Котка, Домашна котка

Котка, Домашна котка

Котка с мишкиКотка носи мишкаКотката (Felis catus) е малък одомашнен хищен бозайник, известна още като домашна котка или "къщна котка", отличаваща се от останалите животни от семейство Котки по редица особености.

Цени се високо от хората като домашен любимец и отличен "ловец", например на вредните гризачи в дома. Котките се свързват и общуват с хората отпреди най-малко 9500 години и в днешно време са най-популярните домашни любимци, заедно с кучетата.

Поради тясната им връзка с хората, сега котките се намират почти навсякъде на Земята. Тяхната адаптивност, бързи темпове на размножаване и хищнически инстинкти ги правят ефективни и отлични ловци.

Много проблеми се причиняват от голям брой диви котки, с обхват до 60 милиона, в САЩ. Липсата на контрол върху отглеждането на домашни котки, пренебрегването на кастрациите и стерилизацията при кастрации, както и изоставянето на любимците от собствениците им, стават причина за развитието и разпространяването на тези диви колонии.

Смята се, че котките са одомашнени преди 10 000 години. Тогава започва отглеждането на зърно. Хората се нуждаели от ловци на мишки. Котките често нападат дребни животни, като пойните птици страдат от това.

Но колко мишки може да убие една котка? Един котарак в Шотландия бил много добър ловец. Казвал се Таузър и за своите 21 години живот елиминирал близо 29 000 мишки в една пивоварна. Това прави към 4 мишки на ден.

Котките са сходни по анатомия с другите животни от семейство Фелиди - със силни, гъвкави тела, бързи рефлекси, остри прибиращи се нокти и зъби, адаптирани за убийството на дребна плячка.

Като нощни хищници, котките използват своя остър слух и способността си да виждат в почти пълна тъмнина, което им помага за по-лесното намиране на своята плячка. Котките притежават способността да чуват звуци, непосилни за улавяне от човешкото ухо; звуци с по-висока честота, които хората не могат да възприемат. Слухът на котките е "настроен" към тези по-високи звуци.

В допълнение към острият им слух, ушите на котката притежават и голям брой мускули. Котките разчитат повече на своя мириз отколкото на вкуса си и имат много по-добро обоняние, от това на хората. Въпреки, че са самостоятелни ловци, котките са социални видове и използват разнообразието от звуци, феромони и др. за комуникация. Те включват мяукане, мъркане, съскане, ръмжане и сумтене.

Според написаното от "Ню Йорк Таймс" през 2007 г., котката се смята за опитомена в Древен Египет, където е била високо почитана. Скорошно проучване установява, че до одомашняването на котките се е преминало през най-малко 5 линии африкански диви котки (Felis Silvestris lybica) около 8000 г. пр. Хр., в Близкия Изток.

Най - ранните посочени доказателства за опитомяването на котките са за коте, погребано със своя собственик преди 9,500 години в Кипър.

2. Номенклатура и етимология на котката

Думата "котка" произлиза от староанглийската дума "catt", която принадлежи към група от свързани и сродни думи в европейските езици, включително уелски "cath", испански "gato", френски "chat", баскски... прочети

3. Таксономия и еволюция на котката

Животните от семейство Котки са бързо развиващи се бозайници, които имат един общ прародител отпреди 10-15 милиона години, включващ домашната котка, лъвовете, тигрите, пумите, както и много други. В р... прочети

4. Физически характеристики на котката

Установено е, че синеоките котки с бяла козина имат висока честота на генетична глухота - т.е. раждат се глухи. Гените, отговорни за този дефект са неизвестни, но тази особеност се изучава с надеждата... прочети

5. Анатомични особености на котката

Котешкият скелет е съставен от около 240 броя кости и подобно на всички гръбначни включва осева и периферна част. Черепът и гръбначният стълб образуват обща кухина, която носи и защитава органите от ... прочети

7. Котешки сетива

Зрение Котките имат изключително чувствително зрение, особено при слаба светлина. Отличават се с отлично нощно зрение и могат да виждат дори на една шеста от нивото светлина, необходимо за човешкото... прочети

8. Здравословен статус на котката

Котешки живот При котките живеещи в затворено пространство (в домовете), средната продължителност на живота за мъжките е средно от 12 до 14 години, а при женските -  обикновено 1-2 години повече (13-... прочети

9. История и митология на котката

Египетска склуптура в Лувъра - най-големият Национален музей на Франция (Снимка 1) Бронзова маска на котка, Древен Египет (Снимка 2) Традиционно, историците са склонни да мислят, че Древен Египет е ... прочети

10. Влияние на котката върху човешкото здраве

Поради малкия си размер, домашните котки, представляват относително малка физическа опасност за хората. Въпреки това, според проучвания, в САЩ се наброяват годишно около 400 000 ухапвания от котки, ка... прочети

Коментари за Котка, Домашна котка

 1. 143.

