Косатка

Косатка

Таксономия и еволюция на косатката

Конрад ГеснерOrcinus Orca е единствения признат вид в род Orcinus и един от многото животински видове, първоначално описан от Линей през 1758 г. в Systema Naturae.

Конрад Геснер е написал първото научно описание на косатка в "Рибната книга" от 1558 г, въз основа на изследване на мъртвите животни в залива на Грайфсвалд, което е привлякло широк местен интерес.

Косатката е един от 35 -те вида в семейството на делфините, които за пръв път се появяват преди около 11 милиона години.

Наименования

Наименования на косаткатаАнглоговорящите учени най - често  използват терминът "кит убиец" ("Killer Whale"),  въпреки, че терминът "Orca" все повече се използва.

Всъщност, името на рода означава "принадлежат към царството на мъртвите", въпреки, че името Orca (в употреба от древността) вероятно не е етимологически свързано,  може да означава "кит, който носи смърт" или "демон от Ада." Името е също подобно на Оркус , римски бог на подземния свят.

Древните римляни първоначално са ги наричали Orca (множествено число Оrcae). Вероятно това е дошло от гръцката дума "ὄρυξ", която се отнася (наред с други неща) за видове китове. Терминът Orca е предпочитан от някои за да се избегнат негативното от думата "убиец" в тяхното име, и защото вида е по - тясно свързан с делфините, отколкото с китовете.

Видове косатки

Видове косаткиИма известни от три до пет вида  косатки, които могат да се различават достатъчно, за да се считат за различни  подвидове, или може би дори отделни видове. 

Според IUCN -ски доклади през 2008 г, таксономията на този вид се нуждае от преразглеждане и вероятно ще бъдат разделени на няколко вида или подвида.

През 1970 и 1980 г, изследвания проведени по западното крайбрежие на Канада и САЩ идентифицират 3 вида:

Постоянен вид

Постоянен вид косаткаТова са най  - често наблюдаваните от трите групи от населението в крайбрежните води в североизточната част на Тихия океан.  Храната им се състои предимно от риба, а понякога и сепия.

Те живеят в сложни и сплотени семейни групи. Женските имат характерна заоблена гръбна перка, такава, че върхът й завършва с остър ъгъл. Посещават едни и същи райони последователно.

В Британска Колумбия и Вашингтон са едни от най - интензивно изследваните морски бозайници. Изследователите са идентифицирали по име над 300 косатки през последните 30 години.

Преходен вид

Вид косаткаХраната на тези косатки се състои почти изключително от морски бозайници и почти не ядат риба. Преходните косатки обикновено пътуват в малки групи, обикновено от две до шест животни, и имат по - малко устойчиви семейни връзки, отколкото постоянните.

Женските се характеризират с по - триъгълни и заострени гръбни перки от тези на постоянните. Преходните косатки бродят широко по крайбрежието, а някои  са били забелязани от Южна Аляска до Калифорния.

Офшорни вид - "далеч от сушата"

Вид офшорни косаткаТрета популация от населението на косатките е била открита в североизточната част на Тихия океан през 1988 г, когато изследователя на гърбати китове Джим Дарлинг ги наблюдавал в открити води.

Както подсказва името им, те пътуват далеч от брега и се хранят главно с риба. Въпреки това е установено, че се хранят и с бозайници и дори акули.

Те са наблюдавани най - вече по западното крайбрежие на остров Ванкувър и в близост до острови  Queen Charlotte

Тези косатки обикновено се събират в групи от по 20 - 75, а според случайни наблюдения и на по - големи групи до 200. Засега се знае малко за навиците им, но те са генетично различни от постоянните и преходни косатки.

По - малки са от другите видове, и женските се характеризират с гръбни перки, които са непрекъснато закръглени.

Преходните и постоянните косатки живеят в едни и същи области, но гледат да се избегнат един от друг.

Еволюционното разделение между тези две групи се смята, че е започнало преди около два милиона години. Генетични данни показват, че видовете не са кръстосвали от 10 000 години.

Самостоятелни популации от косатки са идентифицирани около Обединеното кралство.    Рибоядните косатки в Аляска и Норвегия са постоянни като социални структури, а с бозайници, се хранят косатките в Аржентина и Крозе - острови.

Трите вида косатки са документирани в Антарктика. Две вида, наречени Orcinus nanus и Orcinus glacialis, са описани през 1980 г. от съветски изследователи, но изследователите се отнасят скептично.

Друг вариант за подразделяне на косатките

Тип А - изглежда като "типичен" кит убиец, голям, черен и бял вид с бяло петно около окото, живеещи в открити води

Тип Б - по - малък от тип А. Той също разполага с голямо бяло петно около окото. Повечето от тъмните части на тялото му са сиви вместо черни. Хранят се най - вече с тюлени.

Тип C - най - малкият вид и живее в по - големи групи от останалите. Като тип Б, те са предимно бели и  сиви, с тъмно сив нос на жълто - оцветени петна.

Провеждат се изследвания в генетичните връзки между видовете косатки и това дали видовете, които са били идентифицирани представляват дълбоки еволюционни тенденции.

