Косатка

Косатка

Физическа характеристика на косатката

Колко е голяма косаткатаКолко е дълга косаткатаМъжка и женска косаткаКосатките имат черен гръб, бели гърди и страни и бяло петно над и зад окото.

Малките се раждат с жълтеникав или оранжев оттенък, който избледнява до бяло. Косатките имат тежко и здраво тяло и голяма гръбна перка, която достига до 2 метра на височина.

Зад перката, те имат тъмно сиво "седло кръпка" на гърба. В Антарктика косатките могат да имат светло сив до почти бял гръб.

Възрастните косатки имат много характерен външен вид и обикновено не се бъркат с  друго създание в морето. Когато се гледат от разстояние, младите могат да бъдат объркани с други китоподобни видове като кита.

Мъжките обикновено са между 6 и 8 метра дълги и тежат над 6 тона. Женските са по - малки, обикновено са от 5 до 7 метра (16-23 фута) и тегло около 3 до 4 тона

Най - голямата мъжка косатка която е документирана е 9,8 м (32 фута), с тегло над 10 тона, докато най - голямата женска е 8,5 м (28 фута), с тегло 7,5 тона.

Малките  при раждането тежат около 180 - 397 кг и са около 2,4 м (7,9 фута) дълги.

Големите размери на косатките и тяхната сила ги прави едни от най - бързите морски бозайници. Могат да достигнат скорост над 30 възела (56 км/ч).

Гръдните перки на косатките са големи и заоблени, наподобяващи гребла. Мъжките имат значително по - големи гръдни перки от женските.  Около 1,8 м (5,9 фута) е гръбната перка на мъжкия, което е два пъти повече размера на перките при женските. Мъжките и женските имат различни форми на черна и бяла кожа в гениталната област.

Индивидуално косатките често могат да бъдат идентифицирани по гръбната си перка. Вариации като убождания, драскотини и петна по гръбната перка са уникални.

Публикувани са директории съдържащи снимки и имена за стотици животни в Северния и Тихия океан. Това позволява да се следи популацията на косатките както и тяхната социална структура.

Бели косатки възникнат спорадично сред нормалните косатки, но са редки. Те са били забелязани в северната част на Берингово море и около Св. Лорънс (остров), и в близост до руското крайбрежие. През февруари 2008 г бяла косатка е снимана на 2 мили (3 км) от Kanaga Volcano.

Косатките имат добро зрение над и под водата, отличен слух и добро чувство за допир. Те имат изключително сложна ехолокация, отлични способности за откриване на местоположението и характеристиките на плячка и други предмети в заобикалящата ги среда.

4.5, 2 гласа
прегледи 8840

Препоръчани продукти

Коментари за Физическа характеристика на косатката

 1. 5.

  необичайни характеристики на косаткат

 2. 6.

  Здравейте благодаря за информацията. Тя ще ми помогне много.Имали случай когато косатка да нападне човек или косатката не закача хора?

 3. 7.

  До 6. Папито - Доколкото ни е известно има документиран случай през 1972 г. за нападение на сърфист от косатка. Има данни, че сърфистът е оцелял, но с множество шевове.

  За косатките, които се смятат за атракция не е известно да има нападение върху хора, дори точно обратното - те са приятелски настроени.

  https://www.youtube.com/watch?v=5B_poyjBqYE

  Но за дивите косатки, които са на свобода не може да се гарантира на 100% тяхното поведение.

 4. 8.

  мерси много

 5. 9.

  В грешка сте. Няма документиран случай на убит човек от дива косатка или дори нападнат. Инцидентът, който е станал със сърфиста, е по-скоро объркване от страна на животното, след което моментално го е пуснала. В плен в SeaWorld Маями има 3 смъртни случая, в Испания един и множество нападения върху треньорите, но това е вследствие на много причини. Дълга тема.

 6. 10.

  До 9.Орка - благодарим за споделеното мнение. Напълно е възможно това, което сте написали.

