🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Косатка

Косатка

Обхват и местообитания на косатката

Косатките обитават всички океани и повечето морета. Систематичните проучвания показват, най - високата гъстота на косатките (> 0.40 косатки на км²) в североизточната част на Атлантическия океан около норвежки бряг в северната част на Тихия океан по протежение на Алеутските острови, в залива на Аляска и в Южния океан по - голяма част от крайбрежието на Антарктида.

Къде живеят косаткитеПопулация на косаткитеСмята се, че има около (0.20 - 0.40 косатки на 100 км²) в източната част на Тихия океан край бреговете на Британска Колумбия, Вашингтон и Орегон, в Северния Атлантически океан около Исландия и Фарьорските острови.

Висока плътност е била докладвана в западната част на Тихия океан около Японско море, Охотско море, Курилските острови, Камчатка и командир (острови) и в южното полукълбо край бреговете на Южна Австралия, Патагония, на брега на Южна Бразилия и на върха на Южна Африка.

Има наблюдавани косатки в Средиземно море, Арабско море, Мексиканския залив и Индийския океан около Сейшелските острови.

Вероятно най - голямата популация от косатки  живее в антарктическите води точно на границата между леда и водата.

Топенето на ледовете води до увеличаване на тяхното местообитание и последните години те са забелязвани все по на север в океана.

Миграционните пътища на косатките все още не са добре опознати. Всяко лято едни и същи косатки се появяват край бреговете на Британска Колумбия и в щата Вашингтон.

След десетилетия на научни изследвания, остава загадка кои региони обитават тези животни през останалата част от годината.

Косатките понякога пътуват до 160 километра (100 мили) за един ден. Средно за един месец те изминават между 320 до 1300 км (200 - 810 мили).

Понякога косатки са забелязвани и в сладководни реки. Те са документирани на 100 мили (161 км) нагоре по река Колумбия в САЩ. Били са открити и в река Фрейзър в Канада и Horikawa - река в Япония.

Численост

Предполага се, че световната популация от косатки е поне 50 000 индивида. Местните оценки са за около 25 000 в Антарктика, 8 500 в тропическия Тихи океан,  2 250 - 2 700 в североизточната част на Тихия океан и около 500 - 1 500 край Норвегия. В Япония техния брой е около 2300.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

25.
Косатките са едни от най-умните и интелигентни обитатели на океана. Доколкото ми е известно няма документиран случай на нападение на диви Косатки над човек. Този факт ги различава фундаментално от акулите. Твърди се, че акулите нападат хора, защото ги бъркат с тюлени, е как Косатките не ги бъркат, абе умното си е умно.
24. Орка
Че как да няма? Точно в Loro Parque е един от смъртните случаи.
23. А.П.
Случвало се е нападение над треньор в лоро парка тенерифе.за радост не се е стигнало до смъртен случай.
22. д-р БауБау
До 21. ИВЕЛИНА БОНЕВА - Има доста спорове по този въпрос. По принцип не се считат като заплаха за хората, но са причислени към хищниците и трябва да се внимава!
21. ИВЕЛИНА БОНЕВА
КАЖЕТЕ МИ ДАЛИ КОСАТ КИТЕ ЯДЪТ ХОРА ЗНАМ КАКВО ПИШЕ НО ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ ВИ Е МИ КАЖЕТЕ ТА КАКВО ЛИ ЗНАЕМ МОЖЕ ПЪК ТЕ ДА ЯДЪТ ХОРА
20.
ще ти каже -здрасти!
19.
Например ако попадна в някой окен например в тихия и видя косатка до себеси тя какво ще направи?
18. д-р БауБау
До 17. Яна - "Косатките не се считат за заплаха за хората, въпреки че е имало случаи на инциденти, убийство или нараняване на работещи в морски паркове." Повече на: http://zoovidove.baubau.bg/%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0.html#ixzz3xF4R02rO Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Share Alike
17. Яна
Косатки те нападат ли хора?И имало ли е случеи да излезе на брега и да нападне човек?
16.
Да не говорим и за нападанията върху треньорите, където са описани в един сайт, а в youtube има клипчета. Точно в естествената си среда не нападат хора. Изключително уникални и интелигентни са.
15. Орка.
Хубаво е поне да проверявате каква информация слагате, след това да отговаряте правилно на въпросите от потребителите. Пример е отговорът ви, че косатките в плен са дружелюбни и не нападат, което е в разрез със статията и 4-те смъртни случая в плен.
14. д-р БауБау
До 3. Cookie - фактите в статията са от енциклопедия и не са измислени. Благодарим Ви все пак за споделеното мнение.
13. Cookie
Сериозно.... По-голяма компилация от грешна информация и глупости, не бях чел... Противоречиви факти и какви ли не измишльотини, написани от някого, който го е домързяло в живота си да прочете една книга или дори да гледа поне половин час AnimalPlanet. :D
12. Т
Косатките ливуват и по още един многи интересен начин - излизат на брега!!! С някоя вълна изскачат на брега и захапват непредпазливите тюлени, застанали толкова близо до водата, след което се обръщат, както са на сушата и с оттеглянето на вълната изчезват отново в дълбините. Но това е опасен начин на лов - ако се засилят максимално(56 км/ч, както и Вие ппсочихте), ще се отдалечат твърде много от водата и няма да могат да се върнат, което ще ги убие за няколко часа заради собствената им тежест. Оптималната скорост, с която трябва да се насочат към брега, за да изпълнят този номер, е около 30 км/ч. Всъщност в статията Ви има снимка на косатка, която прилага този метод, но не видях да сте го описали или споменали, затова добавям.
11. Т
Явно положението е същото като с акулите - бъркат сърфисти с тюлени, тъй като погледнати отдолу изглеждат почти еднакво.
10. д-р БауБау
До 9.Орка - благодарим за споделеното мнение. Напълно е възможно това, което сте написали.
9. Орка
В грешка сте. Няма документиран случай на убит човек от дива косатка или дори нападнат. Инцидентът, който е станал със сърфиста, е по-скоро объркване от страна на животното, след което моментално го е пуснала. В плен в SeaWorld Маями има 3 смъртни случая, в Испания един и множество нападения върху треньорите, но това е вследствие на много причини. Дълга тема.
8. Папито Валконе
мерси много
7. д-р БауБау
До 6. Папито - Доколкото ни е известно има документиран случай през 1972 г. за нападение на сърфист от косатка. Има данни, че сърфистът е оцелял, но с множество шевове. За косатките, които се смятат за атракция не е известно да има нападение върху хора, дори точно обратното - те са приятелски настроени. https://www.youtube.com/watch?v=5B_poyjBqYE Но за дивите косатки, които са на свобода не може да се гарантира на 100% тяхното поведение.
6. Папито Валконе
Здравейте благодаря за информацията. Тя ще ми помогне много.Имали случай когато косатка да нападне човек или косатката не закача хора?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...