🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Каракачанка (Българско овчарско куче)

Каракачанка (Българско овчарско куче)

Исторически данни, митове и легенди за Каракачанка

История на КаракачанкатаКаракачанката е порода създадена от българи – любители. Има различни теории за цялостния произход на породата, но според една от най – разпространените, прародител на Каракачанката е Тибетският дог (Индия).

Според друга теория - родоначалници на догообразните са едрите европейски вълци.

Каракачанската овчарка е отглеждана по нашите земи още от времето на древните траки, а след това от каракачаните - скитащите скотовъдци.

Рейтинг:
3.3/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

257. Диана

Имам каракачанка на 9месеца и е 30кг, нормално ли е това тегло ?

256. Б.Николова

Имам каракачанка на няколко месеца, преди няколко дни беше много игрива, а сега си стои - нито си играе, нито се храни...
Какво да правя трябва, ли да потърся лекарска помощ ? 

255. Анонимен

Здравейте, имаме мъжко куче, бащата е каракачанка, а майката не и сравнително средна на големина. Гледахме го свободно на двора, но започна да прави много бели и обмисляме да го оставим в заградено пространство, което е около 30 кв. м. Има ли опасност да се озлоби от това преместване? В момента е на 9 месеца. Благодаря

254. Иво демирев

Не разбрах как да си направя кучето пазач и да е агресивно

253. Стопанка

Каракачанката е страхотно куче. Докато е малко изисква повече грижи. Младото куче обича да бяга много. Много е вярно и е чудесен пазач. Какъвто е стопанина такова е и кучето му.

252.
здравейте , имаме каракачанка от 2 дни , кучето е на 40 дена можели да го оставим да спи на вън , като нощните температури сега спадат до -3-4 градуса ( има си сушинка )
251. Пени
Имам каракачанка на 2-3 месеца. Постоянно иска да играе - с мен, с котките. В никъкъв случай не се поддава да разбере, че не може да хапе непрекъснато. Глупави ли са, или това е, защото е още малка?
250. Анонимен
Само искам да допълня че кучето след водата спря да хълца и искам да питам за съвети в отглеждането на кучето
249. Анонимен
Имам каракачанка на около 25-30 дни. Храня я с хляб, който потапя в мляко, за да се напои хубаво и на кучето да му е по-лесно. Днес пробвах да му дам малки парченца кренвирши. Като казвам малки имам предвид много малки, за да ги изяде,но след като ѝ дадох кренвирши тя започна все едно да хълца. След това реших да и дам вода и малко да си по играя с нея. Искам да знам дали това "хълцане" е нещо упасно или е просто заради кренвирши и защото е още малко. (Само да допълня, че кучето е при мен от 2 дни)
248. Георги
Георги имам мъжка каракачанка на 2 месеца Интересуваме Може ли да се сроди с шест годишно детенце постоянно скача да се радвам и иска да го хапи?
247.
Kataka4ansko ky4e vkysna parjola
246. Росица
Здравейте, имаме каракачанка на 3 години и половина, отглеждаме го в двора, вързан е. Проявява агресия към мъжки кучета и винаги се съобразяваме с това. Всеки ден го извеждаме на разходка на площадка за кучета. Преди 2 седмици имаше проблем със стомаха, но сега вече е добре, но започна да вие много всяка сутрин към 5 часа. Каква може да е причината?
245. Яна
Здравейте, имам каракачанка на 1 година. Не е агресивна попринцип, но от скоро проявява агресия към по- голямото ни ловно куче. Понеже имаме и женска се чудехме дали не е заради нея, но все пак бихте ли ни дали предложения как можем да предотвратим бъдещ бой или агресия.
244.
Здравейте, имам мъжка каракачанка на 8 месеца. От малка играе с децата и е общителна към хора. Сега я гледам в Балкана в голям двор. Лае респективно, но като види хора си играе. Това нормално ли е или трябва да я изолирам от чужди хора
243.
На колко дни проглеждат, напълно?
242.
Да се похваля с моята Тайра - купих я на възраст месец и половина. Имам стадо с кози и буквално от първия ден, каракачанчето е с тях навън. В началото следваше мен, по- късно започна да обръща внимание на козите. Когато стана на 4 месеца, започнах да я уча да седя с тях, дори когато аз се прибирам, а козите остават на паша. Отне няколко дни, за да разбере, че не трябва да ме следва. Сега е на 10 месеца, по време на паша не ми обръща никакво внимание и е в постоянна обиколка около стадото, заедно с още две бордърчета ( като тя е много доминираща над тях). По отношение на обонянието мога да кажа, че ме изненадва, от какво разстояние в гората лае по невидими обекти, които доста по- късно срещаме ( гъбари с кучета ). Понякога водачката на стадото или друга рогата коза посяга да я ударя, за да им се махне от пътя - никога не посяга с ръмжене или каквато и да е агресия към животните от стадото. Изглежда бавно развиваща се :D, но когато човек опознае породата, вижда изключителна интелигенстност и уравновесеност в каракачаните.
241.
Здравейте ! Имам БОК мъжко на година и 5 месеца.Лекувах го за микроспория.Ветеринар му сложи 3 инжекции и сега почти се оправи.Няма ги кожните проблеми, като че ли.Само остана един пърхот /лющене на кожата/ при вресване на козината.Редовно с гребен му поддържам козината.Остана единствено сълзенето на очите.Моля за коментар, някой ако е имал подобен проблем.
240.
Здравейте имам две женски кученца - баща им е каракачанка, а майката кангал. Въпросът ми е като размер и тегло повече на майката или на бащата ще приличат? До колкото разбирам майката е по важна. Ами типичното поведение към коя от двете породи ще клони ( осъзнавам, че това може да е много относително). Благодаря предварително!
239. д-р БауБау
До 237. Рони - ако повръщането продължи е нужен преглед от ветеринар, тъй като има риск от обезводняване! Това, което е добре да се прави в подобни случаи е да не се дава храна на кученцето, защото тя допълнително ще раздразни вече раздразнената лигавица и ще провокира ново повръщане.
238. д-р БауБау
До 236. Златимира Стоянова - съветваме Ви да правите заключение за теглото и възрастта след завършване на развитието на кученцето, тъй като то все още е в растежен период. Всяко кученце има различен темп на развитие - някои израстват в началото повече на височина и след това наваксват с килограми, при други е обратно. Относно това, че Ви казват, че е "дребна" - има по-едри и по-дребни екземпляри. Това, което е важно сега да следите - баланстирано хранене с качествена храна, достатъчно движение и разходки, за да може да изразходва енергията си.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...