 7. 11.

  Явно положението е същото като с акулите - бъркат сърфисти с тюлени, тъй като погледнати отдолу изглеждат почти еднакво.

 8. 12.

  Косатките ливуват и по още един многи интересен начин - излизат на брега!!! С някоя вълна изскачат на брега и захапват непредпазливите тюлени, застанали толкова близо до водата, след което се обръщат, както са на сушата и с оттеглянето на вълната изчезват отново в дълбините. Но това е опасен начин на лов - ако се засилят максимално(56 км/ч, както и Вие ппсочихте), ще се отдалечат твърде много от водата и няма да могат да се върнат, което ще ги убие за няколко часа заради собствената им тежест. Оптималната скорост, с която трябва да се насочат към брега, за да изпълнят този номер, е около 30 км/ч.
  Всъщност в статията Ви има снимка на косатка, която прилага този метод, но не видях да сте го описали или споменали, затова добавям.

 9. 13.

  Сериозно.... По-голяма компилация от грешна информация и глупости, не бях чел... Противоречиви факти и какви ли не измишльотини, написани от някого, който го е домързяло в живота си да прочете една книга или дори да гледа поне половин час AnimalPlanet. :D

 10. 14.

  До 3. Cookie - фактите в статията са от енциклопедия и не са измислени. Благодарим Ви все пак за споделеното мнение.

 11. 15.

  Хубаво е поне да проверявате каква информация слагате, след това да отговаряте правилно на въпросите от потребителите. Пример е отговорът ви, че косатките в плен са дружелюбни и не нападат, което е в разрез със статията и 4-те смъртни случая в плен.

 12. 16.

  Да не говорим и за нападанията върху треньорите, където са описани в един сайт, а в youtube има клипчета. Точно в естествената си среда не нападат хора. Изключително уникални и интелигентни са.

 13. 17.

  Косатки те нападат ли хора?И имало ли е случеи да излезе на брега и да нападне човек?

 14. 18.

  До 17. Яна - "Косатките не се считат за заплаха за хората, въпреки че е имало случаи на инциденти, убийство или нараняване на работещи в морски паркове."

  Повече на: http://zoovidove.baubau.bg/косатка/общи-сведения-косатка.html#ixzz3xF4R02rO
  Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Share Alike

 15. 19.

  Например ако попадна в някой окен например в тихия и видя косатка до себеси тя какво ще направи?

 16. 20.

  ще ти каже -здрасти!

 17. 21.

  КАЖЕТЕ МИ ДАЛИ КОСАТ КИТЕ ЯДЪТ ХОРА ЗНАМ КАКВО ПИШЕ НО ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ ВИ Е МИ КАЖЕТЕ ТА КАКВО ЛИ ЗНАЕМ МОЖЕ ПЪК ТЕ ДА ЯДЪТ ХОРА

 18. 22.

  До 21. ИВЕЛИНА БОНЕВА - Има доста спорове по този въпрос. По принцип не се считат като заплаха за хората, но са причислени към хищниците и трябва да се внимава!

 19. 23.

  Случвало се е нападение над треньор в лоро парка тенерифе.за радост не се е стигнало до смъртен случай.

 20. 24.

  Че как да няма? Точно в Loro Parque е един от смъртните случаи.

Подобни статии

Невестулка

Невестулка

Лат. Мustela nivalis Семейство Порови Разред Хищници "Една чучулига се крие в сламата на рядк...

Бяла (Полярна) мечка

Бяла (Полярна) мечка

Лат. Ursus maritimus Семейство Мечки Разред Хищници Полярната мечка ли е най – големият сухоз...

Еструска земеровка

Еструска земеровка

Лат. Suncus etruscus Сем. Земеровки Разред Насекомоядни Преди около 150 години италиански пр...

Лъв

Лъв

Лат. Panthera leo Семейство Коткови (Котки) Разред Хищници Страхува ли се лъвът от човека? "...