🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Дакел

Дакел

Исторически данни, митове и легенди за Дакел

Според някои изследователи ранните корени на дакелите се крият чак в древен Египет, където има много гравюри с участието на късокраки ловни кучета. Наскоро учени от Американския университет в Кайро откриха мумифицирано куче от древна египетска гробница, което много прилича на дакел.

Съвременният дакел е дело на германски развъдници и представлява смеска от немски, френски и английски хрътки и териери. Дакелите са били едни от любимите кучета на кралските дворове в цяла Европа.

История на дакелаПървоначално те са били използвани за лов на язовци, като са проследявали следите им, благодарение на изключително силното си обоняние.

За пръв път за тези кучета се споменава в книга написана през 18 век. Оригиналните немски дакели са били по - големи от съвременният вариант на породата с тегло между 14 и 18 кг.

Освен за лов на язовец, дакелите са били използвани още и за лов на дива свиня.

Има доста спорове за това кога е започнало развъждането на тази порода, специално за лов на язовец. Според АКС това е станало през 15-ти век, докато според Клуба на дакелите в Америка - това се е случило през 18-ти или 19-ти век.

Защо копае дакелаХарактерните увиснали уши на дакелите и извитата им опашка са били създадени преднамерено от развъдниците. За ушите това е било за да се предпазят ушните канали на кучето от пръст докато копае.

Извитата опашка има две предназначения - да се вижда по - лесно кучето във висока трева и ако заседне в някоя дупка да бъде издърпано по - лесно.

Има две теории за това как са се появили дългокосместите дакели. Едната е, че част от малките на дакелите са се раждали с малко по - дълга козина и чрез селективно отглеждане развъдниците са развили този тип на породата. Според другата теория - дългокосместите дакели са се появили при кръстоската на дакели и шпаньоли.

Дакелите с твърда (остра) козина са били създадени в края на 19-ти век. Предполага се, че те са кръстоска между обикновен дакел и някоя от породите с остра козина, като шнауцер, германски пойнтер или шотландски териер.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

26.
Благодаря
25. BAystoqn
те са малките чудеса Момчето е срамежливо Момата бие и хапе наред товаса времени неща
24. BAystoqn
имам си малка залагалка симпятяга на 4 месеца вече аз съ м и основата Зъбките хапиме яко но си ме обичка и ма си и жених на 2 години кой то се срина ка то я видя на сетрами
23.
След баба Шер на 14 год, която вече е в небесните ловни полета си имам Ика на 36 дни! Любов с любов се лекува!
22.
Нашето мило същество загина нелепо на Цветница.Беше много мила,обичаше ни много и ние нея.Беше на 10 години.Много ни е тежко.Много липсва на всички
21. Венеция
Аз също имам малко дакелче на 2м и е голяма скица всеки ден изненада всички в къщи го обожаваме но е голям инат става ли въпрос за тоалетни навици гледа ни в очите и ни показва кой е шефа моля някой да даде съвет
20. д-р БауБау
До 19. - напълно възможно е! :)
19.
Ходих на гости при моя приятелка,която има 4 дакела .При влизането в дома две от тях се втурват към мен и започват да ми ближат краката с часове.От стъпалата до колената.Какво означава това.Имам болки в краката.Дали е ,че усещат това?
18. д-р БауБау
До 17. - вероятно е прекарвал доста врее с Вас и е свикнал в компанията Ви. Може би му е обръщано малко повече внимание от необходимото, в което няма нищо лошо разбира се, но така обикновено се стига и до тези неприятни ситуации, когато останат сами. Това, което бихме посъветвали е да го оставяте само в една стая, когато излизате. И най-важното - не се връщайте малко след като сте го оставили и чуете, че лае. В опит да го успокоите и тогава да направите повторен опит да излезете ще стане по-зле.
17.
Нашият дакел не спира да лае. Остане ли сам лае през цялото време. Дълги разходки, играчки, вода, но остане ли сам...Не знаем вече какво да правим.
16.
Голям човек е дакелът!
15. ния
Имам си два- баба и внук! Бебето е с майка дакел и баща корги.Голям кеф и смях пада!!
14. Никол 17
Много игриви кипящи от енергия кучета!
13.
Моят дакел изпълня всичко което му кажа и винаги е готов за нови приятели кучета и деца
12. dog lover
До 8.ДБ - много Съжалявам за загубата Ви! Не мога да си представя този период! Сигурно е много трудно! :( Нека почива в мир!
11. dog lover
Може и да не се режат, защото отдолу възглавничките на лапичките стават твърди! Ноктичките сами се пилят докато кученцето върви по асфалта! :)
10. д-р БауБау
До 9. - ноктите при всяко куче растат с различно темпо, но е препоръчително поне на 2 месеца да бъдат подрязвани, за предпочитане от ветеринар.
9.
споделете за нокти кога трябва да бъдат рязани и колко често
8. ДБ
Моята мила дакелка почина днес, на близо 17 години. Вайси беше най-чаровното куче, със собствено мнение по много въпроси и тъй като не успяхме да я дресираме тя дресира нас. Загубихме член на семейството и болката е ужасна, но не заменям годините прекарани заедно за нищо на света. Много са умни, много са и инатливи, но това, че проявяват характер е толкова хубаво... Почивай в мир мило кученце...
7. Калина
Имаме вече трета дакелка-невероятни са,втората спаси дъщеря ми от задавяне поне 20 пъти,гази последната е невероятна скица и инатка,но толкова я обичаме,че не си представяме и ден без нея,а е точно такова диване като в описанието-лае съседи,гони котки,скача и хапе питбули,не слуша никой освен мен навън,а вкъщи пред перспективата да получи лакомство като наградка за послушание е най-добрата.Трябва някой да я гушка докато не и писне и не се отиде на любимото място,което сама си избра и "обзаведе"с един мой суичър по неино усмотрение-просто един ден го заварих там и тя омотана в него.....и така изненади всеки ден
Виж още отзиви
Коментирай
loading...