Дакел

Дакел

Здравословен статус и проблеми при Дакел

От какво боледува дакелаПо отношение на здравословният статус, породата е известна с това, че има гръбначни проблеми, дължащи се на изключително дългият гръбначен стълб и малкият гръден кош.

Рисковите фактори, които увеличават вероятността от развитие на проблеми с гръбнака са основно затлъстяване или прекалено интензивни физически упражнения, които поставят прешлените под голям натиск.

Най - често срещаната болест на гръбнака при дакелите е IVDD (Intervertebral disc disease). Това е сериозно неврологично смущение, което засяга междупрешленните дискове. Наблюдава се при 20-25% от дакелите. Обикновено болестта се лекува с лекарства и упражнения, но при по - сериозните случаи може да се наложи и оперативна намеса.

Освен проблемите с гърба, дакелите имат предразположеност и към пателарна луксация или т.нар. разместване на колянното капаче. Дакелите боледуват още от остеогенезис имперфекта ("чуплива костна болест").

Това се отнася най - вече за дакелите с твърда козина. Около 17% от тях боледуват от нея. Ако се направи генетичен тест на животното преди разплод тази болест може да бъде ограничена, защото около 25% от новородените ще наследят болестта.

При някои дакели се наблюдава различна степен на загуба на слуха и зрението. Други здравословни проблеми при дакелите могат да бъдат: наследствена епилепсия, грануломатозен менингоенцефалит, зъбни проблеми, синдром на Кушинг, очни проблеми (глаукома, прогресивна атрофия на ретината, язви на роговицата и др.)

Дакелите са около 2 пъти по - предразположени от другите кучета да развият вроден сърдечен дефект. Развъдниците непрекъснато работят по това да изчистят породата от тези генетично-наследствени болести.

прегледи 5663

Препоръчани продукти

Коментари за Здравословен статус и проблеми при Дакел

 1. 4.

  Имам си го-абсолютен инат и командир,но го обожавам! Не мога да си представя един ден да го няма.

 2. 5.

  Имам дакелче на 2.5 месеца и тази сутрин беше в кухнята и започна да квичи.Държеше си крачето вдигнато като схванато беше.Оправи се за 1 минута но много ме притесни.

 3. 6.

  До 5. INA - вероятно се е дупнало или ударило някъде. Но при положение, че бързо е възстановило предишното си състояние няма основание за притеснение. Занапред внимавайте с по-високите мебели у дома, тъй като дакелите са късокрака порода кучета и травмите вследствие на падане от мебел не са рядкост при тях.

 4. 7.

  Имаме вече трета дакелка-невероятни са,втората спаси дъщеря ми от задавяне поне 20 пъти,гази последната е невероятна скица и инатка,но толкова я обичаме,че не си представяме и ден без нея,а е точно такова диване като в описанието-лае съседи,гони котки,скача и хапе питбули,не слуша никой освен мен навън,а вкъщи пред перспективата да получи лакомство като наградка за послушание е най-добрата.Трябва някой да я гушка докато не и писне и не се отиде на любимото място,което сама си избра и "обзаведе"с един мой суичър по неино усмотрение-просто един ден го заварих там и тя омотана в него.....и така изненади всеки ден

 5. 8.

  Моята мила дакелка почина днес, на близо 17 години. Вайси беше най-чаровното куче, със собствено мнение по много въпроси и тъй като не успяхме да я дресираме тя дресира нас. Загубихме член на семейството и болката е ужасна, но не заменям годините прекарани заедно за нищо на света. Много са умни, много са и инатливи, но това, че проявяват характер е толкова хубаво... Почивай в мир мило кученце...

 6. 9.

  споделете за нокти кога трябва да бъдат рязани и колко често

 7. 10.

  До 9. - ноктите при всяко куче растат с различно темпо, но е препоръчително поне на 2 месеца да бъдат подрязвани, за предпочитане от ветеринар.

 8. 11.

  Може и да не се режат, защото отдолу възглавничките на лапичките стават твърди! Ноктичките сами се пилят докато кученцето върви по асфалта! :)

 9. 12.

  До 8.ДБ - много Съжалявам за загубата Ви! Не мога да си представя този период! Сигурно е много трудно! :( Нека почива в мир!

 10. 13.

  Моят дакел изпълня всичко което му кажа и винаги е готов за нови приятели кучета и деца

 11. 14.

  Много игриви кипящи от енергия кучета!

 12. 15.

  Имам си два- баба и внук! Бебето е с майка дакел и баща корги.Голям кеф и смях пада!!

 13. 16.

  Голям човек е дакелът!

 14. 17.

  Нашият дакел не спира да лае. Остане ли сам лае през цялото време. Дълги разходки, играчки, вода, но остане ли сам...Не знаем вече какво да правим.

 15. 18.

  До 17. - вероятно е прекарвал доста врее с Вас и е свикнал в компанията Ви. Може би му е обръщано малко повече внимание от необходимото, в което няма нищо лошо разбира се, но така обикновено се стига и до тези неприятни ситуации, когато останат сами. Това, което бихме посъветвали е да го оставяте само в една стая, когато излизате. И най-важното - не се връщайте малко след като сте го оставили и чуете, че лае. В опит да го успокоите и тогава да направите повторен опит да излезете ще стане по-зле.

 16. 19.

  Ходих на гости при моя приятелка,която има 4 дакела .При влизането в дома две от тях се втурват към мен и започват да ми ближат краката с часове.От стъпалата до колената.Какво означава това.Имам болки в краката.Дали е ,че усещат това?

 17. 20.

  До 19. - напълно възможно е! :)

 18. 21.

  Аз също имам малко дакелче на 2м и е голяма скица всеки ден изненада всички в къщи го обожаваме но е голям инат става ли въпрос за тоалетни навици гледа ни в очите и ни показва кой е шефа моля някой да даде съвет

 19. 22.

  Нашето мило същество загина нелепо на Цветница.Беше много мила,обичаше ни много и ние нея.Беше на 10 години.Много ни е тежко.Много липсва на всички

 20. 23.

  След баба Шер на 14 год, която вече е в небесните ловни полета си имам Ика на 36 дни! Любов с любов се лекува!

Подобни статии

Аиди

Аиди

Синоними: Atlas Sheepdog Kabyle Dog Douar Dog Douarhund Berger de l'Atlas Аиди е марокан...

Ка Де Бо

Ка Де Бо

Синоними: Perro de Presa Mallorquin – Бойно куче от Майорка Ca de Bou Mallorquin Bulldog Chi...