Косатка

Косатка

Хранене при косатката

Косатките ловуват разнообразна плячка, но различни популации са склонни да се специализират. Например някои популации в Норвежко и Гренландско море се специализират в лова на херинга и следват есенната й миграция.

Каква е храната на косаткатаДруги популации предпочитата да ловуват тюлени. Сьомгата е предпочитана в менюто на косатките обитаващи североизточната част на Тихия океан.

Изчерпването на определени видове риба в даден район води до безпокойство за местното население, независимо от голямото разнообразие от плячка.

Средно една косатка яде 227 кг месо всеки ден. Тъй като някои косатки ловуват големите китове и акули, те се считат за върховни хищници. Те са  наричани и  "вълците на морето", тъй като  ловуват в групи, като тях.

Риба и друга плячка

Косатката яде ли рибаРибоядните косатки ловуват около 30 вида риби, особено сьомга, херинга и риба тон. В Нова Зеландия косатките ловуват  и акули, морски костенурки и др.

Косатките може да задържат неподвижни акули и скатове, като ги държат с главата надолу, което ги прави безпомощни и неспособни да нанесат вреда на тях.

Някои акули се задушават в рамките на около 15 минути, докато косатката ги държи, тъй като тези акули трябва да се движат за да дишат.

В един инцидент заснет в близост до Farallon (острови) женска косатка е убила 3 - 4-метрова (9.8 - 13 фута) голяма бяла акула, след като я е държала с главата надолу и е предизвикала неподвижност на акулата.

През юли 1992 г, две косатки са нападнали и убили 8 метрова  китова акула, Rhincodon typus, във водите край Bahia де лос Анджелис в Баха Калифорния.

Докато сьомгата обикновено е преследвана от еднa косатка или малка група косатки, то херингата често се преследва от цялото стадо, като с общи усилия я събират на топка и я държат на малко пространство. След това с мятания на опашката зашеметяват и умъртвяват херингите и ги изяждат. Такова ловуване е наблюдавано само около бреговете на Норвегия.

Бозайници - плячка

Косатките са много сложни и ефективни хищници. Двадесет и два китоподобни видове са били документирани като плячка на косатките. Големи групи косатки нападат дори големи китоподобни, сиви китове и рядко кашалоти или сини китове.

Ловът на големи китове обикновено отнема няколко часа. Косатките обикновено предпочитат да атакуват млади или слаби животни. Група от пет или повече косатки може да атакува и здрави възрастни китове. Китовете защитават своите малки от косатките, като правят кръг около тях и отблъскват атаките на косатките.

Други морски бозайници, които са честа плячка на косатките са повечето видове тюлени, морски лъвове, моржове и морски видри. Често, за да избегнат наранявания, косатките изтощават плячката си преди да я убият и изясат.

Това може да включва хвърляне във въздуха, удряне с опашките си, блъскайки го или стоварвайки се върху плячката. Морски лъвове най - често са убивани от удари в главата или след силен удар с опашка.

Пo плажовете на полуостров Валдес, Аржентина, и Крозе (острови), косатките се хранят с южноамериканските морски лъвове и Южните морски слонове в плитки води.

Във водите около Антарктида косатките използват уникален начин за лов на пингвини или тюлени, които се намират върху малки айсберги. Група от 4 - 5 косатки плува синхронно срещу леда с плячката, като създава вълна, която избутва плячката във водата където я чака друга косатка, която да я убие.

Косатките са наблюдавани да нападат и сухоземни бозайници, като елен и лос плуващи между островите край северозападното крайбрежие на Северна Америка. Съобщава се и за канибализъм при косатките въз основа на анализ на съдържанието на стомаха от умряло животно, но това вероятно е резултат от това, че косатката е изяла боклука изхвърлен от китоловните кораби.

Птици - плячка

Какво ядат косаткитеКосатките в много области се хранят и с няколко вида птици, като пингвини, корморани и чайки.

Косатка, която е отглеждана в плен е развила техника да повръща изядената от нея риба, с което привлича и ловува чайките, които идват да събират остатъците.

Четири други косатки от нейното обкръжение са научили тази тактика и са започнали да ловуват птици по същия начин.

3.8, 4 гласа
прегледи 8054

Препоръчани продукти

Коментари за Хранене при косатката

 1. 5.

  необичайни характеристики на косаткат

 2. 6.

  Здравейте благодаря за информацията. Тя ще ми помогне много.Имали случай когато косатка да нападне човек или косатката не закача хора?

 3. 7.

  До 6. Папито - Доколкото ни е известно има документиран случай през 1972 г. за нападение на сърфист от косатка. Има данни, че сърфистът е оцелял, но с множество шевове.

