🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Каракачанка (Българско овчарско куче)

Каракачанка (Българско овчарско куче)

Основни изисквания към породата Българско овчарско куче

Темперамент

Българското овчарско куче трябва да притежава силен тип нервна система – комбинация от сангвиничен и холеричен тип. Трябва да е смело и безстрашно и да не се плаши от другите животни.

Движения и походка

Движенията на Каракачанката са плавни, а крачката е свободна и широка. Привидно движенията са тежки в пружиниращ тръс. Има спокоен и лек ход.

Пропорции на тялото – индекси, на които трябва да отговаря Българското овчарско куче

Индекс на разтегнатост - формат 105 - 109
Индекс за развитие на костите Мъжки: 20 - 23
Женски: 19 - 21
Индекс за дългокракост 51 - 53
Индекс за масивност 116-120
Индекс за дългоглавост 39 - 42
Индекс за тирокочелост 55 - 60
  • Индекс на разтегнатост - формат - изразява съотношението между дължината и височината на тялото на кучето: дължина на тялото по 100 височина при холката
  • Индекс за развитие на костите (Костен индекс) - изчислява се като отношение на метакарпуса към височината при холката: обиколка на китката по 100 височина при холката
  • Индекс за дългокракост - показва относителната дългокракост спрямо височината. Изразява се чрез: дължина на предния крайник по 100 височина при холката
  • Индекс за масивност - показва относителното развитие на тялото. Изчислява се като съотношение на обиколката на гърдите към височината при холката: обиколка на гърдите по 100 височина при холката
  • Индекс за дългоглавост - показва относителната дължина на главата спрямо височината при холката. Изразява се чрез: дължина на главата по 100 височината при холката
  • Индекс за тирокочелост - показва относителната ширина на главата. Изразява се чрез: ширина на челото по 100 дължина на главата

Недостатъци – за изложбените кучета

Недостатъчно голяма и широка глава Прекалено заострена муцуна
Неизразен или прекалено силно изразен стоп Прекалено изпъкнали или кръгли очи
Ушите не прилягат плътно или са високо поставени Депигментация
Прекалено дълга или къса шия Тесен и недълбок гръден кош
Мек или шаранов гръб Ниско поставена опашка
Криви крайници с О- или Х- образна постановка Силно наклонени или изправени метакарпуси
Черна маска Тигрова окраска

 Някои недостатъци, които водят до дисквалификация

Прекалено голямо сходство с други породи – Средноазиатска овчарка и др. Горно – или Долночелюстна прогнатия
Флегматичен темперамент Страх и плашливост
Проява на агресия без видима причина Едноцветна окраска
Права опашка Липса на подкосъм
Липса на зъби – с изключение на два от първите предкътници (Р1), два от вторите предкътници (Р2) или двата трети кътника (М3)

Задължително е мъжките да са с два нормално развити по големина и форма  тестиса, които да са напълно спуснати в скротума (скроталната торбичка)!

Рейтинг:
1.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

257. Диана

Имам каракачанка на 9месеца и е 30кг, нормално ли е това тегло ?

256. Б.Николова

Имам каракачанка на няколко месеца, преди няколко дни беше много игрива, а сега си стои - нито си играе, нито се храни...
Какво да правя трябва, ли да потърся лекарска помощ ? 

255. Анонимен

Здравейте, имаме мъжко куче, бащата е каракачанка, а майката не и сравнително средна на големина. Гледахме го свободно на двора, но започна да прави много бели и обмисляме да го оставим в заградено пространство, което е около 30 кв. м. Има ли опасност да се озлоби от това преместване? В момента е на 9 месеца. Благодаря

254. Иво демирев

Не разбрах как да си направя кучето пазач и да е агресивно

253. Стопанка

Каракачанката е страхотно куче. Докато е малко изисква повече грижи. Младото куче обича да бяга много. Много е вярно и е чудесен пазач. Какъвто е стопанина такова е и кучето му.

