Дого Аржентино

Дого Аржентино

Исторически данни, митове и легенди за Дого Аржентино

Антонио МартинесИстория на Дого аржентиноИсторически данни за Дого аржентиноТази порода произлиза от провинция Кордоба, която е разположена в централната част на Аржентина. Неин създател е д-р Антонио Норес Мартинес.

През 1928г. неговата страст към  кучетата го кара да определи стандартите за нова порода, която той нарича Дого Аржентино. Той кръстосал няколко чистокръвни породи със стари бойни кучета от Кордоба, които били много силни и енергични, но им липсвала психическа и генетична стабилност.

Новата порода създадена от него била кръстоска между Мастиф, Булдог и Бул териер и бързо станала известна сред любителите на боеве с кучета, които били много популярни по онова време в Аржентина.

След задълбочен и внимателен подбор и проучване на характера на различни поколения кучета, д-р Норес Мартинес  най - накрая постигнал целта си.

Отначало кучето било свързвано само с боевете с кучета, но д-р Норес Мартинес взел Дого Аржентино на една от обичайните си ловни експедиции и там новата порода демонстрирала своите умения. Не след дълго Дого Аржентино се превърнало в едно от предпочитаните ловни кучета.

Неговата сила и издръжливост, усет за мирис и смелост бързо го превръщат в най - доброто куче за лов на диви свине, пуми и други хищници срещани в Аржентина. Неговите силно развити мускули и хармонично и балансирано поведение го правят идеално за дългите ловни походи при различни метеорологични условия, при които Аржентинският дог се впуска в безстрашна битка с преследваната плячка.

На 21-ви май 1964 г. породата е призната от Федерацията по Кинология на Аржентина. През 1973 г. породата е призната от Международната Федерация по Кинология и се превръща в първата и единствена аржентинска порода кучета.

От кои породи произлиза Дого аржентиноАржентински догПороди, използвани за създаването на Дого Аржентино:

 • Стари бойни кучета от Кордоба - използвани като основа
 • Пойнтери: за да подобрят обонянието му
 • Боксери: за по - голяма жизненост и елегантност
 • Дог Арлекин: за по - голям размер
 • Бултериер: за да има по - силна издръжливост на болка
 • Булдог: за по - голяма смелост
 • Дог Бордо: за по - голяма сила на челюстите и захапката
 • Голям Пиренеец: заради чисто бялата му козина
 • Испански Мастиф: за по - силен скелет
 • Ирландски вълкодав

Докато е било развъждано предимно от изчезналите вече бойни кучета от Кордоба, Дого Аржентино е било използвано предимно, като ловджийско куче или за т.н. борби с кучета.

Поради това те взимат много от агресивният характер на бойните кучета от Кордоба. Въпреки това Дого Аржентино рядко се използва за борби с кучета, там където те все още са разрешени, защото агресивният характер се смята за недостатък в тези борби.

В Обединеното Кралство притежанието на Дого Аржентино е незаконно, без разрешение от компетентните органи, съгласно закона за опасни кучета приет през 1991 г. и кучетата без подобно разрешение могат да бъдат иззети от полицията.

В САЩ тези кучета са забранени в Колорадо и Ню Йорк. Други страни, в които е незаконно отглеждането на породата са Австралия, Нова Зеландия, Норвегия, Дания, Исландия, Сингапур и Украйна.

5.0, 1 гласа
прегледи 16639

Коментари за Исторически данни, митове и легенди за Дого Аржентино

 1. 10.

  Имам дого на три месеца по никакъв начин не ме отразява мисля че е глухо опитах се да го стресна до като спи,пак не ме отрази викам го когато се е зайграло с нещо същият резултат.Посъветвайте ме какво да правя?

 2. 11.

  Какви мерки е нужно да се предприемат при глухо куче и имали обратим момент?

 3. 12.

  До 10,11. - съветваме Ви да се прегледа от ветеринар, за да сте сигурни, че наистина не чува. Ако се потвърди има начини за общуване с глух домашен любимец. Не се притеснявайте.