  142. Антоанета - ако наистина са кастрирани не може да забременеят тъй като при тях при кастрацията се премахват и яйчниците и матката. Относно разгонването - понякога отнема известно време след кастрацията до успокояване на организма - би трябвало да са ви обяснили в клиниката. Всеки период е индивидуален.

 2. 144.

  Здравейте,имам котарак на 2 години,който не е кастриран днес забелязах раничка около половия орган изглежда като почерняло петно и обхваща част от тестисите.какво може да е това няма признаци да е болен.наблюдавам че по често се ближе на това място.

 3. 145.

  До 144. Мария - при положение, че го ближе е очевидно, че мястото го дразни. Съветваме ви да не губите време и котето да се види от ветеринар - да се установи дали е рана или нещо друго и мястото да се обработи! Не ви съветваме да губите време, за да не се разпространи и самата инфекция.

 4. 146.

  Благодаря,вече го направих и с няколко намазвания с антибиотична пасна котето е добре.

 5. 147.

  Здравейте, имам котка на 8 г. преди пет месеца е кастрирана, но отново е разгонена :( разбира се доктора твърди, 4е всичко е отстранил при операцията!! Забелязвам, 4е и мн обилно оринира :( отидох при др. лекар и след ехограф и кръвна картина и предписаха антибиотици за бъбреци, въобще всеки си казва каквото си иска и нз на кой да вярвам !!! След като сам сменила няколко ветеринари...

 6. 148.

  До 147. марчела - честото уриниране вероятно наистина се дължи на проблем свързан с бъбреците, но бихме посъветвали освен кръвна картина да се пусне микробиологично изследване на урина и антибиотикограма, с което ще разберете за наличието на бактерии, техният вид и антибиотиците, които трябва да прилагате. Ако се установи наличието на бактерии има вероятност те да са резистентни към антибиотиците, които са прилагани до момента! Успех!

 7. 149.

  това за урината е ясно, но идея си нямам как да я взема от котката, сложна работа!

 8. 150.

  До 149. марчела - Това не е Ваша работа - ветеринарният лекар трябва да я вземе! Става мануелно - чрез масаж на пикочния мехур с ръка. Ако е празен в момента на вземане обикновено се слага малко диуретик. Така, че не се притеснявайте! Ветеринарният лекар ще си свърши работата!

 9. 151.

  Здравеите искам да попитам до колко години растут котките обурна чичо гугал и нищо

 10. 152.

  До 151. Неделчо - прието е, че пълното физическо развитие при котките приключва към 18 месечна възраст, на тази възраст се препоръчва и заплождане.

  Полова зрялост котките достигат в рамките на 6-9 месечна възраст. Специфично за мъжките е, че при тях половата зрялост настъпва обикновено малко по-късно - около 9-12 месечна възраст.

  Още за физиологичните особености може да научите в статията: http://zoovidove.baubau.bg/котка-домашна-котка/физиологични-особености-котка.html

 11. 153.

  Търсех информация за моята котка и попаднах на този сайт. Ако може да ми отговорите на следние въпроси: Котката вчера роди мъртво бебе, водихме я на лекар, би й инжекция и днес уж беше по-добре, но дали е възможно да се разгонва веднага след радането? Държи се като при разгонване, но ми се струва, че е твърде рано. И другото което ме интересува е дали няма да развие мастит? Гърдите й са уголемени, но няма бебе, което да суче...

 12. 154.

  До 153. Ани - да рано е, неспокойството й е нормално първите дни след раждане. Не се притеснявайте ако се храни и по-малко от нормалното първите дни, но все пак я наблюдавайте! Относно развитието на мастит, това е често срещан проблем, дори при котки които са родили и са кърмили. За предотвратяването му обикновено се изписва крем (унгвент) Рефригеранс например, с който се правят масажи. За това се консултирайте с Вашият ветеринар.

