Котка, Домашна котка

Котка, Домашна котка

Котка с мишкиКотка носи мишкаКотката (Felis catus) е малък одомашнен хищен бозайник, известна още като домашна котка или "къщна котка", отличаваща се от останалите животни от семейство Котки по редица особености.

Цени се високо от хората като домашен любимец и отличен "ловец", например на вредните гризачи в дома. Котките се свързват и общуват с хората отпреди най-малко 9500 години и в днешно време са най-популярните домашни любимци, заедно с кучетата.

Поради тясната им връзка с хората, сега котките се намират почти навсякъде на Земята. Тяхната адаптивност, бързи темпове на размножаване и хищнически инстинкти ги правят ефективни и отлични ловци.

Много проблеми се причиняват от голям брой диви котки, с обхват до 60 милиона, в САЩ. Липсата на контрол върху отглеждането на домашни котки, пренебрегването на кастрациите и стерилизацията при кастрации, както и изоставянето на любимците от собствениците им, стават причина за развитието и разпространяването на тези диви колонии.

Смята се, че котките са одомашнени преди 10 000 години. Тогава започва отглеждането на зърно. Хората се нуждаели от ловци на мишки. Котките често нападат дребни животни, като пойните птици страдат от това.

Но колко мишки може да убие една котка? Един котарак в Шотландия бил много добър ловец. Казвал се Таузър и за своите 21 години живот елиминирал близо 29 000 мишки в една пивоварна. Това прави към 4 мишки на ден.

Котките са сходни по анатомия с другите животни от семейство Фелиди - със силни, гъвкави тела, бързи рефлекси, остри прибиращи се нокти и зъби, адаптирани за убийството на дребна плячка.

Като нощни хищници, котките използват своя остър слух и способността си да виждат в почти пълна тъмнина, което им помага за по-лесното намиране на своята плячка. Котките притежават способността да чуват звуци, непосилни за улавяне от човешкото ухо; звуци с по-висока честота, които хората не могат да възприемат. Слухът на котките е "настроен" към тези по-високи звуци.

В допълнение към острият им слух, ушите на котката притежават и голям брой мускули. Котките разчитат повече на своя мириз отколкото на вкуса си и имат много по-добро обоняние, от това на хората. Въпреки, че са самостоятелни ловци, котките са социални видове и използват разнообразието от звуци, феромони и др. за комуникация. Те включват мяукане, мъркане, съскане, ръмжане и сумтене.

Според написаното от "Ню Йорк Таймс" през 2007 г., котката се смята за опитомена в Древен Египет, където е била високо почитана. Скорошно проучване установява, че до одомашняването на котките се е преминало през най-малко 5 линии африкански диви котки (Felis Silvestris lybica) около 8000 г. пр. Хр., в Близкия Изток.

Най - ранните посочени доказателства за опитомяването на котките са за коте, погребано със своя собственик преди 9,500 години в Кипър.

2. Номенклатура и етимология на котката

Думата "котка" произлиза от староанглийската дума "catt", която принадлежи към група от свързани и сродни думи в европейските езици, включително уелски "cath", испански "gato", френски "chat", баскски... прочети

3. Таксономия и еволюция на котката

Животните от семейство Котки са бързо развиващи се бозайници, които имат един общ прародител отпреди 10-15 милиона години, включващ домашната котка, лъвовете, тигрите, пумите, както и много други. В р... прочети

4. Физически характеристики на котката

Установено е, че синеоките котки с бяла козина имат висока честота на генетична глухота - т.е. раждат се глухи. Гените, отговорни за този дефект са неизвестни, но тази особеност се изучава с надеждата... прочети

5. Анатомични особености на котката

Котешкият скелет е съставен от около 240 броя кости и подобно на всички гръбначни включва осева и периферна част. Черепът и гръбначният стълб образуват обща кухина, която носи и защитава органите от ... прочети

7. Котешки сетива

Зрение Котките имат изключително чувствително зрение, особено при слаба светлина. Отличават се с отлично нощно зрение и могат да виждат дори на една шеста от нивото светлина, необходимо за човешкото... прочети

8. Здравословен статус на котката

Котешки живот При котките живеещи в затворено пространство (в домовете), средната продължителност на живота за мъжките е средно от 12 до 14 години, а при женските -  обикновено 1-2 години повече (13-... прочети

9. История и митология на котката

Египетска склуптура в Лувъра - най-големият Национален музей на Франция (Снимка 1) Бронзова маска на котка, Древен Египет (Снимка 2) Традиционно, историците са склонни да мислят, че Древен Египет е ... прочети

10. Влияние на котката върху човешкото здраве

Поради малкия си размер, домашните котки, представляват относително малка физическа опасност за хората. Въпреки това, според проучвания, в САЩ се наброяват годишно около 400 000 ухапвания от котки, ка... прочети

Коментари за Котка, Домашна котка

 1. 133.

