Елен, Благороден елен

Елен, Благороден елен

Исторически данни за Благородния елен

СинтетоцерасДалечен родстве­ник на елена, сърната и дивата коза е Синтетоцерасът (лат. Synthetoceras tricoronatus). Той е живял в Северна Америка преди 10 - 20 милиона години.

Преди две хилядолетия елените са били изключително мно­гобройни в България. По думите на древногръцкия историк Ксенофонт (V - VI век пр. н.е.) огромни стада от тези животни са бродили из Пирин и са били главният източник на храна за местното население.

След последните войни безразборният лов у нас е на­малил силно неговата численост. През последното десетилетие започва отново реаклиматизацията му.

Не само днес, но и в миналото този, дивен обитател на нашите гори е бил възхваляван от хората. Легендата говори, че древногръцката богиня на горите и лов­ците Диана е превърнала в елен про­чутия ловец Актеон, когато той я видял да се къпе в горския извор.

В миналото еленът е бил много по - ши­роко разпространен из нашите зе­ми. Според древногръцкия историк Ксенофонт огромните стада от еле­ни по Пирин и Родопите са били глав­ният източник за храна на местните жители.

А прочутият римски поет Виргилий твърди в своите поеми, че клонестите рога на елените можели да се сравнят само с дърветата на ед­на обширна гора.

5.0, 1 гласа
прегледи 4177

Препоръчани продукти

Коментари за Исторически данни за Благородния елен

  1. 1.

    ima nqkakva greshka v kilogramite na elenskute roga,nqma roga koito da tejat 70kg

  2. 2.

    До 1. Анонимен - да, обикновено не достигат, но точно затова в статията е описано, че се касае за "рекордни случаи".

Подобни статии

Йоркширски териер

Йоркширски териер

Йоркширските териери, наричани често "йоркита" са една от най - популярните породи кучета в света, а...