 13. 155.

  Едва сега мога да Ви благодаря! Все още е неспокойна, сякаш си търси рожбата, мяка, храни се съвсем малко, но мисля, че е добре. Наблюдавам гърдите й, струва ми се, че вече са по-малки.
  Пожелавам успех на всички, които обичат котките!

 14. 156.

  Radvamese

 15. 157.

  Здравейте ние мислим да си вземаме малко мъжко рижаво котенце...Но първите месеци ще бъде много,много забавно но какво ще правя когато е разгонен???На едно място четох че ще пикае на всякъде...да мисля че и тук го пише...и аз какво да направя???А не искам да се кастрира!!! Моля ви отговорете ми на въпроса???Също така няма и да го хвърляме на вън защото той ще е свикнал в апартамента и...ще му бъде трудно на вън!!!МОЛЯ ВИИИ КАЖЕТЕ МИ!!!

 16. 158.

  До 157. - това, което остава като вариант, при положение, че не желаете кастрация, е подтискане на разгонването чрез хормонални препарати, които обаче имат и своите странични ефекти след време и не се предпочитат. Ако не желаете котето да се разгонва най-добрият вариант си остава кастрацията.

 17. 159.

  Котката ми е сиамка на 8 месеца и се разгони. Знам, че е хубаво да навърши 18 месеца, но какво да правя сега? Не искам да давам хормонални препарати.
  Да я пусна ли на мъжки или да изтърпя докато приключи???
  Колко според вас ще продължи това състояние?
  Кога се очаква да се разгони отново?

 18. 160.

  До 159. Вики - не Ви съветваме все още да я пускате на котарак, тъй като все още не е завършила своето физиологично развитие. Разгонването при всяка продължава различно, но обикновено за около 7-10 дни признаците на разгонване отшумяват. Относно честотата на разгонване сме описали в статията - "Женските котки са сезонно полиеструсни (полициклични), което означава, че може да има много периоди на разгонване в продължение на една година. Началото е през пролетта и завършва в края на есента."

 19. 161.

  Здравейте! Котката ми /18 г.6 м./ от около половин година прави няколко пъти странни кризи със силно пищене и викове на ужас, залитане, влачене на задницата по пода и олюляване, като една-два пъти и повръщаше. Вчера както си лежеше на постелката, започна да пищи и като я вдигнах, отдолу беше мокро. След известно време/до час/ се възстановява и започва да се движи, но я забелязвам, че задните й крака не са стабилни и едното все го държи опънато. Иначе се храни, жизнена е, но почна да пие повече вода. Не знам какво да предприема предвид възрастта й. Ще ви бъда благодарна за съвет.

 20. 162.

  Здравейте незнам дали тук е мястото да питам но вече незнам какво да мисля никаде не намирам информация за моят случай.Та ситуацията е такава имам персийка която дойде при мен миналото лято и ми казаха че е на годинна и половина не била раждала.Този февруари се разгони и забременя от персиец роди 4 котенца през цялото раждане бях до нея беше тежко раждане незнаеше какво се случва .Едно от котенцата умря при раждането тя не ги миеше не чистеше и самата нея след като всичко свърши и изкара и плацентите тя пак не се почисти нито котетата .Въобще не ги гледаше ако аз и ги подам ги миеше и аз ги слагах да бозаят неможаха да оцелеят може и мляко да не е имала .Някои имал ли е подобен случай даите съввет дали да я пусна пак при котарак.А иначе сме много привързани една към друга.благодаря предварително .

Подобни статии

Ми-ки

Ми-ки

Думата "Мики" може да означава много неща. Вероятно, когато някой каже "Мики" първото, за което се с...

Катерица

Катерица

Лат. Sciurus vulgaris Семейство Катерици Разред Гризачи Случвало ли Ви се е, когато сте в няк...

Таралеж

Таралеж

Лат. Erinaceus europeus Семейство Таралежови Разред Насекомоядни С какво е известен таралежът...

Хипопотам

Хипопотам

Лат. Hippopotamus amphibious Семейство Хипопотами Разред Чифтокопитни Къде живее хипопотамът?...

Начало » Енциклопедия » Класификация » Котка, Домашна котка

Рекламирай в INSERT.BG