  За косатките, които се смятат за атракция не е известно да има нападение върху хора, дори точно обратното - те са приятелски настроени.

  https://www.youtube.com/watch?v=5B_poyjBqYE

  Но за дивите косатки, които са на свобода не може да се гарантира на 100% тяхното поведение.

 4. 8.

  мерси много

 5. 9.

  В грешка сте. Няма документиран случай на убит човек от дива косатка или дори нападнат. Инцидентът, който е станал със сърфиста, е по-скоро объркване от страна на животното, след което моментално го е пуснала. В плен в SeaWorld Маями има 3 смъртни случая, в Испания един и множество нападения върху треньорите, но това е вследствие на много причини. Дълга тема.

 6. 10.

  До 9.Орка - благодарим за споделеното мнение. Напълно е възможно това, което сте написали.

 7. 11.

  Явно положението е същото като с акулите - бъркат сърфисти с тюлени, тъй като погледнати отдолу изглеждат почти еднакво.

 8. 12.

  Косатките ливуват и по още един многи интересен начин - излизат на брега!!! С някоя вълна изскачат на брега и захапват непредпазливите тюлени, застанали толкова близо до водата, след което се обръщат, както са на сушата и с оттеглянето на вълната изчезват отново в дълбините. Но това е опасен начин на лов - ако се засилят максимално(56 км/ч, както и Вие ппсочихте), ще се отдалечат твърде много от водата и няма да могат да се върнат, което ще ги убие за няколко часа заради собствената им тежест. Оптималната скорост, с която трябва да се насочат към брега, за да изпълнят този номер, е около 30 км/ч.
  Всъщност в статията Ви има снимка на косатка, която прилага този метод, но не видях да сте го описали или споменали, затова добавям.

 9. 13.

  Сериозно.... По-голяма компилация от грешна информация и глупости, не бях чел... Противоречиви факти и какви ли не измишльотини, написани от някого, който го е домързяло в живота си да прочете една книга или дори да гледа поне половин час AnimalPlanet. :D

 10. 14.

  До 3. Cookie - фактите в статията са от енциклопедия и не са измислени. Благодарим Ви все пак за споделеното мнение.

 11. 15.

  Хубаво е поне да проверявате каква информация слагате, след това да отговаряте правилно на въпросите от потребителите. Пример е отговорът ви, че косатките в плен са дружелюбни и не нападат, което е в разрез със статията и 4-те смъртни случая в плен.

 12. 16.

  Да не говорим и за нападанията върху треньорите, където са описани в един сайт, а в youtube има клипчета. Точно в естествената си среда не нападат хора. Изключително уникални и интелигентни са.

 13. 17.

  Косатки те нападат ли хора?И имало ли е случеи да излезе на брега и да нападне човек?

 14. 18.

  До 17. Яна - "Косатките не се считат за заплаха за хората, въпреки че е имало случаи на инциденти, убийство или нараняване на работещи в морски паркове."

  Повече на: http://zoovidove.baubau.bg/косатка/общи-сведения-косатка.html#ixzz3xF4R02rO
  Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Share Alike

 15. 19.

  Например ако попадна в някой окен например в тихия и видя косатка до себеси тя какво ще направи?

 16. 20.

  ще ти каже -здрасти!

 17. 21.

  КАЖЕТЕ МИ ДАЛИ КОСАТ КИТЕ ЯДЪТ ХОРА ЗНАМ КАКВО ПИШЕ НО ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ ВИ Е МИ КАЖЕТЕ ТА КАКВО ЛИ ЗНАЕМ МОЖЕ ПЪК ТЕ ДА ЯДЪТ ХОРА

 18. 22.

  До 21. ИВЕЛИНА БОНЕВА - Има доста спорове по този въпрос. По принцип не се считат като заплаха за хората, но са причислени към хищниците и трябва да се внимава!

 19. 23.

  Случвало се е нападение над треньор в лоро парка тенерифе.за радост не се е стигнало до смъртен случай.

 20. 24.

  Че как да няма? Точно в Loro Parque е един от смъртните случаи.

Подобни статии

Хипопотам

Хипопотам

Лат. Hippopotamus amphibious Семейство Хипопотами Разред Чифтокопитни Къде живее хипопотамът?...

Жираф

Жираф

Лат. Giraffa camelopardalis Семейство Жирафови Разред Чифтокопитни Това ли е най - високото ж...

Прилеп

Прилеп

Разред Chiroptera Подразред 1 – Microchiroptera Подразред 2 – Megachiroptera Къде живея...

Невестулка

Невестулка

Лат. Мustela nivalis Семейство Порови Разред Хищници "Една чучулига се крие в сламата на рядк...