Еструска земеровка

Еструска земеровка
  • Лат. Suncus etruscus
  • Сем. Земеровки
  • Разред Насекомоядни

Преди около 150 години италиански природоизпитател открива в гнездо­то на сова останки от костите на не­познато зверче. Сензационното не е било в това, че то е непознато на учените, а неговите нищожни разме­ри от само няколко сантиметра.

Въ­преки, че още тогава получава името "етруска земеровка", дълги го­дини остава загадка за науката.

Еструската земеровка се приема за рядък вид и е защитена. В България се установява за първи път през 1985 година.

Разпространение

  • Северна Африка
  • Южна Европа
  • Близкия Изток
  • Азия – Южна и Югоизточна
  • Мадагаскар

Преди няколко години на остров Сардиния немска зоо­ложка е успяла да улови живи няколко от тези миниатюрни зверчета. Всяко от тях било дълго по 3 - 4 сантимет­ра, а на тегло едва достигало до 2.5 грама.

Черепът им е дълъг от 1 до 1.3 см. Снабдени са с дълго подвижно хоботче. Три такива зверчета свобод­но можели да се поставят в кибрите­на кутийка. По - малки от тези бозай­ници не са открити никъде другаде по нашата планета.

Улавянето на етруската земеровка е дала възможност да се разкрият някои удивителни неща от живота на този бозайник.

Еструска земеровкаЗа да може да живее, тя трябва непрекъснато да яде. Дъж­довни червеи, паяци, скакалци и бръмбари - това е нейната храна. Не рядко се нахвърля и върху дребни гу­щерчета.

Този чудноват бозайник изяжда денонощно два пъти повече храна, отколкото сам тежи. Той по­чти няма време да спи.

За да наме­ри, да улови и да изяде необходима­та храна, животното е почти в не­прекъснато движение. Ако обаче не намери храна, земеровката ляга, сви­ва се на кълбо и заспива дълбок сън. След около два часа тръгва отново на лов и ако пак не намери нищо, печалният му край е неизбежен.

Къде живее земеровкатаОще един световен рекорд при бозайниците е притежание на етру­ската земеровка.

Огромното количе­ство храна, която тя поема ден и нощ, изисква голяма жизнеспособ­ност. По тази причина нейното сър­це пулсира не колко да е, а 1300 в минута! Това е 20 пъти по - бързо от човешкото сър­це и 50 пъти от сърцето на слона. Наистина забележително!

Удивително е, но най - голямата наша пеперуда, голямото нощно пауново око е истински гигант в сравнение с този дребосък от бозайниците. Дори бръмбарът – рогач е далеч по – голям от еструската земеровка.

5.0, 1 гласа
прегледи 5715

Подобни статии

Лъв

Лъв

Лат. Panthera leo Семейство Коткови (Котки) Разред Хищници Страхува ли се лъвът от човека? "...

Тигър

Тигър

Лат. Panthera tigris Семейство Котки Разред Хищници По - голям ли е тигърът от лъва? Може би ...

Ягуар

Ягуар

Лат. Panthera оnса Семейство Котки Разред Хищници Кой е господар сред животните в Америка? Д...

Леопард

Леопард

Лат. Panthera pardus Семейство Котки Разред Хищници Страхува ли се леопардът от тигъра? "Изв...