Декоративни рибки за аквариум

Декоративни рибки за аквариум
Всички (3)

Акваристиката като хоби не е нещо ново. Знаете ли, че първите басейни с рибки са били в древен Египет?! Опити за професионално развъждане на рибки са започнали китайците в началото на нашата ера.

Броят на привържениците в Полша до 1983 година е бил около 100 хиляди. Но само част от тях са били обединени в Полският Съюз на Акваристите. От специализираните зоомагазини могат да се купят готови аквариуми, различни видове рибки, храна и приспособления за аквариуми.

Да се отглеждат рибки в аквариум не е особено трудно, но са необходими определени познания и отговорност при решаване за тяхното отглеждане. Наблюдаването на рибки в добре поддържан аквариум е не само добър начин за отдих, но дава и възможност да се опознаят тайните на живота на тези водни обитатели.

Каква рибка да изберем?

Преди да се снабдите с аквариум и принадлежности към него е добре да вземете решение точно какъв вид рибка бихте желали. В зависимост от това какви рибки ще отглеждате, се избира и големината на аквариума, видът растителност в него, водата, темепратурата и осветлението.

От големината на аквариума зависи големината на рибките и техният брой. Невъзможно е да се отглеждат в един аквариум няколко вида, когато те имат различни изисквания към жизнената среда и начина на хранене.

Ако сте начинаещ в отглеждането на аквариумни рибки, но бихте желали да гледате не само един вид, бихме ви посъветвали да започнете с отглеждането само на един вид и след като добиете опит да се заинтересувате и от други видове. Както се казва "стъпка по стъпка". По този начин бихте избегнали евентуалните несполуки, които могат да настъпят при едновременното вземане на различни видове рибки.

Важно е да знаете ...

В един аквариум не бива да се гледат заедно топлолюбиви и студенолюбиви рибки. Топлолюбивите произлизат от тропиците и живеят при температура от 30°С. Те бързо умират в студена вода и обратното - никоя от рибките, живеещи в нашите води, не би издържала при толкова висока температура.

***

Не трябва да се събират растителноядни и хищни рибки, защото първите бързо биха станали жертва. В един аквариум не трябва да съжителстват дребни и едри видове, защото по - големите рибки преследват по - малките.

Трябва да се избират видове, които взаимно се понасят и живеят на свобода при подобни условия. От един вид да има най - малко 6 - 8 броя, защото по - голямата част от рибките са стадни животни.

***

Към аквариумните рибки, които най - лесно се гледат, несъмнено се включват яйцеживородните видове, особено гупите  и хелерите, които имат еднакви изисквания към температурата и храната. Наименованието "яйцеживородни" произлиза от там, че потомството на тези рибки се излюпва от яйцата още в организма на майката.

Оплодена женска от тези видове (гупи, хелери, плати) "ражда" малки, но вече добре развити рибки, които нямат нужда от родителски грижи.

По друг начин стоят нещата при рибите, хвърлящи хайвер. При тези видове от яйцата хвърлени от женската и по - късно отплодено от мъжкия се излюпват след известно време (различно дълго при отделните видове) ларви снабдени с жълтъчно мехурче (храна за първия период от живота им), неспособни още да ядат.

Прилепени са със специална секреция към стените на аквариума, по листата и стъблата на растенията или са в специално гнездо, построено от въздух и слуз. На този стадий се хранят от съдържанието на жълтъчното мехурче, за да се превърнат в подвижни малки рибки.

Още полезни съвети ...

ВНИМАНИЕ: Всяко заглавие е Линк, при кликването, на който може подробно да прочетете съдържанието в статията.

* Основни съвети за начинаещи акваристи

* Как да си направим аквариум?

* Най - подходящата форма за аквариум

* Къде да поставим аквариума?

* Прибори и устройства за аквариума

* Светлината в аквариума

* Кислородът във водата

* Не изхвърляйте "старата вода" в аквариума

Любопитно:

* Защо да си взема рибки?

* История на декоративните рибки

Статии

 • Гупи

  Гупи

  Лат.: Poecilia reticulata Царство: Animalia (Животни) Ти...

 • Плата

  Плата

  Лат.: Xiphophorus maculatus Царство: Animalia (Животни) ...

 • Хелер(и)

  Хелер(и)

  Лат. Xiphophorus hellerii Царство: Animalia (Животни) Ти...