5.0, 1 гласа
прегледи 4101

Коментари за Таксономия и еволюция на косатката

 1. 5.

  необичайни характеристики на косаткат

 2. 6.

  Здравейте благодаря за информацията. Тя ще ми помогне много.Имали случай когато косатка да нападне човек или косатката не закача хора?

 3. 7.

  До 6. Папито - Доколкото ни е известно има документиран случай през 1972 г. за нападение на сърфист от косатка. Има данни, че сърфистът е оцелял, но с множество шевове.

  За косатките, които се смятат за атракция не е известно да има нападение върху хора, дори точно обратното - те са приятелски настроени.

  https://www.youtube.com/watch?v=5B_poyjBqYE

  Но за дивите косатки, които са на свобода не може да се гарантира на 100% тяхното поведение.

 4. 8.

  мерси много

 5. 9.

  В грешка сте. Няма документиран случай на убит човек от дива косатка или дори нападнат. Инцидентът, който е станал със сърфиста, е по-скоро объркване от страна на животното, след което моментално го е пуснала. В плен в SeaWorld Маями има 3 смъртни случая, в Испания един и множество нападения върху треньорите, но това е вследствие на много причини. Дълга тема.

 6. 10.

  До 9.Орка - благодарим за споделеното мнение. Напълно е възможно това, което сте написали.

 7. 11.

  Явно положението е същото като с акулите - бъркат сърфисти с тюлени, тъй като погледнати отдолу изглеждат почти еднакво.

 8. 12.

  Косатките ливуват и по още един многи интересен начин - излизат на брега!!! С някоя вълна изскачат на брега и захапват непредпазливите тюлени, застанали толкова близо до водата, след което се обръщат, както са на сушата и с оттеглянето на вълната изчезват отново в дълбините. Но това е опасен начин на лов - ако се засилят максимално(56 км/ч, както и Вие ппсочихте), ще се отдалечат твърде много от водата и няма да могат да се върнат, което ще ги убие за няколко часа заради собствената им тежест. Оптималната скорост, с която трябва да се насочат към брега, за да изпълнят този номер, е около 30 км/ч.
  Всъщност в статията Ви има снимка на косатка, която прилага този метод, но не видях да сте го описали или споменали, затова добавям.

 9. 13.

  Сериозно.... По-голяма компилация от грешна информация и глупости, не бях чел... Противоречиви факти и какви ли не измишльотини, написани от някого, който го е домързяло в живота си да прочете една книга или дори да гледа поне половин час AnimalPlanet. :D

 10. 14.

  До 3. Cookie - фактите в статията са от енциклопедия и не са измислени. Благодарим Ви все пак за споделеното мнение.

 11. 15.

  Хубаво е поне да проверявате каква информация слагате, след това да отговаряте правилно на въпросите от потребителите. Пример е отговорът ви, че косатките в плен са дружелюбни и не нападат, което е в разрез със статията и 4-те смъртни случая в плен.

 12. 16.

  Да не говорим и за нападанията върху треньорите, където са описани в един сайт, а в youtube има клипчета. Точно в естествената си среда не нападат хора. Изключително уникални и интелигентни са.

 13. 17.

  Косатки те нападат ли хора?И имало ли е случеи да излезе на брега и да нападне човек?

 14. 18.

  До 17. Яна - "Косатките не се считат за заплаха за хората, въпреки че е имало случаи на инциденти, убийство или нараняване на работещи в морски паркове."

  Повече на: http://zoovidove.baubau.bg/косатка/общи-сведения-косатка.html#ixzz3xF4R02rO
  Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Share Alike

 15. 19.

  Например ако попадна в някой окен например в тихия и видя косатка до себеси тя какво ще направи?

 16. 20.

  ще ти каже -здрасти!

 17. 21.

  КАЖЕТЕ МИ ДАЛИ КОСАТ КИТЕ ЯДЪТ ХОРА ЗНАМ КАКВО ПИШЕ НО ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ ВИ Е МИ КАЖЕТЕ ТА КАКВО ЛИ ЗНАЕМ МОЖЕ ПЪК ТЕ ДА ЯДЪТ ХОРА

 18. 22.

  До 21. ИВЕЛИНА БОНЕВА - Има доста спорове по този въпрос. По принцип не се считат като заплаха за хората, но са причислени към хищниците и трябва да се внимава!

 19. 23.

  Случвало се е нападение над треньор в лоро парка тенерифе.за радост не се е стигнало до смъртен случай.

 20. 24.

  Че как да няма? Точно в Loro Parque е един от смъртните случаи.

Подобни статии

Шарпланинец

Шарпланинец

Синоними: Jugoslavenski ovcarski pas – Sarplaninac Yugoslav Sheepdog - Югославска овчарка Jugos...

Шелти

Шелти

Синоними: Shetland Sheepdog – Шетландска овчарка Sheltie Shetland Schäferhund Berger des She...

Арденско бувие

Арденско бувие

Синоними: Bouvier des Ardennes Ardennes Cattle Dog Ardenner Treibhund   ПроизходБелгияFCI...