Котка, Домашна котка

Котка, Домашна котка

Котка с мишкиКотка носи мишкаКотката (Felis catus) е малък одомашнен хищен бозайник, известна още като домашна котка или "къщна котка", отличаваща се от останалите животни от семейство Котки по редица особености.

Цени се високо от хората като домашен любимец и отличен "ловец", например на вредните гризачи в дома. Котките се свързват и общуват с хората отпреди най-малко 9500 години и в днешно време са най-популярните домашни любимци, заедно с кучетата.

Поради тясната им връзка с хората, сега котките се намират почти навсякъде на Земята. Тяхната адаптивност, бързи темпове на размножаване и хищнически инстинкти ги правят ефективни и отлични ловци.

Много проблеми се причиняват от голям брой диви котки, с обхват до 60 милиона, в САЩ. Липсата на контрол върху отглеждането на домашни котки, пренебрегването на кастрациите и стерилизацията при кастрации, както и изоставянето на любимците от собствениците им, стават причина за развитието и разпространяването на тези диви колонии.

Смята се, че котките са одомашнени преди 10 000 години. Тогава започва отглеждането на зърно. Хората се нуждаели от ловци на мишки. Котките често нападат дребни животни, като пойните птици страдат от това.

Но колко мишки може да убие една котка? Един котарак в Шотландия бил много добър ловец. Казвал се Таузър и за своите 21 години живот елиминирал близо 29 000 мишки в една пивоварна. Това прави към 4 мишки на ден.

Котките са сходни по анатомия с другите животни от семейство Фелиди - със силни, гъвкави тела, бързи рефлекси, остри прибиращи се нокти и зъби, адаптирани за убийството на дребна плячка.

Като нощни хищници, котките използват своя остър слух и способността си да виждат в почти пълна тъмнина, което им помага за по-лесното намиране на своята плячка. Котките притежават способността да чуват звуци, непосилни за улавяне от човешкото ухо; звуци с по-висока честота, които хората не могат да възприемат. Слухът на котките е "настроен" към тези по-високи звуци.

В допълнение към острият им слух, ушите на котката притежават и голям брой мускули. Котките разчитат повече на своя мириз отколкото на вкуса си и имат много по-добро обоняние, от това на хората. Въпреки, че са самостоятелни ловци, котките са социални видове и използват разнообразието от звуци, феромони и др. за комуникация. Те включват мяукане, мъркане, съскане, ръмжане и сумтене.

Според написаното от "Ню Йорк Таймс" през 2007 г., котката се смята за опитомена в Древен Египет, където е била високо почитана. Скорошно проучване установява, че до одомашняването на котките се е преминало през най-малко 5 линии африкански диви котки (Felis Silvestris lybica) около 8000 г. пр. Хр., в Близкия Изток.

Най - ранните посочени доказателства за опитомяването на котките са за коте, погребано със своя собственик преди 9,500 години в Кипър.

2. Номенклатура и етимология на котката

Думата "котка" произлиза от староанглийската дума "catt", която принадлежи към група от свързани и сродни думи в европейските езици, включително уелски "cath", испански "gato", френски "chat", баскски... прочети

3. Таксономия и еволюция на котката

Животните от семейство Котки са бързо развиващи се бозайници, които имат един общ прародител отпреди 10-15 милиона години, включващ домашната котка, лъвовете, тигрите, пумите, както и много други. В р... прочети

4. Физически характеристики на котката

Установено е, че синеоките котки с бяла козина имат висока честота на генетична глухота - т.е. раждат се глухи. Гените, отговорни за този дефект са неизвестни, но тази особеност се изучава с надеждата... прочети

5. Анатомични особености на котката

Котешкият скелет е съставен от около 240 броя кости и подобно на всички гръбначни включва осева и периферна част. Черепът и гръбначният стълб образуват обща кухина, която носи и защитава органите от ... прочети

7. Котешки сетива

Зрение Котките имат изключително чувствително зрение, особено при слаба светлина. Отличават се с отлично нощно зрение и могат да виждат дори на една шеста от нивото светлина, необходимо за човешкото... прочети

8. Здравословен статус на котката

Котешки живот При котките живеещи в затворено пространство (в домовете), средната продължителност на живота за мъжките е средно от 12 до 14 години, а при женските -  обикновено 1-2 години повече (13-... прочети

9. История и митология на котката

Египетска склуптура в Лувъра - най-големият Национален музей на Франция (Снимка 1) Бронзова маска на котка, Древен Египет (Снимка 2) Традиционно, историците са склонни да мислят, че Древен Египет е ... прочети

10. Влияние на котката върху човешкото здраве

Поради малкия си размер, домашните котки, представляват относително малка физическа опасност за хората. Въпреки това, според проучвания, в САЩ се наброяват годишно около 400 000 ухапвания от котки, ка... прочети

5.0, 1 гласа
прегледи 25707

Препоръчани продукти

Коментари за Котка, Домашна котка

 1. 173.

  До 170. Веси - щом не искате поколение най-добрият вариант е кастрацията, тъй като хапчетата са на хормонална основа и могат да окажат неблагоприятно влияние след време! Не се притеснявайте за кастрацията - тя ще Ви спести много по-големи проблеми занапред!

 2. 174.

  До 171. вера - не се притеснявайте! При положение, че са с майка си тя постоянно ги ближе - ближе и това, което те изхождат (колкото и странно да звучи).

 3. 175.