252.
здравейте , имаме каракачанка от 2 дни , кучето е на 40 дена можели да го оставим да спи на вън , като нощните температури сега спадат до -3-4 градуса ( има си сушинка )
251. Пени
Имам каракачанка на 2-3 месеца. Постоянно иска да играе - с мен, с котките. В никъкъв случай не се поддава да разбере, че не може да хапе непрекъснато. Глупави ли са, или това е, защото е още малка?
250. Анонимен
Само искам да допълня че кучето след водата спря да хълца и искам да питам за съвети в отглеждането на кучето
249. Анонимен
Имам каракачанка на около 25-30 дни. Храня я с хляб, който потапя в мляко, за да се напои хубаво и на кучето да му е по-лесно. Днес пробвах да му дам малки парченца кренвирши. Като казвам малки имам предвид много малки, за да ги изяде,но след като ѝ дадох кренвирши тя започна все едно да хълца. След това реших да и дам вода и малко да си по играя с нея. Искам да знам дали това "хълцане" е нещо упасно или е просто заради кренвирши и защото е още малко. (Само да допълня, че кучето е при мен от 2 дни)
248. Георги
Георги имам мъжка каракачанка на 2 месеца Интересуваме Може ли да се сроди с шест годишно детенце постоянно скача да се радвам и иска да го хапи?
247.
Kataka4ansko ky4e vkysna parjola
246. Росица
Здравейте, имаме каракачанка на 3 години и половина, отглеждаме го в двора, вързан е. Проявява агресия към мъжки кучета и винаги се съобразяваме с това. Всеки ден го извеждаме на разходка на площадка за кучета. Преди 2 седмици имаше проблем със стомаха, но сега вече е добре, но започна да вие много всяка сутрин към 5 часа. Каква може да е причината?
245. Яна
Здравейте, имам каракачанка на 1 година. Не е агресивна попринцип, но от скоро проявява агресия към по- голямото ни ловно куче. Понеже имаме и женска се чудехме дали не е заради нея, но все пак бихте ли ни дали предложения как можем да предотвратим бъдещ бой или агресия.
244.
Здравейте, имам мъжка каракачанка на 8 месеца. От малка играе с децата и е общителна към хора. Сега я гледам в Балкана в голям двор. Лае респективно, но като види хора си играе. Това нормално ли е или трябва да я изолирам от чужди хора
243.
На колко дни проглеждат, напълно?
242.
Да се похваля с моята Тайра - купих я на възраст месец и половина. Имам стадо с кози и буквално от първия ден, каракачанчето е с тях навън. В началото следваше мен, по- късно започна да обръща внимание на козите. Когато стана на 4 месеца, започнах да я уча да седя с тях, дори когато аз се прибирам, а козите остават на паша. Отне няколко дни, за да разбере, че не трябва да ме следва. Сега е на 10 месеца, по време на паша не ми обръща никакво внимание и е в постоянна обиколка около стадото, заедно с още две бордърчета ( като тя е много доминираща над тях). По отношение на обонянието мога да кажа, че ме изненадва, от какво разстояние в гората лае по невидими обекти, които доста по- късно срещаме ( гъбари с кучета ). Понякога водачката на стадото или друга рогата коза посяга да я ударя, за да им се махне от пътя - никога не посяга с ръмжене или каквато и да е агресия към животните от стадото. Изглежда бавно развиваща се :D, но когато човек опознае породата, вижда изключителна интелигенстност и уравновесеност в каракачаните.
241.
Здравейте ! Имам БОК мъжко на година и 5 месеца.Лекувах го за микроспория.Ветеринар му сложи 3 инжекции и сега почти се оправи.Няма ги кожните проблеми, като че ли.Само остана един пърхот /лющене на кожата/ при вресване на козината.Редовно с гребен му поддържам козината.Остана единствено сълзенето на очите.Моля за коментар, някой ако е имал подобен проблем.
240.
Здравейте имам две женски кученца - баща им е каракачанка, а майката кангал. Въпросът ми е като размер и тегло повече на майката или на бащата ще приличат? До колкото разбирам майката е по важна. Ами типичното поведение към коя от двете породи ще клони ( осъзнавам, че това може да е много относително). Благодаря предварително!
239. д-р БауБау
До 237. Рони - ако повръщането продължи е нужен преглед от ветеринар, тъй като има риск от обезводняване! Това, което е добре да се прави в подобни случаи е да не се дава храна на кученцето, защото тя допълнително ще раздразни вече раздразнената лигавица и ще провокира ново повръщане.
238. д-р БауБау
До 236. Златимира Стоянова - съветваме Ви да правите заключение за теглото и възрастта след завършване на развитието на кученцето, тъй като то все още е в растежен период. Всяко кученце има различен темп на развитие - някои израстват в началото повече на височина и след това наваксват с килограми, при други е обратно. Относно това, че Ви казват, че е "дребна" - има по-едри и по-дребни екземпляри. Това, което е важно сега да следите - баланстирано хранене с качествена храна, достатъчно движение и разходки, за да може да изразходва енергията си.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...