 4. 13.

  Кучето е на две години но ,много вие или плаче.Това нормално ли е.

 5. 14.

  До 13. - не, не е нормално. Ако проявява това поведение от скоро се консултирайте със своя ветеринар.

 6. 15.

  Забранени са във Великобритания: за въпросите от Facebook.

 7. 16.

  Здравейте :) Харесала съм си кученце,което стопаните му ми представиха за Дого Аржентино. Това което ми направи впечатление в статията е цвета на нослето. Трябва да е черно,а кученцето което искам е със светло носле. Тоест да разбирам,че има шанс да си купя кученце с неизвестна порода? :/ (майката е с черно носле). Не,че няма да го взема,ако не е чистокръвно- пак ще си го обичам,но искам да знам за какво точно давам толкова пари... Въпроса ми е да го мисля ли това носле или да взимам кученцето и да се надявам да е дого,докато придобие някакъв вид :D
  Не разбирам нищичко от тази порода. Гледала съм само Кане Корсо и "пит бул",който се оказа НЕ-Пит Бул :D

 8. 17.

  До 16. Иви - за да сте сигурни в чистокръвността на кученцето изисквайте родословие при закупуването му. Относно цвета на нослето - срещат се кучета от породата и с частично светли носове - розово-черни.

 9. 18.

  Искам да си взема силно и голямо куче което да мога да го науча да ме слуша но и при опасност да ме защити

 10. 19.

  Бихте ли ми казали някоя порода, аз мисля Риджбек или Алабама но искам да се посъветвам

 11. 20.

  Алабаи
  *

 12. 21.

  До 18. - ние бихме посъветвали за Немска овчарка - изключително податливи са на обучение. Другите две породи също са подходящи. Имайте предвид, че която и порода да изберете, обучението трябва да започне още докато е малко!

 13. 22.

  Ще има ли статия за корейски мастиф

 14. 23.

  До 22. - ще има, да, но не можем да Ви кажем точно кога ще бъде готова.

 15. 24.

  Кучето еДого Аржентино с някаква крастоска от два дена опъва шия и се мята по групи.Получава като пристапи,няма сили и получава токови.Как да му помогнем.

 16. 25.

  Мята се на групата.Получава тикове

 17. 26.

  До 24, 25. - признаците, които сте описали водят към епилепсия. В домашни условия трудно бихте му помогнали, съветваме за възможно най-бърз преглед от ветеринар.

 18. 27.

  искам съвет.имам дого аржентино,поне така твърдят приятелите ми,които ми го подариха.един човек е имал бебе кане корсо и дого аржентино,това което аз имам,има черно носле,черни петънца по коремчето ,на 3,4 месеца е и тежи 15кг,много прелича на дого,защото има и черни петънца по ушите.но как да съм сигорна.знаете ли някакви отличителни белези.клавиатурата ми е странна и не знам къде са някои букви,за което съжалявам.като белла,дого аржентиното ми се изправи е до носа ми а аз съм 1 50.дого аржентино ли е

 19. 28.

  Имаме дого аржеентино на 2год.здрав,весел,игрив но много му пада козината.Постоянно целогодишно.Непрекъснато трябва да се чистят косми

 20. 29.

  много пика като бебе 3-4 месеца,нормално ли е

Подобни статии

Далматинец

Далматинец

Далматинците са сладки на външен вид, за някои дори и малко смешни, средноголеми бели кучета, покрит...

Общ преглед на комарите

Общ преглед на комарите

Кои са основните местообитания на комарите? Защо на Антарктида няма комари? Къде са най - многобройн...

Великденче

Великденче

Може би отдалече ще Ви се стори, че това е Kалинка? Истината е, че това е друго насекомо, което наро...

Акита (Акита ину)

Акита (Акита ину)

Болен ли сте? Бременна ли сте? Ако сте в Япония, в знак на съпричастност може би няма да Ви подарят ...