5.0, 2 гласа
прегледи 69335

Препоръчани продукти

Коментари за Декоративни рибки за аквариум

 1. 2.

  До 1. Васил - Надяваме се, че сте видяли под статията линковете на другите статии, първата от които е точно за начинаещи акваристи.

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/съвети-декоративни-рибки.html

  Старали сме се да са максимално изчерпателни. Това. което ние бихме ви посъветвали е след като се запознаете с "теоретичната част" за отглеждане на рибки, ако имате приятели с подобно хоби да почерпите съвети и от тях :)

  След запознаването с общите принципи на отглеждане и избирането на видът, който желаете да закупите ви съветваме да се съсредоточите в информирането само на този вид, тъй като всеки е специфичен със своите изисквания за отглеждане. 2. 3.

  Не, не бях забелязал линковете под статията благодаря ви сега ще ги прочета ..

 3. 4.

  Забравих да си попълня името мислех, че веднъж написано пак ще излезе да знаете, че съм аз .. Не някой друг защото излезна като анонимен коментара ми ..

 4. 5.

  Прочетох и се спрях на 3 вида, Гупи,Плата и Хелер като за начало те са идеални рибки ще мога ли като за начало да отглеждам по една двойка и от 3те вида в един аквариум 60 литров като се съобразя със всяко искане за всеки вид относно растителност топлина на водата и храна те са почти подобни затова реших да започна с тях и ще имали проблем ако не са двойки а повечко но само от тези 3 вида смисъл не 2 гупи 2 хелера и 2 плати а по повечко или като за начало докато свикна да отглеждам от всеки вид по една двойка и със времето да слагам и още ..

 5. 6.

  До 3, 4, 5. Васил - Най - добре е да започнеш с колкото се може по - малко за да свикнеш и постепенно да увеличаваш бройките и видовете :)

 6. 7.

  Изчетох много статии и като за начало ще започна със 140 литров аквариум растителност и гупи а после като свикна с тях ще сложа и други видове ..

 7. 8.

  Много четох и пак не мога да разбера този грунд как се прави и кой е най подходящ знам че в началото на аквариума трябва да е по ниско а в края да става по височко, да използвам само вулканични камъни за украса и тн .. Но този грунд който стой под камъчетата и украсата от къде се взема ..

 8. 9.

  До 7,8. - Васил - продава се. Има го и онлайн в интернет магазините. Потърси :) Има различни видове.

 9. 10.

  И аз мислех към толкова, в бройката включено и едно сомче прочетох, че е добре да има и те са малко като филтър обират остатъците от храната по дъното е ти пак трябва да си я чистиш но малко или много помагат ..

 10. 11.

  Питането ми е най отдолу този грунд като пръст ли се явява и отгоре малките камъчета и украсата от по големи или самите малки камъчета са грунда и това е дъното където водните растения ще пускат корени ..

 11. 12.

  До 10,11 Васил - Грундът се слага най - отдолу на аквариума и в него се засаждат желаните растения. В естествените реки и езера той е смес от пясък, почва, камъни и други. Заедно с него на дъното на аквариума се поставят и камъни за добиване на по - атрактивен вид. Преди поставяне в аквариума грунда се дезинфекцира чрез измиването му на течаща вода! Същото се отнася и за камъните, но те се измиват с топла вода и изтъркване с гъбичка или телче.

 12. 13.

  Добре,благодаря много за съветите започвам малко по малко и ще ви пиша до къде съм стигнал ...

 13. 14.

  касмет искам да се справиш.

 14. 15.

  василе завсиле од кои вит е рибата

 15. 16.

  Имам въпрос.... ? ;Д Какви цветове трябва да са камачетата на дъното....???

 16. 17.

  Чувала съм ,че има полезни цветове за очите им, обаче не знам кои са... ;Д

 17. 18.

  До 16. zori ;) - може да сложите по ваша преценка, с изключение на камъните в червени нюанси. Смята се, че те не само няма да засилят зрението на рибките, но биха могли да бъдат и опасни за тях поради съдържанието на железни окиси.

 18. 19.

  мерси ... :D

 19. 20.

  За обикновен аквариум нужна ли е светлина от крушка за рибите или?

 20. 21.

  До 20. Боби - препоръчително е

Подобни статии