Косатка

Косатка

Кой е най - свирепият океански обитател?

На този въпрос по­вечето от Вас веднага ще отговорят: "Акулата".

Истината е, че има още по - страшен хищник. Това е един пре­дставител на голямото семейство на делфините. Неговото име е косатка.

Косатка - Orcinus orca
Царство Животни Animalia
Тип Хордови Chordata
Клас Бозайници Mammalia
Разред Китоподобни Cetacea
Сем. Делфинови Delphinidae
Род Косатки Orcinus
Разпространение По всички морета от Арктика до Антарктида

2. Общи сведения за косатката

Косатките (Orcinus Orca) живеят във всички океани, от Арктика и Антарктика до тропическите морета. По отношение на храненето различните групи косатки имат и различно "меню". Някои се хранят изключите... прочети

3. Таксономия и еволюция на косатката

Orcinus Orca е единствения признат вид в род Orcinus и един от многото животински видове, първоначално описан от Линей през 1758 г. в Systema Naturae. Конрад Геснер е написал първото научно описание ... прочети

4. Физическа характеристика на косатката

Косатките имат черен гръб, бели гърди и страни и бяло петно над и зад окото. Малките се раждат с жълтеникав или оранжев оттенък, който избледнява до бяло. Косатките имат тежко и здраво тяло и голяма ... прочети

5. Жизнен цикъл на косатката

Женските косатки придобиват полова зрялост на около 15-годишна възраст. Бременността им варира от 15 до 18 месеца. Oбикновено женските раждат веднъж на 5 години. Ражданията се извършват по всяко врем... прочети

6. Обхват и местообитания на косатката

Косатките обитават всички океани и повечето морета. Систематичните проучвания показват, най - високата гъстота на косатките (> 0.40 косатки на км²) в североизточната част на Атлантическия океан око... прочети

7. Хранене при косатката

Косатките ловуват разнообразна плячка, но различни популации са склонни да се специализират. Например някои популации в Норвежко и Гренландско море се специализират в лова на херинга и следват есеннат... прочети

5.0, 1 гласа
прегледи 18131

Коментари за Косатка

 1. 6.

  Здравейте благодаря за информацията. Тя ще ми помогне много.Имали случай когато косатка да нападне човек или косатката не закача хора?

 2. 7.

  До 6. Папито - Доколкото ни е известно има документиран случай през 1972 г. за нападение на сърфист от косатка. Има данни, че сърфистът е оцелял, но с множество шевове.

  За косатките, които се смятат за атракция не е известно да има нападение върху хора, дори точно обратното - те са приятелски настроени.

  https://www.youtube.com/watch?v=5B_poyjBqYE

  Но за дивите косатки, които са на свобода не може да се гарантира на 100% тяхното поведение.

 3. 8.

  мерси много

 4. 9.

  В грешка сте. Няма документиран случай на убит човек от дива косатка или дори нападнат. Инцидентът, който е станал със сърфиста, е по-скоро объркване от страна на животното, след което моментално го е пуснала. В плен в SeaWorld Маями има 3 смъртни случая, в Испания един и множество нападения върху треньорите, но това е вследствие на много причини. Дълга тема.

 5. 10.

  До 9.Орка - благодарим за споделеното мнение. Напълно е възможно това, което сте написали.

 6. 11.

  Явно положението е същото като с акулите - бъркат сърфисти с тюлени, тъй като погледнати отдолу изглеждат почти еднакво.

 7. 12.

  Косатките ливуват и по още един многи интересен начин - излизат на брега!!! С някоя вълна изскачат на брега и захапват непредпазливите тюлени, застанали толкова близо до водата, след което се обръщат, както са на сушата и с оттеглянето на вълната изчезват отново в дълбините. Но това е опасен начин на лов - ако се засилят максимално(56 км/ч, както и Вие ппсочихте), ще се отдалечат твърде много от водата и няма да могат да се върнат, което ще ги убие за няколко часа заради собствената им тежест. Оптималната скорост, с която трябва да се насочат към брега, за да изпълнят този номер, е около 30 км/ч.
  Всъщност в статията Ви има снимка на косатка, която прилага този метод, но не видях да сте го описали или споменали, затова добавям.

 8. 13.

  Сериозно.... По-голяма компилация от грешна информация и глупости, не бях чел... Противоречиви факти и какви ли не измишльотини, написани от някого, който го е домързяло в живота си да прочете една книга или дори да гледа поне половин час AnimalPlanet. :D

 9. 14.

  До 3. Cookie - фактите в статията са от енциклопедия и не са измислени. Благодарим Ви все пак за споделеното мнение.

 10. 15.

  Хубаво е поне да проверявате каква информация слагате, след това да отговаряте правилно на въпросите от потребителите. Пример е отговорът ви, че косатките в плен са дружелюбни и не нападат, което е в разрез със статията и 4-те смъртни случая в плен.

 11. 16.

  Да не говорим и за нападанията върху треньорите, където са описани в един сайт, а в youtube има клипчета. Точно в естествената си среда не нападат хора. Изключително уникални и интелигентни са.

 12. 17.

  Косатки те нападат ли хора?И имало ли е случеи да излезе на брега и да нападне човек?

 13. 18.

  До 17. Яна - "Косатките не се считат за заплаха за хората, въпреки че е имало случаи на инциденти, убийство или нараняване на работещи в морски паркове."

  Повече на: http://zoovidove.baubau.bg/косатка/общи-сведения-косатка.html#ixzz3xF4R02rO
  Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Share Alike

 14. 19.

  Например ако попадна в някой окен например в тихия и видя косатка до себеси тя какво ще направи?

 15. 20.

  ще ти каже -здрасти!

 16. 21.

  КАЖЕТЕ МИ ДАЛИ КОСАТ КИТЕ ЯДЪТ ХОРА ЗНАМ КАКВО ПИШЕ НО ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ ВИ Е МИ КАЖЕТЕ ТА КАКВО ЛИ ЗНАЕМ МОЖЕ ПЪК ТЕ ДА ЯДЪТ ХОРА

 17. 22.

  До 21. ИВЕЛИНА БОНЕВА - Има доста спорове по този въпрос. По принцип не се считат като заплаха за хората, но са причислени към хищниците и трябва да се внимава!

 18. 23.

  Случвало се е нападение над треньор в лоро парка тенерифе.за радост не се е стигнало до смъртен случай.

 19. 24.

  Че как да няма? Точно в Loro Parque е един от смъртните случаи.

 20. 25.

  Косатките са едни от най-умните и интелигентни обитатели на океана. Доколкото ми е известно няма документиран случай на нападение на диви Косатки над човек. Този факт ги различава фундаментално от акулите. Твърди се, че акулите нападат хора, защото ги бъркат с тюлени, е как Косатките не ги бъркат, абе умното си е умно.

Подобни статии

Мечка

Мечка

Мечката е най - големият пред­ставител на животинския свят в На­шата природа. Тя е властелинът на на...

Вълк

Вълк

Въл­кът е най - ненаситният и най - опа­сен наш хищник. Не случайно бор­бата срещу него се води отда...

Лисица

Лисица

Удължената му­цуна и хитрата физиономия вед­нага ни напом­нят, че лисицата е любим герой на много на...

Дива свиня (Глиган)

Дива свиня (Глиган)

Дивата свиня спада към едрия космат дивеч. Тя е внушителен и всяващ уважение представител на животин...