  Здравейте. Котката ни е на 10 години и е безпородна. От 2 месеца е разгонена и хапчетата не и помагат (бяхме ваканция на село и там направо полудяваше). От една седмица задните и лапи са отслабнали, а коремът странно е подут. Ветеринарят каза, че не е бременна и намало проблеми с матката (гледа я на ултразвук), и да и намаля храната. Котката е перманентно гладна и разгонена, не може да се качи на стола си unsure emoticon. Какво да правя?

 4. 176.

  До 175. Наталия - направете копропроба за да се изключи наличието на вътрешни паразити!

 5. 177.

  Здравейте, имаме един 10 годишен сиамец които след първото му бащинство беше скопен. Досега винаги сме си го гледали в къщи и не сме имали проблеми с миризми ... дори беше се научил сам да си ходи в човешката тоалетна, но след кастрацията спря и си ходи само в неговата си котешка тоалетна. Проблема е че от около година миризмата на урината му започна да се засилва и става доста нетърпима вече. Досега не е боледувал и няма промяна в навиците му. Храним го основно с Уискас на гранули. Симптом за заболяване ли е засилването на миризмата и може ли да се намали с хапчета или добавка в храната евентуално?
  Благодаря предварително.

 6. 178.

  До - за да сте спокойни пуснете контролно изследване на урина. Относно миризмата - има специални ароматизатори за котешки тоалетни с най-различни аромати.

 7. 179.

  Здравейте , котката ми е мъжка на 2г. И 8м. Имам въпрос към вас , котето ми като легне до мен и почва да си търка муцунката в гърдичката и се чува едно бозаене даже се и вижда, мъжки е и такова нещо не съм виждала преди , може ли да ми помогнете ?

 8. 180.

  До 179. Bella - въпросът е малко неясен. С термина бозаене се означава сукането при малките. Да не би да е мъркане?! Ако е нещо подобно на скимтене има вероятност да има някакво дразнене в областта на носа, устата?! Консултирайте се с ветеринар за да сте спокойни.

 9. 181.

  Здравейте, преди един месец откриха на котето ми диабет и от тогава му инжектирам инсулин сутрин и вечер преди ядене,но сега бих искала да му взема кръв и да му премеря кръвната захар, но не зная къде да го боцна. Бяха ми казали от ушето,но не съм сигурна къде точно е по безопасно.

 10. 182.

  Здравейте! Котката ми е на 1г. и 6м. и още не е раждала. Разгонва се всеки месец а понякога и два пъти в месеца. При последните три разгонвания когато отива по голяма нужда понякога крещи неистово. Имам чувството, че докато излиза "акото" и причинява адска болка. Писъците и са като че ли жива я дерат. На какво би могло да се дължи това?

 11. 183.

  До 181. milena - не Ви съветваме да го правите в домашни условия. Нека това да направи Вашият ветеринарен лекар!

 12. 184.

  До 182. Дияна - съветваме Ви да пуснете урина за изследване. Има вероятност болката да идва при пишкането й! Често се получава при инфекция на пикочно-половата система!

 13. 185.

  Imam kote na 8m ot nqkolko dni pistoqno no like na kakvo se dalni

 14. 186.

  До 185. - какво имате предвид под "no like"?

 15. 187.

  zdraveite imam dve kotki nesa porodisti jiveem nablizo do stadion opasvqm se che se natroviha s otrova praskane na trevi ednata mi kotka veche se vastanovqva no drugata mi kotka mislq che epo zle ima nqkvo ne6to na mucunkata nemoje da di6a i zadnata i lapichka e nemoi da dviji i samo se krie na tamni mesta daite savet kakvo daq pravq zada i pomogna

 16. 188.

  До 187. fanka - опитайте се да я хванете и я заведете на ветеринар! Но не губете време!

 17. 189.

  Здравейте! имам котарак, който е на 4 години. Живее на двора, но го пускам и вътре. Обезпаразитен е и му давам хапчета за вътрешни паразити. До сега е имало периоди, в които изчезва за 2-3 дни, като на 3 вечерта, късно винаги се връща. Предпоследният път, когато изчезна беше януари месец, тогава го нямаше 5 дни и на 5-ят ден се прибра а аз бях много притеснена. Сега го няма 9-ти ден и започвам да губя надежда, толкова много не е отсъствал. Бихте ли ми казали горе долу до колко дни е възможно да отсъства, защото много ми е мъчно. Благодаря!

 18. 190.

  До 189. Maрия - предполагам вече сте разбрали, че за периода това състояние е малко. Може да отсъства седмици и след това да се върне, но не може да Ви кажем точен период. Надяваме се да не му се е случило нещо.

 19. 191.

  Здравейте. В момента котката ми е майка на 4 котета на 15 дни, но от вчера дава признаци на разгонване. Въпросът ми е, може ли да и давам Ноновулин, докато кърми?

 20. 192.

  До 191. Мери - не, не давайте медикаменти (особено на хормонална основа) по време на кърмене!

Подобни статии

Муди

Муди

Муди е средно по размер пастирско куче с произход  Унгария. Отличава се с голяма активност, интелиге...

Булмастиф

Булмастиф

Синоними: Bullmastiff The Keeper's Night Dog   ПроизходВеликобританияFCI номер на стандарт...

Датски дог

Датски дог

Синоними: Broholmer - Брохолмер Frederik VII's dog Jagersprisdog Danish Mastiff - Датски масти...

Дог от Бордо

Дог от Бордо

Синоними: Dogue de Bordeaux – Дог де Бордо Bordeaux Mastiff – Бордо мастиф French Mastiff – Ф...

Рекламирай в INSERT.BG