Куче, Домашно куче

Куче, Домашно куче

Размножаване и възпроизвеждане на кучето

Чифтосване при кучетатаМъжко и женско куче като семействоКучка с кученцаМъжки френски булдог не може да оплоди женскаРазмножаване и бременност

Домашните кучета достигат полова зрялост  обикновено за 6 до 12 месеца. Половата зрялост може да се забави с 1-2 месеца според различните породи кучета.

Женските индивиди достигат полова зрялост, след първия си естрален цикъл. В пика на цикъла, женските са психически и физически възприемчиви към полово сношение. Тъй като яйцеклетката може да се оплоди до една седмица след овулацията има вероятност една женска да се чифтоса с повече от един мъжки индивид.

Кучето има два цикъла на размножителна активност в една календарна година. Периодът, през който половата система на женското животно се подготвя за оплождане, се характеризира с набъбване (увеличаване обема) на външните полови органи (нарича се разгоненост).

Периодът на разгоненост продължава от 4 до 15 дни. В него се включва и времето, през което женското животно може да е заплодено. Това продължава от 4 до 8 ден. От 3 до 5-ия ден след започване на този период става отделянето на яйцеклетките от яйчника.

При чифтосването на кучетата мъжкият не може да се раздели с женската веднага след спермоотделянето. Тази фаза е известна като "заклещване" и може да продължи 20 - 30 минути и дори до 1 час. Това заклещване се дължи на допълнителната кост при кучето – os penis. През време на заклещването, кучетата не трябва да се безпокоят или да се разделят насилствено.

Средната бременност при кучетата трае между 56-72 дни. Тя обаче може да варира за различните породи. Броят на кученцата варира според породата. Кучката кърми малките от 35 до 50 дни.

Малките породи кучета обикновено раждат от 1 до 4 кученца, а по-големите породи раждат средно от 6 до 12.

Някои породи кучета са придобили черти чрез селективно развъждане, които им пречат на възпроизвеждането.

Мъжкият френски булдог, например, не е в състояние да оплоди женска. За много кучета от тази порода, женската трябва да бъде изкуствено осеменена, за да се възпроизвежда.

Кастрация

Тази хирургична интервенция при кучетата (мъжки и женски) се прилага с цел да се ограничи възможността за създаване на поколение. При мъжките кучета операцията включва отстраняване на тестисите, а при женските - отстраняване на двата яйчника и матката (оварихистеректомия). Тези операции се извършват под обща анестезия.

Целта на кастрацията не включва само намаляване на възможността от нежелани раждания, а в някои случаи се прилага с цел да се предпазят от някои заболявания.

Кастрацията намалява проблемите, причинени от хиперсексуалност, особено при мъжките кучета. Кастрираните женски кучета имат по-малка вероятност да развият някои форми на рак, който засяга млечните жлези, яйчниците и други репродуктивни органи.  Въпреки това, кастрацията, увеличава риска от  уринарна инконтиненция (изпускане и незадържане на урината) при женските кучета и рак на простатата при мъжките, както и остеосарком, хемангиосарком, затлъстяване и други.

Кастрация на кучеПоради проблема с пренаселеността на кучетата в някои страни, много от агенциите по контрол на животните, като Американското дружество за предотвратяване на жестокост към животните (ASPCA) се уведомят за кучета, които подлежат на кастрация.

Според Humane Society на Съединените щати, 3-4 милиона кучета, а също и  котки са изоставени от своите стопани. Много от тях се настаняват в приюти за домашни любимци, защото няма достатъчно желаещи да ги осиновят.

Кастрацията на кучета помага да се контролира тяхната популация и да не се стига до принудително умъртвяване на животни, когато техния брой нарасне значително. Много организации за защита на животните насърчават хората, които искат да се сдобият с домашен любимец да го направят от специализираните приюти, а не да си купуват.

3.0, 2 гласа
прегледи 156374

Препоръчани продукти

Коментари за Размножаване и възпроизвеждане на кучето

 1. 2.

