за котката ми.

 11. 170.

  Здравейте,
  Котката ми е обикновена "улична превъзходна",гледана в апартамент,на година и осем месеца и последната половин година се разгонва всеки божи месец. Не знам какво да правя вече.... давам и хапчета,не искам да я кастрирвам,защото това което съм прочела не ми харесва (нито за хапчетата...), но не виждам друг начин за контрол,а не искам да ражда още бездомни котета...

 12. 171.

  Кога започват да пикаят и акат малките ? Имам 4 и са на 28 дни. майката ги кърми редовно, но още няма следа от изхождане!? Не ги дохранвам засега. Дворни са но вдълбок кашон и няма как да не забележа ако имаше изхождане! Дали да се притеснявам??? Трябва ли да направя нещо???

 13. 172.

  До 169. Янко - състоянието изисква посещение с ветеринар! Надяваме се да сте реагирали навреме!

 14. 173.

  До 170. Веси - щом не искате поколение най-добрият вариант е кастрацията, тъй като хапчетата са на хормонална основа и могат да окажат неблагоприятно влияние след време! Не се притеснявайте за кастрацията - тя ще Ви спести много по-големи проблеми занапред!

 15. 174.

  До 171. вера - не се притеснявайте! При положение, че са с майка си тя постоянно ги ближе - ближе и това, което те изхождат (колкото и странно да звучи).

 16. 175.

  Здравейте. Котката ни е на 10 години и е безпородна. От 2 месеца е разгонена и хапчетата не и помагат (бяхме ваканция на село и там направо полудяваше). От една седмица задните и лапи са отслабнали, а коремът странно е подут. Ветеринарят каза, че не е бременна и намало проблеми с матката (гледа я на ултразвук), и да и намаля храната. Котката е перманентно гладна и разгонена, не може да се качи на стола си unsure emoticon. Какво да правя?

 17. 176.

  До 175. Наталия - направете копропроба за да се изключи наличието на вътрешни паразити!

 18. 177.

  Здравейте, имаме един 10 годишен сиамец които след първото му бащинство беше скопен. Досега винаги сме си го гледали в къщи и не сме имали проблеми с миризми ... дори беше се научил сам да си ходи в човешката тоалетна, но след кастрацията спря и си ходи само в неговата си котешка тоалетна. Проблема е че от около година миризмата на урината му започна да се засилва и става доста нетърпима вече. Досега не е боледувал и няма промяна в навиците му. Храним го основно с Уискас на гранули. Симптом за заболяване ли е засилването на миризмата и може ли да се намали с хапчета или добавка в храната евентуално?
  Благодаря предварително.

 19. 178.

  До - за да сте спокойни пуснете контролно изследване на урина. Относно миризмата - има специални ароматизатори за котешки тоалетни с най-различни аромати.

 20. 179.

  Здравейте , котката ми е мъжка на 2г. И 8м. Имам въпрос към вас , котето ми като легне до мен и почва да си търка муцунката в гърдичката и се чува едно бозаене даже се и вижда, мъжки е и такова нещо не съм виждала преди , може ли да ми помогнете ?

Подобни статии

Шарпланинец

Шарпланинец

Синоними: Jugoslavenski ovcarski pas – Sarplaninac Yugoslav Sheepdog - Югославска овчарка Jugos...

Шелти

Шелти

Синоними: Shetland Sheepdog – Шетландска овчарка Sheltie Shetland Schäferhund Berger des She...

Рекламирай в INSERT.BG