  Здравейте, изчетох най-старателно всичко, което намерих за котките с диабет(за съжаление твърде малко и оскъдна информация ), но не намерих отговор на въпросът, който ме интересува. Съвсем накратко-котаракът ни има диабет, поставяме инсулин и даваме таблетки изписани от ветеринарния лекар два пъти на ден, стараем се да спазваме диета като все още го водим честичко за изследване на кръвта за да уточним количествата на лекарствата и храната. Все още захарта е висока, но далеч не тази, с която го заведохме в клиниката отначало. Конкретния ми въпрос е свързан с това, че вчера на гърба му се появи едно голо петно малко по-голямо от монета от 1 лев. Изглеждаше като че ли козината е оскубана, кожата беше влажна, нямаше кръв. Почистих с риванол и оставих "раната" открита. Днес, обаче вече е рана без кавички. Имаше прясна кръв, като от ожулено-котака е дворен, но от три дни не е излизал и няма къде да се е наранил(изобщо напоследък сме на Ви с излизането). Отново риванол. До вечерта кожата стана твърда и грапава като шкурка и го намазах с един антибиотичен мехлем, който ми дадоха от клиниката за мазане на раничката от операцията, която се наложи да му направят преди около месец-отново свързана с диабета. Не знам какъв е, защото не е в оригиналната опаковка, а в спринцовка, но не посмях да сложа нищо друго, което овлажни кожата. Явно ще се ходи до клиниката извън графика, но исках да попитам дали това нещо може да е резултат от диабета, дали би могло да е знак за рязко повишаване на кръвната захар? Да уточня, че тази раничка се появи точно на плешките, място, което според мен не може да ближе, не съм забелязала и да се чеше с крак, т.е. поне не го сърби.
  Ще ви бъда благодарна ако ми кажете нещо повече за подобни външни белези на заболяването.
  Вече три месеца водим борба с болестта и страничните й проявления и тъкмо да се успокоим, че сме й хванали цаката, пак ни изненадва с нещо неприятно. Пиша Ви в малките часове, защото сън не ме хваща и вместо да се въртя в леглото потърсих информация.

 2. 134.

  До 133. Далия - във вашият случай, настъпилата рана се причислява към т.нар. вторични инфекции и вероятно е следствие от заболяването. Подобни вторични инфекции често се отключват при по-тежки заболявания. Фактор за това е рязкото спадане на имунитета, с което се разрушава много бързо и защитната бариера на организма.

  Ако имате възможност бихме ви посъветвали направата и на кожна проба, тъй като точно в такива имунни сривове се отключват и голям брой гъбични заболявания. Стискаме ви палци. Може да ни пишете по всяко време.

 3. 135.

  Благодаря Ви за отговора. Ходихме вече при ветеринаря, казаха, че е някаква зараза пренесена от бълхи(изглежда и на тях им харесва да се развъждат в къщи, на топличко). Пием антибиотик, почистваме с риванол и мажем с някакъв мехлем. Когато живееше по комшийските дворове имаше повече бълхи, но явно заради отслабения имунитет успяха да го надвият.
  Благодаря Ви отново. Дано не се налага често да задавам въпроси.

 4. 136.

  До 135. Далия- точно в резултат на намалената имунна защита организма става податлив на какво ли не, както при хората! Стискаме палци! :)

 5. 137.

  Здравейте!Имам мъжки котарак,който в момента е разгонен,но не мяука и не си маркира територията,а е малко по-любвеобилен от обикновено.Проблема се състой в това,че от известно време откривам изпражненията му по мебелите,леглото и дивана...Интересува ме,дали поведението му не е в следствие на разгонването или има друга причина?Какво да предприема за да го откажа от този навик?Котарака ми е на 1г. и му давам хапчета против разгонване!Може би ще трябва да го кастрират...

 6. 138.

  До 137. Мария - кастрацията е най-добрият вариант ако смятате да няма поколение. Освен това хормоналните таблетки против разгонване дават много отражения на организма след време!

  На този етап ви съветваме да си купите от специалните спрейове за отблъскване, които се продават и да напръскате местата, по които обичайно дефекира.

 7. 139.

  asam divata kotka i neznam kakvo danapravqqq

 8. 140.