  До 1. Гери - не се притеснявайте. Не е гаранция, че ще прояви агресия във Вашия случай. Този тип поведение би проявила по-скоро, ако не се оцели точния момент, в който трябва да се пусне на мъжкия. Повече за това може да научите тук: http://zoovidove.baubau.bg/куче-домашно-куче/куче-размножане-възпроизвеждане.html

 2. 3.

  Здравейте! Отново съм аз! Имам и друг въпрос, който също много ни притеснява– кученцето ни е около 5-6 годишно и за ПЪРВИ ПЪТ ще й се случва да е бременна. Това би ли довело до предизвикване на болести като рак или дори и смърт? :( Страшно се притесняваме за нея. Благодаря предварително!

 3. 4.

  До 3. Гери - не се притеснявайте! Риск винаги има, дори да не е бременна. Желаем успех!

 4. 5.

  Искам да попитам.Имам ловно куче което вчера заплодих. Но днес се бе заклещила с друго куче което се отклещи насила. Искам да попитам което куче първо се чивтоса от него ли са кученцата?

 5. 6.

  До 5. Стефан - ако второто куче е изпуснало еякулат и е успял да я заплоди, бъдещото поколение може да е смесено - т.е. може да се родят кученца с гени и на единия и на другия баща.

 6. 7.

  Здравейте кучета ми се заклещваха но не за дълго за около 2,3 мин понеже женска постоянно се дърпа има ли вероятност да се заплодила

 7. 8.

  До 7. - щом са се заклещили, значи най-вероятно заплождането е станало.

 8. 9.

  Здравейте, имам мини пинчер - женски на 5 години, последните няколко пъти на разгонване я водим в определените дни при мъжки за оо няколко часа и все неуспяват да стигнат до заклещване, сменяхме мъжките и незнаем къде може да е проблема, а много искаме малки.

 9. 10.

  Здравей те, имам 10 годишно Йорки,и е разгонена.Раждала е два пъти по пет бебешока..преди пет години
  Сега се притеснявам,че дъщеря ми може да я е изтървала и да стане беля.Има ли опасност ако е така.Благодаря за отговора

 10. 11.

  Здравейте, имам пинчер на година и 3 месеца и В момента е в така наречения цикъл. Баща ми не ми дава да я пускаме сега, защото не иска още кучета. Проблем ли ще е ако я пуснем за първи път пак след 3тата годинка

 11. 12.

  Здравейте, имам пинчер (женски) ако никога не я чифтосваме може ли да развие болести.

 12. 13.

  Може ли дядо и внуче - чихуахуа да създават поколение?

 13. 14.

  Здравейте имам Дого аржентино женско-майка на 3г и 8месеца раждала 2 пъти и 2те о деца (мъжко и женско) от първото кучило те са на по 1г и 6месеца та въпроса ми е мога ли да чифтосам майката със сина и

 14. 15.

  Здравейте имам мини шпиц тя е на 1 година на колко години трябва да е,че да ражда?

 15. 16.

  Здравейте кучетата ми, се закачиха за секунди възможно ли е да е забременяла

 16. 17.

  Здрасти имам френски булдог на 11 месеца и в момента има цикъл,означава ли това че ако я пусна при мъжки френски булдог може за забременее?

 17. 18.

  Zdraveyte tazi vecer se zakleştiha moite cihuahua no jenskoto oştee v cikil 12 i ya i den a sim cuvala sled 14 Dena mogat da se zaplodyat .Neka koyto e minal po toz pit ili ima cihuahua spodeli

 18. 19.

  Кучетата колко дена носят малкитеси

 19. 20.

  Здравейте! Моля някой ако разбира да ми каже.. възможно ли е оплождане без заклещване ?

 20. 21.

  Здравейте група, която имам женска лабрадорка бяла в момента е разгонена, имам вьзможност да я чивтосам с черен и жьлт лабрадор кое е за предпочитане, благодаря.

Подобни статии