  Пробвала съм какво ли не,тоест отчитам поведението на котарака ми на неговия характер...Той не е нежен,нито агресивен!Той е темерут...Има свое мнение за всичко.Не обича да го галят и да му се радват.Само когато му стане кеф ляга в скута ми и тихичко си мърка.Как да процедирам с такъв котарак?Всяко същество има характер,как да подходя към него преди околните да са създали проблеми,които ще са в ощърб на котарака ми...!

 9. 141.

  До 140. Мария - единственото, което ви остава в този случай е да бъде кастриран и да се надявате след това поведението му да се промени, което трябва да стане. След кастрация животните стават по-спокойни. Ако и тя не помогне единственото, което остава е да му потърсите дворно място, където няма да прави бели. Успех!

 10. 142.

  Здравейте! Имам 3 женски котки на 11 месечна възраст. И трите са кастрирани в частна клиника месец януари. Едната обаче е разгонена! Живеем в къща и двора е пълен с мъжки некастрирани котки. Със сигурност вече е имала контакт с тях вчера и днес. Моля ви, кажете ми възможно ли е да забременее? И защо изобщо се разгонва нали целта на кастрацията е да не се разгонват?

 11. 143.

  142. Антоанета - ако наистина са кастрирани не може да забременеят тъй като при тях при кастрацията се премахват и яйчниците и матката. Относно разгонването - понякога отнема известно време след кастрацията до успокояване на организма - би трябвало да са ви обяснили в клиниката. Всеки период е индивидуален.

 12. 144.

  Здравейте,имам котарак на 2 години,който не е кастриран днес забелязах раничка около половия орган изглежда като почерняло петно и обхваща част от тестисите.какво може да е това няма признаци да е болен.наблюдавам че по често се ближе на това място.

 13. 145.

  До 144. Мария - при положение, че го ближе е очевидно, че мястото го дразни. Съветваме ви да не губите време и котето да се види от ветеринар - да се установи дали е рана или нещо друго и мястото да се обработи! Не ви съветваме да губите време, за да не се разпространи и самата инфекция.

 14. 146.

  Благодаря,вече го направих и с няколко намазвания с антибиотична пасна котето е добре.

 15. 147.

  Здравейте, имам котка на 8 г. преди пет месеца е кастрирана, но отново е разгонена :( разбира се доктора твърди, 4е всичко е отстранил при операцията!! Забелязвам, 4е и мн обилно оринира :( отидох при др. лекар и след ехограф и кръвна картина и предписаха антибиотици за бъбреци, въобще всеки си казва каквото си иска и нз на кой да вярвам !!! След като сам сменила няколко ветеринари...

 16. 148.

  До 147. марчела - честото уриниране вероятно наистина се дължи на проблем свързан с бъбреците, но бихме посъветвали освен кръвна картина да се пусне микробиологично изследване на урина и антибиотикограма, с което ще разберете за наличието на бактерии, техният вид и антибиотиците, които трябва да прилагате. Ако се установи наличието на бактерии има вероятност те да са резистентни към антибиотиците, които са прилагани до момента! Успех!

 17. 149.

  това за урината е ясно, но идея си нямам как да я взема от котката, сложна работа!

 18. 150.

  До 149. марчела - Това не е Ваша работа - ветеринарният лекар трябва да я вземе! Става мануелно - чрез масаж на пикочния мехур с ръка. Ако е празен в момента на вземане обикновено се слага малко диуретик. Така, че не се притеснявайте! Ветеринарният лекар ще си свърши работата!

 19. 151.

  Здравеите искам да попитам до колко години растут котките обурна чичо гугал и нищо

 20. 152.

  До 151. Неделчо - прието е, че пълното физическо развитие при котките приключва към 18 месечна възраст, на тази възраст се препоръчва и заплождане.

  Полова зрялост котките достигат в рамките на 6-9 месечна възраст. Специфично за мъжките е, че при тях половата зрялост настъпва обикновено малко по-късно - около 9-12 месечна възраст.

  Още за физиологичните особености може да научите в статията: http://zoovidove.baubau.bg/котка-домашна-котка/физиологични-особености-котка.html

Подобни статии

Лабрадор

Лабрадор

Лабрадорът е един от най - нашумелите и желани домашни любимци. Истинското име на породата е "Лабрад...

Ми-ки

Ми-ки

Думата "Мики" може да означава много неща. Вероятно, когато някой каже "Мики" първото, за което се с...

Катерица

Катерица

Лат. Sciurus vulgaris Семейство Катерици Разред Гризачи Случвало ли Ви се е, когато сте в няк...

Таралеж

Таралеж

Лат. Erinaceus europeus Семейство Таралежови Разред Насекомоядни С какво е известен таралежът...

Начало » Енциклопедия » Класификация » Котка, Домашна котка

Рекламирай в INSERT.BG